Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Napisane przez malaroksi » 22 sie 2012, 07:23 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Bo jeśli tak to nie jest żadne porównanie prywatnej opieki a państwowej NHS.
Ja w pierwszej ciąży w UK miałam robione 9 razy usg w ramach nhs ,miałam robione badania cukrzycowe ,ginekologiczne i to tylko dla tego że wg badań krwi na syndrom zespołu Downa moja córka miała 0.5% ryzyka, że mogła by go mieć , po 2gim usg wyszło, że dziecko jest duże i nie ma absolutnie żadnego ryzyka jeśli chodzi o ZD, bo zawsze dzieci są zbyt małe, ale dla naszego uspokojenia były kolejne , potem pani nie umiała określić jakiegoś cienia w okół brzuszka i wysłała mnie na specjalistyczne badanie usg , nie olała nic, potem ze zwykłego rutynowego badania moczu ,wyszło że cukier w moczu i miałam robione badanie laboratoryjnie ,plus badanie cukrzycowe z krwi. W 8mym miesiącu, miałam badanie ginekologiczne w szpitalu by ocenić stan szyjki macicy , bo mimo wszystko chcieli bym urodziła w okolicach terminu a nie po ,tak by dziecko nie było już większe. W8 mym miesiącu miałam rozwarcie na 2cm i spokojnie dochodziłam 9 miesiąca i miałam 3cm ,wzięli mnie na wywołanie w dniu planowanego terminu porodu, ze względu na wysokie ciśnienie.
W2giej ciąży wszystko było ok . 2 usg i ufff jaka ulga, że nie muszę więcej , że wszystko ok.... Dopiero chyba koło 7mego miesiąca miałam 2 plamki krwi i zbadali mnie ginekologicznie na delivery , okazało się, że to przemęczenie,jak tylko źle się czułam, to zawsze mnie przyjmowali ,nie było problemów. W 9tym miesiącu miałam rozwarcie na 3cm a urodziłam 13 dni po terminie chodząc z 4cm rozwarciem. Rozwarcie nie jest przeszkodą ,nawet powiem ci, że im więcej tym lepiej, nie trzeba się męczyć godzinami o 1cm rozwarcia :) Natomiast co do częstych badań ginekologicznych , to ja bym się bała ,by mnie nie zarazili, juz od dawan jest udowodnione, że poprzez badania jest wiecej szkód wyrządzonych dla płodu i matki dziecka niż ich całkowity brak. W Polsce się tłumaczą tym , że muszą sprawdzić stan szyjki macicy, ale tak naprawdę to sama jesteś w stanie to ocenić. Jeśli nie plamisz, nie odszedł ci czop ,to szyjka jest ok ... Jeśli Ci się skraca w np 4 miesiącu , jesteś w stanie sama to odczuć, poprzez parcie na dół plus mocno twardniejący brzuch,to jest oznaka ze musisz wypoczywać , jak najmniej w pozycji pionowej przebywać itd. I za takie info ludzie są w stanie płacić i płacić, bo ginekolog zaglądając do środka nic więcej nie widzi , nie określa stanu dziecka , nie liczy mu paluszków u nóg tylko i wyłącznie ocenia stan szyjki macicy... Jeśli osoba w ciąży jest świadoma ,nie pije alkoholu itd. to jest w stanie uwaznie obserwować swoj organizm. I wtedy powinno się reagować na niepokojące objawy, a nie profilaktycznie chodzić szkodzić ...
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez jo14189 » 22 sie 2012, 07:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
bogini8 napisał(a):nie zgodze sie z tym...mi wejscie do wody zajelo 3 sekundy...z radosci w locie i biegu zdejomowalam szlafrok...wyjscie tyle samo czasu bo ju chcialam miec wszystko za soba...ten tzw"basen/wanna" to nie studnia bez dna...;)))jo14189 napisał(a):to cenne sa kazde sekundy a potrzeba minut zeby wyciagnac rodzaca z wody,
widze ze ciezko ci sie pogodzic z tym ze nie zawsze masz racje, to ze ty 'wyskoczylas' z basenu w ciagu kilku sekund to spoko ale jestes jedna z niewielu, zwykle kobieta wyciagana jest z wody przez polozne i niestety nie trwa to kilku sekund, chcialam rodzic w wodzie ale to mnie zniechecilo bo roznie sie dzieje i akurat ja mialam ten niefart ze porod sie skaplikowal i niestety czarny moglby byc scenariusz gdybym zaczela rodzic w wodzie. Ja mialam problem z podniesieniem nogi i polozeniem jej na drugim lozku i niestety ale cztery kobietki musialy mnie przerzucic na drugie lozko zeby mnie przewiezc na sale operacyjna bo mialam tak silne skurcze ze nie moglam sie poruszyc
Dodano: -- 22 sie 2012, 10:47 --
ptaszki cwierkaja ze karolina urodzila:) gratuluje
-
- jo14189
- Stały Bywalec
- Reputacja: 10
Napisane przez Czarna123 » 22 sie 2012, 11:46 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
agg napisał(a):Czarna123, a moge tak z ciekawosci tylko spytac dlaczego wywolali Tobie porod w Pl? bo z tego co piszesz to wszystko bylo ok...
bo bylam juz 5dni po terminie i przyjechalam do szpitala z 2cm rozwarciem a nie mialam zadnych skurczy wiec podlaczyli mnie pod oksytocyne zeby sprawdzic jak moj organizm reaguje i czy zaczna sie skurcze,a ze zareagowal blyskawicznie i zaczely mi sie skurcze 1h po podlaczeniu kroplowki wiec zjechalam na porodowke i polozna zaczela podkrecac ilosc tej okstycotyny i urodzilam w ciagu 2 godzin...
-
- Czarna123
- Rozeznany
- Reputacja: 9
Napisane przez bogini8 » 22 sie 2012, 12:50 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
dlatego na szczescie kazdy ma wolny wybor tego jak i gdzie ma rodzic...;]
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez Kitka » 22 sie 2012, 13:34 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
agg Jeszcze nie znamy.
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41
Napisane przez jo14189 » 22 sie 2012, 14:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- jo14189
- Stały Bywalec
- Reputacja: 10
Napisane przez agg » 22 sie 2012, 20:54 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
ja pod oksy lezalam jakies 12 godzin, bolalao jak diabli... a rozwarcia brak :| :|
Kitka, w kosciach czuje g:DD
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez Czarna123 » 22 sie 2012, 21:22 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
agg napisał(a):Czarna123, moglas chodzic z tym rozwarciem jeszcze pare dni i urodzic zupelnie naturalnie, bez wspomagaczy znaczy sie. zwlaszcza, ze mialas rozwarcie juz bez skurczy wiec duza szansa na szybkie "plum", gdyby samo sie zaczelo. jednak lekarze w pl sa strasznie niecierpliwi... :roll:
ja pod oksy lezalam jakies 12 godzin, bolalao jak diabli... a rozwarcia brak :| :|
Kitka, w kosciach czuje g:DD
a po co mialam chodzic pare dni?? dla mnie to jakos nie jest niz strasznego ze podali mi ta oksy i urodzilam szybko...kochane moje wy juz chyba przeszlyscie calkowicie ta Anglia i ich metodami i tak sie zachowujecie :) bez obrazy-oczywiscie!!! ja wole szybko i po krzyku,ale jedynie uznaje takie jak oksy zadnych zastrzykow w kregostupp czy inne swinstwa!! a oksy chyba nie jest szkodliwa..ja mowie kazda jest inna i kazda ma inne gusta poprosttu i niema co krytykowac :)
-
- Czarna123
- Rozeznany
- Reputacja: 9
Napisane przez ewela119 » 22 sie 2012, 23:22 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
Czarna123 napisał(a):kochane moje wy juz chyba przeszlyscie calkowicie ta Anglia i ich metodami i tak sie zachowujecie
Jak to mowia "jesli wpadles miedzy wrony musisz krakac tak jak one". Nie mozemy zmienic angielskich metod wiec trzeba je po prsotu zaakceptowac. Wtedy zycie staje sie o wiele latwiejsze. Ja swojego czasu narzekalam na brzydka pogode, na sznurek do swiatla w lazience albo 2 krany, a w koncu pomyslalam sobie "po co? przeciez i tak nic mi to nie da". Wrzucilam na luz i teraz zyje mi sie o wiele latwiej.
A jesli idzie o opieke lekarska, moja mlodsza miala dzisiaj cos w rodzaju bilansu, sprawdzenie miedzy 8 a 12 miesiacem. Poszlam ze starsza wiec pani zapytala tam o wszystko co miala zapytac i widzac ze starsza nosi okulary zapytala czy chce spotkanie z okulista dla mlodszej, zeby sprawdzic czy wszystko jest ok, mowila ze to nieobowiazkowe ale jesli chce to ona mi zabukuje wizyte. W Polsce starsza miala ewidentny problem z oczami i nikt nie chcial kiwnac palcem do jej 3 urodzin, wtedy dopiero laskawie raczyli sprawdzic co z jej oczami, do konca zycia bedzie nosila okulary, byc moze gdyby zareagowali wczesniej jej problem bylby mniejszy :/ Jak widac nigdzie nie ma idealnie
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez lori28 » 23 sie 2012, 07:57 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- lori28
- Rozeznany
- Reputacja: 2
Napisane przez malaroksi » 23 sie 2012, 10:04 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez lori28 » 23 sie 2012, 10:13 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
malaroksi napisał(a):lori28, Mam znajomych którzy mają 8 letniego syna ,rok temu byli u dentysty i zaplombował mu 3 mleczne zęby na raz ,trwało to chwilkę , dziecko się nie stresowało a rodzice byli w szoku, że podczas rutynowej kontroli zaproponował wypełnienie 3ch ubytków , tak więc chyba to nie wina systemu tylko dentysty... A co do tego na temat nieudanego porodu, to w którymkolwiek kraju poród zakończy się źle , rodzice będą rozpaczaczeni i obwiniać służbę zdrowia , więc nie tyczy się to tylko Uk , moze to być , Polska, Niemcy, Holandia,Hiszmania , USA itd. nie ma reguły....
zgadzam sie, kazdy system jest super jesli ciaza przebiega ksiazkowo...ale jesli chodzo o moje dzieci-wole odrobine paniki i nadwrazliwosci ze strony lekarza niz nadmierny luz (a z tym sie spotykam tu ostatnio), zawsze lepiej dmuchac na zimne
a co do dentysty to chyba jakis wyjatek, bo zazwyczaj nastawieni sa tu na usuwanie mleczakow
-
- lori28
- Rozeznany
Napisane przez bogini8 » 23 sie 2012, 14:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
o pogode mozna sie modlic albo tanczyc indianskie tance, sznurek mzna zamienic na normlany wlacznik, a 2 krany na normalna polska baterie....albo mzona zostawic wszystko jak jest,,,chyba do wszystkiego mozna przywyknac...albo trzeba ;)ewela119 napisał(a):Ja swojego czasu narzekalam na brzydka pogode, na sznurek do swiatla w lazience albo 2 krany, a w koncu pomyslalam sobie "po co? przeciez i tak nic mi to nie da". Wrzucilam na luz i teraz zyje mi sie o wiele latwiej.
A co do tego na temat nieudanego porodu, to w którymkolwiek kraju poród zakończy się źle , rodzice będą rozpaczaczeni i obwiniać służbę zdrowia , więc nie tyczy się to tylko Uk , moze to być , Polska, Niemcy, Holandia,Hiszmania , USA itd. nie ma reguły....
zgadzam sie z tym, bo wszedzie dobrze gdzie nas nie ma...my Polacy chyba w genach mamy zrzedzenie i narzekanie..;))
oj tak, ale zdazaja sie wyjatki...mam znajoma polozna w pl to wiem co robia niektorzy lekarze... czesto przeciagaja np porody jak wiedza ,ze zaraz im sie zmiana konczy..a niech sie nastepny lekarz martwi;))agg napisał(a):jednak lekarze w pl sa strasznie niecierpliwi...
opieka i porody zarowno w Pl jak i UK maja swoje plusy jak i minusy, po zliczeniu wszystkich za i przeciw wole chyba jednak rodzic w UK, o chyba ze byloby mnie stac na prywatna opieke w PL lub cesarke to wtedy wybieram PL.;)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez karolinqa2491 » 23 sie 2012, 16:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- karolinqa2491
- Raczkujący
Napisane przez ewela119 » 23 sie 2012, 17:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
-