Co z opieka lekarska?

O zdrowiu, waszych doświadczeniach ze służba zdrowia w UK, pomoc w znalezieniu lekarzy...

KobietaPostNapisane przez Asik84 » 11 wrz 2011, 17:34 Co z opieka lekarska?

Mam wazne pytanie odnosnie opieki lekarskiej w uk. Niedlugo przyjezdza do mnie moja mama na ok. 6 miesiecy albo i dluzej. Nie jest to zdrowa osoba, ma cukrzyce bierze insuline itd. Czy ktos sie orientuje na jakiej zasadzie bedzi wygladalo korzystanie z opieki lekarskiej gdyby zaszla taka potrzeba(wizyty, ew. leki itd)??? Co jesli ona nie ma insurance number i adresu zamieszkania w uk???? Czy jest jakies rozwiazanie dla tej sytuacji???

Asik84
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Przemek78 » 11 wrz 2011, 18:02 Re: Co z opieka lekarska?

zawsze możesz spróbować wkręcić mamę do lekarza na twoją kartę. weźmiesz mamę do przychodni jako osobę towarzyszącą a lekarzowi wytłumaczysz o co biega.
Nie zapomnij wyrobić mamie europejskiej karty zdrowia na wszelki wypadek
Przemek78
Rozeznany

Reputacja: 21
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Luiza » 11 wrz 2011, 20:23 Re: Co z opieka lekarska?

Jak przyjedzie mama to zabierz ja do przychodni i zarejestruj. Podaj swój adres (bo zapewne mama z Tobą będzie mieszkać). I wyrób mamie NIN. Jak przyjeżdża na pół roku to nie ma sensu niepotrzebnie komplikować sobie życia europejskimi kartami.

Ja ostatnio załatwiałam formalności dla kuzynki. Nie miała żadnych papierów potwierdzających zamieszkanie i wszędzie wystarczyło, ze powiedziałam, że mieszka u mnie. Nawet NIN tak załatwiłyśmy. Bez ani jednego dokumentu. Poza dowodem osobistym.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez xerdox » 12 wrz 2011, 09:39 Re: Co z opieka lekarska?

Zrob mamie nin jak chcesz miec calkowita pewosc ze ci dadza zaloz mamie konto w lloydsie tam potwierdzenia adresu nie trzeba :)

xerdox
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez dorotajab » 12 wrz 2011, 09:47 Re: Co z opieka lekarska?

a NIN wyrabiaja tez osoba straszym????

ja mysle o tym zeby mame za pare lat do siebie wziasc... no ale wtedy ona bedzie juz straruszka potrzebujaca opieki lekarskiej- bo taka kolej rzeczy... i co wtedy??? wyrabiac jej NIN... a moze lepiej teraz o tym pomyslec? wyrobic i juz miec wrazie czego

dodam ze za pare lat to naprawde za wiecej niz 10 :) - tak na starosc zeby mogla ze mna byc, a ze chora jest bardzo to i lekarza pewnie od czasu do czasu by potrzebowala...

pewne UK w ogole nie ma przepisow dla obcokrajowcow staruszkow spedzjacych emeryture w UK u swoich dzieci...
dorotajab
Zaangażowany

Reputacja: 151
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Asik84 » 12 wrz 2011, 16:43 Re: Co z opieka lekarska?

No ale zeby dostac nin to trzeba chyba byc zatrudnionym tutaj prawda? potrzebny jest payslip itd.....a jesli ona nie bedzie pracowac???

Asik84
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 12 wrz 2011, 22:27 Re: Co z opieka lekarska?

Nic nie trzeba. Trzeba się umówić na spotkanie, a na spotkaniu powiedzieć, ze się szuka pracy. Właśnie kuzynka dostała NIN, bez niczego poza dowodem osobistym.
A jedyne potwierdzenie adresu to było moje słowo, ze mieszka u mnie. Ode mnie tez nie chcieli potwierdzenia adresu. Mogłam podać adres sąsiada :D .

Dodano: -- 12 wrz 2011, o 22:32 --

Choć może w sumie łatwiej będzie wyrobić kartę w Pl.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy