Co z czterolatkiem?

Wasze opinie na temat szkół w Birmingham...

KobietaPostNapisane przez cyrkon1 » 22 lut 2007, 10:45 Co z czterolatkiem?

Witam wszystkich. Przeczytałam różne poradniki dla rodaków pracujących w UK i mających przy sobie rodziny. Ja mam synka, w listopadzie kończy 4 lata, jedne mówią, że może iść do szkoły w semestrze zimowo-wiosennym, czyli o ile mnie pamięć nie myli od stycznia, w innym poradniku przeczytałam, że dzieci idą do szkoły w semestrze zaczynającym się zaraz po piątych urodzinach-(tu jeszcze inny) albo w semestrze jesiennym (od września) lub wiosenna (styczeń). Jak już wszyscy zauważyli cytowałam 3 poradniki,a w każdym co innego. Wersji jest wiele, więc chciałabym się dowiedzieć coś z Waszych prywatnych doświadczeń. Kiedy powinnam zapisać syna do szkoły i kiedy on może do niej pójść? Tylko błagam wszystkich, nie odsyłajcie mnie do kolejnych poradników... Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
cyrkon1
Stały Bywalec

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 22 lut 2007, 12:30 Re: Co z czterolatkiem?

moj konczy w pazdzierniku 4 lata , a do nursery class idzie od wrzesnia 2007. taka infirmacje otrzymalam ze szkoly, bo juz sa zapisy. takze sie pospiesz. a i idzie na 3 godz. jesli uda ci sie trafic, ze maja oddzial pre school to juz moglby chodzic 6 godz.
kik1976
Zadomowiony

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez cyrkon1 » 22 lut 2007, 16:13 Re: Co z czterolatkiem?

Dzięki bardzo za odp. Będę mogła pójść do szkoły w okolicach przyszłego tygodnia, może 2. Na dzień dzisiejszy jestem w Stevenage. Mam nadzieję, że coś znajdę. Pozdrawiam.
cyrkon1
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 22 lut 2007, 22:17 Re: Co z czterolatkiem?

moj syn skonczyl 4 lata w lipcu i musial isc do szkoly infant school od razu od wrzesnia, tez nie bylismy pewni i w koncu poszedl od stycznia, ale powinien normalnie od wrzesnia. Nie wiem o jakich zapisach mowicie, zapisy to byly w PL w pamietnych latach na wszystko , ale wyglada to tak, ze wypelniasz aplikacje zanosisz do school department, w moim przypadku West Brom. W tej aplikacji wybierasz sobie 3 najblizsze szkoly i to ten departament posyla dziecko do szkoly oni wybieraja szkole, nie wiem czym sie kieruja, akurat moj syn dostal sie do najlepszej szkoly z tych trzech , jest jedynym Polakiem, radzi sobie chopdzi normalnie od ok 8.50 do 15.20. Jak ci wybiora szkole to dostajesz list do ktorej szkoluy ma sie wstawic, idziesz pytasz o w recepcji, ja sie umowilem na dzien , kiedy mialem wolny i poszedlem pierwszy dzien z nim , bylismy razem ze 3 godziny, chlopak zadowolony.
wsiaz
Zadomowiony

Reputacja: -1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 23 lut 2007, 03:54 Re: Co z czterolatkiem?

bo to zalezy jeszcze gdzie mieszkasz i jaka polityke ma szkola.u mnie jest akurat tak, tzn b-ham. a zapisy sa i to nie tylko dla maluchow, ci co koncza 6 klase tez musza juz decydowac do ktorej szkoly ida, bo sa ograniczone miejsca w niektorych szkolach.
kik1976
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 23 lut 2007, 03:58 Re: Co z czterolatkiem?

jesli sie nie myle to west bromwich nalezy juz do innego councilu.
kik1976
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez cyrkon1 » 23 lut 2007, 11:50 Re: Co z czterolatkiem?

Wszystkim dziękuję za odp. Wczoraj spotkałam znajomą (jednak jej dzieci są dużo strasze niż mój Jakub), dowiedziałam się od niej, że muszę iść do Councilu, zapytać o educational service, tam dają mi do wypełnienia aplikację oraz broszurę z której muszę wybrać trzy placówki szkolne, które są najbliżej naszego miejsca zamieszkania. Ja wybieram te placówki, zanoszę całą dokumentację, a oni sami z pośród trzech wybierają jedną do której mój syn ma się wstawić.

Czyli mogę już dziecko "zapisać" do owej szkoły i pójdzie on tam w styczniu, bo w listopadzie kończy 4 lata-tak?

Chciałam jeszcze zapytać jak to jest w przypadku szkół katolickich, zastanawiamy się z mężem czy nie posłać tam synka, podobno jest bezpieczniej, trzeba tylko dodatkowo przedstawić, przetłumaczony akt chrztu. Czy ktoś z Was posłał swoje dzieci do szkół katolickich?

Wszystkich przepraszam za upierdliwe pytania (trochę się gubię w tych wszystkich przepisach) :oops:
cyrkon1
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez amka7 » 23 lut 2007, 16:50 Re: Co z czterolatkiem?

hej, potrzebuje informacji gdzie mogę posłac do szkoły dziecko w rejonie Kings Norton. jeśli ktoś może mi coś doradzi to bardzo dziękuje :wink:

amka7
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez amka7 » 23 lut 2007, 16:53 Re: Co z czterolatkiem?

cyrkon1, witam ,gdzie zgłosiłaś się do tego concilu?

amka7
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 23 lut 2007, 16:55 Re: Co z czterolatkiem?

king norton nalezy chyba do birmingham, czyli council jest na margaret st. - wydzial edukacyjny. zreszta zobacz na stronie birmingham city counil, education.
kik1976
Zadomowiony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 23 lut 2007, 21:05 Re: Co z czterolatkiem?

cyrkon1 przxerczytaj moj ostatni post ja tam napisalem co trzeba zrob ic, a twoja znajoma to potwierdzila, wiec masz juz chyba odpowiedz na 100%, idz do cuncilu tam gdzie mieszkasz wypelnij aplikacje i czekaj, chyba ze jeszcze nie musisz , bo szkola jest tu obowiazkaowa od 4 lat , z tego co widze , to twoj syn jeszcze nie m,usi isc do szkoly.tzn chodzi mi o ten czas terazniejszy.
wsiaz
Zadomowiony

Reputacja: -1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez cyrkon1 » 23 lut 2007, 21:24 Re: Co z czterolatkiem?

Cześć. Post przeczytałam dogłębnie i wszystkie wiadomości się pokrywają, dzięki. Na razie nie wiem gdzie mieszkam, na dzień dzisiejszy w Stevenage,za 2 tyg - B'ham, za jakiś czas Tereford, a później New Works. Sytuacja się rozwiąże w najbliższych 1,5 mieś, więc jak już coś będę wiedzieć to zapiszę gdzie trzeba. Wnerwia mnie to przenoszenie się, ale cóż taka praca, najważniejsze, że da się wyżyć... Na razie zbieram info, żebym później nie latała z tzw przysłowiową "sraczką". Pozdrawiam forumowiczów.
cyrkon1
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez amka7 » 23 lut 2007, 21:39 Re: Co z czterolatkiem?

witam :smile: kto może mi powiedziec gdzie jest council w birmingham,albo chociaż wziąsc inf.na temat szkół w okolicach West Heath?

amka7
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez BOZENA1972 » 30 sie 2007, 22:15 Re: Co z czterolatkiem?

Serwusik!Mam 4-letniego chrzesniaka i chcialabym sie dowiedziec czy on ma isc teraz do szkoly czy do przedszkola?Wiem ze przedszkola sa dosc drogie.Slyszalam ze sa takze bezplatne ale nie wiem czy na tej dzielnicy sie takowe znajduja.Mieszkamy na Erdingtonie B-ham.Jesli cos wiecie to podzielcie sie informacja.Ja mam 15-letnia corke i nie mam wiadomosci w zakresie mlodszych dzieciaczkow,a chce pomoc bratu.

BOZENA1972
Początkujący

Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 31 sie 2007, 06:41 Re: Co z czterolatkiem?

od 3,5 roku idzie juz do szkoly ale tylko na 3 godziny dziennie

KA i PE

Następna strona

Powrót do SZKOŁY

{ ABBC3_HIGHSLIDE_LOADINGTEXT }