Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Agadz27 » 9 wrz 2008, 07:12 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dziewczyny jestescie na chorobowym? Zastanawiam sie czy dam rade pracowac do rozwiazania( wątpie). Co prawda ciązy mojej to dopiero poczatki ale tak juz mam ze martwie sie na zapas:)Chciałaby juz sobie posiedziec w domku no ale słyszałam ze strasznie mało płaca za chorobowe i sie nie opłaca.
Agadz27
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ann11281 » 9 wrz 2008, 09:26 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Mi placa 100% za chrobe, niezaleznie czy jestem w ciazy czy nie.
Ja ide na macierzynski poltora miesiaca przez porodem :mrgreen:
ann11281
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 10 wrz 2008, 16:36 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dziewczyny a czy moze ktoras z Was rodzila w szpitalu w Wolverhampton??Wybralam ten szpital bo stwierdzilam ze najblizej i polozna mi go poradzila!!Dziewczyny i zastanawia mnie jedno czy znieczulenie zewnatrzoponowe dawaja na zyczenie czy nie!!pozdrawiam

barbara1r
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 11 wrz 2008, 18:32 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Przed porodem pytaja sie czy bedziesz chciala znieczulenie(chodzi o przygotowanie anastazjologa),jesli sie zdecydujesz to musi byc podane w odpowiednimmomencie\nie moze byc za duzego rozwarcia)ja mialam przy pierwszy porodzie i naprawde pomoglo.

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 12 wrz 2008, 06:28 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

A moglabys mi powiedziec jak jest po ang.znieczulenie zewnatrzoponowe-wiesz medyczne slowa sa mi troche obce:-))) dzieki za informacje

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 12 wrz 2008, 08:17 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

basiu , umawiając się na spotkanie do połoznej popros o wizyte tłumacza jest darmowy i nalezy się kazdej cięzarnej. Poproś wtedy położną o przestudiowanie z tobą dokładnie całego materiału zawartego w ksiązeczce czyli karcie ciązy na temat możliwosci porodu i dostępnych znieczulen. Z tego co pamiętam dostępne były 3 gaz, jakiś zastrzyk w noge ktory jest dosyc szkodliwy dla matki i dziecka i własnie to znieczulenie zewnątrz-oponowe ktore ja brałam i polecam nie czułam nic! Podczas porodu poprosiłam o znieczulenie i połozna przyniosła mi kartke przetłumaczona na jezyk polski z dostępnymi znieczuleniami ich działaniem, konsenkwencjami itd moj partner musiał podpisac ze wyraza zgode i zapoznał sie z trescia.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 12 wrz 2008, 08:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Tak tylko ja nie potrzebuje tlumacz bo bez problemowo porozumiem sie z polozna tylko teraz mi przyszlo na mysl jak jest to znieczulenie po ang.!!

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 12 wrz 2008, 08:55 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

rozumię , chodziło mi tylko o tą jedną wizytę w ktorej połozna wszysciutko objasnia itd, lepiej wtedy miec pewnosc ze sie wszystko rozumie, po za tym masz w karcie ciązy wpisane nazwy znieczulen.
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 12 wrz 2008, 09:30 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Barbara1r

Znieczulenie zenatrzoponowe - EPIDURAL ANAESTHESIA
Znieczulenie - ANAESTHESIA
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 12 wrz 2008, 10:50 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dzieki Luiza!!!pozdrawiam

barbara1r
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agi » 12 wrz 2008, 20:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

malaroksi napisał(a):Z tego co pamiętam dostępne były 3 gaz, jakiś zastrzyk w noge ktory jest dosyc szkodliwy dla matki i dziecka

dlaczego ten zastrzyk jest szkodliwy :?:
ja dostałam aż 3 takie zastrzyki, bo ból ciagle wracał, a ja nie mogłam wytrzymać :!:

Epidural nawet mi nie proponowano, chociaz bardzo na to liczyłam.
Na końcu tylko gaz, ktory w moim przypadku wogle nie pomógł, chociaż większość osób chwali go sobie.
agi
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 12 wrz 2008, 21:44 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

gdzies czytalam, ze anaesthesia to do znieczulenia doraznego, np. general anaesthetic, do innych to pain killers, nie wiem jak do epiduralu. ale wystarczy powiedziec epidural :) ale to daja pomiedzy 4 a 7 cm rozwarcia, jak u Ciebie szybko pojdzie to mozesz to nawet przegapic :) a o szkodliwosci morfiny i petydyny nic nie wiem. mialam obydwa i wiem, ze wywoluje tylko u dziecka "blogostan" hihi czyli trzeba monitorowac, ale nie sa grozne :)
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ann11281 » 13 wrz 2008, 06:37 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Wlasnie nie wiem co oni tu tak chwala ten gaz.Z tego co wiem, to gaz dziala glownie na zasadzie placebo plus to,ze wdychajac go oddychasz gleboko i spokojnie :-D , co daje tez jakies rozluznienie. W Polsce nawet sie nie bawia w cos takiego.
Ja tez jestem zdecydowana jak na razie na epidural, no, ale zobaczymy jak to bedzie :grin:
Pozdrawiam Was kolezanki:)
ann11281
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 13 wrz 2008, 07:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

hej sorki moze zle ujełam ze szkodliwy, ale ma najwiecej skutkow nieporządanych czyli kobieta może czuc się senna, rowniez dostaje się on do krwiobiegu dziecka gdzie moze być senne itd więc nie są w stanie prawidłowo okreslic stanu zdrowia w punktach apgara. Na tle innych znieczulen epidural wychodzi nie najlepiej i do tego jest mało skuteczny. Moje 3kolezanki brały to znieczulenie i nie polecają na przyszłosc. Polozna rowniez nie zachwalala go zbytnio. Zycze powodzenia i duzo siły przy porodzie i byle by szybko,miło i bezbolesnie :grin:
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 13 wrz 2008, 08:30 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

agg napisał(a):a o szkodliwosci morfiny i petydyny nic nie wiem.

Na porodach sie nie znam ale morfina jest troche gorsza dla czlowieka niz heroina. Tak wiec nie chcialabym zeby moje dziecko bylo narazone na dzialanie takich srodkow juz przy urodzeniu.

Morfina – najważniejszy z alkaloidów wchodzących w skład opium. Została wyodrębniona w roku 1804. W stanie czystym jest białą substancją stałą, o gorzkim smaku, słabo rozpuszczalną w wodzie.

Ma działanie narkotyczne (odurzające), przeciwbólowe, przeciwkaszlowe, przeciwbiegunkowe, działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy (zalicza się do depresantów). Nadmierne dawki mogą prowadzić do śpiączki z depresją ośrodka oddechowego (niewydolność oddechowa). Kilkunastokrotne użycie morfiny prowadzi do uzależnienia fizycznego, uzależnienie psychiczne występuje znacznie szybciej. Powtarzanie dawek morfiny, podobnie jak innych leków opioidowych powoduje powstawanie tolerancji na lek.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

Poprzednia stronaNastępna strona