Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...
Ja nie mam problemu z prezentami dla corki. Ona sama mi mowi co chce, albo jak widzi reklame w tv jakis zabawek albo oglada katalog z argosa ktory zawsze mamy w domu wlasnie ze wzgledu na to ze mala lubi ogladac i mowi ze cos chce, jak o jednej rzeczy powatarza czesto to jesli cena nie jest kosmiczna dostaje ja na najblizsza okazje. Ja ostatnio dla 3 latka kupilam ciastoline, fajna mial zabawe, tylko mama narzekala ze ciagle musi odkurzac :) Jakies 3 tyg pozniej moja corka tez dostala ciastoline i faktycznie kruszy sie ale wielkim plusem jest to ze sie nie "wlepia" nawet mocno przydeptana, Goska to nawet kolanem probowala wcierac w dywan ale sie jej nie udalo :) Zabawa byla super przez kilka dni az zostawila ja na stoliku na noc niezamknieta i zaschla, teraz jak bedzie grzeczna to na wielkanoc dostanie nowy "zapas" :mrgreen:
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

kindzulinaa, Ja też dzisiaj z moim byłam bo biegunkę ma 7 dni i nic mu nie pomaga , żadne specyfiki , coca-cola itd . Oczywiście paracetamol dosałam :)
Co do prezentu dla 3 latka , ja tak nie przywiązuję wagi do zabawek bo kupuję na okrągło i jakoś niczym nie zaskoczę w dniu urodzin dlatego najlepiej wyjść gdzieś z dzieckiem, chyba większym przeżyciem jest np pójście chodź by do mc donalds czy pizza hut niż kolejna zabawka. Teściowie u Nas byli w zeszłym roku i wzięliśmy ich do pizza hut na urodziny teściowej , Roksanka była pierwszy raz wtedy , na wejściu dostała czapeczkę kucharza kredki , kolorowanki, potem balonik i do dziś wspomina to wydarzenie a to było 13 miesięcy temu.

No a pogoda super ale krótkotrwała niestety , jutro już bedzie padać i pojutrze też , potem przymrozki w nocy :mad: ale teraz jest super ja od 2 ch tygodni już przy otwartym oknie śpię ...
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

[ewela119b],o to chodzi...jesli cena nie jest za wysoka,to mozna dziecku kupic prezent jaki sie spodoba :-)
A ciastolina to fajna sprawa,sama lubie z niej lepic :-)
Ktoras tu kiedys pisala,ze jej dziecko tak sobie ciastoline na glowce przyklepalo hehe...
malaroksi, sumie tez masz racje ze wyjscie gdzies to tez frajda czasem lepsza niz zabawka.Ale te maluchy to sa w takim wieku,ze jak zobacza nowa zabawke,jakas inna to bedzie wielkie wow :-) oczywiscie te zabawki,w ktorych dziecko gustuje.
Ale takie wyjscie rodzinne np.do kulkolandii,zaszalec z mama,tata i rodzenstwem to jest COS dla dziecka :-) milo bedzie wspominac takie chwile.
malaroksi,Ty to taka pogodynka jestes ;) ja tutaj rzadko patrze na pogode w tv angielskiej,czy tez na stronce.A przydaloby sie poobcowac wiecej z jezykiem angielskim hehe.Ja juz niedlugo egazminy mam i az sie boje co to bedzie.Nawet nie mam pomyslu na historie z przeszlosci moze byc prawdziwa lub fikcyjna...
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

kindzulinaa napisał(a):Moich znajomych synek co wstawal to podgryzywal te drewaniane lozeczko.
to mieli lipna wersje bo moje ma specjalna oslonke przezroczysta i nie ma szans zeby dziecko cos uryzlo w lozeczku:DD

co do szczepionek odbylam dzis pare rozmow i zdecydowalam definytywnie nie zaszczepic malego na MMR te dwie pozostale szczepionki tak jak najbardziej wyraze zode ale na ta nie, mojej ciotki synek zdrowy chlopczyk op tej szczepionce wyladowal z autyzmem. i nawet leczacy o profesor mowi ze sam ma gromadke dzieci i zadne nie szczepi i nie zaszczepi a juz napewno nie szczepionka skojarzona nasaczana recia lub olowim czego dziecko nei jest w stanie wydalic. bratowej kolezanki synek tez przestal sie po tym rozwijac zaczal meic problemy z chodzeniem itd jest w trakcie diagnizy i tez prawdopodobnie to autyzm! pozatym powiklania po mmr czesciej dotykaja chlopcow wiec tym bardziej to do mnei przemawia.
dlatego przerazilam sie i zdecydowalam definytywnie nie szczepic go ta szczepionka niz pozniej do konca zycia mam sobie pluc w brode tak jak moja ciotka czy kolezanka tym bardziej ze w pl same takie szczepionki wykupily za swoje pieniadze.

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 00:12 ]
malaroksi napisał(a):No a pogoda super ale krótkotrwała niestety , jutro już bedzie padać i pojutrze też , potem przymrozki w nocy ale teraz jest super ja od 2 ch tygodni już przy otwartym oknie śpię ...
aa amam nadzieje ze sie mylisz:) u mnie w pracy jest taki anglik dziadek ja sie smieje ze powinien byc pogodynka bo sprawdzalnosc 100% na pare odzin wstecz. mowil ze jutro i w niedziele ma padac ale sobota ma byc ladna :))

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 00:14 ]
agg, dzie bylas jak cie niebylo :)
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

Kindzulinaa moje najmlodzsze 2 marca bedzie mialo 4 miesiace sama nie wierze,pomalutku zaczniemy sie szykowac do rozszerzania diety,jak pomysle ze za 3-mce do pracy,
Dziewczyny dziekuje wam bardzo,napreno kupimy ciastoline i caly sprzet do wyciskania i formowaniai wyciskania :-D i wezmiemy mlodego do sklepu

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

Ztą pogodą to jest tak ,że ja patrzę na bbc i tam nawet 6 razy w ciągu dnia zmienia sie prognoza na kolejne dni, dziś już nie pisze że bedzie padać a zamiast w nocy -1 i -2 co było na poniedziałek i wtorek już jest +2 :) tak więc lepiej słuchać starszych ludzi i ich samopoczucia :)
Młody właśnie rozbił mi mój ulubiony kubek do kawy , idę gdzies się w zaciszu wypłakać :506:
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

bogini8, piszesz o szczepionkach MMr. MOja mala we wtorek bedzie miala szczepienia na 13 miesiecy takie:Pneumococcal Booster,HIB/MenC Booster i MMR1.Przyznam ze nie znam sie na tych szczepieniach.Ide jak pezyjdzie mi wezwanie. Czy kazde MMr moga niesc za soba jakies powiklania? Bo jesli tak to nie zgodze sie na ta MMR a na tampe pozwole.Jak to jest.??Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam.
agniecha
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

hej dziewczyny :-)
bogini8,no ja nie wiem czy takie lipne te lozeczko ich bylo.Sporo pieniedzy za nie dali,poprostu nie bylo wtedy tej plastikowej oslonki akurat na te lozeczko.A tak w ogole to tylko na gore jest ten plastik,a po bokach juz nie masz na szczebelkach,wiec dziecko moze te szczebelki tez odkryc do gryzienia.
Co do szczepien,to ja nie wiem co o tym myslec.Kurde jakby tak bylo z tymi szczepionkami ze przez nie dzieci moga miec autyzm czy jeszcze inne powiklania,to przeciez zakazali by szczepic dzieci na to...
A co mysliscie o tych szczepieniach na gruzlice??
Ja wczoraj jak bylam u lekarza to sie pytalam na jej temat i powidzieli mi,ze tutaj w Bham jakas dziewczynka zmarla na gruzlice i tu jest pelno ludzi z Azji a tam jest duza zachorowalnosc na gruzlice i dlatego zadecydowali,ze beda szczepic dzieci bo w szkolach maja kontakt z dziecmi z tych krajow.I nie tylko dzieci szczepia na gruzlice bo i doroslych tez z tych krajow Azjatyckich.
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

agniecha, temat szczepien jest tak kontorwersyjny jak temat budowy meczetu w Warszawie :) Chociaz moja corka ma je juz dawno za soba, ostatnio zaczelam grzebac w tym temacie bo na roznych forach pojawiaja sie rozne info. z tego co wyczytalam ostatnio to cala ta akcje ze niby te szczepionki szkodza rozdmuchal dr Wakefield opisujac ich niby-szkodliwosc w bardzo popularnym wowczas pismie medycznym "The Lancet", lekarz byl dosc znany wiec swoimi niedokonca sparwdzonymi rewelacjami wywolal burze, rodzice uwierzyli i przestali szczepic dzieci, szczepionka MMR zostala dokladnie zbadana i WHO nie stwierdzilo ZADNEGO zwiazku szczepienia z autyzmem u dzieci, jednak kontorwersje pozostaly.

W Pl wszystkie dzieci musza byc zaszepione, inaczej rodzicom grozi odpowiedzialnosc karna, wiec wszystkie dzieci sa szczepione, tak naprawde nie wiadomo czy te dzieci zachorowalyby gdyby nie zostaly zaszczepione czy nie, ale wiadomo ze rodzice zawsze chca znalezc winowajce choroby dziecka, najlepiej zwalic to na szczepionke. Oczywiscie kazdy robi jak uwaza, tutaj w UK jest wybor, w Pl szczepienia sa obowiazkowe. Znalazlam dosc fajny artykul na temat szczepionki http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6159
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Teraz wlasnie tak przeglodalam czerwona ksiazeczke malej i zauwazykam ze te szczepionki daja na raz.Bo te dwie pierwsze szczepionki HIB/MEN C to dostaja dzieci w 12 miesiacu a taMMR1 w 13 miesiecu a moja mala ma dostac te 3 od razu.Moga tak zrobic? Czy lepiej przelozyc ta MMR na za miesiac po tych pierwszych szczepieniach?Kurde bo jak czytalam ze ta MMR moze wywolac autyzm to az mna zatrzeslo.Bo tez dowiedzialam sie ze autyzm jest bardziej zagrazajacy jesli w rodzinie byl przypadek autyzmu no a u mnie wlasnie tak jest.Mojej cioci syn jest autystyczny i to mocno. No i nie wiem co mam robic no.Ta MMr to jest Ospa,Rózyczka i Odra tak?
agniecha
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

ewela119 napisał(a):W Pl wszystkie dzieci musza byc zaszepione, inaczej rodzicom grozi odpowiedzialnosc karna,
tak aj owszem i w polsce zaszczepilabbym dziecko na mmr czyli odre rozyczke i swinke ale w polsce sa ODDZIELNE pojedyncze szczepionki. a szczepionka zwlacszcza ta MMR jest bardzo niebezpieczna. wsrod mojej rodziny i znajomych 3 chloopcow ma po tym autyzm. profesor ktory leczy syna mojej ciotki powiedzial sam ze tu hchodzi tylko o pieniadze sam ma 8 dzieci i zadnego nie szczepi a jest lekarzem...i to nie pierwszy lekarz ktory mowi o skojarzonej mmr zle. zebyte wirusy yly trwale i sie ze soba nie alaczyly musze miec dodany dory utrwalacz. w tych szczepionkach jets to rtec lub olow ktoreo dzieci nie sa wstanie wydalic. u jednego dziecka przejdzie to bez echa a u drugiego doprowadzi do zaburzen i problemow. Synek ciotki byl swietnie rozwijajaycm sie dzieciaczkiem a po szczepionce calkowiecie cofnal sie w rozwoju lekarze zbadali go i byl nafaszerowany metralami ciezkimi jak indyk po dawce srutu po polowaniu! sama wykupila to szczepionke i do dzis pluje sobie w brode ze skrzywdzila wlasne dziecko! maly ma ponad 4 lata i jezdza tylko od szpitala do szpitala, 2 pozostalych synow nie szczepila na to woole.
i co z tego ze zdarza sie powiklania u 1 dziecka na tysiac.
agniecha napisał(a):Pneumococcal Booster,HIB/MenC Booster i MMR1
moj za 2 mieswiace na to idzie ale podpisze zgode tylko na te pojedyncze pozostale na MMR sie nie zgadzam , to 50/ na 50 szans a ja nie chcw skrzywdzic swojego dziecka tym bardziej ze bardziej narazeni sa chlopcy.jak bede w PL spytam czy molabym zaszczepic o na to ale pojedynczymi szczepionkami. jesli nie to trudno .
ja nikogo nie bede namawiac kazdy mosi sam zdecydowac to samo powiedziala mi ciotka czy kolezanka ze decycja nalezy do nas ale one by nie zaszczepily 2 raz napewno.

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 10:53 ]
agniecha, niewiem ale na twoim miejscu tym bardziej bym sie nad tym zastanowila to juz nie ma roznicy ze sa 3 zastrzyki na raz chodzi o to ze ten jedne zastrzyk MMR to jest 3 w jednym i tu nie maja pojedynczych szczepionek na to.
wiadomo ze lekarze tak losno o tym nie mowia bo za tym ida rube pieniadze...
mowie pojedyncze na swinke odre i rozyczke tak ale skojarzona nie. Tym bardziej ze ta MMR jest najbardziej grozna ze wszystkich zszczepien skojarzonych.
gadalam tez o tym z 2 pielegrniarkami w PL i doktorem bo strasznie mnie nurtwwal ten temat. i oni powiedzieli to samo. ze jest sporo przypadku dzieci z autyzmem po tym nieststy, i ze bedac na moim miejscu by nie ryzykowali. dlatego my z mezem podjelismy dezycje sczepic na wszystko oprocz MMR.

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 10:56 ]
kindzulinaa, no wlasnie reaz mowia tak raz inaczej myslalam ze malego beda szczepic po porodzie na gruzlice a nie szczepili bo powiedzieli ze nie jestesmy z krajow zagrozonych najbardziej gruzlica. wiec ja nie wiem jak z ta grozlica jest

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 11:00 ]
ewela119 napisał(a):ale wiadomo ze rodzice zawsze chca znalezc winowajce choroby dziecka, najlepiej zwalic to na szczepionke
to nie jest zwalanie winy tylko udowodnione jest to badaniami... sorry nikt sobie nie wymysla takiej choroby. ewela jak napisalam w polsce sa obowiazkowe ale wszystkie szczepienia sa pojedyncze!!! za skojarzone trzeba placic od 150 zl w zwyz! to jest ta rroznica , i jak juz napisalam bedac w polsce zaszczepilabym dziecko na wszystko jak najbardziej w ODDZIELNYCH szczepieniach. to jest ta roznica.
wiec nie mow mi ze rodzice zwlaja autyzm dziecka na szczepienie, skoro dziecko normalnie sie rozwijalo chodzilo mowilo a po szczepieniu przestalo i cofnelo sie w rozwoju i wszystkie badanie wykazaly ze to powiklania poszczepienne to chyba tuzin profesorow i doktorow sie nie myli prawda? wiec skoro nie wiesz to nie mow, bo moze u ciebie wsrod znajomych czy rodziny nie bylo takich przypadkow, ale jesli by byly to moze nie rzucalabys takich glupich oskarzen.

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 11:19 ]
ewela119, i sam wirus nodry rozyczki czy siwnki nie powoduje autyzmu, chodzi o ulepszacze i utrwalacze dodawane do tych wirusow kitore nie tyle autyzm wywoluja ale uaktywnia reakcje immunologiczne w orgaznizmie dziecka ktore to reakcje doprowadzaja do uszkodzen nerwowych i te powoduja autyzm.

to z ulutki MMR:
Inne działania niepożądane występują rzadziej. Niektóre z nich mogą być ciężkie. Należą do nich reakcje alergiczne, drgawki i zapalenie mózgu.

i jest 3 dystrybutorow tej szczepionki, ciekawe czemu wiekszosc z nich nie bierze odpowiedzialnosci za swoje szczepionki??odpowiedz nasuwa sie chyba sama prawda?
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

bogini8 napisał(a):tak aj owszem i w polsce zaszczepilabbym dziecko na mmr czyli odre rozyczke i swinke ale w polsce sa ODDZIELNE pojedyncze szczepionki.

W Pl tez dzieci sa szczepione szczepionka MMR, wlasnie sprawdzilam w ksiazeccze zdrowia dziecka, w wieku 13 miesiecy moja corka byla szczepiona szczepionka MMR II w malej przygodni na zadupiu zabitym deskami, wiec podejrzewam ze skoro tam taka szczepia to szczepia tak w calym kraju.
Mi osobiscie grozniejsze wydaja sie mozliwe powiklania po swice, odrze, rozyczce niz szczepionka.

Ostatnio w UK zostal odnotowany znaczny wzrost zachorowan na gruzlice po tym jak wycofano obowiazkowe szczepienie bo uznali ze nie ma sensu szczepic bo zachorowalnosc jest znikoma i wprowadzaja to szczepienie znow. Bynajmniej tak pisali, jak bedzie to sie okaze :roll:

Skoro mowisz o badaniach to pokaz mi jakiekolwiek wyniki tych badan opublikowane gdziekolwiek.... :roll: No wlasnie badania ponoc byly, ukazywaly sie przenajrozniejsze artykuly na ten temat ale same wyniki jakichkolwiek badan nie zostaly ujawnione nigdy. Czytalam mnostwo artykulow na ten temat i w kazdym pisza ze NIE MA zadnych badan potwierdzajacych zwiazek szczepionki z autyzmem i tak mozna licytowac sie w nieskonczonosc.

Piszesz ze ja nie wiem, a Ty rozmumiem wiesz, tylko skad? Mniemam ze tak samo jak cala reszta to co wiesz przeczytalas gdzies tam. No chyba ze masz w piwnicy laboratorium naukowe i prowadzisz po nocach badania nad szkodliwoscia szepionek na bezdomnych dzieciach, w takim wypadku jestem w stanie uznac Twoje stanowisko ze Ty wiesz lepiej :roll:
Ostatnio edytowano 25 lut 2011, 11:28 przez ewela119, łącznie edytowano 1 raz
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

„Naukowcy z Wydziału Biologii i Biotechnologii z Utah State University w Logan (USA) odkryli silny związek pomiędzy stosowaniem szczepionki MMR (skojarzonej przeciwko śwince, odrze i różyczce) i reakcją immunologiczną, którą podejrzewa się o związek z autyzmem. Badania nad związkiem szczepień MMR i autyzmem prowadzone są od wielu lat.

Zespół, któremu przewodniczy dr Vijendra Singh przebadał próbki krwi 125 autystycznych dzieci oraz 92 zdrowych. Badacze stwierdzili znaczne podniesienie poziomu przeciwciał przeciw składnikom szczepionki MMR u dzieci autystycznych. W 60 proc. Próbek krwi od dzieci autystycznych wykryli oni nietypowe przeciwciała skierowane przeciwko hemaglutyninie odrowej, podczas gdy nie było ich we krwi dzieci zdrowych.

Naukowcy wykazali również, ze 90 proc. Próbek krwi pobranych od dzieci autystycznych, które zawierały przeciwciała przeciwko składnikowi odrowemu szczepionki MMR, zawierało również autoprzeciwciała skierowane przeciwko podstawowemu białku mieliny (MBP, myelin basic protein). Przeciwciała te, według badaczy, uszkadzają mózg poprzez wiązanie do podstawowego białka mieliny (MBP), substancji otaczającej włókna nerwowe.

Jak uważa dr Singh, ta reakcja autoimmunologiczna może być podstawowym patomechanizmem autyzmu.Według "The Independent", zaobserwowany spadek liczby szczepień szczepionka MMR, jaki miał miejsce od grudnia do marca, ma związek z lekiem przed powikłaniami szczepień szczepionka MMR.

Według organizacji Jabs (Justice, Awarness and Basic Support) działającej w Wielkiej Brytanii, rodzice obecnie maja do wyboru albo tylko skojarzoną szczepionkę MMR, albo nic. Organizacja ta stara się wywierać nacisk, aby służba zdrowia udostępniała pojedyncze szczepionki, a nie tylko skojarzone.,,
ale sie rozpisalam to tyle w tym tamacie, kazdy ma swoj rozum i postepuje wedlug wlasnego sumienia i wyboru.

milego popoludnia kobietki dobrze ze nie pada!!!! bo najorsze co moze byc to wiatrzysko i deszcz!:)

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 11:27 ]
ewela119, tak ewela nie rozumiesz.... dzieci w pl szczepione sa na mmr ale to sa 3 oddzielne szczepienia w odzielnych dawkach i zastrzykach bez utrwalaczy w postaci metali ciezkich. powiklania sa po szczepionkach mmr skojarzonych ktore tu sa za darmo ale w pl sa platne. i wlasnie po tych szczepionkach wystepuja powiklania w postaci autyzmu a nie po szczepionkach MMR w oddzielnmych dawkach..uf..

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 11:32 ]
ewela119 napisał(a):Mi osobiscie grozniejsze wydaja sie mozliwe powiklania po swice, odrze, rozyczce niz szczepionka.
tak ez mi sie tak kiedys wydawalo bo odpoczatku bylam za tym zeby szczepic, ale skontaktowalam sie paroma lekarzami profesorkami i pieleniarkami i czemu oni nie szczepia dzieci zadnymi skojarzonymi szczepionkami?? bo wiedza i zdaja sobie sprawe jakie moze to miec skutki.
wiadomoz e nikt tego losno mowic nie bedzie ani firmy farmaceutyczne ani lekarza bo tu chodzi o grube pieniadze!! i to chyba kazdy wie.
to tak samo jak wmuszano mi tu szczepienie na swinska rype jak bylam w ciazy! lakarze w pl kategorycznie mi zabronili powiedzieli ze moge ale te szczepionki nie bybly testowane na kobietach w ciazy i prawdopodobnie moa prowadzic nawet do udarow i niedorozwoju u plodu. balam sie i sie na to nei zaszczepilam.
tak samo boje sie i nie zaszczepie syna skojarzona mmr. chyba ze uda mi sie go zaszczepic na odre rozyczke is wiinke w PL oddzielnymi pojedynczymi szczepieniami to tak jak najbardziej.

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 11:40 ]
analiza włosa prawde powie. Jeżeli wyjdzie w niej obecność aluminium lub rtęci to dowód, że obserwowane objawy neurologiczne nastąpiły po zatruciu tymi metalami ciężkimi. A skąd one się wzięły w tam młodym organizmie? Przecież nie od mleka matki czy pokarmu dla niemowląt. Aluminium czy rtęć (thimerosal obecny w MMR) to 'konserwanty' dodawane do szczepionek. Obecnie wiadomo, iż u dzieci na autyzm zauważono wysoką koncenctrację rtęci w organizmie... Ciekawe skąd???

lekarze owszem namawiają do szczepień...ale kiedy zapytać wprost czy wezmą na siebie osobiście odpowiedzialność za to co się stanie po szczepieniu to szczepienia przestają być obowiązkowe.... ;)

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 11:49 ]
http://groups.google.com/group/pl.soc.d ... f65e?pli=1 ciekawy artykul na zakoncznie tematu :)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Nie wiem dlaczego skoro piszesz ze w pl te szczepionki sa pojedyncze moja corka zostala zaszczepiona JEDNA wiec najwyrazniej skojarzona szczepionka MMR chociaz za nia nie zaplacilam.

Oczywiscie najprostsze jest stwierdzenie ze nie informuja ze wzgledu na kase, jak dla mnie typowy argument obronny kogos kto nie ma zadnych argumentow na potwierdzenie swej tezy.

Nie porownujmy szczepionki na swinska grype wyprodukowana napredce w zeszym roku czy 2 lata temu do szczepionki ktora jest stosowana u miliardow dzieci od przeszlo 20 lat :roll:

Wszystko dziala w 2 strony, Ci co zaszczepili moga pluc sobie pozniej w brode i Ci co nie zaszczepili tez w razie powiklan pochorobowych ktorych ryzyko jest jednak wieksze niz powiklanie poszczepienne. Pamietajmy ze mozliwe dzialania niepozadane ma nawet paracetamol czy krople do nosa ktore mozna kupic bez recepty

I calkiem na zakonczenie, zaden lekarz za nic nie chce wiazc odpowiedzialnosci na siebie i zaden nigdy nie przyzna sie do bledu. A o obowiazku szczepien w Pl nie decyduje lekarz tylko Sanepid i to wlasnie Sanepid sciga rodzicow ktorzy nie szczepia swoich dzieci, naklada kary grzywny a w szczegolnych przypadkach sklada wnioski do Sądu o ograniczenie wladzy rodzicielkiej rodzicom ktorzy odmawiaja szczepienia swoich dzieci jako rozmyslne dzialanie na ich szkode
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

ewela119 napisał(a):Nie porownujmy szczepionki na swinska grype wyprodukowana napredce w zeszym roku czy 2 lata temu do szczepionki ktora jest stosowana u miliardow dzieci od przeszlo 20 lat
tak tylko wejdz nawet w wikipedie... czemu juz pare razyzmieniali jej sklad o np wirus swinki powodowal zapalenia mozu i inne chorobska i zmienili szczepionki?caly czas je testuja badaja i testuja.. i co z tego ze masz przypadek atyzmu 1: 10000 ale wez pod uwae ze ta,,1,, to jest malutki czlowieczek i moze byc to moje lub twoje dziecko.
ewela119 napisał(a):w Pl nie decyduje lekarz tylko Sanepid i to wlasnie Sanepid sciga rodzicow ktorzy nie szczepia swoich dzieci, naklada kary grzywny a w szczegolnych przypadkach sklada wnioski do Sądu o ograniczenie wladzy rodzicielkiej rodzicom ktorzy odmawiaja szczepienia swoich dzieci jako rozmyslne dzialanie na ich szkode
to moze nie wiesz ale rodzic mze zlozyc pisemny wniosek o nieszczepienie dziecka! ale malo osob o tym wie o trzeba to wycisnac od sowjego lekarza...
ewela119 napisał(a):Nie wiem dlaczego skoro piszesz ze w pl te szczepionki sa pojedyncze moja corka zostala zaszczepiona JEDNA wiec najwyrazniej skojarzona szczepionka MMR chociaz za nia nie zaplacilam.
tego ci nie powiem bo i ja nie wiem , wszystkie skojarzone szczepionki w PL sa platne na dana chwile wejdz sobie w kalendarz szczepien ;) wiec nie wiem czemu twoje acorka tak miala to juz ty powinnas wiedziec:)

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 12:04 ]
ewela119, Najważniejszą nowością jest, że ustawa znosi sankcje wobec rodziców i opiekunów dzieci, którzy odmawiają poddawania ich obowiązkowym szczepioniom ochronnym. Dotąd groziły im procesy sądowe i kary grzywny.

Jedyne co grozi przeciwnikom szczepionek, to przymusowe leczenie osób, które nie poddały się szczepieniom, a u których podejrzewa się zarażenie niebezpieczną chorobą zakaźną. Mówi o tym Art. 36: “Wobec osoby, która nie poddaje się obowiązkowi szczepienia, badaniom sanitarnoepidemiologicznym, zabiegom sanitarnym, kwarantannie lub izolacji, a u której podejrzewa się lub rozpoznano chorobę szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną, stanowiącą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia innych osób, może być zastosowany środek przymusu bezpośredniego polegający na przytrzymywaniu, unieruchomieniu lub przymusowym podaniu leków.”

[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 12:05 ]
troszke sie zapoznalam z tym tematem juz :))
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona