prawo jazdy c+e

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

KobietaPostNapisane przez asiula31 » 19 gru 2007, 18:10 prawo jazdy c+e

witam mam pytanie czy ktos może wie ile kosztuje i gdzie mozna zrobić w birmingham kurs na prawo jazdy c+e.prosze o wypowiedż na ten temat, czy warto mi zainwestować w prawko i il może zarabiać kierowca tira w anglii.prosze o pomoc w tej sprawie.wszystkim z góry dziekuję

asiula31
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 20 gru 2007, 15:41 Re: prawo jazdy c+e

koszt C+E to w sumie od 1400 przy bardzo sprawnym przebiegu testow, do nawet 2 tysiecy. Jesli ma sie polskie prawo jazdy, trzeba liczyc okolo 3 - 4 miesiecy na calosc (wymiana p.j. + provisional, badania, testy teoretyczne, kurs i egzamin C, kurs i egzamin C+E, otrzymanie juz nowego dokumentu). Testy praktyczne sa trudne, i egzaminatorzy utrzymuja bardzo wysoki poziom. oblewanie jest normalne, zwlaszcza przy C za pierwszym razem, a kazda poprawka to w sumie 300 - 400 F. jesli chodzi o zarobki odsylam do postow na ten temat w dziale praca.

pozdrawiam

pe

KA i PE

MężczyznaPostNapisane przez Wozek » 23 gru 2007, 11:08 Re: prawo jazdy c+e

Zalicza sie tylko egzamin C+E nie trzeba każdego osobno, chyba że ktoś niema B
Koszt 1300f i jak masz wymienione prawko na angielskie nie potrzeba Provisional Driving Licence. Provisional jest dla tych co wogule nie mają prawka i chcą się nauczyć jeździć.
I nie wierzcie w brednie o zdawaniu egzaminu po POLSKU :!:
To anglia a nie Polska, to tak jakby ktoś w Polsce chciał zdawać prawko po Koreańsku albo Hiszpańsku.

[ Dodano: Nie Gru 23, 2007 11:11 ]
Wykłady tylko Angielskie a pytania można kupić przetłumaczone, ale to wielka różnica :!: :!: :!:

Wozek
Rozeznany

Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 24 gru 2007, 23:13 Re: prawo jazdy c+e

Wozek napisał(a):Zalicza sie tylko egzamin C+E nie trzeba każdego osobno
teoretyczny jest jeden, ale praktyczne sa dwa, osobno na C i osobno na E do C.

Wozek napisał(a):jak masz wymienione prawko na angielskie nie potrzeba Provisional Driving Licence

owszem kolego, potrzeba provisional C, wysylasz formularz D2 i wypelnione przez lekarza zaswiadczenie z badan. po otrzymaniu provisional C (adnotacja o tym jest wylacznie w czesci papierowej) dopiero mozesz przystapic do kursu i potem do egzaminu. Po zdaniu pierwszego egzaminu na C, nowe prawo jazdy pelni funkcje provisional do CE, nie trzeba ponownie wystepowac do DVLA.

Wozek napisał(a):Provisional jest dla tych co wogule nie mają prawka i chcą się nauczyć jeździć

provisional to prawo jazdy danej kategorii uprawniajace do warunkowego prowadzenia pojazdu. zazwyczaj warunkiem jest prowadzenie w obecnosci osoby - instruktora. pozwala ono na nauczenie sie jazdy w stopniu wystarczajacym do przystapienia do egzaminu.

jesli chodzi o same egzaminy, to jest tak jak pisalem wczesniej, teoretyczny jest do przejscia nawet dla osob srednio radzacych sobie z jezykiem. tzreba po prostu kupic ksiazke w wh smith's z wszystkimi mozliwymi pytaniami i nauczyc sie do skutku. czesc druga, hazard perception tez jest do przejscia, tym bardziej, ze sa dostepne podobne filmy do cwiczen. jesli chodzi o egzamin z jazdy, jest bardzo trudny, przeprowadzany zazwyczaj w pelnym ruchu ulicznym, w srodku dnia, w stosunkowo waskich uliczkach. wiec w 'normalnych' warunkach pracy, egzaminatorzy sa 'czepialscy' i doslownie wylapuja kazde odstepstwo od standardu. oblanie czesci teoretycznej to stosunkowo niewielki koszt dwudziestu kilku funtow za ponowny test, jesli ktos obleje czesc praktyczna, co jest niemalze regula za pierwszym razem, ponowny koszt wraz z dodatkowa jazda i oplata za samochod to 300 - 400 F za kazde podejscie. egzamin po polsku......... hmmmm... moze czesc teoretyczna, nie wiem, ale jesli chodzi o czesc praktyczna, to sadze ze przy odrobinie dobrej woli ze strony instrukltora mozna opanowac te kilka polecen i dac sobie rade. moge polecic goscia u ktorego ja robilem kurs na c i potem na e w okolicach w-ton. podeslalem tam potem nastepnych i tez sobie poradzili. cenowo koles jest taki jak inni, ale ma w miare indywidualne podejscie, i juz stykal sie z polakami.

pozdrawiam

pe

KA i PE

KobietaPostNapisane przez justyna22 » 12 mar 2008, 23:56 Re: prawo jazdy c+e

Hej czy moglbys podac mi adres tego instruktora u ktorego ty zdwales prawojazdy na C . I chcialbym sie zapytac jakie dokumenty sa potrzebne do zdawania prawa jazdy .Z gory dziekuje.

justyna22
Przyczajony

Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 14 mar 2008, 09:33 Re: prawo jazdy c+e

KA i PE

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 8 sie 2008, 10:32 Re: prawo jazdy c+e

ja mam pytanie odnosnie wymiany prawka, bo jeszcze tego nie zrobilem, rozni ludzie roznie mowia, ze trzeba wymienic po 6 miesiacach lub po 3 latach, ja dzis zabieralem sie za wypelnienie formy i znalazlem info na stronie dvla, ze ponizej 45 roku nie potrzeba wymieniac lub po 5 latach od zamieszkania w UK link wklejam, czy moze to ktos mi potwierdzic?

http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/Motor ... ext%C2%A0+
wsiaz
Zadomowiony

Reputacja: -1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Adam » 8 sie 2008, 14:07 Re: prawo jazdy c+e

Tam jest tez napisane
If you are not exchanging your licence straight away, you will need to register your details with the Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) within 12 months of becoming resident.
Adam
Administrator

Reputacja: 33
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez DD » 8 sie 2008, 17:35 ale

dlaczego nie chcesz wymienic?

juz pomijajac, ze masz prawdziwe najbardziej przez anglikow lubiane potwierdzenie adresu, ze o ewentualnym zakupie nowego samochodu nie wspomne.

ja sie do PL niewybieram wiec wymienilem juz dawno

DD
Stały Bywalec

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 8 sie 2008, 19:40 Re: prawo jazdy c+e

Z angielskim prawkiem masz nizsze ubezpieczenie. A po ewentualnym powrocie do PL mozna wymienic z powrotem.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 9 sie 2008, 07:44 Re: prawo jazdy c+e

Nie chce wymienic, poniewaz w razie jakiejkolwiek wpadki, jazda po piwie lub jakis wypadek nikt mi prawa jazdy nie zabierze, tylko dostane sadowy zakaz na prowadzenie pojazdow w UK

Ja sie zarejestrowalem w DVLA po podjeciu pracy w TWM, wiec mam wkladke taka papierowa , gdzie moga mi dopisywac punkty, wiec generalnie prawka nie trzeba wymieniac, jesli nie skonczyles 45 lat, tak to rozumiem.

A ten dokument z potwierdzeniem adresu to az tak mi nie jest potrzebny do niczego, bo banki oceniaja zdolnosc po punktach credit score i oferty przysylaja same do domu i tam nigdzie nie jest napisane, ze musze im przedstawic potwierdzenie adresu, a w razie czego moge im wyslac wyciagf z banku.
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DjXeed » 9 sie 2008, 12:38 Re: prawo jazdy c+e

Wozek napisał(a):To anglia a nie Polska, to tak jakby ktoś w Polsce chciał zdawać prawko po Koreańsku albo Hiszpańsku.

Stary, nie gadaj takich glupot. Mozesz zabrac wlasnego tlumacza, i tyle. Wpisujesz go na forme. W polsce tez mozna w obcym jezyku. Myslisz ze jak chinczyki zdaja...?

DjXeed
Rozeznany

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez ireknyc » 16 wrz 2008, 20:41 Re: prawo jazdy c+e

ale wy glupoty piszecie
zdawanie egzaminu na prawo jazdy "class 1" bo tak sie u nich nazywa C+E kozsztuje okolo 1000 funtow za pierwszym razem i o oczywiscie nie zdajesz wiec placisz nastepne 500 funtow i znow nie zdajesz , kazda nastepne podejscie kosztuje 250 funtow , zdaje sie za 5-tym lub 6-tym razem, wiec to wychodzi grubo ponad 2000 funtow i kosztuje naprawde duzo nerwow tez . ja nie zdalem juz trzeci raz i nie dlatego ze nie umiem jezdzic . ale nie wiedzialem jak to tu jest , teraz wiem, tak samo jak wszystko tu- nienormalnie . wiem tez , ze i tak nie uwierzycie mi wiec sprobujcie sami i nabijcie kase tym oszustom z tzw. szkoy jazdy . powodzenia

ireknyc
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 17 wrz 2008, 08:53 Re: prawo jazdy c+e

wsiaz napisał(a):Nie chce wymienic, poniewaz w razie jakiejkolwiek wpadki, jazda po piwie lub jakis wypadek nikt mi prawa jazdy nie zabierze, tylko dostane sadowy zakaz na prowadzenie pojazdow w UK

No to nie jezdzi sie po piwie i nie ma wpadek
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 17 wrz 2008, 11:33 Re: prawo jazdy c+e

no nie jezdzi sie, ale dalem taki przyklad tylko
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny

Następna strona