prawo jazdy c+e
Napisane przez asiula31 » 19 gru 2007, 18:10 prawo jazdy c+e
-
- asiula31
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez KA i PE » 20 gru 2007, 15:41 Re: prawo jazdy c+e
pozdrawiam
pe
-
- KA i PE
Napisane przez Wozek » 23 gru 2007, 11:08 Re: prawo jazdy c+e
Koszt 1300f i jak masz wymienione prawko na angielskie nie potrzeba Provisional Driving Licence. Provisional jest dla tych co wogule nie mają prawka i chcą się nauczyć jeździć.
I nie wierzcie w brednie o zdawaniu egzaminu po POLSKU :!:
To anglia a nie Polska, to tak jakby ktoś w Polsce chciał zdawać prawko po Koreańsku albo Hiszpańsku.
[ Dodano: Nie Gru 23, 2007 11:11 ]
Wykłady tylko Angielskie a pytania można kupić przetłumaczone, ale to wielka różnica :!: :!: :!:
-
- Wozek
- Rozeznany
Napisane przez KA i PE » 24 gru 2007, 23:13 Re: prawo jazdy c+e
teoretyczny jest jeden, ale praktyczne sa dwa, osobno na C i osobno na E do C.Wozek napisał(a):Zalicza sie tylko egzamin C+E nie trzeba każdego osobno
Wozek napisał(a):jak masz wymienione prawko na angielskie nie potrzeba Provisional Driving Licence
owszem kolego, potrzeba provisional C, wysylasz formularz D2 i wypelnione przez lekarza zaswiadczenie z badan. po otrzymaniu provisional C (adnotacja o tym jest wylacznie w czesci papierowej) dopiero mozesz przystapic do kursu i potem do egzaminu. Po zdaniu pierwszego egzaminu na C, nowe prawo jazdy pelni funkcje provisional do CE, nie trzeba ponownie wystepowac do DVLA.
Wozek napisał(a):Provisional jest dla tych co wogule nie mają prawka i chcą się nauczyć jeździć
provisional to prawo jazdy danej kategorii uprawniajace do warunkowego prowadzenia pojazdu. zazwyczaj warunkiem jest prowadzenie w obecnosci osoby - instruktora. pozwala ono na nauczenie sie jazdy w stopniu wystarczajacym do przystapienia do egzaminu.
jesli chodzi o same egzaminy, to jest tak jak pisalem wczesniej, teoretyczny jest do przejscia nawet dla osob srednio radzacych sobie z jezykiem. tzreba po prostu kupic ksiazke w wh smith's z wszystkimi mozliwymi pytaniami i nauczyc sie do skutku. czesc druga, hazard perception tez jest do przejscia, tym bardziej, ze sa dostepne podobne filmy do cwiczen. jesli chodzi o egzamin z jazdy, jest bardzo trudny, przeprowadzany zazwyczaj w pelnym ruchu ulicznym, w srodku dnia, w stosunkowo waskich uliczkach. wiec w 'normalnych' warunkach pracy, egzaminatorzy sa 'czepialscy' i doslownie wylapuja kazde odstepstwo od standardu. oblanie czesci teoretycznej to stosunkowo niewielki koszt dwudziestu kilku funtow za ponowny test, jesli ktos obleje czesc praktyczna, co jest niemalze regula za pierwszym razem, ponowny koszt wraz z dodatkowa jazda i oplata za samochod to 300 - 400 F za kazde podejscie. egzamin po polsku......... hmmmm... moze czesc teoretyczna, nie wiem, ale jesli chodzi o czesc praktyczna, to sadze ze przy odrobinie dobrej woli ze strony instrukltora mozna opanowac te kilka polecen i dac sobie rade. moge polecic goscia u ktorego ja robilem kurs na c i potem na e w okolicach w-ton. podeslalem tam potem nastepnych i tez sobie poradzili. cenowo koles jest taki jak inni, ale ma w miare indywidualne podejscie, i juz stykal sie z polakami.
pozdrawiam
pe
-
- KA i PE
Napisane przez justyna22 » 12 mar 2008, 23:56 Re: prawo jazdy c+e
-
- justyna22
- Przyczajony
Napisane przez wsiaz » 8 sie 2008, 10:32 Re: prawo jazdy c+e
http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/Motor ... ext%C2%A0+
-
- wsiaz
- Zadomowiony
- Reputacja: -1
Napisane przez Adam » 8 sie 2008, 14:07 Re: prawo jazdy c+e
If you are not exchanging your licence straight away, you will need to register your details with the Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) within 12 months of becoming resident.
-
- Adam
- Administrator
- Reputacja: 33
juz pomijajac, ze masz prawdziwe najbardziej przez anglikow lubiane potwierdzenie adresu, ze o ewentualnym zakupie nowego samochodu nie wspomne.
ja sie do PL niewybieram wiec wymienilem juz dawno
-
- DD
- Stały Bywalec
- Reputacja: 4
Napisane przez Luiza » 8 sie 2008, 19:40 Re: prawo jazdy c+e
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputacja: 71
Napisane przez wsiaz » 9 sie 2008, 07:44 Re: prawo jazdy c+e
Ja sie zarejestrowalem w DVLA po podjeciu pracy w TWM, wiec mam wkladke taka papierowa , gdzie moga mi dopisywac punkty, wiec generalnie prawka nie trzeba wymieniac, jesli nie skonczyles 45 lat, tak to rozumiem.
A ten dokument z potwierdzeniem adresu to az tak mi nie jest potrzebny do niczego, bo banki oceniaja zdolnosc po punktach credit score i oferty przysylaja same do domu i tam nigdzie nie jest napisane, ze musze im przedstawic potwierdzenie adresu, a w razie czego moge im wyslac wyciagf z banku.
-
- wsiaz
- Zadomowiony
Napisane przez DjXeed » 9 sie 2008, 12:38 Re: prawo jazdy c+e
Wozek napisał(a):To anglia a nie Polska, to tak jakby ktoś w Polsce chciał zdawać prawko po Koreańsku albo Hiszpańsku.
Stary, nie gadaj takich glupot. Mozesz zabrac wlasnego tlumacza, i tyle. Wpisujesz go na forme. W polsce tez mozna w obcym jezyku. Myslisz ze jak chinczyki zdaja...?
-
- DjXeed
- Rozeznany
- Reputacja: 3
Napisane przez ireknyc » 16 wrz 2008, 20:41 Re: prawo jazdy c+e
zdawanie egzaminu na prawo jazdy "class 1" bo tak sie u nich nazywa C+E kozsztuje okolo 1000 funtow za pierwszym razem i o oczywiscie nie zdajesz wiec placisz nastepne 500 funtow i znow nie zdajesz , kazda nastepne podejscie kosztuje 250 funtow , zdaje sie za 5-tym lub 6-tym razem, wiec to wychodzi grubo ponad 2000 funtow i kosztuje naprawde duzo nerwow tez . ja nie zdalem juz trzeci raz i nie dlatego ze nie umiem jezdzic . ale nie wiedzialem jak to tu jest , teraz wiem, tak samo jak wszystko tu- nienormalnie . wiem tez , ze i tak nie uwierzycie mi wiec sprobujcie sami i nabijcie kase tym oszustom z tzw. szkoy jazdy . powodzenia
-
- ireknyc
- Przyczajony
Napisane przez Luiza » 17 wrz 2008, 08:53 Re: prawo jazdy c+e
wsiaz napisał(a):Nie chce wymienic, poniewaz w razie jakiejkolwiek wpadki, jazda po piwie lub jakis wypadek nikt mi prawa jazdy nie zabierze, tylko dostane sadowy zakaz na prowadzenie pojazdow w UK
No to nie jezdzi sie po piwie i nie ma wpadek
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputacja: 71
Napisane przez wsiaz » 17 wrz 2008, 11:33 Re: prawo jazdy c+e
-
- wsiaz
- Zadomowiony
-