Birmingham City University

Wasze opinie na temat szkół w Birmingham...

MężczyznaPostNapisane przez es » 30 kwi 2008, 02:10 Birmingham City University

czekam na opinie, porady, opisy kierunków które studiujecie ....

es
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DET(H)AL » 30 kwi 2008, 15:40 Re: Birmingham City University

Uniwerystet w tym roku obchodzi 100 lecie wiec bedzie mase imprez
a najlepsza metoda jest pojsc na jakis wydzial lub do students union i wziasc pare folderow ,przejsc po wydzialach zobaczyc jakie prace wisza i tak dalej .Univerek ma dosc solidnie rozwiniety PR wiec same dobre rzeczy mozna uslyszec ..a wg mnie tutaj daja pewna swobode wiec wsztsko zalezy przedewszystkim od twojej determinacji i pasji .
jesli jestes na miejscu moim zdaniem nie ma sensu pchac sie uniwerek w innym miescie bo po prostu to utrudnia.Polecam studia w trybie part time gdzie rownoczesnie studiujesz i pracujesz bez uszczerbu dla jednego i drugiego .oczywiscie bywa ciezko bo masz weekendy na nauke i po pracy takze wiec ...wybor zalezy od Ciebie.
Sprawa kasy.kazdy wydzial ma inaczej .po za tym bardzo solidnie jest rozwiniety program roznych dofinansowan ...moim zdaniem jak juz zaczniesz i bedzie przec do przodu bedzie juz z gorki.zycze powodzenia i do zoabaczenia gdziesz na uczelnianym szlaku.

pozdrawiam
DET(H)AL
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 1 maja 2008, 11:29 Re: Birmingham City University

DET(H)AL napisał(a):.Polecam studia w trybie part time gdzie rownoczesnie studiujesz i pracujesz bez uszczerbu dla jednego i drugiego
Studia full time w UK to 16 godzin tygodniowo. Mozna sobie bez problemu poradzic jednoczesnie pracujac. Moja druga polowka studiuje prawo na BCU full time, wyklady ma 3 razy w tygodniu. Studia part time trwaja dluzej.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez asia77 » 1 maja 2008, 14:14 Re: Birmingham City University

sprawdz openuniversity
asia77
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DET(H)AL » 1 maja 2008, 14:20 Re: Birmingham City University

Luiza napisał(a):
DET(H)AL napisał(a):.Polecam studia w trybie part time gdzie rownoczesnie studiujesz i pracujesz bez uszczerbu dla jednego i drugiego
Studia full time w UK to 16 godzin tygodniowo. Mozna sobie bez problemu poradzic jednoczesnie pracujac. Moja druga polowka studiuje prawo na BCU full time, wyklady ma 3 razy w tygodniu. Studia part time trwaja dluzej.

oczywiscie ze trwaja dluzej ale tylko gora jeden rok z tego co pamietam.
jesli masz jednek kredyt na glowie albo chcesz pracowac zarabiajac wiecej niz jako student to studia part time sa wlasnie dla takich osob.
wszystko zalezy od sytuacji zyciowych .tutaj nie ma problemu zeby w wieku 35 lat studiowac wiec mysle ze te studia sa dla osob juz np z dziecmi co nie oznacza ze osoby mlodsze nie moga takze w ten sposob studiowac.
studiujac part time nie musisz tez koniecznie brac pozyczki dlugoterminowej na studia a pracujac w zawodzie mozesz rownoczenie nabijac doswiadczenie.
wybor zawsze dostosujemy do wymagan.
wiec nie ma przymusu .jest pelen wybor :)
pzdr
DET(H)AL
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 1 maja 2008, 17:11 Re: Birmingham City University

Zgadzam sie. Podsunelam tylko druga opcje, Ktora jest rownie dobra. Da sie studiowac full time i pracowac full time jednoczesnie. Czasem zmeczenie daje sie we znaki ale da sie. A jaka kto podejmie decyzje to juz kazdego indywidualna sprawa.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Aleksander » 1 maja 2008, 22:41 Re: Birmingham City University

To pewnie zależy bardzo od kierunku, bo ja na MSc na Uni of Birmingham, mam zajęcia codziennie od poniedziałku do piątku, więc fizycznie praca full time byłaby niemożliwa, nie mówiąc już o tym, że i bez pracy nie jest łatwo;]
Aleksander
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DET(H)AL » 2 maja 2008, 11:57 Re: Birmingham City University

Aleksander napisał(a):To pewnie zależy bardzo od kierunku, bo ja na MSc na Uni of Birmingham, mam zajęcia codziennie od poniedziałku do piątku, więc fizycznie praca full time byłaby niemożliwa, nie mówiąc już o tym, że i bez pracy nie jest łatwo;]

Dokladnie.ja mam jeden dzien w tygodniu a i tak czasam ciezko sie wyrobic.
Ale nikt nie mowil ze bedzie latwo.
pzdr
DET(H)AL
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez marfefka26 » 3 maja 2008, 21:39 Re: Birmingham City University

POLECAM SOUTH BIRMIGHAM COLLEGE

marfefka26
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez es » 6 maja 2008, 17:51 Pytanko ...

Wie moze ktos jak wyglodaja studia na Honours degree na kierunku International Bussines? A konkretnie jak wygloda studia na Honours degree ??!!

es
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez xMarikax » 6 paź 2008, 21:10 Rozpoczęcie magisterki

Jestem zaczełam ostatni rok licencjata w polsce jednocześnie robie egzamin IELTS powiedzcie mi od czego mam zacząć neśli chce zrobić magistra na university of birmingham?

xMarikax
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez xvioletx » 7 paź 2008, 21:59 Re: Birmingham City University

robiliście tutaj jakieś papierki czy przyjeli Was na studia z nasza matura(stara/nowa)?
xvioletx
Stały Bywalec

Reputacja: 11
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Aleksander1 » 22 sty 2009, 16:33 Re: Birmingham City University

Luiza,
Mam pare pytan jezeli chodzi o studia na BCU moglbym prosic o kontakt? Lub podam do siebie.

Aleksander1
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kalini812 » 23 lut 2009, 14:09 Re: Birmingham City University

mam pare pytanek:
-czy mozna isc tutaj w uk na studia nie majac polskiej matury?
-ewentualnie do jakiej szkoly musialabym sie wybrac,by miec droge wolna na studia?
-ile kosztuja studia w uk(np.administracja,prawo,bussines)czy jest jakies dofinansowanie?
dzieki wielkie za wszelkie odpowiedzi,pozdrawiam :)
kalini812
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 19 lip 2010, 12:04 Re: Birmingham City University

watek stary ale mimo wszytko aktualny :-)

skonczylanm ten uniwerek
kiedys to sie nazywalo University of Central England ale chceli byc na szcycie listy zamiast na dole wiec zainwestowali miliony w zmiane nazyw i teraz sa pod litera B a nie U :-)
ponad to inwestuja w wiele innych rzeczy- podlogi, tolaty a nawet nowe komputery- pod koniec osttaniego roku dowiedzilam sie ze maja nawet stworzyc kilka specjalistycznych sal- w zaleznosci od kierunku- np digital photo room, albo nowe radio studiu czy tez tv studio

mowie o tego typu unowoczesnieniach bo akurat studiowalam media.

ale znam tez ludzi z marketingu albo kierunkow humanistycznych i u nich tez sie calkiem sporo dzialo- tak czy siak uniwerek sie bardzo dynamicznie rozwija i polecam go z calego serca.
najbardziej popularne sa kierunki 3 letnie licencjackie z honours (tzw wyroznionym dyplomem) ale mozna je tez skonczyc bez koncowki hons i wowczas sa poprostu zwykle licencjackie.
Hons ma tz trzy stopnie- pierwszego stopnia, drugiego trzeciego a potem bez wyroznienia -
To tak w duzym skrocie

Mozna tez sam kierunek robic 5 lat- part time- nie polcem bo zajec na full time jest niewiele i jak sie ma samozaprcie i troche oleju w glowie to naprawde mozna skonczyc te studia w 3 lata.

Ja bylam tu sama jak paluszek i dalam rade- pracowlam full time i uczylam sie full time i jakos to poszlo- chociaz nie bez wyrzeczen i kilku gorszych chwil. Jak macie wsparcie to tym bardziej warto zaryzykowac.
Jak nie macie to znajdziecie ja na uniwerku- pomoc w angielskim, spotkania z tutorem, poprawinie prac, psycholog, przedluzanei sesji w przyadku problemow, przekladanie egzaminow itp
Ja nawet dostalam w 2008 dofinansownie z EU z ktorego zylam sobie caluski 3 rok studiow- a zylam bo wygralam konkurs na jedna z 5 najbardziej nieszczesliwych osob w west midlands i dostalam akademik na rok za ktory nie musilam placic :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Polecam fundacje foyer
http://www.foyer.net/

oraz
http://www.studentcalculator.org.uk/

WSZYTKO JEST MOZLIWE- trzeba tylko miec bardzo irytujaca nature- mnie na uniwerku wszyscy znali, ciagle czego chcialam od kogos :mrgreen:
Udalo sie skonczyc studia z wyroznieniem z dyplomem drugiego stopnia :-)

Tak, potrzebna jest matura- odpowiednik A-level. Jako ze jestem juz stara to zuplenie nie wiem jak to sie ma do nowej matury, ale wiem ze trzeba sie wykazac dokumentem znajomosci jezyka angielksiego

nowa matura rozszerzona
CAE- Certificate in Advanced English
IELTS- International English Language Testing System
TEOFEL- Test of English as a Foreign Language

Finase
Ponizej 25 roku zycia powinniscie bys w stanie dostac dofinasowanie
Jak ja studiowalam to dawali tzw grant- stypendia socjalne niezwrotne
Teraz daja juz loany- kredyty studenckie zwrotne w ciagu 10 lat po skonczeniu studiow jezeli wasze dochody przekrocza odpowiedni prog- za moich czasow (czyli dwa lata temu) bylo to 15000

Jak dostac takie dofinasowanie- prosta sparwa- wypelniamy formularz i czekamy.

ponizej 25 roku zycia jestesmy prawnie na utrzymaniu rodzicow/opieknow. trzeba wyslac ich rozliczenie podatkowe i jezeli dochody rodzicow beda ponizej ... za moich czasow 15000 funtow to powinnismu dostac 100% na studia. Wiec raczej proste do osiagniecia bo moja mama zyjac w Polsce np zarabiala jakies 4000 rocznie a tylko ona byla moim prawnym opieknem. Nie chodzi tu o rzeczywistosc tylko o prawne fakty- wasi rodzice nie musza was naprawde utrzymywac, chodzi tylko o dokument :-)
jezeli natomiast od 3 lat rozliczacie sie sami to niestety nie jestescie juz prawnie na utrzmaniu opieknow i trzeba zaciagnac jezyka bo tu za duzo nie wiem.

Polecam stronki po wiecej info:

http://www.studentfinance.direct.gov.uk/goodbye.html

http://www.direct.gov.uk/en/EducationAn ... /index.htm

wszytkie liczby znajdziecie na stronie:

http://www.direct.gov.uk/

koszt i czas kursu sa tez na stronach danych univerkow.

Nie ma co o tym pisac, bo to sie zmienia z roku na rok
Za moich czasow byl to 9000- bo nie bylismyw uni
Pozniej 1125
A jak bylam na trzecim roku to wzrosl do 3000 (ale ja caly czas bylam na 1125 bo jak sie zaczyna tak sie konczy- chociaz w tej jednej kategorii zyciowej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

Teraz slyszalam ze maja byc z znowu wzrosty cen...

Open unwesrsity- z tego co wiem polega na: kiedy chcesz i ile chcesz
Czesto wsparcie przez internet- malo wspolnego z kreda i lawka, ale tez sposob na wyksztalcenie zwlaszcza jak sie ma dzieci, koty drapiace skorzane meble czy tez nietolerancyjnego meza :roll:

Ja osobisice wole do ludzi :)
dorotajab
Zaangażowany

Reputacja: 151
SzanowanySzanowany

Następna strona