Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Kitty » 25 paź 2010, 15:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119, oszczedzaj sie ile mozesz i nie zamartwiaj ;) Z tego co pamietam, to na poczatku ciazy ja odczuwalam bole jakbym miala okres dostac wiec ciagle uwazalam,ze testy sie myla(mimo, ze az 7 razy je zrobilam ;) )

ps. Tak troche zniesmaczona jestem, bo zauwazylam, ze jakies okropne babsko zminusowalo posty z gratulacjami. Naprawde to juz lekka przesada, ja rozumiem, ze ktos kogos moze nie lubiec, ale zeby az takim wredym byc????!!!! Dziecinada :roll: :roll:
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 25 paź 2010, 16:44 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Kitty nie wiem czy zauwazylas ze masz 666 postow :twisted: Co do minusow to nie ma sie co przejmowac, ja to w ogole nie zwracam na to uwagi. Staram sie jakos nie przemeczac ale z drugiej strony nie chce zachowywac sie jak chora bo przeciez nie jestem, ale poki co to chcac nie chcac musze robic sobie przerwy w domowych zajeciach bo poprostu ciagle nie mam sily. A jeszcze chcialam zapytac czy bralyscie jakies witaminy? Polecacie jakies? Czy lepiej na wlasna reke nic nie brac?
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 25 paź 2010, 17:15 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119,oczywiscie kwas foliowy(folic acid) ja bralam witaminy dla kobiet w ciazy i jadlam duuzo warzyw i owocow glownie pomaranczy :) no i pozniej mosialam brac jeszcze zelazo bo mialam anemie.
witaminy mozesz brac tylko dla ciezarnych bo tu lekarze nie przepisuja

http://www.lookfantastic.com/face-and-b ... ega-3.html
jak zaczelam brac te witaminy to przestalam kwas foliowy bo tu jest w skladzie. tym bardziej ze idzie zima mysle ze powinnas cos brac.:)

[ Dodano: Pon Paź 25, 2010 18:17 ]
Tak troche zniesmaczona jestem, bo zauwazylam, ze jakies okropne babsko zminusowalo posty z gratulacjami. Naprawde to juz lekka przesada, ja rozumiem, ze ktos kogos moze nie lubiec, ale zeby az takim wredym byc????!!!! Dziecinada

oo to ja i malaroksi dostalysmy ,-, hehee niezle ;P

[ Dodano: Pon Paź 25, 2010 18:24 ]
ewela119 napisał(a):na poczatku ze boje sie ruszac w ogole, tym bardziej ze odczuwam bole jak na okres po wysilku jak np dluzszy spacer czy wieksze sprzatanie no i czasami nawet poprostu siedzac tez mam jakies tam bole

ja tez sie balam ale do samego konca praowalam i to nie lekko;/ fizyczniei na nogach non stop.nie ma tez co przesadzac wobie strony , ale spacerowanie, gumnastyka jak najbardziej:) latwiej bedzie rodzic:P
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitka » 25 paź 2010, 18:10 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela Na samym poczatku ciąży, tez było mi słabo, jakby tchu brakowałao. Potem się unormowało i około 12 tyg miałam dwa tygodnie nudności i naprawdę złego samopoczucia. Potem, jak ręką odjąć i do końca ciąży czułam się ok, pracowalam bez przestojów i na 7 tyg przed terminem poszłam na macierzyński. Czasem zapominałam, że jestem w ciąży i robiłam wszystko, sprzątałam, gotowałam, robiłam zakupy, byłam aktywna i jakoś problemów nie sprawiałam :-D
Życzę Ci bardzo mało uciązliwej ciąży, bo taka chyba cieszy najbardziej :grin:
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Kitty » 25 paź 2010, 18:23 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela118 napisał(a):Kitty nie wiem czy zauwazylas ze masz 666 postow

No wlasnie nie ;) Ale juz sie liczba zmienila na 667 g:D>

ewela tak jak bogini pisala zacznij od kwasu foliowego (folic acid). W aptece kupisz go za troszke ponad 1funta lub 2. Pozniej zacznij sie rozgladac za witaminami dla ciezarnych ;) Aha, i jak juz bedziesz miala termin porodu ubiegaj sie o maternity exemption card ktora upowaznia Cie do darmowych lekow i m.in wizyt u dentysty przed porodem i caly rok po porodzie :mrgreen: O formularz prosisz na recepcji w osrodku ;)

aha, co do kwasu foliowego to jest on bardzo wazny w poczatkowej fazie ciazy, tazke postaraj sie w niego zaopatrzyc jak najszybciej ;)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez julka030308 » 26 paź 2010, 10:36 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119 z doswiadczenia sprawdz czy niemacie z partnerem konfliktu grupy krwi bo ja mialam a o tym niewiedzialam.Tez plamilam i stracilam malenstwo wiec nieignoruj zadnych plamien nawt najdrobniejszych. ;)

Jezeli chodzi o polozna wiec tak polozona umawia na pierwsza wizyte ok 7 tygodnia wtedy zaklada karte ciazy zadaje podstawowe pytania typy kiedy byla ostatnia miesiaczka i podajze czy cierpisz na jakies choroby i o przebyte ciaze.Nstepnie ok 12 tygodnia bedzie pierwsze USG a potem to juz sie jakos ciagnie.Nastepna wizyte z polozna masz ok dwoch tygodni po pierwszym USG i nastepne USG po 20 tyg.Jestem w temacie na biezaco bo wlasnie z niecierpliwoscia czekam na swoj final ktory ma byc za 2 dni :mrgreen:

Zycze powodzenia no i przedewszystkim GRATULACJE!!!!
jAK CZEGOS BEDZIESZ POTRZEBOWAC TO PYTAJ

julka030308
Rozeznany

Reputacja: -1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 26 paź 2010, 11:14 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

julka030308, kurcze ,no to życzę szybkiego szczęśliwego rozwiązania :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 26 paź 2010, 11:22 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja rowniez zycze szybkiego rozwiazania :) Co do tego konfliktu to zagrozenie jest wtedy gdy matka ma Rh- a ojciec Rh+ ? Bo o tym czytalam, wiem napewno ze ja mam Rh+ bo mialam oznaczana grupe krwi w pierwszej ciazy, w sumie moj jaka ma krew to nie mam pojecia, mysle ze on sam nie wie :-P Jeju ja juz normalnie pogonilabym do sklepu kupowac male ubranka :mrgreen: Juz wybralam wozek i lozeczko, w sumie to wybralam juz dawno, kiedy jeszcze nie bylam w ciazy, z tym ze teraz musze polowac na okazje na wozek na ebayu albo gumtree bo napewnoe nie zaplace ponad 300f za nowy, glownie dlatego ze mnie nie stac nawet, a nawet gdyby bylo to szkoda by mi bylo kasy bo juz nie planuje miec wiecej dzieci
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 26 paź 2010, 11:32 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119, ja za swoj nowy wozek z fotelikiem, spiworkiem , folia p/deszczowa zaplacilam 99£ dostawa w ciagu 2 dnich , naprawde super sklepik

polecam ta stronke http://www.kiddicare.com/webapp/wcs/sto ... _-1_10001_

[ Dodano: Wto Paź 26, 2010 12:34 ]
aha i torba jeszce byla i siatka pod spodem na zakupy :
http://www.kiddicare.com/webapp/wcs/sto ... 0001_14051 to moj wozek :D

do 200£ napewno kupisz z gondolka i naprawde fajny sprzet :)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 26 paź 2010, 11:40 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ja jestem bardzo wymagajaca chyba jesli chodzi o wozek bo chce miec normalna sztywna gondole, spacerowke, fotelik samochodowy montowany na rame wozka i zeby mial ta podstawe ktora zostaje w aucie, a co najwazniejsze musi byc na 4 kolach, tych na 3 nawet nie ogladam bo strasznie mi sie nie podobaja, mojemu tez. wiec wybralam cos takiego, odpowiada mi wszystko oprocz ceny :-P

http://www.kiddicare.com/webapp/wcs/sto ... 0001_14601
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agniecha » 26 paź 2010, 12:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

HEJ.ewela119, odradzam Ci zakup tego wózka.Jest okropny.Ja go mam i gdybym wiedziala ze to takie badziewie to bym w zyciu sie na niego nie zdecydowala.Kola sa plastikowo piankowe i normalnie slychac jak jedzie,glosno trzeszcza na nierównej powierzchni. Wozek jest ciezki mimo ze jest aluminiowy i caly lata na boki,tak jakby jakies sróby byly nie podokrecane.A zeby np. w czase spaceru z dzieckiem jak np swieci mocno w maluszka slonce zeby obrucic kierownice w inna strone to nie jest przekladana raczka tylko trzeba gondole lub siedzisko z dzieckiem odpiac i obrucic.A to nie jest lekkie a z dzieckiem w srodku jeszcze gorzej.A pasy to juz koszmar.Nie sa mocowane do wózka ttylko zaczepiane na taki plastikowy"dzyndzelek" który sam wypada.Mala juz mi wypadla z wózka bo pasy sie odczepily i plastikowy zaczep zachaczyl o nia i jak mala leciala to pociagla wózek za soba i zebym jej nie zdazyla zlapac wózek by polecial na nia.Teraz wózek stoi w garazu bezuzyteczny.Masakra jakas.szkoda kasy na taki zlom.To juz o 10000% jest lepszy ten wózeczek który posiada bogini8, .Naprawde.ewela119, Twoja decyzja ale mysle ze nie watro marnowac pieniedzy na nowy czy tez na uwywany taki wózek i narazac dziecko na jakies niebezpieczenstwo.POzdrawiam i Gratuluje bobaska.
agniecha
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 26 paź 2010, 12:16 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

No to jestem niemile zaskoczona :/ Ale dzieki za ostrzezenie, rozejrze sie za innym wozkiem w tym stylu, z tym ze zalezy mi wlasnie na tej gondoli takiej solidnej a nie tylko na takiej materialowej wkladce i zeby fotelik byl montowany na rame bo strasznie mi sie tez nie podobaja te wozki co fotelik zaklada sie na spacerowke, wozek jest duzy wtedy a dziecko zgdniecione w tym foteliku i tak i tak. Dla pierwszej corki mialam staki wozek przedwojenny jeszcze jak ja to nazywam chociaz w ogole nie byl taki stary i mial wlasnie taka gondole odpinana, sztywna, solidna z raczkami do przenoszenia i mi sie strasznie podobala idac gdzies w gosci odpinalam ja i szkielet wozka zostawialam na dworze a mala sobie wygodnie spala majac duzo miejsca i nie balam sie ze cos tam jej sie stanie. W sumie jesli chodzi o spaceroke to mam jeszcze parasolke po mojej Gosce, lezy sobie w szopce w worku i cos mi sie zdaje ze jeszcze nam posluzy :) No a lozeczko jakie dziewczyny polecacie? Ja za pierwszym razem mialam tradycyjne drewniane ale nie bylam zadowolona i teraz postanowilam kupic turystyczne, co o tym sądzicie?
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 26 paź 2010, 12:21 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119, ja od poczatku nie chcialam gondoli i nie zaluje,bo dawno przewalalby mi sie po domu, a maly ma 6 mcy dopiero moj maly w tym wozku ma miekko i wygodnie sa pasy i wszystko na miejscu,on lubi ogladac wszystko wkolo i w gondoli by sie wkurzal tylko:D nie wylezalby na bank:)
ale kazdy ma to co lubi.
dodam ze moj wuzeczek jest lciutki tylko moj synio juz nie:P prawie 9kg wazy!!
agniecha, pasy nie sa mocowane do wozka?masakra;//

[ Dodano: Wto Paź 26, 2010 13:26 ]
ewela119 napisał(a): byl montowany na rame bo strasznie mi sie tez nie podobaja te wozki co fotelik zaklada sie na spacerowke, wozek jest duzy wtedy a dziecko zgdniecione w tym foteliku i tak i tak
w kazdym foteliku dziecko jest,zgnoiecione,
mi tez od poczatku nie podobalo sie to strasznie ale wkoncu sie skusilam:
jak latalismy do polski z wozkiem to cyk tylko fotelik z malym na wierzch bez odpinania przepinania wszystko podreka, i wcale wozek nie byl taki wielki.

co do ttegpo zgniecenia w foteliku to nie rozumiem czym ma sie roznic fotelik na spacerowce od fotelika na ramie??:P na dobra sprawe i tu i tu dziecka dlugo niebedziesz wozic bo bedzie mu niewygodnie:P foteliki sa takie same hihih
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agniecha » 26 paź 2010, 12:33 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

bogini8, naprawde.po bokach paski sa przelozone przez metalowe kólka a te górne pasy co sa na barkach dziecka to sa tylko tak zaczepione na paseczku jak szluwka od spodni i chaczyk,wlkadasz i juz tylko ze to nie trzyma sie i tak dziecko przechyli sie do przodu to to po prostu wypada.(nie wiem jak to wytlumaczyc).Jeszce warto brac pod uwage w jakiej porze roku dziecko sie urodzi bo mysle ze jak bedzie goraco to gondola nie bedzie potrzebna a lepiej zainwestowac w spacerówke ale juz solidniejszai i z cieplym spiworkiem i nakrycien ma nózki no ale kazdy lubi inne wózeczki ja sie napalilam na wlasnie gondolke,siedziski i fotelik w komplecie i mam.O.
agniecha
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 26 paź 2010, 12:35 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ewela119 napisał(a):No a lozeczko jakie dziewczyny polecacie? Ja za pierwszym razem mialam tradycyjne drewniane ale nie bylam zadowolona i teraz postanowilam kupic turystyczne, co o tym sądzicie
ja lozeczko mam drewniane : cot bed ktore jest ozniej zmieniane na normalne lozko do spania dla starszego dziecka i jestem batrdzo zadowolona, w slklepie dostalam materac i posciel gratis!
cos w tym stylu http://www.babystoredirect.co.uk/index. ... ts_id=3717 i w tym sklepie kupowalam

co do turystycznego teraz mam tez i turystyczne bo potrzebne mi b ylo na wakacje, do takiego napewno bedziesz mosiala dokupic wygodny materac , bo te co sa w lozeczkach tur. sie nie nadaja.
ale jak dla mnie te lozeczko jest lepsze jako kojec,albo lozko na drzemke jako normalne wole drewnniane jakos tak stabilniej,regulowane wysokosci, zdejmowane boki i wogole:) ale to moje zdanie tylko
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona