Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez agg » 16 wrz 2010, 13:00 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
malaroksi napisał(a):agg napisał/a:
jesli otrzymujecie WTC to czesc powinna sie zwrocic
nie koniecznie :) WTC- jest dodatkiem do zarobków i nie ma nic wspólnego z opieką nad dziećmi, opieka nad dziećmi jest pod Cild tax credit który należy się każdemu kto opiekuje się dzieckiem (do 66tys dochodu rocznie czyli nasze marzenie tylko :) )
childcare element of workong tax credit (no tak jest napisane na dole) :razz:
mojej kolezance tez wyszlo, ze nie zwroca, a z kolei innej gdzie zarabiaja b. duzo, duzo tez zwracaja. ale maz jest self-employed wiec nie wiem czy to tez nie rzutuje :roll:
Przykladowy szacunek dla rodziny o dochodach 23000 i wydaja Ł50 tyg na zlobek :)
Based on the information you have entered, your household may be entitled to the following tax credits award:-
Child Tax Credit £1577.62
Childcare element of Working Tax Credit £121.83
Sub total £1699.45
Working Tax Credit (less the childcare element of Working Tax Credit) £0.00
Note: The childcare element of Working Tax Credit will always be paid direct to the person who is mainly responsible for caring for the child or children, alongside payments of Child Tax Credit.
Total £1699.45
This is based on your household income of £23000.00.
This is the amount your household may be entitled to from 16/09/2010 until 05/04/2011. This result is only an estimate and is based on the information provided assuming you make the claim on 16/09/2010. This means the amount shown may not be your entitlement for the full year.
The amount may change when your claim is processed and in certain circumstances may be paid from an earlier date (up to a maximum of 3 months) where you (or your partner if it is a joint claim) satisfied the requirements for entitlement.
nie chce mi sie obliczac tego procentowo - zrobcie to za mnie :wink: ale to chyba nie za wysoki procent :roll:
well, anyway :wink: moj bejbik od stycznia bedzie mial rzadowe 15 godzin (alleluja!) :-D i zmniejsza mi sie wydatki na zlobek, bo teraz to masakra :roll:
kindzulina, tez obstawiam wirusowke, bo czesto z nia w parze ida wymioty. moze to tzw."jelitowka"? zdrowka!
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez malaroksi » 16 wrz 2010, 13:01 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez agg » 16 wrz 2010, 13:04 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
zdrowko! :jabol: :-D
-
- agg
- Wtajemniczony
Napisane przez malaroksi » 16 wrz 2010, 13:08 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez iwona38 » 16 wrz 2010, 13:10 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
[ Dodano: Czw Wrz 16, 2010 14:13 ]
Kitka u mnie spotkania z mamuskami sa w srode a mlodego bede zostawiac w crechu samego w poniedzialki i wtorki mam nadzieje ze sie nie zalamie jak bedzie plakal,mam zamiar byc silna,wiem ze to dla jego dobra,chcialabym zeby troszke odzwyczail sie odemnie i zaczal wiecej przebywac z dzieciaczkami w jego wieku i podlapal wiecej angielskiego,choc jak iwedzie nie ma problemu z zrozumieniem obu jezykow.
-
- iwona38
- Rozeznany
- Reputacja: 5
Napisane przez malaroksi » 16 wrz 2010, 13:14 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Agg tak jak podałaś przykład jeżeli rodzina zarabia te 23tyś a płaci tylko 50 f tygodniowo to wiadomo że nie dostanie, ale jakby płaciła za opieke np 170 to by już dostali.
Ewela twój fajnie zarabia, ja z moim razem tyle nie mamy :-)
[ Dodano: Czw Wrz 16, 2010 14:16 ]
iwona38, dziękuję :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez iwona38 » 16 wrz 2010, 13:16 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- iwona38
- Rozeznany
- Reputacja: 5
Napisane przez ewela119 » 16 wrz 2010, 13:22 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
malaroksi napisał(a):Ewela twój fajnie zarabia, ja z moim razem tyle nie mamy
Kurde powiedz mi w takim razie jak Wy sobie dajecie rade? Bo powiem Wam szczerze ze my teraz nie majac zadnych benefitow po oplaceniu rachunkow i zrobieniu najpotrzebniejszych zakupow, bez jakis tam luksusow wychodzimy na zero :-| A w tym tyg wyszlismy nawet 10f na minus a naprawde nie szalejemy z kasa :/ Przeprowadzajac sie z pokoju na flat musielismy kupic tez troche sprzetow bo nawet pralki na tym flacie nie bylo i teraz tez karta kredytowa oblozona i naprawde sie glowimy jak to wszystko teraz pogodzic, echhhh zycie jest ciezkie :/
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez syjonka » 16 wrz 2010, 13:36 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- syjonka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez agg » 16 wrz 2010, 13:52 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
malaroksi napisał(a):Agg tak jak podałaś przykład jeżeli rodzina zarabia te 23tyś a płaci tylko 50 f tygodniowo to wiadomo że nie dostanie, ale jakby płaciła za opieke np 170 to by już dostali.
a no wlasnieeeee :roll: no tak jak oboje pracuja 5 dni w tyg., duzo zarabiaja ale tez bardzo duzo placa za zlobek to wiadomo, ze inaczej bedzie sie liczyc. ktos pracuje pare godz tyg nie wydaje Ł170/tydz.
ewela, no niestety tak to dziwnie jest, ze jak masz srednio-przyzwoite dochody to tak "ni w kij, ni w oko", za duzuo na jakas pomoc finansowa, a za malo, zeby cos odlozyc albo pozwolic sobie na jakis "luksus" :neutral:
-
- agg
- Wtajemniczony
Napisane przez malaroksi » 16 wrz 2010, 13:53 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Część kasy mieliśmy uzbieraną ale już pralka poszła z kredytowej. Potem wzięliśmy auto na raty ale rata 117 f miesięcznie wiec spoko. Teraz pobyt w Polsce nas szarpnął i kupiliśmy nowego laptopa za ponad 3tyś , do tego te prawo jazdy już ponad 1,5tyś funtów, tak więc bilety dla mojej mamy, potem na listopad dla teściów,telewizor do sypialni to już poszło z kredytowej na którą sobie wpłacam powoli jeszcze tylko 430f zostało :) . Ale jakoś da się wyżyć , nie szalejemy, nie pijemy, nie palimy, nie obkupujemy się ciuchami i jakoś dajemy rade spokojnie nawet coś od czasu do czasu sobie kupić fajnego czy do domu, czy do ogrodu,czy do samochodu czy dla siebie :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez agg » 16 wrz 2010, 13:58 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
syjonka napisał(a):kitka powiedz mi gdzie jest w centrum ten Dom Polski i kiedy są spotkania dla matek z dziećmi i czy trzeba się jakoś zapisywać, płacić coś? bo chciałabym się wybrać:D[/b]
Polish Millenium House, niedaleko Moor Strett i polskiego kosciola.
W srody sa tzw. "spotkania krasnalkow". Nie zapisujesz sie, po prostu idziesz. Nie wiem jak teraz, ale kiedys placilo sie "co laska", w sensie za kawe (dla mam), ciastko i soczek (dla dzieci).
-
- agg
- Wtajemniczony
Napisane przez ewela119 » 16 wrz 2010, 14:21 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez Kitka » 16 wrz 2010, 14:31 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ja chodzę tam z 3 powodow:
1. Mój synio bardzo lubi tam chodzić a to dla mnie najważniejsze :wink:
2. Mam tam dwie bliskie koleżanki, więc i ja mam dobry powód się tam znaleźć.
3. Prawie zawsze po spotkaniu idę do centrum na zakupy :-D
ewela Czasem nie ma po co walczyć o podwyżkę w pracy, bo jak dostaniesz to Ci zabiorą troche z benefitów i wychodzi praktycznie to samo :roll: Jak z jednej strony Ci dadzą to z drugiej zabiorą eh :roll: Jak się dużo zarabia to zabierają naprawdę spory podatek. Zdarzają się takie przypadki, że nie warto pracować powyżej jakiejś liczby godzin w tygodniu.
Tak to jest jak masz mało to sobie radzisz, jak dostajesz więcej to na początku to odczuwasz a potem już nie. Do dobrego człowiek się przyzwyczaja hehe :-D
agg
a no wasnieeeee no tak jak oboje pracuja 5 dni w tyg., duzo zarabiaja ale tez bardzo duzo placa za zlobek to wiadomo, ze inaczej bedzie sie liczyc. ktos pracuje pare godz tyg nie wydaje Ł170/tydz.
Mogą się znaleźć mamusie, które pracują mało, ale dziecko pośla do nursery na dużo godzin z róznych tam względów. Wtedy i tak dostaną dofinansowanie...chyba... ? :wink:
malaroksi W styczniu dołącze do Ciebie :roll: :wink:
Juz rozumiem oni podają wyliczenie na dzień, kiedy sobie sprawdzam. Te które oni mi wyliczyli i przysłali to było już jakiś czas temu przecież, dlatego sie nie zgadza :roll:
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41
Napisane przez kindzulinaa » 16 wrz 2010, 14:55 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Jak sie mieszka samemu to niestety ale trzeba placic sporo pieniedzy a to za czynsz za rachunki,wyzywienie itp. Jak sie zbierze to do kupy,to moze byc ciezko.Tyle,ze masz ten luksus,ze jestescie sami.Nikt Ci nie chodzi po domu itd.
malaroksi,to tak duzo Wam wyszlo na sam poczatek??depozyt az trzykrotnosc czynszu placiliscie?? Myslalam,ze wszedzie biora depozyt tyle ile wynosi czynsz miesieczny.I w dodatku jeszcze nie umeblowany dom,to niezle...No i wszystko przeciez trzeba kupic do domu,bo jak inaczej...
Tak to juz jest wszystko kosztuje i trzeba jakos sobie radzic.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
-