Zapisanie dziecka do szkoly z polski do uk

Wasze opinie na temat szkół w Birmingham...

KobietaPostNapisane przez nata1 » 15 lip 2011, 15:53 Re: Zapisanie dziecka do szkoly z polski do uk

Ja jusz zapisalam ale niewiem co robic bo bym poszla do pracy tylko nie znam jezyka mieszkam na Oldbury poznam kolezanki

nata1
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 15 lip 2011, 19:37 Re: Zapisanie dziecka do szkoly z polski do uk

ida wakacje, wiec szkoly zaraz pozamykaja i otworza we wrzesniu. mozna wybrac sie do wydzialu edukacj i w councilu i tam starac sie o szkole dla dziecka. dadza liste szkol w obrebie 3 mil od meijsca zamieszkania.
co do szkol katolickich, council sprawuje tylko czesciawa kontrole, tak samo na szkolami religijnymi czy zarzadzanych przez fundacje.
co do ofset, raporty nie sa miarodajne, z roznych przyczyn. miedzy innymi opieraja sie na ankietach rodzicowm ktorzy nie zawsze poprawnie je wypelnia i juz leca sondaze. mozna je brac pod uwage, ale lepiej przejsc sie do szkoly, obejrzec itd.

agg, masz dziecko w wieku szkolnym?
kik1976
Zadomowiony

Reputacja: 5
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez yaroo » 8 sie 2011, 18:59 Re: Zapisanie dziecka do szkoly z polski do uk

witam,
co do opini dotyczacej wyboru szkoły w której jest mało polskich dzieci lub nie ma ich wcale jako osoba po pedagogice i pracujaca z dziećmi nie radze takiego kroku. Jest to związane ze niesamowitym stresem i późniejsza traumą związaną ze zmianą środowiska w dodatku nie z woli dziecka:(, tylko decyzji rodziców. Moja córka urodziła sie w Anglii i zaczęła naukę angielskiego chodzac do przedszkola w wieku 1,5 roku, w domu z żoną rozmawiamliśmy po polsku, było jej trudno zrozumieć ze rodzice mówia w innym jezyku niż słyszy w przedszkolu( było jej trudno stała sie nerwowa, płaczliwa, budziła sie w nocy, itp), ale po jakimś czasie angielski stał sie naturalnym jezykiem do komunikowania sie z innymi dziećmi. Dziś ma 6 lat i mówi świetnie w obu językach.
Uwazam że dziecko które nie zna wogóle angielskiego przeżyje to ciężej jeśli sie je rzuci na szeroką wode, będą z tym duze problemy o których my dorośli nie mamy czasem pojęcia a cierpią dzieki naszym decyzjom własnie dzieci.
Jest kilka szkół m.in na Handsworth wood katolickie(St Clare) gdzie są polscy nauczyciele i oni są pomostem dla rodziców i dzieci w przystosowaniu sie w nowych warunkach.
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów

yaroo
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Anastazja » 8 sie 2011, 20:28 Re: Zapisanie dziecka do szkoly z polski do uk

A ja sie z tym nie zgodze co napisales,moja corka miala 5.5 lat jak zaczela edukacje w angielskiej szkole,byla jedyna Polka i jakos nie miala wiekszych problemow w nawiazaniu kontaktow z innymi dziecmi,jezyk opanowala bardzo szybko bylismy w szoku,teraz ma 12 lat i po angielsku mowi perfekcyjnie.Nie mowie,ze bylo to dla niej calkiem obojetne taka zmiana,ale tez nie odbylo sie to w jakis drastyczny sposob, zaakceptowala stan rzeczy szybko i nie stwarzala zadnych problemow zwiazanych z cala ta sprawa.Mysle ze to w duzej mierze zalezy od dziecka od jego psychiki itp.
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 8 sie 2011, 21:00 Re: Zapisanie dziecka do szkoly z polski do uk

Moja mala poszla do przedszkola kompletnie nie znajac jezyka, byla jedynym polskojezycznym dzieckiem w grupie i nie miala zadnych polskich nauczycielek, splynelo to po niej jak po kaczce, ja sie denerwowalam i stresowalam a ona juz pierwszego dnia kazala mi isc do domu i jak przyszlam po nia po 3 godz to wcale nie chciala isc do domu. Teraz ma wakacje i codziennie pyta mnie kiedy w koncu pojdzie juz do szkoly bo ona lubi tam chodzic, mimo iz wie ze teraz idzie juz do innej szkoly w ktorej nie bedzie ani jednego dziecka z poprzedniej grupy, jednak w nowej szkole bylismy juz na dniach otwartych i bardzo jej sie spodobalo i zniecierpliwoscia czeka az wlozy nowy mundurek i jestem przekonana ze teraz bedzie tak jak rok temu, zero placzu, stresu i nerwow. Modle sie tylko oby jej ten zapal i entuzjazm nie opadl z biegiem lat ;)
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Anastazja » 8 sie 2011, 21:10 Re: Zapisanie dziecka do szkoly z polski do uk

ewela119 napisał(a):Moja mala poszla do przedszkola kompletnie nie znajac jezyka, byla jedynym polskojezycznym dzieckiem w grupie i nie miala zadnych polskich nauczycielek, splynelo to po niej jak po kaczce,

No dokladnie z moja tez tak bylo,my rodzice chyba najbardziej panikujemy i niepotrzebnie jak widac.
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

Poprzednia strona