odmowa kredytu na dom i co teraz?
Napisane przez tomtor » 13 cze 2009, 13:46 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- tomtor
- Raczkujący
- Reputacja: 3
Napisane przez roslinka_zielona » 13 cze 2009, 13:54 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- roslinka_zielona
- Rozeznany
Napisane przez stefan1965 » 15 cze 2009, 23:22 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- stefan1965
- Raczkujący
- Reputacja: -3
Napisane przez roslinka_zielona » 16 cze 2009, 12:49 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- roslinka_zielona
- Rozeznany
Napisane przez Katik » 16 cze 2009, 18:50 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
bham_ster napisał(a):Tak się mówi jak zna się życie i trochę ma za sobą. Ty kim jesteś? Ile masz lat? Młoda i gniewna?!
Kim jestem ani ile mam lat nie musze Ci mowic, bo zupelnie nic to nie wniesie w nasza rozmowe.
Poprostu rozwala mnie podejscie niektorych osob! Siedza tacy na pokojach poubijani jak sledzie, skladaja grosz do grosza a i tak nic madrego ze soba zrobic nie potrafia. Czy w Polsce tez by tak wszyscy siedzieli po 10 osob w jednym domu, z obcymi i przypadkowymi ludzmi? Tracajac sie w kuchni, klocac o garnki, o stale zajete wc i o to co ogladaja na jedynym w domu tv odbierajacym cyfrowy polsat... Zgroza!
Pracuje z taka agentka. Kobita 47 lat, i nijak twoj tekst Tak się mówi jak zna się życie i trochę ma za sobą do takiej nie pasuje. Jest tu juz piaty rok, po angielsku ani me ani be, poznala jakiegos faceta, wynajmuja pokoj, do drugiego sciagnela z polski syna, w trzecim mieszka obcy facet , a w kolejnym inna baba ze swoim partnerem. I co dzien wysluchuje jak to sie w kuchni jeden przed drugim na kuchenke rzucaja, jak w lazience stale zakorkowane! Jak tak mozna? Czy juz haslo: moj dom, moja oaza w UK nie istnieja?
Przez rok rowniez wynajmowalam pokoj, i przechodzilam przez udreki zycia codziennego jak wielu. I doskonale to rozumiem, ze czasem trzeba, bo poczatki, bo ciezko itd... Ale cholera nie robmy ze swojego zycia bydla!
bham_ster napisał(a):Cyt:"Az ciekawa jestem co wg Ciebie jest bardziej warte niz wlasne 4 katy...".
...ja nie jestem ciekaw co, dla Ciebie, jest ciekawe...
i bardzo dobrze ze nie jestes ciekaw co dla mnie jest ciekawe. bo to co dla mnie jest ciekawe, jest ciekawe i dla osoby dla ktorej to ma byc ciekawe. Nie musi byc ciekawe dla ciebie, i splywa to po mnie czy ciebie to ciekawi czy nieciekawi.
-
- Katik
- Stały Bywalec
Napisane przez roslinka_zielona » 16 cze 2009, 22:40 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- roslinka_zielona
- Rozeznany
Napisane przez ewela119 » 17 cze 2009, 13:44 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez stefan1965 » 17 cze 2009, 21:03 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
ewela119 napisał(a): W Polsce jest o wiele latwiej o kredyt wydajer mi sie.... :/
Chyba nie. Kilka razy próbowałem w Polsce wziąć kredyt ale bezskutecznie. Natomiast tu dostałem bez problemu. Mało tego w każdym wyciągu z banku mam zaproszenie do wzięcia następnej pożyczki w wysokości 19300 od ręki. Fakt osoby poniżej 25-go roku życia są traktowane jako osoby zwiększonego ryzyka. Problem mogą mieć też osoby zarabiające mniej niż 18000 brutto rocznie.
-
- stefan1965
- Raczkujący
- Reputacja: -3
Napisane przez roslinka_zielona » 20 cze 2009, 13:01 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- roslinka_zielona
- Rozeznany
Napisane przez zwierzakfm » 20 lip 2009, 21:15 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
1. jezeli planujecie kredyt na 70-90 tys. to musicie miec w tych czasach 15%-20% wartosci nieruchomosci czyli cos pomiedzy 10500 a 18000 funtow. najlepiej zeby te pieniadze byly na jakims koncie oszczednosciowym.
2. jak ktos wczesniej pisal zrobic sobie karty kredytowe i placic nimi regularnie.
3. skoro chcecie kupic tu dom to nie wracacie do Polski. zmienic prawa jazdy na UK.
4. wpisac sie na liste wyborcza.
im wiecej widniejecie w tym kraju w roznych rejestrach tym jest latwiej, bo jestecie bardziej wiarygodni.
powodzenia :)
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputacja: 22
zwierzakfm napisał(a):roslinka_zielona kilka rzeczy, zeby poszlo szybciej i sprawniej z tym kredytem:
1. jezeli planujecie kredyt na 70-90 tys. to musicie miec w tych czasach 15%-20% wartosci nieruchomosci czyli cos pomiedzy 10500 a 18000 funtow. najlepiej zeby te pieniadze byly na jakims koncie oszczednosciowym.
2. jak ktos wczesniej pisal zrobic sobie karty kredytowe i placic nimi regularnie.
3. skoro chcecie kupic tu dom to nie wracacie do Polski. zmienic prawa jazdy na UK.
4. wpisac sie na liste wyborcza.
im wiecej widniejecie w tym kraju w roznych rejestrach tym jest latwiej, bo jestecie bardziej wiarygodni.
powodzenia :)
tak jak kolega napisal + pytanie czy probowaliscie skorzystac z ktoregoz z programow dla First Time Buyers? jesli nie to poszukajcie a napewno znajdziecie cos dla siebie.
-
- DD
- Stały Bywalec
- Reputacja: 4
Napisane przez roslinka_zielona » 17 lis 2009, 23:02 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
juz szczesliwie skonczylam 25 lat
wyszlam za maz
wynajelismy mieszkanie tylko i wylacznie dla siebie
placimy podatki i wszystkie rachunki na nasze nazwisko
zlecilismy zaplaty stale zeby nie zalegac z platnosciami
kupilismy samochod i mamy ubezpieczenie na moje nazwisko
po swietach zmienie prawo jazdy na nagielskie
wpisalismy sie na voting list
jestesmy w zwiazkach zawodowych
mamy zalozone dwa konta oszczednosciowe w lloyds i halifax
a no i odlozylismy juz na okolo 15%-20% depozytu
...nadal jednak nasz fantastyczny bank nie zaproponowal nam karty kredytowej ale moze najpierw musza sie przyjrzec jak nam idzie placenie rachunkow
wiec tak sprawa wyglada na dzien dzisiejszy...bardzo Wam wszystkim dziekuje za rady i cenne wskazowki jakby jeszcze ktos mial jakies pomysly bede zobowiazana
-
- roslinka_zielona
- Rozeznany
Napisane przez AdamBoltryk » 18 lis 2009, 07:24 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
roslinka_zielona napisał(a):(...)
...nadal jednak nasz fantastyczny bank nie zaproponowal nam karty kredytowej ale moze najpierw musza sie przyjrzec jak nam idzie placenie rachunkow(...)
i nie zaproponuje. Możecie nie zalegać z żadnymi rachunkami i nigdy nie wejść na debet, a i tak nie będziecie wiarygodni dla banku.
Rada?
Zapiszcie się do firmy sprawdzającej (ja jestem w CreditExpert), tam weźcie sprawdźcie, jaką kartę kredytową możecie dostać. Wybierzcie nie najtańszą a tą od budowania historii kredytowej. Choć najtańsza też może być. I obracajcie gotówką na niej. Kupujcie i spłacajcie. W terminach oczywiście.
Gwarantuję, że w przeciągu pół roku WASZ bank wyjdzie z propozycją karty. Chyba, że macie darmowe konto. To może potrwać trochę dłużej. A jeśli zmienicie na płatne konto, to może szybciej.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez malaroksi » 18 lis 2009, 20:28 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez zwierzakfm » 18 lis 2009, 20:40 Re: odmowa kredytu na dom i co teraz?
BTW, jezeli chcesz to powinienem miec namiary na doradce (anglik), ktory pomogl nam zalatwic kredyt. to bylo ze dwa lata temu ale mysle, ze gosc jeszcze sie w to bawi. on nie bierze zadnej prowizji od zalatwienia kredytu, bo kredytodawca mu za to placi. moze warto sie z nim skontaktowac. jezeli chce pisz na priva, dam Ci namiary.
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputacja: 22
-