Tuner TV do telewizora???

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 28 sty 2009, 19:43 Tuner TV do telewizora???

Mam pytanko: Jak się zwie to co rozszerza liczbę kanałów w Anglii z normalnej anteny.
Jestem w Polsce i chciałem coś tu takiego ojcu kupić bo uparł się na stary telewizor a nie wszystkie kanały z kablówki mu odbierają (głowica stara - nie kablowa jest w tym TV)
No i ewentualnie ile kosztuje to cudo
Z góry thx
Provler
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 28 sty 2009, 21:05 Re: Tuner TV do telewizora???

Chyba chodzia ci o FreeView. Najtanszy widzialam w cyhba w Tesco za ok 20 GBP. A to w PL bedzie dzialac? (nie znam sie na tym :razz: )
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez MAXIMO » 28 sty 2009, 22:02 Re: Tuner TV do telewizora???

Nie będzie działałol napewno w polsce. to jest technologia dekodowania a nie powiekszania ilości kanałów (nic z częstotliwościami nie ma wspólnego)
MAXIMO
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 28 sty 2009, 22:48 Re: Tuner TV do telewizora???

MAXIMO napisał(a):Nie będzie działałol napewno w polsce. to jest technologia dekodowania a nie powiekszania ilości kanałów (nic z częstotliwościami nie ma wspólnego)

Ja jestem w Polsce więc nie kupię tego "czegoś" angielskiego. Domyślam się, że chodzi tu o dekodowanie bo miałem w Anglii w miarę nowy TV. ...ALE... żeby coś odkodować to trzeba złapać sygnał o odpowiedniej częstotliwości i potem go "obrobić". Mi chodzi o coś co rozszerzy zakres odbieranych częstotliwości (żeby było więcej niż na głowicy tunera w TV). Wcześniej robiłem mu to poprzez video które miało dużo pojemniejszy tuner.

Chodzi mi o to żeby kablówkę podłączyć do tej skrzyneczki i żeby wszystkie kanały odbierały.
Bo ten zewnętrzny (?tuner?) to będzie kosztował jak tu @Luiza napisała ok. 20GBP a dłubanie przy TV i wymiana wew. głowicy dużo więcej.
Provler
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez MAXIMO » 28 sty 2009, 23:05 Re: Tuner TV do telewizora???

myślę,że to pytanie powinieneś zadać na jakimś polskim forum , najlepiej elektronicznym. np.:Elektroda.pl. Oni tam mają napewno większe rozeznanie niż my tu.
ja poprostu wymienił bym sobie TV ale jak rozumiem nie chcesz robiś sobie kosztów.
MAXIMO
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Provler » 28 sty 2009, 23:24 Re: Tuner TV do telewizora???

Tak zrobię @Maximo, po prostu chciałem zapytać o nazwę tego "cuda" i od razu wejść na jakiś sklep internetowy. TV nowy też będzie ale wiesz, pokolenie naszych rodziców nie wyrzuca rzeczy tylko je naprawia (choćby się nie opłacało) i chomikuje gdzieś np. wstawia do drugiego pokoju czy coś.
Provler
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez daavid » 30 sty 2009, 22:20 Re: Tuner TV do telewizora???

Angielski "freeview" za Chiny Ludowe nie będzie odbierać programów w Polsce. Jest też dekoder którego podłącza się do talerza i wtedy tv cyfrowa idzie z satelity, więc angielską tv cyfrową można odebrać w Polsce.

Natomiast naziemna tv cyfrowa w Polsce ma być nadawana w formacie MPEG4.

daavid
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez MAXIMO » 1 lut 2009, 00:51 Re: Tuner TV do telewizora???

satelity ? ciekawostka :D a ja znam takie co dekodują sygnał z zwykłej anteny :D .....
Ostatnio edytowano 1 lut 2009, 21:56 przez MAXIMO, łącznie edytowano 1 raz
MAXIMO
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 1 lut 2009, 20:47 Re: Tuner TV do telewizora???

chyba najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest wspomniany przez ciebie MAGNETOWID może być niesprawny odtwarzacz ale musi być sprawny tuner i problem masz rozwiązany myślę że w 50 pln spokojnie się zamkniesz nabywając u jakiegoś magika naprawiającego tego typu sprzęt.

Może chodzi tobie o tuner DVB-T jeżeli tak to poczytaj sobie jak to się w pl rozwijaDVB-T w Polsce

samotny
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez sasiadstar » 17 lut 2009, 20:38 ??

samotny napisał(a):Może chodzi tobie o tuner DVB-T jeżeli tak to poczytaj sobie jak to się w pl rozwijaDVB-T w Polsce

To to akurat telewizja cyfrowa a raczej przekaz cyfrowy (nie dostepna w polsce).Proponuje zadzwonic do jakiegos elektronika i zapytac o przestrojenie albo wymiane glowicy w tv.

sasiadstar
Początkujący

Neutralny

Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA