Ipad 2 tak czy nie.

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Msk7891 » 26 sty 2012, 09:23 Ipad 2 tak czy nie.

Witajcie, mam nadzieje ze znajde tutaj pomoc :) Od jakiegos czasu poszukuje dla siebie laptopa, netbooka a ostatni znajomi podrzucili pomysl o ipadzie 2.
Powedzcie mi, co lepsze, netbook czy ipad 2? Czy na nim mozna korzystac ze wszystkiego jak na laptopie czy apple ma tylko jakies swoje aplikacje? Albo czy np moge miec na nim skypa i GG ikorzystac z obu jednoczesnie? Czy np podczas czytania czegos mozna sluchac muzyki? Bo czytalem w internecie wiele opinii ale roznie pisza. A moze jest tu ktos kto sie na tym porzadnie zna albo sam uzywa ipada i powie co lepsze :)
Pozdrawiam i prosze o pomoc :):)

Msk7891
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Albiorix » 26 sty 2012, 10:39 Re: Ipad 2 tak czy nie.

iPad jest dla ludzi którzy już mają 2 laptopy, komputer stacjonarny, 3 iPhony, domowe centrum multimedialne i nie wiedzą na co tu jeszcze wydać pieniądze. Owszem, możesz mieć skypa i odpowiednik GG na iPadzie, ale ogólnie to jest to raczej urządzenie zastępcze jak chcesz coś zrobić w łóżku bądź autobusie a nie chce Ci się targać laptopa.
Poza tym - jeśli nie jesteś fanatycznym wyznawcą Apple dla którego wszytko co Apple jest 3 razy lepsze niż analogiczna konkurencja - to pady konkurencji są 3 razy tańsze i mają nieco większe możliwości.
Albiorix
Stały Bywalec

Reputacja: 68
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 26 sty 2012, 13:46 Re: Ipad 2 tak czy nie.

Zależy jak chcesz tego używać: jeśli tylko w domu to bierz stacjonarny, przeważnie w domu to lepszy laptop, jeśli więcej w podróży to lepszy smartphone, jeśli z każdego po trochu to jakiś tam tablet wydaje się być spoko rozwiązaniem. fajnie byłoby kupić taki, który można wsadzić w stację dokującą w chacie i mieć pełnych parametrów peceta.
Ja osobiście mam porządnego stacjonarnego z dużym monitem w chacie, a w trasę smartphona i ta konfiguracja jest super jak na moje potrzeby.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Msk7891 » 26 sty 2012, 14:21 Re: Ipad 2 tak czy nie.

Czyli jednym slowem lepszy stacjonarny ?? Ja wlsnie nie jestem wyznawca appla a slyszalem ze te pady to takie sa bardziej dla gadzeciarzy i to taka zabawka bo nic porzadnie sie tam nie da zrobic bo wszystkiego jest po trochu :) Z laptopem tez mozna "isc" do lozka :)
A polecacie normlanego laptopa czy netbooka? Czy to jest tylko roznica w rozmiarze czy sa jakies inne tez wieksze? Bo ja sie kurna nie znam na tym kompletnie i nie wiem co zrobic, co wybrac :)

Msk7891
Początkujący

Neutralny

PostNapisane przez Guest » 26 sty 2012, 15:09 Re: Ipad 2 tak czy nie.

Albiorix napisał(a):iPad jest dla ludzi którzy już mają 2 laptopy, komputer stacjonarny, 3 iPhony, domowe centrum multimedialne i nie wiedzą na co tu jeszcze wydać pieniądze.

nie jestem jakims mega zwolennikiem apple ale rozsmieszja mnie takie komentarze, zazwyczaj pisza je osoby, ktore nigdy nie mialy z czyms do czynienia i nie stac ich lub zaluja kilku groszy na zakup takiego sprzetu. mam iphone 4s, ktorego wlasnie tacy krytykuja a uwazam, ze jest do najlepszy telefon jaki do tej pory mialem a przerobilem juz wiekszosc marek dostepnych na rynku. co do kompa sam osobiscie wybralem stacjonarny, chociaz teraz chyba zdecydowal bym sie na laptopa, notebook jest dla osob, ktore czesto podrozuja i zalezy im na wygodzie i malym rozmiarze sprzetu, jest to malo wygodne do pisania na gg w domowych warunkach. co do tabletu mnie odrzucilo brak mozliwosci podpiecia innego sprzetu pod usb w tym rowniez brak mozliwosc podlaczenia kabla OBD do komunikacji z samochodem.

Guest

MężczyznaPostNapisane przez Albiorix » 26 sty 2012, 15:24 Re: Ipad 2 tak czy nie.

Oczywiście, że żałuję 400-500£ na pada który jest właściwie iphonem z większym ekranem tylko bez opcji dzwonienia, ma parametry podobne do choćby Samsung Galaxy Pada za 150£ tylko że bardziej ograniczone funkcje i jest wielokrotnie słabszy od dowolnego laptopa za 250£.

To standardowy argument miłośników Appli: "Kupujesz sprzęt z mniej fajnym logiem i mniej designerską obudową bo po prostu cię nie stać, biedaku.". Taaaa. Stać mnie na sprzęt w tej cenie, bez fajnego logo ale za to z 3 razy mocniejszym procesorem i pamięcią. Po prostu nie jestem sprzętowym fetyszystą ani snobem ani technologicznym ignorantem, żeby wydawać na coś więcej dla naklejki. I tak czeka mnie zakup Macbooka Pro bo żona chce. Więc odreagowuję. Uh, jak ja nie lubię tej głupiej firmy ;)
Albiorix
Stały Bywalec

Reputacja: 68
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 26 sty 2012, 15:35 Re: Ipad 2 tak czy nie.

Wyrazy współczucia, Albiorix, za żonę, która padła ofiarą marketingu (dość sprytnego przyznać im trza) firmy jabłko. Oni nie sprzedają już tylko sprzętu, oni sprzedają styl życia. Kupując mac'a mówisz Światu że jesteś Mac-person a nie jak inne tam szaraczki pecetowcy. To coś jak z wiarą albo miłością - argumenty na bok, liczą się uczucia. Miłość do marki to zło, ale jeśli ktoś w tym chce tkwić i zgadza się na ponoszenie kosztów (różnica w osiągach, koszta zakupu itp.) to niech tam sobie.
Ja tam wolę chłodną kalkulację i dostosowywanie sprzętu do swoich potrzeb i jeśli mam coś jabłkowego to dlatego że mi to pasuje a nie dlatego że "marketingowa wartość dodana" potrzebna jest mi jako proteza mojej osobowości.
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Msk7891 » 26 sty 2012, 17:37 Re: Ipad 2 tak czy nie.

jej, panowie, jaka dyskusja, spokojnie, kazdy ma swoje zdanie :)
Ale widze ze jednak najlepszy jest laptop tak? Ja niby malo podrozuje ale chcialbym miec dostep do neta itp w kazdym miejscu, a stacjonarny komputer tego nie zapewnia, laptopy sa do tego lepsze.
A na czym to polega ze netbook jest malowygodny o pisania na gg?
A jakie laptopy byscie polecili ? Bo jak Wam pisalem, nie znam sie kompletnie na tym... jakies firmy, modele...

Msk7891
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 26 sty 2012, 19:47 Re: Ipad 2 tak czy nie.

Netbooki to sobie daruj - niewarte uwagi.
Ja chcesz to możesz się pobawić w tablet mając laptopa. Poszukaj pod hasłem tablet laptop. Są to takie lapki, w których da się obrócić ekran i klapnąć go z podstawką tak, że powstaje coś na styl tabletu no i ma to dotykowy ekran. Co do marek to nie jestem na czasie mogę tylko powiedzieć jakich marek laptopy mi się zjarały w czasie i zaraz po gwarancji i były to firmy HP pavilion oraz Dell xps m1330 a siadał najczęściej czip invidia oraz pamięci firmy samsung. Podobno współczesne thompsony, acery i asusy są mało awaryjne, ale może niech to ktoś zweryfikuje kto w tym siedzi, ja już nie jestem na bieżąco z tym. Generalnie nie radzę niczego drogiego brać bo walnie wcześniej czy później - teraz się solidnych rzeczy nie robi.
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez -eMPe- » 26 sty 2012, 20:47 Re: Ipad 2 tak czy nie.

Ja sobie kupiłem tableta z androidem, i jestem nieco zawiedziony możliwościami :( Aplikacji mało, chyba żadna nie wykorzysta procka który mam w tablecie. Skype nie działa :( Mimo tego podoba mi się format tableta, macanie po ekranie, mobilność, czas pracy na baterii itp Ale gdybym miał kupować jeszcze raz, to kupiłbym tablet z windowsem, usb i dodatkowym osprzętem.. Taki Acer Iconia mnie się marzy 8)

-eMPe-
Rozeznany

Reputacja: 19
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Msk7891 » 27 sty 2012, 17:49 Re: Ipad 2 tak czy nie.

No wiec dziekuje Wam bardzo za opinie i za dyskusje, teraz wiem ze najlepsze wyjscie to laptop :) Mysle o jakims HP, acer albo Lenovo, mozecie cos polecic ?

Msk7891
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 27 sty 2012, 19:19 Re: Ipad 2 tak czy nie.

HP są błyszczące jak biżuteria jakaś, grzeją się i są awaryjne, jakis czas temu firma ta wchłonęła bardzo dobrą niegdyś markę Compaq - którą używałem i bardzo chwalę, acz nie wiem czy po zHP-izowaniu nadal trzyma jakość. Możesz sprawdzić jeśli chcesz ;]

Lenovo to trochę konserwatywna obudowa, słabszy setup niż konkurencja ma za tę samą cenę, ale za to dobrze dobrane bebechy i solidny sprzęt. Zdaje się że nawet z aluminium obudowy mają jeśli pamiętam dobrze (ta firma robiła długo lapki i desktopy dla IBM'a).

Acer - dawniej bardzo tandetne laptopy z tanich plastików, obecnie doganiają resztę jakością i dizajnem no i są tez mało awaryjne.

Ja z tych trzech brałbym Acera bo dobry i tani, chyba że kasy nie szkoda to wtedy Lenovo.
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy

PostNapisane przez Guest » 28 sty 2012, 01:51 Re: Ipad 2 tak czy nie.

mialem laptopa acera i go chwalilem, teraz mam od roku stacjonarny acera (w malej obudowie) i kompletnie nic sie z nim nie dzieje, chodzi tak cicho jak laptopy chociaz ma duzy wentylator w srodku.

Guest

MężczyznaPostNapisane przez Msk7891 » 30 sty 2012, 21:22 Re: Ipad 2 tak czy nie.

A co sadzicie o laptopie LENOVO G575 lub HP Pavilion?? Czy one sa dobre? A moze polecicie jakis dobry model i marke laptopa., Nie mam duzych wymagan, bedzie mi on glownie sluzyl do komunikacji z innymi typu skype, GG, przegladania stron w necie, czasem jakis film, ale i tak czesciej na dvd ogladam wrzucac zdjecia tez bede... Ja sie nie znam na tym a nie chce bubla kupic...
Pozdrawiam

Msk7891
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez xxxx30 » 15 kwi 2012, 18:40 Re: Ipad 2 tak czy nie.

My mamy ipady 2 2sztuki obydwoje. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego użądzenia. Ogólnie tacy mali z nas Apple'owcy: Ipad Iphone Imac itd. Ale przy zestawieniu komputer Ipad zawsze wygra komputer. Tablet jest dobry do neta, aplikacji podręcznych, nawigacji. A komputer w niektórych rzeczach jest poprostu wygodniejszy, jak np tworzenie dokumentów tekstowych itd...
xxxx30
Rozeznany

Reputacja: 6
Neutralny

Następna strona