Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Napisane przez Kitty » 2 lut 2010, 11:32 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez ewela119 » 2 lut 2010, 12:02 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Kitty napisał(a):lepiej bedzie jak jeszcze raz wybierzesz sie do lekarza tylko tym razem nalegaj na jakies dodatkowe badania!
Maly ma pare tyg zaledwie wiec zadnych badan mu nie zrobia, jedyne co mozna by zrobic to testy alergiczne a te robi sie dzieciom po 3 urodzinach.
Moze zmienilas proszek do prania lub plyn do plukania? Albo wlasnie sprobuj zmienic, proszek, plyn, kosmetyki ktorych uzywasz dla dzidziusia i dla siebie. Zmiany wprowadzaj w kilkudniowych odstepach czasu i sprawdzaj czy jest poprawa i w ten sposob odkryjesz co jest przyczyna, mysle ze nie ma sensu lazic po kolejnych lekarzach bo kazdy powie to samo a chodzac z dzidziusiem po tych wszystkich przychodniach i szpitalach moze jeszcze jakies paskudztwo zlapac :!:
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez kindzulinaa » 2 lut 2010, 12:18 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez sharemka » 2 lut 2010, 13:34 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
wykorzystuje moment kiedy maluch spi, bo ostatnio z tym ciezko i witam sie z Wami...nie ukrywam, ze tesknilam ;) ale jakos tak z przyzwyczajenia zagladalam na ciezarówki...
Drugi tydzien mija, maluszek rozwija sie swietnie, przybiera na wadze, je jak glodomorek...bardzo mnie to cieszy, ze przez pierwsze dni z cycuszka sciagnác nie moglam, bo kiedy nagromadzilo sie pokarmu, to mialam zywa brest pomp ;) a manualna wciaz w pudelku...
Szybciutko przejzalam wasze dyskusje i jak najbardziej popieram obcje, zapewniania dziecku jak najwiecej ciepla i czulosci...maoja polozna mówi, ze na tym etapie dziecku potrzebne jest:
1. karmienia
2. sucha pieluszka
3. milosc i cieplo...potrzeba przytulenia do mamy i uslyszenia jej bicia serca, co go uspokaja i sprawi, ze bedzie czulo sie bezpiecznie.
I tego sie trzymam...!!!
Od porodu chyba jeszcze nie wyspalam sie porzadnie, bo najpierw uczylismy sie jedzenia i karmienia piersia...potem pilnowalam aby byl karmiony co 3 godz., w koncu sie juz automatycznie oboje budzilismy i bylo poprostu super do niedzieli...
w weekend mialam nawal gosci i wszyscy sie dziwili jaki to On grzeczny, wogóle nie placze, a jak nie spi to obserwuje...i czarownice mi dziecko zauroczyly :sad: Devam druga noc nie spi, denerwuje sie tak, ze jedzenie mu nie idzie, krzyczy i ubolewa :-( a ja placze razem z nim...Chyba bolal go brzuszek, bo prezyl sie i skulal swoje cialko...
Dzis czuje sie lepiej...zasnál w koncu i chyba nadrobil zaleglosci w jedzeniu, bo ssal od 9 do ok.12.
Pomyslalam sobie, ze przez weekend zjadlam wiecej slodyczy i moglam tym mu zaszkodzic, przeciez powinnam uwazac na to co jem...wyrodna matka :oops:
Czekam na wizyte poloznej, to spróbujemy ustalic co mu jest?
Milosc do dziecka jest cudowna, zrozumiala chyba tylko matce...mój maz po przyjezdzie ze szpitala usuná sie na bok...powiedzial, ze przerazil sie relacja jaka jest miedzy nowo narodzonym dzieckiem a matká...ze dzieciatku nie potrzebne jest absolutnie nic prócz mamy!
Musialam mu powiedziec, ze jego tez wciaz kocham (chyba byl zazdrosny), ze potrzebujemy jego wsparcia i zeby nie bal sie zajác maluszkiem...
Juz nie grozna jest zadna kupa a jak ktos mówi, ze maly coraz bardziej do niego podobny, to puchnie z dumy :-D ahhh...te chlopy.
Nadrobie zaleglosci z czytania postów w "ciezarówkach po rozpakowaniu" i zawitam juz na dobre :-D
[ Dodano: Wto Lut 02, 2010 13:37 ]
Apropos suchej skóry i krostek to moje malenstwo ma sucha skóre na nózkach i dloniach a na brzuszku pojawilo sie kilka krostek ale pomyslalm, ze moze go przegrzalam :roll: polozna zalecila dodawanie oliwki do wody albo smarowac oliwá z oliwek
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez malaroksi » 2 lut 2010, 15:58 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
sharemka czarownice nie istnieją ale tak małe dzieci często na jakiekolwiek nie odpowiednie jedzenie reagują płaczem, mają problemy ze snem itp, mój też miał taki okres chyba między 2gim a 3 tyg zycia w nocy był niespokojny musiałam mu lampke zapalać teraz to już nawet w nocy się nie budzi do jedzenia ale muszę przyznać że musiałam całkowicie zrezygnować z wszystkich produktów mlecznych , zaczęłam brać witaminy, wapno i magnez w tabletkach i teraz mój dzidziek to najradośniejszy i najgrzeczniejszy aniołek na świecie :)
No i sposób na męża - pozwól mu być trochę mamą , odciągnij pokarm przed karmieniem i poproś męża by zajął się dzieckiem a ty sobie nalej pełną wanne wody i odpoczywaj , moj to az mnie wygania na góre bym sobie odciągala i zajęła się czymś innym niż tylko karmieniem bo on by też chciał sobie popatrzeć w te piękne oczka podczas karmienia :)
Oj zaczęłam pisac to o 14,47 jest już 15:50 włąsnie wyszły health vizytor
mały ma 61cm waży równe 6kg grubasek jeden, zważyły też córe ktora ma 12,92 i mierzy 92cm oj ale duże te moje dzieci :) zrobiły jej bilans 2latka bo przez te przeprowadzki nie miała robione, fajnie bo córka robiła wszystko na ich prosbe po angielsku pokazywała oczka uszy ząbki nózki kolanka stawała na jednej nodze, podskakiwała tańczyła rysowała węc myślę ze nie będzie miała problemów w kontakcie z anglojęzycznymi dziecmi przedszkolu. A czas już zacząć się rozglądać i dowiadywać w tej sprawie bo od wrzesnia będzie musiała tam iść.
Teraz ma mnóstwo wrażen bo dostała 2 torby z ksiązkami i blokiem kredkami wiec znowu bedzie kupa sprzątania. :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez bogini8 » 2 lut 2010, 17:15 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez kindzulinaa » 2 lut 2010, 17:40 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Malaroksi,a czemu zrezygnowalas z produktow mlecznych??
Bogini,na zlozenie aplikacji o becikowe masz czas do 3 miesiecy po porodzie i mozesz skladac juz od 29 tyg.ciazy.Jak ja(teraz juz bedzie 3 lata temu) jak rodzilam pierwszego synka to tez bylo do 3 miesiecy.O tych 6 miesiacach,to pierwsze slysze.. :roll:
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez sharemka » 2 lut 2010, 18:04 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
bogini8 do 3 mc. Po urodzeniu dziecka. Ja jeszcze nie zlozylam, ale jak zloze o child tax credit to moze male szanse na to becikowe bedziemy mieli, dlatego ze zadnego benefitu do tej pory nie mamy, a bez tego szanse marne...a przydaloby sie na rachunek za gaz...az sie boje pomyslec ile bedzie?! Brrrr...
Malaroksi a na czym polega taka wizyta healt visitor???
Bo ja mam takowa jutro:) sprawdzaja dziecko czy Dom I warunki tez?
Bardzo dobra propozycja zamienic sie rola z tatusiem, chocby na chwile;) obawiam sie tylko, ze jesli maly zasmakuje w butelce nie bedzie chcial juz piersi:(
Od kiedy podajecie rowniez butelke swoim skarbom?
Jak czesto?
Ahha...dajecie smoczek? Ja ogolnie postanowilam, ze obejdzie sie absolutnie bez ale ostatnio jak tak placze, to mi go strasznie zal I dalabym mu zeby sie troche uspokoil...
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez Kitty » 2 lut 2010, 19:28 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Wiem,ze pytalas malaroksi, odnosnie heath visitor,ale ja moze Ci tez troszke odpowiem...Pani, ktora jest bodajze odpowiednikiem pielegniarki srodowiskowej przychodzi, wypelnia dokumenty, sprawdza czy czasem nie dopadla Cie depresja poporodowa, daje jakies ulotki itp ;) . Takze warunkow domowych nie sprawdza.
Ahh...dodam jeszcze,ze nam sie becikowe nie nalezalo, bo zadnych benefitow nie otrzymywalismy, tazke w Twoim przypadku moze niestety byc tak samo :-( Mimo to,zawsze warto jest sprobowac.
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez bogini8 » 2 lut 2010, 19:29 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Co do butelki to nie mart sie nawet jak bedziesz odciagac pokarm i dasz piersiom odpoczac maluszek nie powinien sie odzwyczaic, zawsze bedzie wolal cieplutkie piersi mamusi:))
Co do smoczka ja nie widze w tym nic zlego, po to kiedys ktos madry go stworzyl i nie widze przeciwskazan do uzywania go, jesli moj synek bedzie potrrzebowalal smoka napewno mu takowy dam juz mam zakupiony:D
Mamuski babcie stosowaly smokow i wyrosly z nas ludzie hehe;)) :-D :-D
Moje kolezanki stosowaly smoczki i jak dzidzia rosla to sama zaczela go zamieniac na korzysc ssania wszelakich zabaawek gruchawek i tym podobnych smaczniejszych rzeczy:D
[ Dodano: Wto Lut 02, 2010 19:32 ]
Kitty, co do health visitor to slyszalam ze roznie to bywa z tym sprawdzaniem warunkow, czesto sprawdzaja czy jest w sypialni malucha i w lazience termometr i tym podobne rzeczy sie zdarzaja, zalezy na kogo sie trafi:D
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez malaroksi » 2 lut 2010, 20:06 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Co do smoczka i butelki moja córka nie chciała smoczka i cieszyliśmy się z tego bardzo no i teraz mamy problem bo zastąpiła sobie jego brak własnym kciukiem i trudno nam ja odzwyczaić od jego ssania już ma 2lata i pół roku i szlak mnie trafia jak widzę ją z palcem w buzi na noc jej go bandażujemy a w dzień jak tylko jestem czymś zajęta to korzysta do woli z tej przyjemności.Dlatego teraz kupiliśmy porządny smoczek dla dziecka od 0-3 no i małemu w chwilach w ktorych nie wiemy czemu płacze zawsze pomaga zazwyczaj podulda z jakieś 5 minut i zasypia.
No a co do butelki jeżeli będzie podawana np tylko raz dziennie to nie ma obaw że się przestawi częste zastępowanie piersi butelką może dziecko przestroić całkowicie.
kindziulina zrezygnowałam z produktów mlecznych ponieważ dziecko miało zbyt częste ataki bólu brzuszka i dosyć dotkliwe chrostki na pupci w okolicach odbytu, ponieważ wyczytałam że najczęściej własnie mleko krowie powoduje taką reakcje przestałam przez 2 dni dodawać mleka do kawy jesc płatków z mlekiem i pić jogurty i proszę dziecko przestalo mieć bóle brzuszka a chrosty ładnie zniknęły. Teraz od czasu do czasu zjem jakiegoś jogurcika ale mleka nie ruszam,odczekam jak niuniek skończy 3 miesiące i spróbuję stopniowo wprowadzac mleko np do kawy potem znow płatki...
A no i ta Health Visitor robiła mi taki bilans po 6 tygodniu głownie chodzi o zdrowie psychiczne wypytywała sie o rózne rzeczy o to czy nie czuję się zmęczona , czy nie mam depresji czy nie mam napadów złości itd, oczywiście wszystko ok ze mną i kolejne sprawdzenie tym razem fizyczne bedzie na wizycie podczas szczepień.
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez sharemka » 2 lut 2010, 22:07 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Chyba zapowiada sie kolejna nieprzespana noc...jak tylko odstawie na moment od piersi kwiczy jak maly prosiaczek... :-D maruda :-D
dziewczyny...czy child tax credit mozna zlozyc dopiero jak dostanie sie decyzje o child benefit? Czy wystarcz zaaplikowac formularz o CB i od razu moge zlozyc aplikacje o CTC? Bo jakos nie wiem co dalej... Wyslalam formularz o child benefit...
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez bogini8 » 3 lut 2010, 07:09 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
:D :mrgreen:
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 3 lut 2010, 08:45 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
malaroksi napisał(a):
zrezygnowałam z produktów mlecznych ponieważ dziecko miało zbyt częste ataki bólu brzuszka
Widzisz, a mi polozna mowila,ze musze jak najwiecej mleka i jogurtow jesc. Moj synek cierpial na straszne kolki przez pierwszy miesiac i ani jednej nocy nie przespal. Gdybym wiedziala,ze wystarczy odstawic produkty mleczne to bym tak zrobila :-(.
Straszne poczucie winy teraz odczuwam, bo mleko pilam litrami :-(
Dodam jeszcze,ze jak porosilam o calcium w tabletkach to otrzymalam odpowiedz,ze nie moge nic brac, bo to zle dziala na dziecko :-( I jak tu byc normalnym :roll:
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez malaroksi » 3 lut 2010, 11:37 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
i tu sprostowanie aplikacje o child benefit dostaje sie w szpiatalu ale sharemka to wie bo już ją odesłała , a o child tax credit musisz sobie zadzwonić po forme i możesz odrazu składać nie potrzebujesz nr child benefitu do child tax credit. Ja przy drugim dziecku trochę późno sie za to zabrałam po ponad miesiac po narodzinach ale w moim przypadku na child benefit czekałam dosłownie tydzień a child tax credit zgłosiłam telefonicznie że urodziła wtedy i wtedy dziecko dane dziecka i pieniądze miałam 2 dni później na koncie. Jeszcze musze tą forme na becikowe zaniesc do GP by podbił bo mi health visitor tylko podpisała a pieczątki nie miała, mam nadzieje ze tym razem dostane bo też będe miała kosmiczny rachunek za gaz, teraz sprawdziłam licznik i po 1,5 miesiąca wyszło mi jakieś 180 funtow tak wiec musze liczyc jeszcze raz tyle za kolejne półtorej miesiąca no i prąd jakieś 150 to te 500 by było w sam raz.bogini8 napisał(a):sharemka, o child tax credit mozesz sie starac od razu po urodzeniu malucha, aplikacje powinnas dostac razem z paczka z kosmetykami w szpitalu bodajze:))
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
-