jak jest z rentami chorobowymi w UK
O zdrowiu, waszych doświadczeniach ze służba zdrowia w UK, pomoc w znalezieniu lekarzy...
Od trzech miesiecy jestem na zwolnieniu lekarskim. raczej wyglada na to ze nie powroce do pracy. Typ mojego schorzenia |(stwierdzono stwardnienie rozsiane) jest nieuleczalne. Chciałbym dowiedziec sie czy w tym przypadku moge starac sie o jakas rente chorobowa. Jak, gdzie i kiedy ja zalatwic. moze ktos jest w stanie pomoc mi w tym temacie. Prosze o pomoc.
-

-
wibed
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
to sie nazywa 'disability allowance'
pozdr
pe
-

-
KA i PE
-
-
A ja sie dolacze do tematu. Moja mama w polsce jest na rencie ktora co roku musi przedluzac. Jak by chciala przyjechac do UK to za co miala by sie zabrac aby takowa rente przyznali tu. Nadmienie tylko ze sa to sprawy psychiatryczne. Czy musi na nowo byc choroba stwierdzona przez lekarzy czy wystarcza dokumenty z polski.
-

-
marzencia2333
- Stały Bywalec
-
-
- Reputacja: 8
jesli chodzi o zdrowie psychiczne , przynajmnei j na 90% wezwali by ja na komisje. zreszta w wiekszosci werifikuja.
co do zalozycielki postu na stronie dla mozn a poprosic o formularz i przysylaja. wypelnic go i odeslac, rozptrywanie wniosku moze trwac nawet do 3-4 m-cy. jednak w udokumentowanych chorobach ''fizycznych'' tzn ciala, moze pojdzie szybcie, z wnioskiem wysyla sie potwierdzenie stanu zdrowia od lekarza. dla sklada sie z 2 rat. ale wlasciwie wszystko znajdziesz na stronie
http://www.direct.gov.uk/en/disabledpeo ... g_10011731 .
tylko wybierz druk dla doroslych. tam w tym druku jest chyba strona , gdzi e potwierdzic stan musi np lekarz. tego nie ejstem pewena co do doroslych, ale u dzieci wlasnei jest.
-

-
kik1976
- Zadomowiony
-
-
- Reputacja: 5
Powrót do ZDROWIE