Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...
[b]Anastazja Jeśli chodzi o dowód to pani chciała od nas dowodów. Powiedziałam, że mamy stare dowody i nowych nie musimy posiadać z godnie z prawem. Zdziwiła się i poszła gdzieś, po czym wróciła i powiedziała, że faktycznie tak jest :wink:
Z meldunkiem nie wiem dokładnie, ale faktycznie synek był przez jakis czas zameldowany w kraju. Kiedy powiedziałem pani, że synka wymeldowałm przed chwilą w innym okienku, to powiedziała, że dobrze, że zrobiłam to przed wyrobieniem dowodu a nie potem.

kindzulinaa Nie przewidzisz ile będzie ludzi. Ostatnio bylismy na 11 i było pusto. Innym razem bylismy już około 9 i kolejka, jak jasny gwint.

barwnie Chodzę z całą rodzinką do polskiego salonu na Erdingtonie i zawsze wszystko jest na czas. Umawiam się telefonicznie. Jak chcesz dam Ci namiary na priva.
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

hejka

tak piszecie ze ciaza po 30 hmmmm ja do 30 mam jeszcze 5 latek ale nie wiem czy do tego czasu zajde czy wogole bede mogla jeszcze miec dzieci tak bardzo chce miec 3 ale niestety jak narazie z 2 nie moge zajsc juz ponad 1.5 roku ale wiem ze to przez cyste choc Anastazja mi mowila ze jakas dziewczybna miala torbiel wielkosci 17 cm i zaszla a on sie wchlona tak bardzo bym chciakla zajsc ale sama nie wiem czy dam rade

jak jeszcze neiwiedzialam o torbielu ze jest taki wielki to robilam sobie testy na owulacje codziennie i nic zero nie miala owulacji wiec cos jest nie tak :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: ale mam nadzieje ze jeszcez bede mamusia :)

barwnie jak chcesz ja ci moge podac namiary na polke ktora dojezdza do domu wiadomo kazdy ma termin ale ja jestejm z niej zadowolona :)
Bulinka
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

kindzulinaa, jak cchesz po raz 2 wyrobic paszport dla dziecka mosisz miec pesel i polski akt urodzenia niestety i bezie wazny rok.. ja w pl wyrobilam malemu dowod na 5 lat i mam spokuj:)
a do dowodu potrzebny jest meldunek i oboje rodzice przy skladaniu , przy odbiorze jeno z rodzicow.

my bylismy zalatwiac paszport we wtrorek bo wtedy najmniej ludzi i bylismy juz tam o 8.30 i juz kolejka byla ale tak do 11 sie uwinelismy:D
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

bogini8,
bogini8 napisał(a): mosisz miec pesel
NIE MUSISZ , do tymczasowych nie jest wymagany dopiero jak dziecko skończy 5ty rok życia i będziemy chciały wyrabiać już 5cio letni to wtedy jest wymagany PESEL teraz kobita się ciebie zapyta czy chcesz wyrobić , Ja sobie wyrobię tam kiedyś przy okazji w Polsce bo nie śpieszy się :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

Dziewczyny, przestance sie przekamazac o to czy trzeba pesel czy tez nie ;) tutaj macie bezposredni link do dzialu paszportowego ambasady takze sobie wszystko sprawdzcie :-P
http://www.londynkg.polemb.net/index.php?document=97

Koleny piekny dzien sie dzisiaj zapowiada, takze znowu trzeba to jakos wykorzystac. Wczoraj ze znajoma i jej corciamy spedzilismy caly dzien spacerujac i oblegajac place zabaw. Oczywiscie przerwe na lunch musialysmy sobie zrobic, bo w koncu mezow trzeba bylo nakarmic :030: Ah, i jeszcze poszlysmy na wazenie dzieci i moj synek juz 11,5 kg sobie liczy :zdziw: W sumie ma idealna wage do swojego wieku, ale myslalam, ze jest roche lzejszy ;)
Wogole troche dzienna rutyna mu sie zmienila i zamiast spac po poludniu zapypia przed 11 na 1,5h, ale dzieki temu w nocy ani razu sie juz nie budzi, tylko spi od 18 do 7-7;30 g:D
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

bogini Może mymgane jest poprzednie zameldowanie w kraju. To znaczy, że trzeba było byc przez jakiś czas. My wyrobilismy syniowi dowód bez zameldowania, to znaczy nikt z naszej trójki nie był już zameldowany w trakcie robienia dowodu! Także bez meldunku można :wink:
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

Kitka, niewiem my wyrabialismy miesiac temu i kazali przedstawic meldunek i pesel, ja jestem ciagle zamelowana u rodzicow i moj maly teraz tez....

[ Dodano: Pią Wrz 03, 2010 12:23 ]
malaroksi, no to nie ja wymyslilam kuzynka wyrabiala w lipcu i dzwonila specjalnie i kazali miec pesel przez co mama jej w polsce mosiala to wyrobic i przeslac tu do angli.
ja wyrabialam paszport w maju i kazali przty nastepnym miec polski akt urodzenia i pesel wierc najwidoczniej kazdemu co innego mowia.... rozumiem co sie do mnie mowi i debilem nie jestem...
nawet dali mi papierek na ktorym bylo napisane za polski akt pesel i meldunek przez konsulat wlasnie mozna tez zalatwic...
moze towszystko zalezy od urzedow i urzednikow... niewiem to nie moj wymysl w kazdym badz razie!

[ Dodano: Pią Wrz 03, 2010 12:28 ]
Kitty, lzejszy?? moj wazy prawie 8 kg a nie ma jeszcze 5 mcy...:) jest dlugasny i nosi ubrania na 6-9mcy..mojbiedny kregoslup :D :mrgreen:
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

kitka jasne że chce :-) , wiesz kiedyś wypełniałam taką ankietę tutaj, dotyczącą rezerwacji wizyt u fryzjera i miałam nadzieję, że to wprowadzą w tych zakładach bo jak dla mnie to swietny pomysł - wszystko możesz umówić i wybrać idealny termin nie wychodząc z domu. dla mamusiek i osób pracujących to strzał w dziesiątkę :mrgreen:

i w sumie jestem ciekawa czy ktoś już zakupił taki system do swojego zakładu.

barwnie
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

barwnie chyba sie kochnnie pomylilas i napsalas do Kitty a mialo byc do mnie chyba ze cos zle zrozumialam :-P

jeny jaka ladna pogoda az chce sie na dworku siedziec caly czas :)

wiecie co mi sie cos z glowa zrobilo w tym tygodniu bo jak nigdy wstaje rano i odrazu sie biore za sprzatanie obmiatam caly dom az lsni i tak codziennie

nigdy mi sie tak nie zdazalo zawsze sprzatalam z musu a teraz az mi sie chce czy to przejsciowe mam nadzieje ze nie bo fajnie tak :) zasuwac jak maly motorek hihihihih ale chatka wysprzatana i juz nie bedziemy z mezulkiem jutro sprzatac bedziemy mieli luzy bo tak zawsze w sobote wstajemy razem i sprzatamy caly dom a teraz dla mezulka supraisik ze jutro sobie polabuje :)

a co macie dzis na obiadek ze tak sie zapytam ja mam zupke buraczkowa i na drugie fryteczki i kotlety rybne :) mniam mniam a ja na deserek bede miala pierogi ze szpinakiem mniam mniam mniam
Bulinka
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

bogini8, no widzisz co innego mówią kazdemu, ja robiłam 2gi paszport Roksanie i powiedzieli że PESEL jest potrzebny do paszportu 5letniego a teraz tylko polski akt urodzenia jest konieczny.
No ale nie ma co sie stresować.
Dziewczyny ja od poniedziałku zmykam do roboty, poszli mi na rękę i zaczynam o 4tej kończę o 8ej a mój o 9tej tak wiec udało się. Dzis nam odłączają linie tel a za tydzien podłączamy neta bez lini juz , więc nie będzie mnie tu tydzień, będę tęsknić :)
Chociaż wreszcie czasu nie będzie na posiadówki bo praca i dom :) jak się cieszę :)

[ Dodano: Pią Wrz 03, 2010 13:55 ]
ps. na stronie konsulatu nigdzie nie pisze że musi być pesel aby wyrobić paszport tymczasowy więc z czystym sumieniem mogę powiedzieć że nie trzeba mieć http://www.londynkg.polemb.net/index.php?document=96

Bulinka, Kiedy ta operacja? chyba już lepiej się czujesz niż ostatnio co?
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Do paszportu tymczasowego nie trzeba miec peselu,nam pani w urzedzie w pl jak teraz bylismy tak powiedziala,pokazywala nawet jakies pisma odnosnie tego i jeszcze powiedziala ze w Londynie w konsulacie czesto mylnie informuja ludzi i ze trzeba sie klocic.Meldunek i pesel potrzebny jest do dowodu tymczasowego tak nam powiedziano w Polsce.

A do mnie dzwonili z przychodni bo mam jakies zle wyniki :( i na 9 mam appoitment :(
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

Anastazja, czego wyniki krwi?
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Źle informują Was w urzędach w PL! Wyrobiłam dowód dla synia w te wakacje bez meldunku. W miejscu meldunku jest puste miejsce. Nie ma już obowiązku meldunku. Trzeba się wykłucić o swoje, bo niektóre pindy w urzędach nie znają przepisów!
Pani na początku w ogóle spytała po co synkowi dowód, skoro nie mieszka w kraju :roll: Powiedziałam grzecznie, że jest Polakiem i ma do tego prawo...ucichła :wink:
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

hej

Kitka mały bedzie miał teraz 21 miesięcy. u nas było cięzko tak do okolo 3 miesięcy w dzień jakby dziecka nie było. ale za to w nocy koło 2 zaczynał się meksyk wszystkiego się chwytaliśmy jedynie tylko uśmierzało mu ból. no ale to naszczęście za nami.

malaroksi powodzenia w pracy i wracaj szybko o nas :)

ja dziś zrobiłam barszcz ukraiński, Mały się zajadał aż mu się uszy trzęsły :) zjadł chyba więcej od taty :) chyba to jego ulubiona zupa ;) do tego mięsko z indyka duszone z warzywami.
ostatnio mam jakiegoś lenia. sprzątam codziennie jest czysto dopóki synuś śpi później wygląda jak po tsunami :/

kamyk69
Początkujący

Reputacja: 2
Neutralny

malaroksi tak krwi

Kitka no to prawda,jak samemu sie nie wyczyta to beda nas odsylac od urzedu do urzedu,widzisz ja nie wiedzialam ze nie potrzebny meldunek do dowodu tymczasowego gdybym wiedziala to bym obstawala przy tym,teraz czeka nas wyjazd do konsulatu zobaczymy co tam beda chcieli...jak znowu powiedza nam ze potzrebny pesel to nie wyjde z tamtad chyba ze sila mnie wyrzuca.
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

Poprzednia stronaNastępna strona