Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Napisane przez Kitty » 22 lut 2010, 09:47 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Jedyne co mnie martwilo jak moj synek ulewal, to to,ze sie tym zachlysnie w czasie snu :-(
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputacja: 19
Napisane przez ewela119 » 22 lut 2010, 11:52 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Kitty napisał(a):Jedyne co mnie martwilo jak moj synek ulewal, to to,ze sie tym zachlysnie w czasie snu
Wlasnie dlatego lekarze zalecaja zeby zawsze klasc dzieciatko na boczku. Ja swojej malej podkladalam zwiniety w walek kocyk zeby sie nie staczala na plecy i moglam spac spokojnie. Nalezy tez oczywiscie pamietac zeby klasc raz na jednym raz na drugim boku zeby glowka sie nie splaszczyla
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez Kitty » 22 lut 2010, 13:13 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
ewela119 napisał(a):Kitty napisał(a):Jedyne co mnie martwilo jak moj synek ulewal, to to,ze sie tym zachlysnie w czasie snu
Wlasnie dlatego lekarze zalecaja zeby zawsze klasc dzieciatko na boczku. Ja swojej malej podkladalam zwiniety w walek kocyk zeby sie nie staczala na plecy i moglam spac spokojnie. Nalezy tez oczywiscie pamietac zeby klasc raz na jednym raz na drugim boku zeby glowka sie nie splaszczyla
Zgadzam sie z tym w 100%!Tez tak robilismy ;) Co mnie zdziwilo, to jak przyszla polozna i zapytala dlaczego tak robimy..wytlumaczylam, a Ona na to,ze dziecko samo odruchowo odwroci glowke :o .Nie wiem gdzie Ona takich informacji zaczerpnela,tymbardziej,ze raz w srodku dnia ulalo sie mojemu synkowi jak lezal na pleckach i zaczal sie krztusic!Dobrze,ze bylam obok niego i szybko mu pomoglam :roll:
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez sharemka » 22 lut 2010, 13:27 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Swoja droga jak dobrze ze moge sie Was poradzic, bo nie mam kogo zapytac a w internecie moze doczytalabym ale po fakcie, bo brak mi czasu...bylam przekonana, ze to sucha skórka nad brwiami i zwyczajnie smarowalam to oliwká... :neutral:
Bogini8 super ta stronka eDziecko...duzo tam ciekawych informacji... np, jak zrobic dobrze masaz brzuszka maluszkowi :-)
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputacja: 0
Napisane przez agg » 22 lut 2010, 15:09 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez sharemka » 22 lut 2010, 15:51 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
ostatnio zapytalam kolezanke czy jej maluchy mialy zaparcia, bo "glupieje" slyszac rozne porady...
Ona na to, ze doradzicieli jest wielu, informacje z neta swoja droga, najwazniejsze:
*wysluchac
*przeczytac
*wyciagnac wnioski
*swoje zrobic
[ Dodano: Pon Lut 22, 2010 15:54 ]
kazde dziecko jest inne i musimy nauczyc sie jego potrzeb...ale przy pierwszym dziecku porady bardziej doswiadczonych mam sa dosc wazne, chociazby tylko po to zeby ich wysluchac...i wycignac swoje wnioski :-)
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez kindzulinaa » 22 lut 2010, 22:31 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
sharemka napisał(a):*wysluchac
*przeczytac
*wyciagnac wnioski
*swoje zrobic
To tak,jak rady tesciowej :wink:
wysluchac
czasami wypuscic drugim uchem
czasami wyciagnac wnioski
i oczywiscie robic swoje hihi :-D
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez Kitty » 23 lut 2010, 11:31 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
kindzulinaa napisał(a):To tak,jak rady tesciowej :wink:
wysluchac
czasami wypuscic drugim uchem
czasami wyciagnac wnioski
i oczywiscie robic swoje hihi :-D
Rady mojej tesciowej w wiekszosci przypadkow powalaja mnie na lopatki!Jedyne co mi pozostaje to wlasnie wpuscic jednym uchem a drugim wypuscic ;) .Tylko niestety wysluchiwanie tego czasem kosztuje mnie wiele nerwow :roll:
A zapowiadala sie na taka fajna i mila babeczke ;)
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez ewela119 » 23 lut 2010, 11:46 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez Kitty » 23 lut 2010, 13:24 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Glowa do gory, 3 dni szybko zleca ;)
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane przez sharemka » 23 lut 2010, 15:01 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Mojemu malestwu boli brzuszek, w nocy nie moze sie wypróznic, jenczy i kurczy sie z bólu i tak czasem do poludnia nastepnego dnia, robie mu masazyk i eliminuje powoli produkty ze swojej diety, które moga powodowac zaparcia...MARTWIE SIE...a mój maz , ze jestem przemeczona, co czuje maly, przyzwyczailam go do kojenia bólu tulác go do swojej klatki piersiwej i bedzie lepiej jak zaczniemy mu dawac sztuczne mleko z butelki :idea:: :?: :!:
Zrobilam mu dzika :rozwalkompa: awanture, zeby sobie wybil to z glowy...bo tlumaczac nie rozumie ze mleko matki najzdrowsze jest dla dziecka!
Czy dopajacie swoje pociechy wodá, herbatkami...?
Mam wrazenie, ze czeste oblezenie na piersiach, to nie glód ale pragnienie...
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez ewela119 » 23 lut 2010, 15:28 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
sharemka napisał(a):Mam wrazenie, ze czeste oblezenie na piersiach, to nie glód ale pragnienie...
W takim razie sprobuj dopajac, herbatka albo zwykla przegotowana woda, napewno dziecku to nie zaszkodzi.
Mala ma 3,5 roku, od poltora roku jest ze mna 24h na dobe, wczesniej zostawala czasami z moja mama ale ja bylam gdzies niedaleko a teraz bede tysiace km od niej :-| W ogole moj partner i znajomi zarzucaja mi ze jestem nadopiekuncza bo we wszystkim wyreczam mala i ze ona juz jest duza i powinna niektore rzeczy robic sama ale ja jakos nie potrafie sobie z tym poradzic, chyba nie chce przyjac do wiadomosci ze moja kruszynka radzi sobie beze mnie :roll: Zastanawiam sie czy to tylko ja tak mam czy tak ma kazda matka?
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez yoko » 23 lut 2010, 19:45 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez sharemka » 23 lut 2010, 19:56 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
W nocy bywa róznie...budzi sie co 2-4 godz. wtedy dostaje mleko ale czasem zje naprawde malo (hmmm...przypuszczam bo ssie krótko) i jak tylko zmienie mu pieluszke to spi jak niedzwiadek :-) nad ranem juz jest glodny i sie domaga...przy kolejnej pobudzce ok. 6-7 rano jestesmy juz nierozláczni do poludnia...robi sobie kilku minutowá przerwe i znów je!
W dzien jak chce i ile chce a wieczorem zwykle od 18 do 23 znów jestesmy nierozláczni z malymi przerwami i kápielá :-)
-
- sharemka
- Rozeznany
Napisane przez Kitty » 23 lut 2010, 21:02 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
sharemka napisał(a):Hmmm...w dzien ma na rzadanie, kiedy chce i ile chce :wink:
W nocy bywa róznie...budzi sie co 2-4 godz. wtedy dostaje mleko ale czasem zje naprawde malo (hmmm...przypuszczam bo ssie krótko) i jak tylko zmienie mu pieluszke to spi jak niedzwiadek :-) nad ranem juz jest glodny i sie domaga...przy kolejnej pobudzce ok. 6-7 rano jestesmy juz nierozláczni do poludnia...robi sobie kilku minutowá przerwe i znów je!
W dzien jak chce i ile chce a wieczorem zwykle od 18 do 23 znów jestesmy nierozláczni z malymi przerwami i kápielá :-)
Moze poprostu maly uzywa cyca jako smoczka ;) .Bo nie wydaje mi sie,zeby taki glodomor byl ;) .Chyba,ze problem jest w tym,iz Twoje cycusie nie produkuja wystarczajacej ilosci pokarmu :roll: .
Co do herbatek, to uwazaj bo wiekszosc z nich jest dozwolona od 3-4miesiaca,takze jak chcesz dopajac,to najlepiej przegotowana woda.
-
- Kitty
- Zadomowiony
-