jak jest z rentami chorobowymi w UK

O zdrowiu, waszych doświadczeniach ze służba zdrowia w UK, pomoc w znalezieniu lekarzy...

MężczyznaPostNapisane przez wibed » 7 lut 2011, 12:41 jak jest z rentami chorobowymi w UK

Od trzech miesiecy jestem na zwolnieniu lekarskim. raczej wyglada na to ze nie powroce do pracy. Typ mojego schorzenia |(stwierdzono stwardnienie rozsiane) jest nieuleczalne. Chciałbym dowiedziec sie czy w tym przypadku moge starac sie o jakas rente chorobowa. Jak, gdzie i kiedy ja zalatwic. moze ktos jest w stanie pomoc mi w tym temacie. Prosze o pomoc.

wibed
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 7 lut 2011, 12:51 Re: jak jest z rentami chorobowymi w UK

Udaj się do Job Centre Plus z orzeczeniem lekarskim i tam zapytaj powinni Ci pomuc otrzymać zasiłek chorobowy .
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

PostNapisane przez KA i PE » 7 lut 2011, 12:55 Re: jak jest z rentami chorobowymi w UK

to sie nazywa 'disability allowance'
pozdr
pe

KA i PE

KobietaPostNapisane przez marzencia2333 » 7 lut 2011, 18:23 Re: jak jest z rentami chorobowymi w UK

A ja sie dolacze do tematu. Moja mama w polsce jest na rencie ktora co roku musi przedluzac. Jak by chciala przyjechac do UK to za co miala by sie zabrac aby takowa rente przyznali tu. Nadmienie tylko ze sa to sprawy psychiatryczne. Czy musi na nowo byc choroba stwierdzona przez lekarzy czy wystarcza dokumenty z polski.
marzencia2333
Stały Bywalec

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 8 lut 2011, 15:01 Re: jak jest z rentami chorobowymi w UK

jesli chodzi o zdrowie psychiczne , przynajmnei j na 90% wezwali by ja na komisje. zreszta w wiekszosci werifikuja.

co do zalozycielki postu na stronie dla mozn a poprosic o formularz i przysylaja. wypelnic go i odeslac, rozptrywanie wniosku moze trwac nawet do 3-4 m-cy. jednak w udokumentowanych chorobach ''fizycznych'' tzn ciala, moze pojdzie szybcie, z wnioskiem wysyla sie potwierdzenie stanu zdrowia od lekarza. dla sklada sie z 2 rat. ale wlasciwie wszystko znajdziesz na stronie
http://www.direct.gov.uk/en/disabledpeo ... g_10011731 .
tylko wybierz druk dla doroslych. tam w tym druku jest chyba strona , gdzi e potwierdzic stan musi np lekarz. tego nie ejstem pewena co do doroslych, ale u dzieci wlasnei jest.
kik1976
Zadomowiony

Reputacja: 5
Neutralny

Powrót do ZDROWIE