wypypka
Napisane przez agg » 26 mar 2010, 08:04 Re: wypypka
aha i na pewno nie poszlabym tutaj do polskiego lekarza...
jesli NIE zejdzie zastanowilabym sie nad podaniem mleka sojowego... i na efekty musisz poczekac, bo jesli to alergia pokarmowa to alergen utrzymuje sie w organizmie jeszcze perzez jakis czas. rowniez kapalabym normalnie.
mleko sojowe dostaniesz cow&gate i sma (o tym akurat mam najgorsza opinie, co nie znaczy, ze jest zle-mleko to mleko).
przede wszystkim nie panikuj i nie probuj wszystkiego naraz, bo w ten sposob problemu nie rozwiazesz, a wprowadzisz sobie metlik.
pozdrawiam
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez kk » 26 mar 2010, 09:08 Re: wypypka
a sudokremu bym nie uzywala na ta wysypke bo moze ja jeszcze podraznic i przesuszyc skorke..
A co do podrozy samochodem to miala 6 miesiecy jak jechalismy do polski i jakos bylo ,pod koniec drogi tylko juz nie chciala nam siedziec w foteliku :sad: ale w zeszlym roku miala 1,5roczku i byla tragedia .w tym roku tez sie wybieramy i nie wiem jakto bedzie :-|
-
- kk
- Raczkujący
- Reputacja: 3
Napisane przez agniecha » 26 mar 2010, 09:17 Re: wypypka
Kitty, mieszkam tu od 8 miesiecy i musze przyznac ze malo ciekawych zam tu miejsc i tak wogole to mi sie tu nie podoba zbytnio. Jestem tu bo moj m ma tu prace wiec i mnie pozostalo tu siedziec.Wczesniej mieszkalismy na Walii i tam to dopiero bylo pieknie.Mieszkalismi ze 100 metrow od morza.z okna widok na morze i gory,mile powietrze.Raz na jakis czas jezdzimy odwiedzac znajomych a potem trudno mnie do auta wciagnac zeby wracac.
No trudno. :roll:
Pozdrawiam
-
- agniecha
- Rozeznany
- Reputacja: 4
Napisane przez Kitty » 26 mar 2010, 09:50 Re: wypypka
agniecha napisał(a):Kupie ten oliatum i moze po jakims czasie zacznie znikac a jesli nie to w tedy mleko zmienie bo co innedo zrobic :?:
Moze na poczatku zacznij przemywac buzke sama woda.Nie ma co nakladac kremow,bo skora musi oddychac choc powiem Ci,ze ten krem oliatum jest bardzo dobry tylko drogi :roll: (jak sie ladnie poprosi lekarza, to mozna go dostac na recepte :-P )
Plan dzialania masz jak najbardziej rozsadny ;) Nie ma co odrazu diagnozowac skazy bialkowej..nie wiem,ale wydaje mi sie,ze w Polsce kazda wysypka jest uznawana wlasnie jako skaza :roll: . Z moich wszystkich kolezanek i kuzynek z dzieciaczkami tylko jedna ma dziecko,ktore nie zostalo w ten sposob zdiagnozowane :roll:. Jak juz pisalam moj synek mial taka sama wysypke i wszystko zeszlo :roll: oby tez tak bylo w przypadku Twojej corci ;)
agniecha napisał(a):Kitty, mieszkam tu od 8 miesiecy i musze przyznac ze malo ciekawych zam tu miejsc i tak wogole to mi sie tu nie podoba zbytnio
My meszkalismy przez ponad 3 lata i powiem szczerze, ze tez mi sie za bardzo nie podobalo ;) . Takze jedyne za czym teraz tesknie to znajomi i moja ukochana kawiarenka, do ktorej uwielbialam zagladac :sad: . W sumie teraz okolice podobaja mi sie o wiele bardziej...mieszkamy,ze tak powiem na wsi :-P tylko wszedzie jest daleko :roll: .
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez agniecha » 26 mar 2010, 09:51 Re: wypypka
[ Dodano: Pią Mar 26, 2010 09:59 ]
Kitty, przemywam woda juz od dawna i nic a nic nie chce cholerstwo zejsc. :mad: Poprosze to moze da mi na oliatum recepte ale watpie bo ten lekarz(mala ma tego samego co ja)nie jest zbyt mily.Taki jakis obojetny.Ale jak nie da to i tak kupie,na dziecku nie bede oszczedzac przecierz. :!:
Ja przez cale zycie na wsi kieszkalam i wole na wsi niz w miescie. Ciagle teraz chalas,karetki,policja,rozwydrzone nastolatki pod oknami itd,itp. Na wsi daleko do czegokolwiek ale milo i spokojnie.
-
- agniecha
- Rozeznany
Napisane przez kk » 26 mar 2010, 10:29 Re: wypypka
-
- kk
- Raczkujący
- Reputacja: 3
Napisane przez ewela119 » 26 mar 2010, 11:55 Re: wypypka
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez agniecha » 26 mar 2010, 14:26 Re: wypypka
-
- agniecha
- Rozeznany
Napisane przez agg » 26 mar 2010, 14:36 Re: wypypka
agniecha napisał(a):Mojego narzeczonego brat blizniak ma skaze bialkowa ale moj m chyba nie,ma jakies tam krostki ale je wszystko a te krostki ani sie nie nasilaja a tylko czasemi go swedza jak jest zbyt goraco.
na pewno nie bede stawiac diagnozy Twojemu dziecko, bo nawet go nie widzialam, ale podejrzewam (tak na 90%), ze moze to byc wlasnie alergia na bialka mleka krowiego.
podtrzymuje to co pisalam wczesniej z naciskiem na mleko sojowe :wink:
ewela119 napisał(a):Mnie zastanawia dlaczego mowia ze taka wysypka jest normalna, jesliby tak bylo to kazde urodzone dziecko powinno miec taka buzie zsypana a nie widzialam jeszcze zadnego (a widzialam juz sporo dzieci)
widocznie nie wystarczajaco duzo :-D tak jak ktos tu pisal wczesniej, organizm noworodka musi sie "oczyscic" i objawia sie min, wlasnie wysypka (nie kazdy musi ja miec!), katarem, kaszlem, "chrobotaniem"(nie wiem gdzie to okresleni podchwycilam hehe) wiec nie ma co doszukiwac sie we wszystkim problemu... byc "czujnym" od to :wink:
-
- agg
- Wtajemniczony
Napisane przez ewelinan » 26 mar 2010, 14:44 Re: wypypka
-
- ewelinan
- Przyczajony
- Reputacja: 0
Napisane przez Kitka » 26 mar 2010, 18:23 Re: wypypka
Trądzik niemowlęcy występuje na twarzy i szyi, ustepuje samoistnie. Można stosowac emolieny do mycia i smarowania.
Egzema to bardzo szerokie pojęcie, jest wiele odmian i tak naprawdę jest ciężka do zdiagnozowania. Przyczyny też są różne przewaznie jakieś alergeny, począwszy od jedzenia na środkach chemicznych skończywszy. Ogólnie - może występować na całym ciele w zalezności od odmiany. Jedak w przeważającej większości swędzi i to porządnie! Najpierw pojawiają czerwone grudki, które przemieniają się w pęcherzyki. Czesto dochodzi do zaostrzenia po drapaniu i bardzo często wchodzi zakażenie bakteryjne lub grzybiczne. W takim przypadku konieczne są silniejsze środki na receptę, emolieny nie pomogą. Na końcu procesu powstają strupy. Niestey po tych zmianach, skóra jest przebarwiona i powstają takie jakby szare płaskie blizny. Bardzo ważne jest nawilżanie emolientami (balsamy i do kąpieli) to podstawa :!: One zabazpieczaja skórę przed środowiskiem zewnętrznym. Jest to niezbędne przy tej chorobie, gdyż polega ona na braku odpowiedniej ochrony skóry. W większości przypadków egzema ustepuje z wiekiem, ale nie zawsze..niestety :sad:
Piszę z doświadczenia, bo w domu mam dwóch egzemowców, niestety nadal niewiadomego pochodzenia :roll:
Powodzenia!
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41
Napisane przez agniecha » 26 mar 2010, 18:55 Re: wypypka
Watpie w to ze jest to egzema gdyz mala to wogole nie swedzi i nic wogole jej nie dolega.Tylko poprostu ta wysypka jest i nasila sie. :cry:
-
- agniecha
- Rozeznany
Napisane przez agg » 26 mar 2010, 20:33 Re: wypypka
pozatym jesli ta wysypka jest wszedzie taka sama, to mozesz doublebase stosowac na cale cialo, a takze nim myc!
Fucidin zostosowalabym w przypadku zmian na skorze, a nie tylko wysypki. Ale rob jak uwazasz i przeanalizuj co Ci lekarz powiedzial.
Piszesz jednak, ze ojciec i wujek dziecka sa alergikami wiec stawiam na to, bo i tak to tez wyglada.
Daj znac jak beda jakies zmiany, aczkolwiek trzeba bedzie troche poczekac.
-
- agg
- Wtajemniczony
Napisane przez kasiek347 » 26 mar 2010, 21:40 Re: wypypka
-
- kasiek347
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez Kitka » 26 mar 2010, 22:43 Re: wypypka
kasiek347 Aqueous Cream tez mieliśmy, ale lepszy dla nas okazał się Oliatum.
aaaa po mleku sojowym sma u synia był ból brzucha, wiec odradzam.
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41