Co z opieka lekarska?
O zdrowiu, waszych doświadczeniach ze służba zdrowia w UK, pomoc w znalezieniu lekarzy...
Mam wazne pytanie odnosnie opieki lekarskiej w uk. Niedlugo przyjezdza do mnie moja mama na ok. 6 miesiecy albo i dluzej. Nie jest to zdrowa osoba, ma cukrzyce bierze insuline itd. Czy ktos sie orientuje na jakiej zasadzie bedzi wygladalo korzystanie z opieki lekarskiej gdyby zaszla taka potrzeba(wizyty, ew. leki itd)??? Co jesli ona nie ma insurance number i adresu zamieszkania w uk???? Czy jest jakies rozwiazanie dla tej sytuacji???
-

-
Asik84
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
zawsze możesz spróbować wkręcić mamę do lekarza na twoją kartę. weźmiesz mamę do przychodni jako osobę towarzyszącą a lekarzowi wytłumaczysz o co biega.
Nie zapomnij wyrobić mamie europejskiej karty zdrowia na wszelki wypadek
-

-
Przemek78
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 21
Jak przyjedzie mama to zabierz ja do przychodni i zarejestruj. Podaj swój adres (bo zapewne mama z Tobą będzie mieszkać). I wyrób mamie NIN. Jak przyjeżdża na pół roku to nie ma sensu niepotrzebnie komplikować sobie życia europejskimi kartami.
Ja ostatnio załatwiałam formalności dla kuzynki. Nie miała żadnych papierów potwierdzających zamieszkanie i wszędzie wystarczyło, ze powiedziałam, że mieszka u mnie. Nawet NIN tak załatwiłyśmy. Bez ani jednego dokumentu. Poza dowodem osobistym.
-

-
Luiza
- Wtajemniczony
-
-
- Reputacja: 71
Zrob mamie nin jak chcesz miec calkowita pewosc ze ci dadza zaloz mamie konto w lloydsie tam potwierdzenia adresu nie trzeba :)
-

-
xerdox
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 5
No ale zeby dostac nin to trzeba chyba byc zatrudnionym tutaj prawda? potrzebny jest payslip itd.....a jesli ona nie bedzie pracowac???
-

-
Asik84
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
Nic nie trzeba. Trzeba się umówić na spotkanie, a na spotkaniu powiedzieć, ze się szuka pracy. Właśnie kuzynka dostała NIN, bez niczego poza dowodem osobistym.
A jedyne potwierdzenie adresu to było moje słowo, ze mieszka u mnie. Ode mnie tez nie chcieli potwierdzenia adresu. Mogłam podać adres sąsiada :D .
Dodano: -- 12 wrz 2011, o 22:32 --
Choć może w sumie łatwiej będzie wyrobić kartę w Pl.
-

-
Luiza
- Wtajemniczony
-
-
- Reputacja: 71
Powrót do ZDROWIE