Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez adamirus » 10 gru 2010, 18:11 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
artykuły,statystyki,poradniki
nijak się czasem mają do praktyk i tego co życie niesie ;)
oczywiście zgodze się z tym że jak się jest 24h na dobe ze swoim dzieckiem ( nie trzeba iść do pracy szkoły itp itd ) to mozna sobie w ciepłym domku próbować ćwiczyć obserwować
inaczej się sprawa ma jak nie można być z dzieckiem cały czas
wtedy nikt nie będzie już w 100% praktykował tego co my zamierzyliśmy
zwłaszcza np.w przedszkolu czy żłobku - tam niema czas obserwować dziecka i jego min,czy chce mu się siusiu czy też nie.
kiedyś były inne czasy,matki mogły zostać z dziecmi w domu,do czasu kiedy nie poszło do przedszkola.a w tym czasie nauka odpieluchowania była już przeprowadzona.
dziś,niektóre matki musza wrócić do pracy zanim dziecko skończy rok .
dlatego teraz NIEKTÓRE matki :razz: wolą poczekać do bardziej pewnego wieku dziecka w którym to ono samo zacznie sygnalizować zamiar siusiu czy kupki
bo tak jest poprostu łatwiej - dla obojga :wink: i dla tych którzy to zostają z naszymi dziećmi,a niekoniecznie muszą znać nasze dzieci i ich zachowania kiedy chce im się siusiu :wink:
dlatego jeszcze raz :razz:
życie samo pokaże co i kiedy i jak i w jakim czasie ;) :mrgreen:
[ Dodano: |10 Gru 2010|, o 18:13 ]
ewela119 napisał(a):To co mnie osobiscie razi, nie uznaje tego i doprowadza mnie do szalenstwa to "tresowanie" dziecka tylko po to zeby pozniej moc sie pochwalic zrob kosi-kosi, zrob brawo, zrob cos tam jeszcze, powiedz wierszyk, a pozniej pokazowka wsrod znajomych, jakie to "moje" dziecko jest naj, a co niech Gienia zzielenieje z zazdrosci bo jej dziecko jest iles tam starsze a nie potrafi, takim mamusiom normalnie bym lby pourywala :twisted:
o to to
podpisuje się pod tym :-)
-
- adamirus
- Stały Bywalec
- Reputacja: 21
Napisane przez bogini8 » 10 gru 2010, 18:28 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
dlatego tez mam nadziejeze do czasow przedszkola bedzie juz bezpieluchowo ;))adamirus napisał(a):zwłaszcza np.w przedszkolu czy żłobku - tam niema czas obserwować dziecka i jego min,czy chce mu się siusiu czy też nie.
[ Dodano: |10 Gru 2010|, o 18:32 ]
tak jak najbardziej nie sadza sie na nocnik tylko podstawia sie naczynie, ale to juz dla konkretnych wyznawcow calkowicie bezpieluchowego i EKO wychowania , warto poczytac ;)ewela119 napisał(a):bogini8, wiec jesli dobrze rozumiem to juz dajmy na to 3 miesieczne dziecko daje znaki kiedy chce siku wiec zamiast pieluchy na nocnik takiego malucha co nawet glowy nie potrafi utrzymac?
jesli to aluzja do mnie to tak dolaczylam juz depesze do kartek swiatecznych dla roidziny ze maly nasikal w nocnik:)) :mrgreen: :mrgreen: ;) ;)ewela119 napisał(a):To co mnie osobiscie razi, nie uznaje tego i doprowadza mnie do szalenstwa to "tresowanie" dziecka tylko po to zeby pozniej moc sie pochwalic zrob kosi-kosi, zrob brawo, zrob cos tam jeszcze, powiedz wierszyk, a pozniej pokazowka wsrod znajomych, jakie to "moje" dziecko jest naj, a co niech Gienia zzielenieje z zazdrosci bo jej dziecko jest iles tam starsze a nie potrafi, takim mamusiom normalnie bym lby pourywala
[ Dodano: |10 Gru 2010|, o 18:35 ]
ewela119 napisał(a):To co mnie osobiscie razi, nie uznaje tego i doprowadza mnie do szalenstwa to "tresowanie" dziecka tylko po to zeby pozniej moc sie pochwalic zrob kosi-kosi, zrob brawo, zrob cos tam jeszcze, powiedz wierszyk
moze to cie zdziwi ale niektorym dzieciom sprawia radosc nauka przez zabawe....i nie widze w tym nic zlego jesli dziecko naucz y sie bic brawo czy robic papa.... no chyba ze jakas matka staje z batem nad dzieckiem i je do tego zmusza....
najlepiej niczego dziecka nie uczyc niech sie zajmuje samo soba;)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez xvioletx » 10 gru 2010, 18:54 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- xvioletx
- Stały Bywalec
- Reputacja: 11
Napisane przez ewela119 » 10 gru 2010, 19:06 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez Kitty » 10 gru 2010, 19:12 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
adamirus napisał(a):sory dziewczyny ale zaczynacie przekręcać "idee" odpieluchowywania
do własnych tzw.oczekiwań i celów wymierzonych jako matki
by potem pochwalić się że moje dziecko tak wcześnie zostało odpieluchowane
więc jest lepsze od innych ?
ja nie próbuje wam powiedzieć że jesteście nie ok
a wy i owszem - próbujecie
ojj, ale przeciez ja nic takiego nie powiedzialam :cry: Tylko napisalam, ze kazde dziecko jest inne i jedno w wieku 12 miesiecy bedzie umialo powiedziec, ze chce siku a inne troche pozniej. My sprobowalismy i sie udalo. Synus sam wola, do tego dzisiaj obylo sie bez zadnych wpadek ;) Nawet poszlismy do kolezanki synka i ten wolal za kazdym razem jak chcial siku ;) . Ale tak jak pisalas adamirus zapewne jakbym pracowala a synek byl w przedszkolu to sytuacja wygladalaby zupelnie inaczej ;) .
A tak skoro jestsmy przy przedszkolu, to w przyszlym roku posylamy synka na dzien lub dwa wlasnie do przedszkola. dopatrzylam sie w tym wielu plusow no i dodatkowo chce zrobic sobie kilka kursow wiec 2 dni bedzie jak znalazl na nauke ;)
xvioletx napisał(a):ze wszystko, co teraz robicie lub nie robicie, dajecie lub nie dajecie, oczekujecie itp odbije się w jego dorosłym życiu? Ze większość problemów będzie wynikała z takich a nie innych relacji z rodzicami? Ze Ciekawa jestem co o tym myślicie? Ja się z tym zgadzam i dlatego tez bycie rodzicem uważam za najbardziej wymagający zawód na świecie, przy czym jeśli się to kocha rownież dający najwieksza satysfakcje
Zgadzam sie z Toba ;) Kiedys sie nawet o tym uczylam, dokladnie o dwuch teoriach "nuture and nature theory" ;)
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez bogini8 » 10 gru 2010, 19:24 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
naucz sie czytania ze zrozumieniem i wtedy ironizuj....ok;)...napisalam ze dziecko od pierwszych dni zycia komunikuje nam o swoich potrzebach....ewela119 napisał(a):bo jak juz przeciez bylo powiedziane dziecko jest swiadome siebie i swoich potrzeb od pierwszych dni zycia
no to super..ewela119 napisał(a):Ja tam swojego dziecka niczego nie uczylam,(..)... ja sobie pomyslalam ze ja nigdy taka nie bede wiec moje dziecko w wieku lat 4 najbardziej lubi ogladac bajki w tv i to jej najwiekszy talent ,,
[ Dodano: |10 Gru 2010|, o 19:27 ]
zgadzam sie calkowicie, bo bycie rodzicem to wlasnie `nauka`kazdego dnia dowiadujemy sie czegos nowego i poznajemy nasze malenstwa.bycie mama to najfajniejsza rzecz na swiecie :)xvioletx napisał(a):Ze większość problemów będzie wynikała z takich a nie innych relacji z rodzicami? Ze Ciekawa jestem co o tym myślicie? Ja się z tym zgadzam i dlatego tez bycie rodzicem uważam za najbardziej wymagający zawód na świecie, przy czym jeśli się to kocha rownież dający najwieksza satysfakcje
[ Dodano: |10 Gru 2010|, o 19:28 ]
o to chodzi wlasnie .Kitty napisał(a):ojj, ale przeciez ja nic takiego nie powiedzialam Tylko napisalam, ze kazde dziecko jest inne i jedno w wieku 12 miesiecy bedzie umialo powiedziec, ze chce siku a inne troche pozniej. My sprobowalismy i sie udalo. Synus sam wola, do tego dzisiaj obylo sie bez zadnych wpadek
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez Kitty » 10 gru 2010, 19:28 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela119 napisał(a):Ja tam swojego dziecka niczego nie uczylam
Niestety powodem do dumy to nie jest, tymbardziej, ze wolnego czasu masz co niemiara.. :roll:
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez adamirus » 10 gru 2010, 19:50 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
każda powiedziała co myśli i na tym to polega
i jeszcze raz powiem : życie samo zweryfikuje ;)
nie każda matka musi być taka samo i tak samo postępować
i tak samo dziecko - każde jest inne
a najważniejsze to być taką mamą jaką chcemy być - i jak się z tym czujemy :wink:
[ Dodano: |10 Gru 2010|, o 19:51 ]
Kitty napisał(a):ojj, ale przeciez ja nic takiego nie powiedzialam :cry:
spoooko :-)
-
- adamirus
- Stały Bywalec
Napisane przez ewela119 » 10 gru 2010, 20:15 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Kitty napisał(a):Niestety powodem do dumy to nie jest, tymbardziej, ze wolnego czasu masz co niemiara..
Dla mnie jest gdyz moje dziecko nie odstaje niczym od rowiesnikow a ja mam poczucie ze nie wytresowalam jej jak zwierzaka, tylko przyswoila pewne zachowania wtedy kiedy byl odpowiedni czas na to-bo sama ten czas wybrala, ja staram sie jak najmniej ingerowac w jej rozwoj, wlasnie po to by w przyszlosci umiala radzic sobie sama
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 10 gru 2010, 20:32 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela119 napisał(a):Kitty napisał(a):Niestety powodem do dumy to nie jest, tymbardziej, ze wolnego czasu masz co niemiara..
Dla mnie jest gdyz moje dziecko nie odstaje niczym od rowiesnikow a ja mam poczucie ze nie wytresowalam jej jak zwierzaka, tylko przyswoila pewne zachowania wtedy kiedy byl odpowiedni czas na to-bo sama ten czas wybrala, ja staram sie jak najmniej ingerowac w jej rozwoj, wlasnie po to by w przyszlosci umiala radzic sobie sama
ewela, jak to napisala adamirus
a najważniejsze to być taką mamą jaką chcemy być - i jak się z tym czujemy
Takze jezeli jestes dumna z siebie, to tak trzymaj. ;) Zycie pokaze, i miejmy nadzieje, ze Twoja corcia kiedys Ci podziekuje, za to w jaki sposob teraz postepujesz. Chyba nie musze nic wiecej dodawac, bo sama wiesz co o takim postepowaniu mysle ... Nie ma co sie wyklucac..
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez agg » 10 gru 2010, 20:54 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
no to niech troche agg sie teraz pomadrzy :D
mysle, ze troche popadlyscie w skrajnosci :-P zgadzam sie, ze dziecko od urodzenia jest swiadome o co kaman (szczegolnie jesli chodzi o kupe) ale nie jest w stanie tego kontrolowac! wiec sa to dwie rozne rzeczy "swiadomosc" i "kontrola" :wink:
takze, kazda z Was ma tu swoje racje :)
adamirus, a Dominik nie uczyl sie w zlobku siusiania na kibelek? :wink: przeciez jak poszli do 2 latkow to pieluchy poszly out! :lol:
bogini, nia gadaj, ze nie widzialas dziecka z mega mokra, wiszaca pielucha i do tego zadowolonego? :shock: ja widzialam wiele razy i mowie Ci widok - bezcenny :wink:
teraz tak sobie pomyslalam, ze takie przekonanie w nas wyroslo, ze jak niemnowlak grymasi to na pewno albo glodne/ma mokro/spiace/kolka itd. O ile pamietam to Dominika jako noworodek nigdy nie plakala z powodu brudnej pieluchy. Od razu ja zmienialam. Ale byl chyba taki moment, ze majac moze niespelna rok, po grubszej sprawie przychodzila i "dawala znac". Ale w zaden sposob nie kontrolowala zwieraczy hihi :-P :mrgreen:
dobra babolce, luzujcie poslady bo zadna z Was nie pojawi sie w niedziele w centrum! :lol:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez malaroksi » 10 gru 2010, 20:58 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez agg » 10 gru 2010, 20:58 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
szybko dzis mi dzien zlecial i nawet nie mialam chwili na nude! po pracy zjadlam jeszcze "pracowniczy" lanczyk, pognalam do domu i skosilam trawe :mrgreen:
pozniej pojechalam na poczte i po Misie. przekasilysmy cos/kawka i trzeba bylo sie zbierac na pakernie/basen.
no i teraz kapanie, kolacja, winko i pewnie zasne na sofie jak zwykle w piatek! :lol:
ciao!!!
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez adamirus » 10 gru 2010, 21:23 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
agg napisał(a):adamirus, a Dominik nie uczyl sie w zlobku siusiania na kibelek? :wink: przeciez jak poszli do 2 latkow to pieluchy poszly out! :lol:
u nas najpierw zapytali czy próbowałam w domu bo jak nie to przymusu niema ;)
a ja zaczęłam dokładnie w dzień drugich urodzin
z marnym skutkiem na początku
załapał na dobre coś koło sierpnia .....czyli 2miesiące po urodzinach
co nie znaczy że pieluchy nie nosił :wink:
agg napisał(a):dobra babolce, luzujcie poslady bo zadna z Was nie pojawi sie w niedziele w centrum! :lol:
haha no co ty :mrgreen:
to normalne że mamuśki zawsze będa myślały po swojemu i że nei zawsze trzeba się zgadzać :razz: :wink:
malaroksi napisał(a):pojawić się pojawimy ale kurcze dziewczyny żeby potem nie było wylewania sobie win, czekolad i naleśników na głowe
dobre :lol:
agg napisał(a):skosilam trawe :mrgreen:
nieźle :mrgreen:
-
- adamirus
- Stały Bywalec
Napisane przez ewela119 » 10 gru 2010, 21:28 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
-