Jak rzucic palenie?
Napisane przez tedigos » 2 mar 2012, 16:28 Jak rzucic palenie?
-
- tedigos
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez Dżastina » 2 mar 2012, 20:54 Re: Jak rzucic palenie?
pozdrawiam
-
- Dżastina
- Raczkujący
- Reputacja: 1
Napisane przez LoCo » 3 mar 2012, 09:45 Re: Jak rzucic palenie?
Wcześniej paczka dziennie, teraz od 3 dni żadnego papierosa nie zapaliłem . :D
Używam plastrów nicorette, inhalatorów i tabletki od lekarza...
zobaczymy czy się uda :o
pozdrawiam.
-
- LoCo
- Raczkujący
- Reputacja: 3
Napisane przez vanilia » 3 mar 2012, 10:52 Re: Jak rzucic palenie?
-
- vanilia
- Zadomowiony
- Reputacja: 47
Napisane przez LoCo » 3 mar 2012, 11:43 Re: Jak rzucic palenie?
vanilia napisał(a):Inhalatory, plastry itp to tylko zamienniki i nic nie dają, ja ich kilka razy próbowałam. Teraz po przeczytaniu książki Allen'a Carr'a "Prosta metoda jak rzucić palenie" nie pale już 5 miesięcy, a rzucenie było łatwe i przyjemne :), wiem ciężko uwierzyć, ale ta książka jest genialna. Nie jest w niej napisane o chorobach itp nic z takich bzdur. Allen Carr podchodzi do tego problemu psychologicznie i robi to po mistrzowsku. Jeśli ktoś chce rzucić palenie to polecam tę książkę.
No niby zamienniki, ale stopniowo je zmniejszasz...
Poza tym te tabletki dużo dają, papierosa jak `próbowałem` zapalić to ... ochyda :)
Mój ojciec dzięki tym tabletkom rzucił, a palił całe zycie ...
ps. Ale na tą książke rzucę okiem, skoro piszesz, że taka pomocna . :)
Pozdrawiam .
-
- LoCo
- Raczkujący
- Reputacja: 3
Napisane przez AdamBoltryk » 3 mar 2012, 12:31 Re: Jak rzucic palenie?
Żeby nie było - paliłem regularnie w liceum (4 lata ) - ok paczki dziennie, paliłem na studiach 1-2 paczki dziennie (6 lat). Obecnie palę paczkę rocznie...
I NIGDY nie rzucałem palenia...
Pozdrawiam
PS. Ale jak to ze wszystkim - każdy jest inny.
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez vanilia » 3 mar 2012, 13:09 Re: Jak rzucic palenie?
Adam papierosy to uzależnienie nie nawyk.
Papierosy są porównywalne do heroiny. Czy osobie uzależnionej dawalibyśmy plastry z mniejszą dawką heroiny ? Nigdy. Silna wola nie wystarczy, po pierwsze trzeba zrozumieć dlaczego się pali i sięgnąć do podświadomości. Mi się udało dzięki książce Allen'a Carr'a i cieszę się niesamowicie, jestem szczęśliwą niepalącą osobą i nie chodzi tu o zdrowie czy kasę, po prostu już nie muszę wyłazić na fajkę, zatrzymywać się podczas jazdy, żeby zajarać... Teraz robię to co chcę i nic mi nie przeszkadza, a to jest naprawdę piękne. Takie rzeczy docenia się po czasie
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane przez darios111 » 3 mar 2012, 13:48 Re: Jak rzucic palenie?
Ale chciałbym to definitywnie rzucić, tym bardziej tutaj w UK, gdzie właśnie marnowanie dużo większej kasy na fajki niż w Polsce, powinno być dodatkową motywacją...
To gdzie można kupić tę książkę (...łatwiej w Polsce, czy tu..?) - a może dostępna jest gdzieś wersja online..?
Pozdrawiam,
D.
-
- darios111
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez vanilia » 3 mar 2012, 13:54 Re: Jak rzucic palenie?
-
- vanilia
- Zadomowiony
Napisane przez VA » 3 mar 2012, 21:02 Re: Jak rzucic palenie?
Miałem kilka okresów niepalących po kilka miesięcy, ale powracałem. Takie małe niewinne próby, spróbuję jak to było, i po paru dniach znowu paliłem.
NAJWIĘKSZY BŁĄD W RZUCANIU PALENIA TO SPRÓBOWAĆ JAK TO SMAKOWAŁO!
Ostatecznie rzuciłem, bez żadnych środków czy psychologów. Znalazłem jakiś pretekst by nie palić i się zawziąłem, że to koniec. Jedyna pomoc jaką miałem to od znajomych, których poinformowałem, że cokolwiek by się nie działo mają mnie nie częstować, pozwalać się częstować, czy też próbować maszka. Pomogło :D Od jakichś 10 lat nie palę. Sny o łapczywym ciągnięciu papierosa jeszcze się zdarzały po kilku latach :)
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputacja: 112
Napisane przez AdamBoltryk » 3 mar 2012, 21:13 Re: Jak rzucic palenie?
vanilia napisał(a):(...) trzeba zrozumieć dlaczego się pali i sięgnąć do podświadomości. Mi się udało dzięki książce Allen'a Carr'a (...)
Gdyby to było uzależnienie czysto chemiczno-biologiczne nie udało by Ci się to dzięki książce i pracy na podświadomości :)
Zresztą VA podobnie:
VA napisał(a):(...) Wszystko było tylko na przetrzymanie. Nie odczuwało się fizycznej potrzeby nikotyny, ale najgorzej było z rękami. Co z nimi zrobić? ... To uczucie pewnie wszyscy rzucający palenie znają.(...)
A dla mnie plastry z nikotyną to tylko placebo, mające podtrzymać naszą wolę i utrzymać świadomość, że "nie muszę zapalić, przecież mam plaster". Podobnie jak najnowsze hity - te elektroniczne "papierosy". Tylko one nie odzwyczajają od odruchu sięgania po papierosa i samej czynności "palenia".
Różni ludzie mają różną wolę i różne motywacje. Jednym to przychodzi ot - tak, a drudzy się męczą i walczą latami. No i różne organizmy. Mnie jakoś po 9 latach regularnego palenia ominął "głód nikotynowy" i nigdy z tym nie miałem problemu. Widocznie mój organizm jest inny.
Cieszę się, że Tobie się udało. I tak trzymaj.
Pozdrawiam wszystkich rzucających
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez jo14189 » 3 mar 2012, 23:46 Re: Jak rzucic palenie?
-
- jo14189
- Stały Bywalec
- Reputacja: 10
Napisane przez moloqu » 4 mar 2012, 11:27 Re: Jak rzucic palenie?
mysle ze zmiany np aby dziecku nie szkodzic (ciaza) lub tez wybielenie zebow - silownia - zdrowe odrzywianie oraz ta ksiazka spokojnie by pomoglo sie pozbyc tego ochydnego nalogu czego Wam palacym i sobie rzycze ;)
pozdro
-
- moloqu
- Raczkujący
- Reputacja: 1
Napisane przez mizartius » 4 mar 2012, 21:43 Re: Jak rzucic palenie?
-
- mizartius
- Raczkujący
- Reputacja: 6
Napisane przez bogini8 » 5 mar 2012, 14:41 Re: Jak rzucic palenie?
znam pare osób które sa ,,przygodnymi palaczami,, i zapala sobie papierosa albo 2 na miesiąc do drinka, ale u mnie np nie miałoby to racji bytu...bo jak bym zaczela to juz by bylo ,,po ptakach,, ;)
powodzenia i wytrwalosci zycze! no i oczywiście silnej ,slabej woli,,;)
aha no i w zajeciu rok pomagaja paluszki, zdrowsza wersja czyli wszelakie orzeszki, najlepiej takie do skubania i dlubania:) np pistacje, pestki slonecznika czy dyni, suszone owoce jak rodzynki, owocki, warzywka w kawalkach do pochrupania itp..
Dodano: -- 5 mar 2012, o 14:53 --
aha i patrzac ze np palisz 1-2 paczki dziennie( paczka to ok 6 £) to rocznie wydajesz okolo 2200-4400 £........ kupa kasy...wlozenie tych pieniedzy do swinki skarbonki i wydanie ich na np.super wczasy powinno byc wystarczajaca motywacja!:)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
-