problem z landlordka

Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...

MężczyznaPostNapisane przez skolimek22 » 18 gru 2007, 18:15 problem z landlordka

Mamy umowe z prywatna landlordka na 6 miesiecy na sume 395 funciakow. W mieszkaniu nie ma centralnego ogrzewania i ona powiedziala ze bedzie je zakladac po swietach ale bedzie sie to wiazalo z podwyzka czynszu o 10 - 15 funtow. Czy wie ktos czy moze ona podniesc czynsz w trakcie obowizaywania umowy?? Bo ja nie chce placic rachunkow za ogrzewanie i jeszcze splacac jej instalacje.

skolimek22
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ana :) » 19 gru 2007, 08:47 Re: problem z landlordka

O ile sie orietuje nie moze tego zrobic podczas objetej umowy najmu mieszkania,musi poczekac z tym az minie ten czas,tak samo ja mialam,tylko centralne zakladali mi latem to pryszczyk w porównaniu do pogody obecnej...podniesli mi czynsz ale o nie duzo tylko 5 f :-) pozdrawiam

Ana :)
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 19 gru 2007, 13:26 Re: problem z landlordka

zalezy jakie masz zapisy w umowie najmu. jezeli masz klauzule ze przy zmianie standartu mieszkania (domu) na koszt wlasciciela czynsz moze ulec zmianie ( lub podobny wpis) to ma prawo zmienic. jezeli nie to nie powinna. tyle tylko ze jak sie uprze to i tak to zrobi a Ty nic nie zdzialasz. a swoja droga to chyba 15 fun miesiecznie to nie jest majatek za swiety spokoj z ogrzewaniem?
anirad
Stały Bywalec

Reputacja: 76
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez gnom » 11 sty 2008, 20:22 Re: problem z landlordka

skolimek22 napisał(a):Mamy umowe z prywatna landlordka na 6 miesiecy na sume 395 funciakow. W mieszkaniu nie ma centralnego ogrzewania i ona powiedziala ze bedzie je zakladac po swietach ale bedzie sie to wiazalo z podwyzka czynszu o 10 - 15 funtow. Czy wie ktos czy moze ona podniesc czynsz w trakcie obowizaywania umowy?? Bo ja nie chce placic rachunkow za ogrzewanie i jeszcze splacac jej instalacje.

Jezeli nie ma takiego zapisu w umowie najmu, to nie moze podniesc czynszu w trakcie jego trwania. Jezeli jednak odmowisz zaplacenia tych 10-15 funtow wiecej, to wlascicielka moze nie przedluzyc ci umowy najmu. Z drugiej strony, widac ze kobieta mysli o podniesieniu standardu w twojej nieruchomosci, dlatego warto bylo by pomyslec mimo wszystko o zaplaceniu tych 15 funtow wiecej. Lepiej miec wlasciciela, ktory chce cos robic dla swojej nieruchomosci, niz takiego ktory miga sie jak moze byle by tylko nic nie zrobic.

Sprawa jest do osobistego przemyslenia...

Pozdrawiam:
gnom

gnom
Początkujący

Neutralny

Powrót do MIESZKANIE