Kupno mieszkania ?
Napisane przez Thomas » 27 lis 2010, 18:13 Re: Kupno mieszkania ?
KA i PE napisał(a):to pamitaj, ze wodka sie juz chlodzi...........
Już zaklepałem tydzien urlopu :mrgreen:
agnieszkal30 napisał(a):dzieki za info.
a moze znasz jakies namiary na doradców kredytowych najlepiej polaków zeby mogli nam przybliżyc jakies oferty kredytów.
pozdrawiam
Niestety nie znam doradzcow polskojezycznych.
-
- Thomas
- Zaangażowany
- Reputacja: 67
Napisane przez agnieszkal30 » 28 lis 2010, 18:55 Re: Kupno mieszkania ?
A może ktos inny zna jakiegoś doradcę kredytowego który zna nasz język bo u mnie angielski jest ............
będę wdzięczna za namiary.
Bo ostatnio znalazłam jakąś firmę, w której pracują polacy jako doradcy z tym że droga jest ich usługa.Liczą sobie dużą prowizję.
Niewiem czy to dobry pomysł z tą firmą??
Co wy na to???
-
- agnieszkal30
- Przyczajony
- Reputacja: 0
Napisane przez zwierzakfm » 28 lis 2010, 19:29 Re: Kupno mieszkania ?
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputacja: 22
Napisane przez ann11281 » 28 lis 2010, 19:44 Re: Kupno mieszkania ?
Mysle. ze zawsze warto sprobowac.
Pozdrawiam i powodzenia:)
-
- ann11281
- Rozeznany
- Reputacja: 10
Napisane przez agnieszkal30 » 29 lis 2010, 09:40 Re: Kupno mieszkania ?
ann11281 napisał(a):Agnieszka, ja sie nie chce wymadrzac,bo nie mam pojecia jaki jest Twoj angielski,ale zachecam Cie jednak, do sprawdzenia mniej wiecej Waszych mozliwosc kredytowych na moneysupermarket.com czy innej takiej stronie. Tam na prawde nie trzeba wpisywac wiele informacji (mozesz to robic ze slownikiem). A taki doradca, tez w sumie pyta o takie rzeczy, ktore mozna przewidziec jak: dochody, wydatki miesieczne, czy chcecie miec mozliwosc nadplacania itp. Mozna przygotowac sie troche do takich pytan. )jak skorzystasz z takiej wyszukiwarki na stronie, to bedziesz wiedziala o co bedzie pytal doradca w duzej mierze.
Mysle. ze zawsze warto sprobowac.
Pozdrawiam i powodzenia:)
wielkie dzięki napewno skorzystam z twojej rady.
super że są ludzie tak pomocni.
dzieki wielkie.
[ Dodano: |29 Lis 2010|, o 22:31 ]
witam ponownie.
Czy ktos korzystał w zakupie domu z tej firmy www.financedirectsolutions.co.uk
Ich strona jest w przebudowie więc nic na niej niema, ale może ktoś do tej pory skorzystał z ich usług?Tam jest polska obsługa.
Proszę o info w tym temacie.
Pozdrawiam :wink:
[ Dodano: |2 Gru 2010|, o 20:48 ]
ponawiam temat mojego ostatniego wpisu.
czyżby nikt nie korzystał z usług wyżej wymienionej firmy???
bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. :roll:
-
- agnieszkal30
- Przyczajony
Napisane przez Andra7 » 5 mar 2012, 10:42 Re: Kupno mieszkania ?
Zamierzamy kupic dom i w zwiazku z tym bylabym bardzo wdzieczna o jakies namiary na dobrego (niedrogiego) prawnika i doradce kredytowego Czytalam, ze czesto doradcy kredytowi nie pobieraja zadnej prowizji - czy to prawda? Zalezy nam bardzo jak najmniejszych kosztach administracyjnych zwiazanych z zakupem... Mam jeszcze pytanie dotyczace wpisow do ksiag wieczystych itp.. czy to jest juz wliczone w cene prawnika czy trzeba za to osobno placic? No i survey - czy warto robic samemu - czy moze oprzec sie na tym ktory robi bank? Dziekuje z gory za pomoc :)
-
- Andra7
- Początkujący
- Reputacja: 7
Napisane przez Mustafa75 » 13 kwi 2012, 23:23 Re: Kupno mieszkania ?
To prawda nasz doradca nie pobral zadnych oplat.
-
- Mustafa75
- Rozeznany
- Reputacja: 1
Napisane przez emilucha » 14 kwi 2012, 01:42 Re: Kupno mieszkania ?
Nerwow duzo ... ale mam nadzieje ze sie oplaci :)
co do survey ja mialam tylko to z banku za ktore tez musialam placic .. ( mam nadzieje ze nie bede zalowac ) z tego co sie orientuje to przeprowadzajacy survey biora odpowiedzilnosc prawna za to co podpisuja czyli jak sie okaze ze cos jest co twierdzili ze nie ma to musza poniesc koszta....
znajomi mi podpowiadali ze survey ten podstawowy to mozna uzyc jako zbicie z ceny domu ... jak oczywiscie ma sie znajomego Surveyor-a... no i pamietaj ze zawsze oferty skladaj 5% -8% mniej niz sa ceny podane to moze uda Ci sie uda pare groszy zaoszczedzic...
ja proponuje znalezc bank, zaaplikowac o mortgage i jak bedzie wtedy przyznany kredyt ( oferta wazna teoretycznie 3 miesiace a w praktyce do 6 mcy ) to wtedy szukac juz na powaznie... no i bedziecie wiedzieli jakie sa wasze mozliwosci kredytowe ... bo ja bylam w szoku jak sie dowiedzialam na ile mnie cenia hehe ....
a tak wogole to w jakiej dzielnicy szukacie?
pozdrawiam
-
- emilucha
- Początkujący
- Reputacja: 1
Napisane przez Andra7 » 14 kwi 2012, 16:04 Re: Kupno mieszkania ?
-
- Andra7
- Początkujący
Napisane przez gofer85 » 17 kwi 2012, 10:19 Re: Kupno mieszkania ?
-
- gofer85
- Początkujący
Napisane przez Andra7 » 17 kwi 2012, 16:48 Re: Kupno mieszkania ?
Czy moze ktos wie jak dlugo sprawa zajmie jak juz jest u prawnika (te wszystkie search, podpisywanie kontraktow itd)? Dzieki :)
-
- Andra7
- Początkujący
Napisane przez Ancia28 » 18 kwi 2012, 18:45 Re: Kupno mieszkania ?
-
- Ancia28
- Raczkujący
Napisane przez Eryk1 » 18 kwi 2012, 19:23 Re: Kupno mieszkania ?
-
- Eryk1
- Stały Bywalec
- Reputacja: 16
Napisane przez Andra7 » 18 kwi 2012, 19:37 Re: Kupno mieszkania ?
Ancia28 napisał(a):teoretycznie trwa to od 5 do 8 tygodni ale różnie to bywa w naszym przypadku trwało to około 4mc.
Dlaczego az tak dlugo? To mnie przestraszylas :(
A podsumowujac - z wlasnych doswiadczen - najlepiej miec 20% wkladu, ale mozna tez znalesc hipoteke z 10%, tylko oprocentowanie bedzie wyzsze. Dobrze jest najpierw zapoznac sie z ofertami z Internetu a z ta wiedza udac sie do doradcy (nie zaszkodzi - im wiecej informacji, tym lepiej!). Poza tym tam mozna uzyskac darmowa porade i odpowiedzi na wiele nurtujacych pytan. Prawnik - najtansze opcje sa przez Internet. Niektorzy pisza o niemilych doswiadczeniach, ze lepiej wybrac lokalnego prawnika bo nie ma tylu zlecen przez co proces trwa krocej. Niestety nic nie jest za darmo i wtedy drozej to kosztuje. Prawnik nie musi byc z miasta gdzie znajduje sie dom ktory zamierzamy kupic. My wybralismy prawnika ze strony: http://www.agentquote.co.uk/find_convey ... m.htm?qt=p
Na razie jest OK, zobaczymy co dalej :) Jak na razie na tym etapie utknelismy :)
Pozdrawiam!
-
- Andra7
- Początkujący
Napisane przez Ancia28 » 19 kwi 2012, 18:05 Re: Kupno mieszkania ?
Tak czasami bywa bo różne rzeczy wychodzą w naszym przypadku było to że osoby które sprzedawały nam dom byli bankrutami (małżeństwo które się rozwiodło a dom był na nich obojga i papiery do podpisu przesyłane były od jednego do drugiego dlatego też to trwało) i procedury były dłuższe i dlatego że prawniczka sprzedających był tania ( 400 funtów) i co za tym idzie bez doświadczenia i nie umiała wykonać tego co moja prawniczka żądała w czasie dlatego tak się to przeciągało w czasie. Dlatego jak bym miała komuś doradzać to na prawniku nie oszczędzać nas nam wyniósł około 1000 funtów. Prawnik może być z innego miasta my załatwialiśmy wszystko przez tel i listownie ale czasami inni uważają że lepiej mieć kontakt bezpośredni z prawnikiem no różnie to bywa nasza droga ale nasze kupno domu było skomplikowane i się sprawiła spoko. Pozdrawiam
A co do jak to pokoleji zacząć my po prostu poszliśmy do brokerki i ona nam we wszystkim pomogła czyli prawnika załatwiła, kredyt z najlepszym oprocentowaniem (35% wkłady akurat bo tyle mieliśmy ale daję już Halifax z 5% wkładem no ale wtedy odsetki i rata jest większa) ubezpieczenia wszystkie załatwia, negocjuje cenę no wszystko po prostu prowadzi cała procedurę kredytową aż do zakończenia. My za nią nic nie płaciliśmy. Powodzenia
-
- Ancia28
- Raczkujący
-