Rezydentura ! POMOCY!!!

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

KobietaPostNapisane przez vanilia » 8 lut 2009, 19:01 Rezydentura ! POMOCY!!!

Witam! Dokladnie pol roku temu wyslalismy dokumenty na rezydenta i do tej pory nie dostalismy odpowiedzi. Probowalam sie dodzwonic ale po 20 minutach wysluchiwania beep rozlaczam sie, nikt nie odpowiada, tak jakby po prostu nikt nie slyszal telefonu. Irytuje mnie to poniewaz nie mam zadnych dokumentow tozsamosci oprocz dowodu ktory im wyslalam (paszport stracil waznosc nie dawno). Nie moge nigdzie wyjechac. Czy ktos moze mi pomoc??? Dzieki z gory.
vanilia
Zadomowiony

Reputacja: 47
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez stefan1965 » 8 lut 2009, 19:13 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

spokojnie jeszcze ze dwa miesiace. Najpierw dostaniesz list z prosba o doslanie dokumentow potwierdzajacych prawo do uzyskania rezydentury i od momentu odeslania tych dokumentow musza minac ze dwa miesiace. Na stronie home office mozna sprawdzic z jakiego okresu sa zalatwiane wnioski. Ja czekalem 8 miesiecy.

stefan1965
Raczkujący

Reputacja: -3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez vanilia » 8 lut 2009, 19:37 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Wysłałam im wszystko home office, pay slips, list od pracodawcy wszystko co chcieli lacznie z aktem malzenskim, a jak to sprawdzic jakie dokumenty sa w toku???
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Jacob » 8 lut 2009, 19:47 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Ja czekam od sierpnia zeszlego roku... Ale zaraz po wyslaniu wszystkich dokumentow dostalem potwierdzenie ze HO je otrzymal. Na tym potwierdzeniu jst info ze mozesz w naglym przypadku prosic o zwrot ID. Musisz zadzwonic i niestety byc cierpliwa...
pozdr
Jacob
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez vanilia » 8 lut 2009, 20:01 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Jacob napisał(a):Ja czekam od sierpnia zeszlego roku... Ale zaraz po wyslaniu wszystkich dokumentow dostalem potwierdzenie ze HO je otrzymal. Na tym potwierdzeniu jst info ze mozesz w naglym przypadku prosic o zwrot ID. Musisz zadzwonic i niestety byc cierpliwa...
pozdr

Tez dostalam potwierdzenie i nic poza tym, a dodzwonic to sie do nich nieda, probuje kilka razy dziennie i nic.
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez jarrys » 8 lut 2009, 21:00 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

vanilia napisał(a):
Jacob napisał(a):Ja czekam od sierpnia zeszlego roku... Ale zaraz po wyslaniu wszystkich dokumentow dostalem potwierdzenie ze HO je otrzymal. Na tym potwierdzeniu jst info ze mozesz w naglym przypadku prosic o zwrot ID. Musisz zadzwonic i niestety byc cierpliwa...
pozdr

Tez dostalam potwierdzenie i nic poza tym, a dodzwonic to sie do nich nieda, probuje kilka razy dziennie i nic.
Witam,moj przypadek byl taki:w ubieglym roku zlozylem wniosek o rezydenture dla mnie , zony i dla dziecka,wsadzilem do koperty wszystkie wymagane dokumenty i wyslalem do HO ,to byl luty,czekalem jakies 4 miesiace i nic zero odpowiedzi,a poniewaz zblizal sie termin naszego wyjazdu do Polski na urlop,potrzebowalismy dokumentow,postanowilem dzialac ,ktos mi doradzil zeby tam dzwonic ewentualnie wyslac faks z prosba o zwrot dokumentow i z nowu lipa,nikt nie odbieral telefonow ani faksow,powiedzialem mojemu szefowi ze musze zrezygnowac z urlopu,bo bez dokumentow nie moge sie nigdzie ruszyc,a on domnie:dlaczego nie pojedziesz tam osobiscie?to byla mysl,pojechalem do HO wraz z moja corka ktora dobrze zna angielski i po przedstawieniu sprawy panu z ochrony zostalismy skierowani do pani urzednik ktora nami sie zajela,musze powiedziec ze zostalismy bardzo milo i sympatycznie przyjeci,pani byla barzo uczynna i powiedziala ze wyrobi nam te dokumenty na miejscu,ale po sprawdzeniu okazalo sie ze paszporty sa jeszcze w innym biurze i to Manchesterze,i znowu lipa mysle,na co pani oznajmila ze nie mamy sie martwic wszystko bedzie ok,dokumenty wraz z rezydentura zostana dostarczone do domu przez kuriera za dwa dni, i tak sie to stalo,przyjechaly dokladnie jak mowila,wszyscy odetchnelismy z ulga.Jezeli komus zalezy na dokumentach to moze warto tam sie wybrac osobiscie.pozdrawiam.

jarrys
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez vanilia » 8 lut 2009, 21:19 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Dzieki Jarrys, to chyba najrozsadniejsze co moge zrobic. Pozdrawiam
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez ilonek » 10 lut 2009, 08:08 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Miałam ten sam problem ,czekałam 7 miesięcy ale nam udało się dodzwonić i odesłali nam paszporty,a zaraz potem jakos dwa dni przyszła reszta dokumentów.\
Powodzenia napewno sie uda :-)
ilonek
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez artur01 » 10 lut 2009, 10:35 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Mam prosbe bo ja tez wysłałem i nic a na swieta wybieram sie z dziecmi i z zona do polski moze mi ktos poda telefon lub adres gdzie sie udac ja i zona mamy dowody ale gorzej z dziecmi z gory dziekuje i Pozdrawiam
:-( :-( :-(

artur01
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Anna G » 10 lut 2009, 19:30 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

My tez czekamy i pewnie sprawa stalaby nadal w miejscu gdybysmy nie zadzwonili ze potrzebujemy paszportu dla córki udalo sie dodzwonic po ktoryms razie i odeslali paszporty a dzieki temu sprawa niby jest rozpatrywana tylko nie wiem ile jeszcze bo czekamy 4 miesiace .

Anna G
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez artur01 » 10 lut 2009, 22:15 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Mam prosbe bo ja tez wysłałem i nic a na swieta wybieram sie z dziecmi i z zona do polski moze mi ktos poda telefon lub adres gdzie sie udac ja i zona mamy dowody ale gorzej z dziecmi z gory dziekuje i Pozdrawiam

Zwracam sie jeszcze raz z prosba o telefon i kontakt jezeli ktos moze Pozdrawiam

artur01
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Anna G » 12 lut 2009, 07:47 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

If you need your passport because you have to travel urgently
and unexpectedly, call 0845 010 5200 and provide the personal
and other details listed immediately above.
My dzwoninimy zawsze kolo 10 tylko trzeba czekac ze 20 min.wiec nie rezygnuj.

Anna G
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez artur01 » 12 lut 2009, 09:18 Re: Rezydentura ! POMOCY!!!

Dzieki za telefon Pozdrawiam

artur01
Raczkujący

Neutralny