Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Napisane przez asienka » 25 cze 2009, 08:53 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Pogoda sie psuje :evil:
-
- asienka
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez Anek » 25 cze 2009, 14:23 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Anek
- Wtajemniczony
- Reputacja: 27
Napisane przez olivka » 25 cze 2009, 15:02 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
a co do szczepien to moj szkrab mial tylko te podstawowe.
-
- olivka
- Zadomowiony
- Reputacja: 6
Napisane przez agg » 25 cze 2009, 20:37 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
w Polsce pneumo i menigokoki to jakies 2500 zl w zaleznosci od regionu. tutaj sa jak ja mowie "w pakiecie". no ale Polska sto lat za murzynami :roll: bo jesli nie bylo epidemii gruzlicy od x lat, a jest coraz wiecej przypadkow np. sepsy to wrzuciliby w Polsce to drugie a zlikwidowali gruzlice. :neutral: no ale w koncu to o kase chodzi, zatroskani rodzice zbieraja kase na szczepienia bo wiadomo, ze chca dzieci chronic :!:
na temat wit d chyba juz kiedys bylo (albo to nie to forum) :wink:
uwazam za zupelnie niepotrzebne podawanie kropelek w okresie slonecznym marzec - pazdziernik, szczegolnie u dzieci butelkowych, bo w mleku modyfikowanym juz jest wit d. ja swojej podawalam w grudniu i styczniu jak bylam w polsce miala wtedy 2 - 3 miesiace i byla glownie na piersi.
moje kuzynka wlasnie za "zaleceniem" polskiego pediatry podawala wit d i niestety zaczely sie problemy u Jej coreczki. Miala zaburzona gospodarke wapniowo-fosforowa i problemy z nerkami. co Ona nie przeszla i to dzieki "uczonym" pediatrom :evil: Jej dziecko w ciagu 6 miesiecy widzialo wiecej specjalistow niz ja w swoim dotychczasowym zyciu :roll:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez Anna G » 26 cze 2009, 09:40 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Anna G
- Początkujący
- Reputacja: 1
Napisane przez asienka » 26 cze 2009, 19:30 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Agg masz racje jak chcesz oszczedzic swoje dziecko musi cie byc stac na duze poswiecenie, my sporo wydalismy, a tu to jest za darmo :roll: . Bylo minelo... Na pewno chce szczepic na wszystko co tu jest i w pl. Jeszcze nie mam pewnosci czy zostaniemy tu czy wrocimy...
Co do witaminy d3, ja podaje tylko w malo slonecznych miesiacach tzn od pazdziernika do marca. Przynajmniej na razie tak robie. Oczywiscie podajac mleko modyfikowane mowia by nie podawac witaminy bo jest juz w mleku.
-
- asienka
- Początkujący
Napisane przez Ewulka » 28 cze 2009, 09:15 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Ewulka
- Raczkujący
Napisane przez yoko » 28 cze 2009, 21:17 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
fragment artykulu:
If you're a breastfeeding mum based in Scotland then you're in luck - your right to breastfeed in public has already been enshrined in law for over a year and many Scottish mums say that the new law has already made them feel more comfortable about feeding when out and about.
There's an ongoing campaign to have a similar law introduced in the rest of the UK, but until then it is possible that you may be asked not to breastfeed in some restaurants, cafes, shops and other public places. Last year the NCT awarded fast-food chain McDonalds a 'Booby Prize' for appalling treatment of breastfeeding mums after many members complained that they had been asked to stop breastfeeding or to use the loos to feed their babies. If you ask about the company policy on breastfeeding you might find that whoever has asked you to stop feeding doesn't even know what that policy is. However, there generally isn't all that much that you can do about this beyond pointing out that your breastfeeding is legal, natural, discreet and best for your baby: Vote with your feet and spread the word to other mums too.
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez agg » 28 cze 2009, 23:20 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez Agadz27 » 1 lip 2009, 11:25 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Jeszcze sie nie spotkałam zeby mi ktos zwrocił uwage choc raz jedna pani z corka w szpitalu dzieciecym najpierw strasznie zachwycała sie mała a jak zaczełam karmic to sie przesiadły!!!
A miejsc wyznaczonych do karmienia niestety jeszcze nie spotkałam:((
-
- Agadz27
- Rozeznany
Napisane przez Anek » 1 lip 2009, 13:44 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Czy w centrum Birmingham jest jakies miejsce do karmienia :?: :?: :?: W piatek sie wybieram i pewnie z raz bede musiala go tam gdzies podkarmic.
Tak na marginesie jutro idziemy na szczepienie przeciwko gruzlicy, co do zoltaczki typu B jeszcze nic nie wiem ale moze sie jutro dowiem.
-
- Anek
- Wtajemniczony
- Reputacja: 27
Napisane przez yoko » 1 lip 2009, 17:38 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Anek napisał(a):Witam w klubie :wink: Moj maly potrafi zglodniec po godzinie.
Anek ja mam tak samo - w ciagu dnia karmienie nawet co 40 minut - w domu juz nie moge usiedziec i wyrwalabym sie do centrum na zakupy - ale nie mam pojecia gdzie tam karmic.
Bylam ostatnio w Touchwood i tez nie potrafilam znalezc feeding facility - ktos sugerowal ze jest w John Lewis - uwilajam sie tak szybko z zakupami ze Maly na szczescie przespal caly czas - no ale kiedys sie obudzi i tak jak mowi Anek - bedzie istna awantura jesli od razu nie dostanie cyca :D
z tymi szczepieniami to chyba i ja sie musze rozejrzec - nawet mi do glowy nie przyszlo zeby szczepic przeciw gruzlicy czy zoltaczce - przy drugim dziecku bedzie latwij :D
[ Dodano: Sro Lip 01, 2009 18:40 ]
Agadz27, przesiadly sie bo byc moze chcialy abys Ty czula sie bardziej komfortowo - no ale moge sie mylic :grin:
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane przez Ewulka » 1 lip 2009, 18:43 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
I jeszcze jedno : co myśicie o podawaniu smoczka tak małemu dzieciątku? Moja ma 1,5 tygodnia i ja jej już daje od czasu do czasu, żeby ja uspokoić, ale mam potworne wyrzuty sumienia, że może źle robię, że może nie bedzie chciała ssać cyculka, albo że ją przyzwyczaje do smoczka i nie bedzie mogła usnąć w przyszłości bez niego? Ale z drugiej strony bywa to jedyny sposób zeby ja uspać?
A co do karmienia, moja też jest głodna w ciagu dnia nawet co 40 minut! Za to w nocy mi śpi nawet po 6, 7 godzin! Na początku ją budziłam na karmienie, ale teraz myśle ze ona w dzień nieźle nadrabia :mrgreen:
-
- Ewulka
- Raczkujący
Napisane przez yoko » 1 lip 2009, 20:18 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
[ Dodano: Sro Lip 01, 2009 21:19 ]
Anek, co do karmienia - jak opatentujesz jakis nowy sposob to podziel sie na forum :D
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane przez babulki » 1 lip 2009, 21:31 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
odnosnie karmienia piersia publicznie
powiem wam ze na poczatku tez sie czailam
karmilam tylko w miejscach wydzielonych. schowana w kacie
ale ze poznalam wtedy doswiadczona mamuske. ktora zaskakiwala mnie otwartoscia cycolenia
wiec i sama jakos wyluzowalam
moze nie na tyle co ona
ale np karmilam szperajac miedzy wieszakami na zakupach w tk maxie
w jednek rece lelek w drugiej zakupy hehe
tyle ze ja mam skromny biust
i lelus zakrywal go niemal calkowicie.
takze z powodzeniem moglam sie ukryc
lelek byl karmiony czesto w przymierzalniach
w shopping centre w wyznaczonych miejscach
na lawce w parku
w mothercare
kiedy bylam na wycieczce w Londynie. na oxford street karmilam lelka w chuscie
po prostu spacerowala a on sobie jadl i nikt nic nie widzial hehe
takze luzzz
chusta to swietny wynalazek!!!
w touchwoodzie jest swietne mirejsce do karmienia i przewijania
na samym dole przy parkingach
polecam!!!
w bullringu pozostaje lawka przy baby change
albo po prostu zamknac sie w pokoju do przebierania dzieci jest zapragniemy prywatnosci
mozna tez sie przejsc do mothercare na corporation street
nie mam doswiadczenia w tej kwestii w Bham
poniewaz kiedy tu zamieszkalismy nasze cycolenie bylo na koncowce hehe
kolezanka karmila w konfesjonale i w sklepie w kolejce cyca na lade wystawila bo tak sie jej mala darla hehee
a rozmiar pokazny hehe
[ Dodano: Sro Lip 01, 2009 22:35 ]
a co do smoczka hmm
ja tez zaczelam podawac lelkowi po okolo tygodniu zycia
do zasypiania jedynie
czasem kiedy marudzil
ale staralam sie aby tylko pomagal w spaniu
i rowniez panicznie balam sie uzaleznienia i pozniejszej rozlaki
ale jakims cudem. lelek ktory bez smoczka nie zasnal
co wiecej nawet z nim miewal klopoty z zasypianiem w dzien
to jednak nagle, tak poprostu pewnej nocy w 7 miesiacu zycia
zasnal bez smoka
wykorzystalam moment
i wiecej go juz nie poczul
i roznicy nie odczul
takze im szybciej tym leepiej
tak sadze
a na poczatku smoczki naprawde sa duzym udogodnieniem dla nas i dla maluszkow!!!
-
- babulki
- Rozeznany
-