Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez agna78 » 20 gru 2010, 18:28 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Widzialam przypadkiem na stronie z ogloszeniami drobnymi, ze ktos ma do sprzedania nowe sanki i wygladalo mi to na jakis hurcik:) zajrzyj na 10 str. przed chwila sprawdzilam i wciaz jest to ogloszenie.
Zanim Ci z allegro przysla to snieg stopnieje:)
Pozdrawiam
[ Dodano: |20 Gru 2010|, o 18:38 ]
PS.
A to Kitka szuka sanek:) alez ja roztrzepana.:)
-
- agna78
- Rozeznany
- Reputacja: 52
Napisane przez bogini8 » 20 gru 2010, 20:29 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
chyba jakas nowa odmiana :Ddorotajab napisał(a):mam sniegowa migerene...
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez Anastazja » 20 gru 2010, 21:23 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Kitty to chyba Ty pytalas o te placki? A wiec robie je zwyczajnie ciasto jak na nalesniki tylko ze slodkie(ale nie za bardzo) i gestrze, dodaje troche cynamonu i na koniec juz nie mikserem ale lyzka mieszam ze startymi jablkami(dosyc sporo ich daje) a i proszek do pieczenia dodaje i jak mam to jogurt naturalny ale niekoniecznie.Wychodza pyszne i takie delikatne mniaaam u mnie sie nimi zajadaja.
Co do sanek to tez by mi sie przydaly,tylko gdzie ja je bede trzymac :roll:
Widze dziewczynki ze przygotowania do swiat u Was ida pelna para,u mnie to jeszzce wszystko w proszku jest,choinka tylko od dwoch tyg. ubrana stoi :-D Ale od jutra bigos zaczynam gotowac,kapusta kiszona zaleci to moze i swieta sie poczuje ;)
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Reputacja: 27
Napisane przez kindzulinaa » 20 gru 2010, 21:55 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
olivka,fakt.Dawno nic nie pisalas...Ty tak sie nie zaczajaj,tylko pisz cos do nas ;)
agg,chyba wyleciala w koncu,bo nic nie napisala.
Anastazja,takie ame placuszki robie,pychotka...A mialam sie Ciebie pytac co tam u Twojej sasiadki?Albo mi cos umknelo,albo juz tez dawno tu nie pisala.
Ja dzisiaj czuje sie jak "zdechlak".Dalej moje dzieci trzyma te okropne przeziebienie i mnie tez.Moj Kacperek mial dzisiaj swiateczne party w przedszkolu i go zaprowadzilam.Na szczescie Marcelusia nie musialam wyciagac z domu,bo moj maz z Nim zostal.
W srode biore sie za pieczenie sernika i bede robic makowce zawijane.Moja mama mowila,ze nic pozatym mam nie robic.Najwyzej Jej pomoge na miejscu.Tylko na Sylwestra musze przyszykowac nam jakies jedzonko,bo moj mezus ma urodzinki.
To teraz czas na zyczonka,zebym pozniej nie zapomniala napisac ;)
Zycze wszystkim zdrowych,pogodnych i kolorowych Swiat i wszystkiego najlepsiejszego w nadchodzacym Nowym Roku :-)
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez Anastazja » 20 gru 2010, 22:16 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Tobie tez Zdrowych i wesolych Swiat zycze, a przede wszystkim spedzonych w gronie najblizszych Ci osob.
-
- Anastazja
- Zadomowiony
Napisane przez bogini8 » 20 gru 2010, 22:56 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Anastazja napisał(a):Kitty to chyba Ty pytalas o te placki? A wiec robie je zwyczajnie ciasto jak na nalesniki tylko ze slodkie(ale nie za bardzo) i gestrze, dodaje troche cynamonu i na koniec juz nie mikserem ale lyzka mieszam ze startymi jablkami(dosyc sporo ich daje) a i proszek do pieczenia dodaje i jak mam to jogurt naturalny ale niekoniecznie.Wychodza pyszne i takie delikatne mniaaam u mnie sie nimi zajadaja.
tez takie robie i lubie bardzo mniam:)
agg chyba sie udalo :)
A wiec wszystkim wam kobietki zycze zdrowych, spokojmych swiat spedzonych w gronie najblizszych Wam osob i szczesliwego Nowego Roku pisze teraz bo wisze ze wszystkie coraz wiecej przebywaja w kuchni a nie na forum :) ;)
apropo gotowanie, pierogi, uszka i klops zamrozone, krokiety zrobione i ciasto na pierniki tez juz dochodzi w lodowce:) juz blizej jak dalej :D :mrgreen:
a teraz ide z ksiazka wziasc relaxujaca kapiel :)
dobranoc:)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez xvioletx » 21 gru 2010, 00:02 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Nie mam zielonego pojęcia jak dotre jutro do pracy, mieszkam na wzgórzu i anulowali wszystkie autobusy do okola.
Wszystkim wylatujacym jeszcze raz życzę udanych lotow i wesołych świat
bogini8, poproszę ten przepis na pierniczki
agg, szczęśliwie doleciała, napisała na fb
No i na koniec życzę Wam wszystkim wspaniałych świąt w gronie najbliższych i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
-
- xvioletx
- Stały Bywalec
- Reputacja: 11
Napisane przez bogini8 » 21 gru 2010, 00:18 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
250 g płynnego miodu (np. lipowego)
100 ml mocnej kawy
300 g masła
800 g mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
skórka drobno starta z pomarańczy
opakowanie przyprawy korzennej (lub własna kompozycja)
Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. berłem, a potem ugniatamy reką. Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej.
Przepis na lukier:
2 białka z dużych jaj miksujemy z 3 szklankami cukru pudru (kilka minut, mikserem na średnich obrotach), na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy, aż całość będzie biała i aksamitna. Można dodać aromat np. pomarańczowy i barwniki spożywcze (lub sok z buraka).
[ Dodano: |21 Gru 2010|, o 00:31 ]
aha i mozna robic witrazowe pierniczki np na choinke :)
potrzebne sa zmielone w mlynku do kawy lub rozbite tluczkiem lanndrynki :)
ps. co do kawy to 4 lyzeczki np rozpuszczalnej na 100ml wody :)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez Anastazja » 21 gru 2010, 08:00 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
bogini to Ty juz najgorsza robote(pierogi) masz za soba :wink: A powiedz pozamrazalas surowe czy juz ugotowane? Bo ja kiedys robilam ruskie i zamrozilam pare surowych i niestety potem jak je gotowalam to wszystkie mi sie rozwalily nie wiem co zle zrobilam :roll:
xvioletx mam nadzieje ze jakos do pracy dojechalas.
A ja zaraz z cora do centrum jade,musze cos temu swojemu panu kupic tylko co!!!!!!???? :mad:
-
- Anastazja
- Zadomowiony
Napisane przez xvioletx » 21 gru 2010, 08:05 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Dzieki Anastazja, Ja powoli dojeżdżam do pracy, okreżną drogą, będę spóźniona, ale będę :)
-
- xvioletx
- Stały Bywalec
- Reputacja: 11
Napisane przez malaroksi » 21 gru 2010, 09:21 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
TO WESOŁYCH ja się jeszcze bede pokazywac na forum , ale tym dziewczynom co wylatują to szczęsliwego lotu .
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez agniecha » 21 gru 2010, 10:45 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Zycze wszystkim paniom,matkom,zonom i kochankom Wesolych Swiat,samych cudnych dni i aby smutki odeszly w niepamiec.Oraz zeby nadchodzacy Nowy Rok byl lepszy od starego. :mrgreen:
[ Dodano: |21 Gru 2010|, o 11:06 ]
A to moja spryciula.Pierwszy raz widziala tyle sniegu.
-
- agniecha
- Rozeznany
- Reputacja: 4
Napisane przez bogini8 » 21 gru 2010, 11:33 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
da sie :)) moj maly 8,5 mca, siostrzenica 1 rok 10mcy szybka za troje dzieci;))malaroksi napisał(a): przy 2ce dzieci nie da się zastawić stołu jedzeniem i siedzieć godzine
chlopaki duzo lubia zjesc takze na pewno nic sie nie zmarnuje tym bardziej ze jest 5 dni wolnych w tym roku takze przez te 5 dni zje sie wszystko na pewno :) a w garach juz nie bedzie trzeba siedziec :) jeszcze tylko upiec pierniczki, salatka i ryba po grecku i moja dzialka bedzie skonczona:)
[ Dodano: |21 Gru 2010|, o 11:34 ]
agniecha, slodka krolewna :)
[ Dodano: |21 Gru 2010|, o 11:36 ]
malaroksi, a co to sa te makowki i jak to sie robi?
[ Dodano: |21 Gru 2010|, o 11:38 ]
Anastazja, uszka i pierogi zamrozilam juz ugotowane.gotuje w wodzie z dodatkiem oliwy, a pozniej w szufladzie w zamrazarce na papierze do pieczenie rozkladam je pojedynczo tak na godzinke az zamarzna i wtedy przerzucam do torebki:) wtedy sie nie sklejaja :)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez malaroksi » 21 gru 2010, 12:28 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Makówki to tradycyjna śląska potrawa, prosta do zrobienia, należy mieć tylko puszkę masy makowej, 1 olejek migdałowy, litr mleka , orzechy drobno posiekane, z pół kilo rodzynek ,długą bagietkę, 5 łyżek cukru. Najlepiej zawsze dzień wcześniej pokroić sobie bagietkę na 1cm kromeczki, tak by się troszkę zeschły. A sposób przyżądzenia jest banalny. Do duzego garnka wlewamy 3 kubki mleka , mase makową, orzechy, rodzyny,olejek migdałowy, cukier i mieszamy i gotujemy aż się ujednolici . W głębokiej misce wykładamy bagietką spód , gęsto kromka przy kromce , następnie zalewamy z 2 chochlami masy z garnka, na to znowu gęsto bagietkę i znowu zalać masą i znowu bagietka i masa. Jeśli jest bułka mocno zeschnięta to więcej mleka dolać do masy bo bułka wsiąknie. Na drugi dzień wszystko jest ostudzone, przesiąkniete i przepyszne
:)
agniecha, słodka mała, chodzenie jest dziedziczne więc może ty albo twój lub dziadkowie też wcześnie chodziliście. Moje dzieci to tak w tatusia się wdały a On jako dziecko to wszystko późno robił :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez bogini8 » 21 gru 2010, 12:51 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
[ Dodano: |21 Gru 2010|, o 12:52 ]
ze slaskich specjalow swiatecznych probowalam tylko moczki,ladny zapach ale smakowo nie przypadla mi do gustu.
-
- bogini8
- Wtajemniczony
-