Formularz E 112 lub F2!!!!!!!!!!!

O zdrowiu, waszych doświadczeniach ze służba zdrowia w UK, pomoc w znalezieniu lekarzy...

KobietaPostNapisane przez bercia1 » 23 sie 2010, 19:32 Formularz E 112 lub F2!!!!!!!!!!!

Mój mąż po powrocie z Anglii przebywa teraz w szpitalu w Krakowie już 3 tydzień i mam problem z jego ubezpieczeniem. Wukupilam mu karte ubezpieczeniowa przez internet, jej nazwa to Eurpean Health Insurance Card.Teraz w szpitalu w którym przebywa zarządzano od niego formularza E112 lub F2. Nie wiem gdzie mogę ubiegać sie o takie formularze i co dalej robic. Bardzo prosze o pomoc, gdyż nie wiem zupełnie co robic w zaistniałej sytuacji.
Dziekuje z góry za pomoc!!!

bercia1
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez izabellka81 » 23 sie 2010, 20:47 Re: Formularz E 112 lub F2!!!!!!!!!!!

http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katn ... czartnr=15

zapraszam Cie na ten link moze czegos sie dowiesz, powodzenia

[ Dodano: Pon Sie 23, 2010 21:49 ]
http://biznes.interia.pl/news/leczenie- ... 112,907815

i moze jeszcze tutaj czegos doczytasz

izabellka81
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez tom.janik » 24 sie 2010, 05:49 Re: Formularz E 112 lub F2!!!!!!!!!!!

Witam.Formularz E112 zgodnie z nowymi unijnymi przepisami zostal zastapiony przez form. S2.Dziala dokladnie tak samo.Nalezy napisac pismo do odpowiedniego departamentu w NHS,opisac dlaczego potrzebujemy taki formularz(podstawowy opis choroby,adres szpitala,lekarz prowadzacy itp.) nie pisz ze maz wrocil do Polski, tylko np. urlop.Potem czekac nawet miesiac.Karta ubezpieczenia europejskiego dziala tylko w przypadku leczenia powypadkowego i doraznej pomocy.Pozdrawiam
PS.wiecej informacji
http://www.nhs.uk/Search/Pages/Results. ... =true&q=s2
http://www.nhs.uk/nhsengland/healthcare ... ee112.aspx
Aha ,w Polskim NFZ nie maja za bardzo o tym pojecia(po 6-ciu latach w unii),troche lepiej w szpitalach,bo musza sie rozliczyc z kazdej zlotowki.Mam nadzieje ze troche pomoglem.

tom.janik
Przyczajony

Neutralny

PostNapisane przez Guest » 24 sie 2010, 14:43 Re: Formularz E 112 lub F2!!!!!!!!!!!

tom.janik napisał(a):Karta ubezpieczenia europejskiego dziala tylko w przypadku leczenia powypadkowego i doraznej pomocy.

dziwne, bo 3 tygodnie temu w polsce na ta karte korzystalem nawet z uslug zwyklego lekarza rodzinnego i robilem zwykle badania

Guest

MężczyznaPostNapisane przez tom.janik » 24 sie 2010, 18:45 Re: Formularz E 112 lub F2!!!!!!!!!!!

Zgadza sie.Kazda taka wizyte mozna zakfalifikowac jako pomoc dorazna,przeziebienie ,bol glowy itp.i jak widac zwykle badania tez.Wiadomo jednak ze przychodnie maja placone z nfz od "sztuki" i zawsze jest mozliwosc kombinowania przez ksiegowosc.Natomiast co do E112/S2 Przyklad-zdrowa kobieta w ciazy chce rodzic w Polsce,w dzien porodu jedzie do szpitala,(brak zagrozenia zdrowia lub zycia) i co sie dowiaduje-ciaza i porod to nie choroba,chcemy forme S2.
Facet ma problem z przepuklina idzie do lekarza na badanie,wszystko ok, lekarz moze umowic pacjenta na zabieg ,jednak szpital potrzebuje S2 bo dolegliwosc nie jest niebezpieczna.A sam zabieg mozna planowac z wyprzedzeniem.Tyle teoria w praktyce,wiadomo ze co instytucja to inne interpretowanie przepisow.Razem z rodzinka korzystalem z karty jak i E112 i S2,na szczescie bez oporu ze strony lekarzy.Pozdrawiam.

tom.janik
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez lemon » 25 sie 2010, 18:38 Re: Formularz E 112 lub F2!!!!!!!!!!!

zgadza się, mój kuzyn w zeszłym miesiącu otrzymał odmowę wykonania zabiegu operacyjnego kolana w jednym z śląskich szpitali legitymując się europejska kartą ubezpieczenia zdrowotnego. Bez S2 nie miał szans na tego typu zabieg w Polsce. Niestety pokazały się również problemy z uzyskaniem w/w formy w UK aby takową do PL przesłać. Jest to rzecz wymagająca odrobiny czasu i odpowiedniej motywacji, gdyż tego typu zabieg poza granicami UK wymaga poważnej argumentacji.

lemon
Raczkujący

Reputacja: 10
Neutralny