Zawieszenie w prawach pracownika
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
• Strona 1 z 1
Napisane przez Guest » 25 sie 2017, 21:04 Zawieszenie w prawach pracownika
Wczoraj po dość ostrej wymianie zdań z jednym z menadżerów zostałem zawieszony w prawach pracownika i natychmiast odesłany do domu. Dzisiaj od kolegi z pracy dowiedziałem się, że moja wypłata zostaje wstrzymana co nie było dla mnie niczym dziwnym bo podszedłem do tego logicznie nie ma mnie w pracy nie ma wypłaty. Sytuacja jest o tyle dziwna, że gdy menadżer powiedział mi "jesteś zawieszony, możesz iść do domu, a w twojej sprawie będzie prowadzone investigation" obróciłem się na pięcie zabrałem swoje rzeczy i wyszedłem. Wiadomo jak to w takich sytuacjach zrobiło się zbiegowisko 5-6 osób i wtedy menadżer ogłosił, że zostałem zawieszony i nie będą mi płacić wypłaty dziwne jest to, że nie powiedział tego, że nie będą płacić mi wypłaty do mnie tylko do innych pracowników. Od kilku miesięcy sytuacja w firmie jest bardzo napięta i bardziej to jest przestroga dla innych uważajcie bo skończycie tak samo.
Dzisiaj rozmawiałem z innym kolegą, który pracuje w innej firmie też był kiedyś zawieszony i normalnie była mu wypłacana wypłata sprawdzałem w moim kontrakcie odnośnie zawieszenia w prawach pracownika i nic nie ma napisanego o wstrzymaniu wypłaty tylko tyle, że zostanę wezwany do firmy na rozmowę telefonicznie lub poinformowany pisemnie o postanowieniach w mojej sprawie. W kontrakcie nie jest określone co z moją wypłatą gdy jestem zawieszony. Czy taką sytuacje określa ogólne prawo pracy, a jeśli tak to jakie ono jest, próbowałem czegoś szukać w necie ale nic nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć, a najlepiej podesłać jakiegoś linka będę bardzo wdzięczny.
Sytuacja jest o tyle dziwna, że ja czy tak czy siak jestem od dzisiaj na urlopie i teraz powiedzmy jestem zawieszony w trakcie urlopu i pracodawca jednak nie jest zobowiązany wypłacać mi wypłaty, więc co następuje w takiej sytuacji mogę odebrać urlop w innym terminie bo przecież nie ma prawa odebrać mi przysługującego płatnego urlopu?
Od jakiegoś czasu szukam innej pracy i tak naprawdę jedną nogą jestem już w innej firmie, obowiązuje mnie okres wypowiedzenia i czy mogę złożyć wypowiedzenie w okresie zawieszenia?
No i co menadżer miał na myśli mówiąc investigation na tyle na ile znam angielski, a nie jest to "kali mówić" słówko to oznacza śledztwo nie wiem na czym ma polegać to śledztwo bo śledztwo jak dla mnie przeprowadza się w sytuacji gdy np. ktoś ukradł narzędzie z pracy ja jestem o to podejrzany zostaje zawieszony do chwili wyjaśnienia, a to była po prostu kłótnia (nie doszło tutaj do żadnej bójki nikt nikogo nie dotknął) , w której usłyszał kilka słów prawdy, a jak wiadomo Anglicy prawdy nie lubią wolą żeby im przytakiwać mimo, że nie mają racji więc mnie zawiesił.
Dzisiaj rozmawiałem z innym kolegą, który pracuje w innej firmie też był kiedyś zawieszony i normalnie była mu wypłacana wypłata sprawdzałem w moim kontrakcie odnośnie zawieszenia w prawach pracownika i nic nie ma napisanego o wstrzymaniu wypłaty tylko tyle, że zostanę wezwany do firmy na rozmowę telefonicznie lub poinformowany pisemnie o postanowieniach w mojej sprawie. W kontrakcie nie jest określone co z moją wypłatą gdy jestem zawieszony. Czy taką sytuacje określa ogólne prawo pracy, a jeśli tak to jakie ono jest, próbowałem czegoś szukać w necie ale nic nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć, a najlepiej podesłać jakiegoś linka będę bardzo wdzięczny.
Sytuacja jest o tyle dziwna, że ja czy tak czy siak jestem od dzisiaj na urlopie i teraz powiedzmy jestem zawieszony w trakcie urlopu i pracodawca jednak nie jest zobowiązany wypłacać mi wypłaty, więc co następuje w takiej sytuacji mogę odebrać urlop w innym terminie bo przecież nie ma prawa odebrać mi przysługującego płatnego urlopu?
Od jakiegoś czasu szukam innej pracy i tak naprawdę jedną nogą jestem już w innej firmie, obowiązuje mnie okres wypowiedzenia i czy mogę złożyć wypowiedzenie w okresie zawieszenia?
No i co menadżer miał na myśli mówiąc investigation na tyle na ile znam angielski, a nie jest to "kali mówić" słówko to oznacza śledztwo nie wiem na czym ma polegać to śledztwo bo śledztwo jak dla mnie przeprowadza się w sytuacji gdy np. ktoś ukradł narzędzie z pracy ja jestem o to podejrzany zostaje zawieszony do chwili wyjaśnienia, a to była po prostu kłótnia (nie doszło tutaj do żadnej bójki nikt nikogo nie dotknął) , w której usłyszał kilka słów prawdy, a jak wiadomo Anglicy prawdy nie lubią wolą żeby im przytakiwać mimo, że nie mają racji więc mnie zawiesił.
-
- Guest
0
Napisane przez malenkagdz » 26 sie 2017, 06:35 Re: Zawieszenie w prawach pracownika
Te ich śledztwo bedzie dotyczylo tej kłótni jak i po co do niej doszlo. I oni zadecyduja co z tobą zrobią
Class. Get some.
Life is much more beautiful to me when looking through the camera lens.
Life is much more beautiful to me when looking through the camera lens.
-
- malenkagdz
- Zaangażowany
- Reputacja: 47
0
Napisane przez Guest » 26 sie 2017, 20:53 Re: Zawieszenie w prawach pracownika
To, że to już oni zdecydują co że mną zrobić to logiczne ja już na to nie mam wpływu. Czy w całej tej sytuacji jest potrzebne śledztwo jak ktoś mówi od trzech miesięcy jakie są w firmę problemy i co trzeba zmienić, a nikt na o nie reaguje to normalne, że w końcu wybuchnie.
Dzisiaj dostałem z firmy list mam przyjść na rozmowę zaraz po moim urlopie mimo tego, że jestem zawieszony nadal będę miał wypłacana pensje, a rozmowę będę miał z jednym menadżerem, którego szanuj i lubię, dobrze mnie znają bo wiedzą, że rozmowa z kim innym doprowadziła by do jeszcze większej awantury bo ja mam swoje zasady i nie będę chowal głowy w piasek.
Czyli tak jak podejrzewałem tamten menadżer, z którym się klocilem powiedział tak do innych pracowników, żeby ich zastraszyć.
Dzisiaj dostałem z firmy list mam przyjść na rozmowę zaraz po moim urlopie mimo tego, że jestem zawieszony nadal będę miał wypłacana pensje, a rozmowę będę miał z jednym menadżerem, którego szanuj i lubię, dobrze mnie znają bo wiedzą, że rozmowa z kim innym doprowadziła by do jeszcze większej awantury bo ja mam swoje zasady i nie będę chowal głowy w piasek.
Czyli tak jak podejrzewałem tamten menadżer, z którym się klocilem powiedział tak do innych pracowników, żeby ich zastraszyć.
-
- Guest
0
Sledztwo bedzie zeby ustalic czy to co powiedziales nadaje sie do tego zeby powiedziec Ci pa pa...
Co przy wymianie zwyklej zdan z podniesieniem glosu rzadko konczy sie P45, no chyba ze ze atak slowny byl czysto personalny. grozenie itp to juz inaczej.
A tak na marginesie to zawieszenia na okres dochodzenia sa w zasadzie zawsze platne.
Sent from my E6853 using Tapatalk
Co przy wymianie zwyklej zdan z podniesieniem glosu rzadko konczy sie P45, no chyba ze ze atak slowny byl czysto personalny. grozenie itp to juz inaczej.
A tak na marginesie to zawieszenia na okres dochodzenia sa w zasadzie zawsze platne.
Sent from my E6853 using Tapatalk
Jakikolwiek sarkazm zamieszczony w powyzszym poscie jest calkowicie nieprzypadkowy...
-
- Alzak
- Zadomowiony
- Reputacja: 55
0
Napisane przez Guest » 4 wrz 2017, 20:13 Re: Zawieszenie w prawach pracownika
Dzisiaj byłem na rozmowie zostały spisane "moje zeznania" no i teraz będzie ostateczna rozmowa na której najprawdopodobniej dostanę ostrzeżenie i tyle. Z tego co się dowiedziałem o podobnych sytuacjach przy moim latach pracy w tej firmie bez wpadki nic więcej nie mogą mi zrobić.
Poza tym w tej firmie było kilka takich "afer" z udziałem jednej osoby, że ja przy tej osobie, można powiedzieć jestem wzorem grzeczności, a i tak nikt go nie zwolnił do tego ja znam swoją wartość i szefowie tez, tak czy siak na 95% przeszedłem pomyślnie rozmowę kwalifikacyjną w innej firmie jeśli mnie zwolnią to będę tylko żałował, że to nie ja z uśmiechem na twarzy złożyłem wypowiedzenie.
Poza tym w tej firmie było kilka takich "afer" z udziałem jednej osoby, że ja przy tej osobie, można powiedzieć jestem wzorem grzeczności, a i tak nikt go nie zwolnił do tego ja znam swoją wartość i szefowie tez, tak czy siak na 95% przeszedłem pomyślnie rozmowę kwalifikacyjną w innej firmie jeśli mnie zwolnią to będę tylko żałował, że to nie ja z uśmiechem na twarzy złożyłem wypowiedzenie.
-
- Guest
0
Napisane przez edmun » 13 wrz 2017, 15:19 Re: Zawieszenie w prawach pracownika
W momencie zawieszenia nie mogą zawiesić Ci wypłaty. Zawieszenie oznacza, że siedzisz w domu, Tobie płacą a przeciwko Tobie toczy się investigation.
Dziwię się że jeszcze nie poszukałeś na google na jakich zasadach to działa.
https://www.gov.uk/disciplinary-procedu ... -from-work
Wszystko jasno jak na tacy.
Dziwię się że jeszcze nie poszukałeś na google na jakich zasadach to działa.
https://www.gov.uk/disciplinary-procedu ... -from-work
Wszystko jasno jak na tacy.
-
- edmun
- Stały Bywalec
- Reputacja: 48
0
Napisane przez Guest » 21 wrz 2017, 16:07 Re: Zawieszenie w prawach pracownika
Edmun, a widzisz ile czasu od mojego pierwszego postu minęło do Twojej wypowiedzi już dawno wiem jak to wszystko wygląda.
-
- Guest
0
• Strona 1 z 1
-