fasolka po bretonsku
Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.
znalazlam kilka przepisow na ta potrawe i nie wydaje mi sie bardzo skomplikowana-
ale nigdy wczesniej jej nie robilam i mam kilka watpliowsci
przede wszytkim fasola- jaka i gdzie? nie widzialam nigdzie duzej fasoli w tym "fantastycznym" kraju
ktos poleca?
nie lubie boczku... moze byc zwykla kielbasa?
przyprawy... mowia majeranek, albo ziola prowansalskie... to w koncu co?
sama mam problem ze smakiem i nie wiem- wiec POMOCY
![:)](./images/smilies/001.gif)
ciotka dorotka klotka
![:D](./images/smilies/002.gif)
-
![Avatar użytkownika](./download/file.php?avatar=799_1316091574.jpg)
-
dorotajab
- Zaangażowany
-
-
- Posty: 1110
- Wiek: 41
- Dołączyła: 11 paź 2006, 15:09
- Lokalizacja: Great Barr
- Reputacja: 143
![Szanowany Szanowany](images/reputation/pos.gif)
i masz racje, bo to bardzo proste
ja fasole kupuje w polskim sklepie.
z przypraw dodaje ziele ang, lisc laurowy, pieprz troche majeranku (zalezy to czego w smaku mi brakuje)
ja kielbase zawsze dodaje, najpierw podsmazam ja z cebulka. boczek tez ofkors
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
(ale jak nie lubisz to nie dodawaj)
normalnie smaka mi narobilas
![;)](./images/smilies/004.gif)
a zamiast fasolki w garnku bigos "dochodzi"
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
CATCH ME... IF YOU CAN!!!
![:D](./images/smilies/002.gif)
-
![Avatar użytkownika](./download/file.php?avatar=1736_1315410982.jpg)
-
agg
- Wtajemniczony
-
-
- Posty: 2154
- Wiek: 41
- Dołączyła: 13 lut 2007, 18:32
- Lokalizacja: Gdansk/Birmingham
- Reputacja: 146
![Szanowany Szanowany](images/reputation/pos.gif)
dorotajab mozesz kupic w markecie(widzialam w tesco)butter beans
![:-)](./images/smilies/001.gif)
w puszce.To odpowiednik naszej fasoli.
-
![Avatar użytkownika](./download/file.php?avatar=10768.gif)
-
hanoka77
- Stały Bywalec
-
-
- Posty: 314
- Wiek: 47
- Dołączyła: 5 lut 2009, 15:23
- Lokalizacja: Solihull
- Reputacja: 20
Fasolka po bretońsku - boczek (wędzony surowy/gotowany) - obowiązkowo. Jak nie lubisz, to go po prostu nie kroisz i nie nakładasz na talerz. Ale smak - "must be".
Kiełbasa / boczek - to nie jest alternatywa, powinno być i jedno i drugie.
Co do przypraw - osobiście do fasolki tylko i wyłącznie majeranek. I to sporo. Może nie tyle co do grochówki, ale dużo. Ja zresztą uwielbiam majeranek
![:D](./images/smilies/002.gif)
Reszta ziół może dla mnie nie istnieć
![:D](./images/smilies/002.gif)
No, może z kilkoma wyjątkami.
Fasolę oczywiście trzeba moczyć całą noc.
Pozdrawiam
-
![](./styles/metro/theme/images/no_avatar.png)
-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Posty: 2527
- Dołączył: 6 gru 2008, 12:19
- Reputacja: 183
![Szanowany Szanowany](images/reputation/pos.gif)
w puszce.... eee musi byc sucha do namoczenia
dobra bede szukac
skoro jest w puszce to i w worach powinna byc
dzieki za rady
ciotka dorotka klotka
![:D](./images/smilies/002.gif)
-
![Avatar użytkownika](./download/file.php?avatar=799_1316091574.jpg)
-
dorotajab
- Zaangażowany
-
-
- Posty: 1110
- Wiek: 41
- Dołączyła: 11 paź 2006, 15:09
- Lokalizacja: Great Barr
- Reputacja: 143
![Szanowany Szanowany](images/reputation/pos.gif)
Ja kiedys kupowalam fasole w tesco. Byla tam gdzie kasze i takie tam.
Być szczerym to wypowiadać się zgodnie z tym, co się myśli. A nie wszystko, co się myśli wypowiadać na głos.
-
![Avatar użytkownika](./download/file.php?avatar=7126.jpg)
-
Luiza
- Wtajemniczony
-
-
- Posty: 1911
- Wiek: 42
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
ta duza fasola to polska odmaiana typu JAS.
w kazdym sklepie z polska polka
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
w woreczkach po 500g.
aaa i fasolke powinno sie odmoczyc przed gotowaniem..
![:mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
-
![](./styles/metro/theme/images/no_avatar.png)
-
cashier1000
- Przyczajony
-
-
- Posty: 8
- Dołączył: 17 kwi 2010, 20:09
- Reputacja: 0
AdamBoltryk napisał(a):No, wydaje mi się, że od grudnia, to już się powinna dawno rozpuścić, nie tylko namoczyć
![:D](./images/smilies/002.gif)
Pozdrawiam
nawet napewno
![:-P](./images/smilies/003.gif)
odgrzalem temat jak starego kotleta...czasem sie zagapie
![:-D](./images/smilies/002.gif)
-
![](./styles/metro/theme/images/no_avatar.png)
-
cashier1000
- Przyczajony
-
-
- Posty: 8
- Dołączył: 17 kwi 2010, 20:09
- Reputacja: 0
Powrót do KUCHNIA