Refluks u niemowlaka

O zdrowiu, waszych doświadczeniach ze służba zdrowia w UK, pomoc w znalezieniu lekarzy...

KobietaPostNapisane przez korbobor » 26 sty 2012, 12:59 Refluks u niemowlaka

Witam
Wczoraj lekarz stwierdził u mojej małe refluks od zawsze ulewała choć niezbyt dużo ale za to za każdym razem niezależnie od tego jak długo była noszona i odbijana. Niestety od jakiegoś czasu "ulewanie" zamieniło się bardzie w wymioty godzinę a nawet dłużej po jedzeniu ulewała strawionym mlekiem o kwaśnym zapachu czasami był to sam płyn przypominającym wodę podobnie było z odbekiwaniem nawet do 2 godz po karmieniu.... jest tego naprawdę sporo przebieram ją wielokrotnie zresztą siebie też a najgorzej jest nad ranem po karmieniu kiedy ona jest najbardziej aktywna i mleka z niej wylatuje jak z kranu :(
Od GP dostaliśmy lek o nazwie gaviscon infant i jest spora poprawa jednak lekarz zalecił mi podawanie tego leku przed karmieniem natomiast na opakowaniu jest informacja,że lek należy podawać po i ja już zgłupiałam podaje wg.wskazań lekarza ale wolałabym się upewnić. Pójdę dziś do apteki się dopytać bo Gp już mi się nie udało złapać :/
Może ktoś podawał swojemu dziecku ten lek? My podajemy go od wczoraj i zauważyłam, że mała ma problemy z kupką :(
korbobor
Rozeznany

Reputacja: 62
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Przemko » 26 sty 2012, 17:32 Re: Refluks u niemowlaka

witam
ile dziecko ma m-cy? jesli karmisz mlekiem modyfikowanym to natychmiast zmień mleko miałem to samo z naszym bąbelkiem zmiana mleka i jak ręką odjął.

Przemko
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 26 sty 2012, 17:33 Re: Refluks u niemowlaka

korbobor, w sprawie refluksu niezbyt pomoge po niezbyt sie na tym znam, pamietam jednak ze moja starsza tez miala takie wymioty jako noworodek i lekarka w Pl kazala nie karmic jej ani nie dawac nic do picia przez conajmniej pol godz po wymiotach zeby "dac odsapnac" ukladowi pokarmowemu, wiem tez ze sa jakies mleka ktore maja zapobiegac ulewaniu ale z tego co kojarze to Ty chyba piersia karmisz?
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Przemko » 26 sty 2012, 17:34 Re: Refluks u niemowlaka

apropos gaviscon infant tez podawalismy w trakcie jedzenia do mleka wsypywalismy ten proszek pomogło na chwile niestety. Refluks minął jak zmieniliśmy mleko na inne.

Przemko
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez korbobor » 26 sty 2012, 19:07 Re: Refluks u niemowlaka

Przemko napisał(a):witam
ile dziecko ma m-cy? jesli karmisz mlekiem modyfikowanym to natychmiast zmień mleko miałem to samo z naszym bąbelkiem zmiana mleka i jak ręką odjął.

Mała ma 3mies a ja karmię piersią więc zmiana mleka raczej odpada. Co do gavisconu to u nas od wczoraj podajemy i mała dużo mniej ulewa pytanie tylko jak długo będzie działał. a jaką dawkę dawałeś swojemu dziecku i jak długo?
Ewela119 mała miała i 4 godz przerwy bo jak jej się ulewa takie już strawione mleko to nawet nie chce potem jeść :( Kiepskawo przybiera nam na wadzę więc mam nadzieję, że ten lek pomoże.
korbobor
Rozeznany

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez neska81 » 26 sty 2012, 20:58 Re: Refluks u niemowlaka

witam nie chce cie straszyc bo lekarzem nie jestem ale powiem ci tak syn mojego brata 1,5 miesieczny malec mial cos podobnego zaczal od ulewania po kazdym jedzeniu bardzo mocno mu sie ulewalo az wkoncu z ulewania zaczal wymitowac strasznie i czesto tracil na wadze na pierszym badaniu lekarka najpier powiedziala ze to normalne ale jak juz sie wystraszyli poszli jeszcze raz malego skierowali do szpitala zrobili badania i okazalo sie ze ma zwezenie odźwiernika musial miec zabieg ale to nic strasznego maly jest juz miesiac po zabiegu i wszystko ok teraz ladnie przybiera na wadze i je normalnie i nie ulewa mu sie ale twoje dziecko nie koniecznie musi miec to samo napisalam to tylko dlatego ze maly mial tez takie objawy ,aha i jest na mleku modyfikowanym.

neska81
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kat198 » 26 sty 2012, 22:40 Re: Refluks u niemowlaka

korbobor,
moj synek tez mial refluks, zdarzalo mu sie zwracac jedzenie nawet po 2 godzinach, a jadl co 3 :( Pediatra w szpitalu tez zapisal gaviscon infant i dawalam malemu jak mial gorszy dzien i zwlaszcza na noc. Z tego co pamietam a bylo to rok temu, to dodaje sie go do mleka i jedna saszetke musisz rozpuscic w conajmniej 100 albo 120ml mleka, nie pamietam dokladnie. Lekarz powiedzial, ze mozna go stosowac w miare potrzeb ale ja dawalam malemu najwyzej 2 lub 3 razy dziennie jak bylo gorzej. Ale u synka powodem ulewania byla skaza bialkowa. :( Zycze zdrowka dla malej:)

Kat198
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez ps » 27 sty 2012, 06:56 Re: Refluks u niemowlaka

Zerknij na artykul, do ktorego link jest ponizej. Moze Cie troche uspokoi i oby to nie byla skaza bialkowa.
pozdrawiam

http://medycynawiekurozwojowego.pl/en/a ... edwczesnie
ps
Raczkujący

Reputacja: 7
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Przemko » 27 sty 2012, 09:38 Re: Refluks u niemowlaka

W takim razie rzeczywiście zmiana mleka odpada. Nie ma co też słuchać każdego i niepotrzebnie się stresować. Refluks u noworodka jest rzeczą normalną.U niemowląt główną przyczyną występowania refluksu jest najczęściej niewystarczająca dojrzałość dolnego zwieracza przełyku lub też mięśni części wpustowej do żołądka. Mięśnie te mogą doprowadzać do przepuszczania pokarmu do góry już w trakcie jedzenia lub też, częściej, po nim. U niektórych dzieci spożyty posiłek może się cofać do żołądka, u innych natomiast gromadzi się w przełyku, by u kolejnych dzieci dostać się do ust, i być ponownie spożytym. Razem z wiekiem mięśnie zaczynają dojrzewać, przez co objawy refluksu powoli zanikają samoistnie. Ulewa co drugie dziecko w wieku od 2 do 8 miesiąca.Warto wystrzegać się długotrwałego pozostawiania dziecka na pleckach. Najlepiej jeśli maluch spędza czas na boczku, należy jednak uważać, by nie przygniatał sobie brzuszka. Gaviscon infant stosuj wg zalecen lekarzy. My dawaliśmy po pól saszetki jesli dobrze pamiętam co 4 godziny. W każdym razie zgodnie z zaleceniem lekarza. Nam pomogło ale na chwile. Całkowicie skutek odniosła zmiana mleka. Nie zamartwiaj się znam przypadek, że dziecko miało refluks do 7 miesiąca życia a potem samoistnie przeszło. Każde dziecko jest inne. powodzenia i cierpliwości

Przemko
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez korbobor » 27 sty 2012, 10:54 Re: Refluks u niemowlaka

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie :!:
My po raz kolejny idziemy dziś do lekarza gdyż gaviscon wywołał u małej straszne zatwardzenie cała noc bidulka przepłakała prężąc się i stękając :(
Już wolę jak ulewa niż patrzeć jak się męczy.
korbobor
Rozeznany

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez lukasz1984 » 29 sty 2012, 22:08 Re: Refluks u niemowlaka

witam moja mala miala to samo na poczatku kiedy miala 4 miesiace , niestety nie bylam u lekarza bo stwierdzilam ze to nie sensu. bo oczywiscie zaraz przypisuja leki boadz antybiotyki bo po kturych dziecko ma problemy przewaznie z kupka, na dzien dzisiejszy malutka ma 8 miesiecy i wszystko przeszlo samo, ale ja ja karmilam od poczatku mlekiem aptamil i okazalo sie ze to mleko bylo za rzadkie wiec kiedy skonczyla 4 miesiace zaczelam jej zageszczac to mleko kleikiem ryzowym bez smaku bodz o smaku bananowym, i wszystk zaprzestalo. polecam ci udac sie do polskiego lekarza w rugby, a ztego co wiem to co tydzien przyjezdzaja do birmingham i porozmawiac z polskim lekarzem na ten temat bo muwiac szczerze ci lekarze w przychodni boadz w szpitalach niestety ale nie umia leczyc dzieci taka jest prawda nie oszukujmy sie zreszta mam dwujke dzieci i cos wiem na ten temat, na pewno nie jeden czloeiwk ci to powie, jak cos to powodzenia glowa do gury a malej wszystko przejdzie, duzo zdrowka dla malutkiej pozdrowienia

lukasz1984
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Albiorix » 30 sty 2012, 08:32 Re: Refluks u niemowlaka

umieją, dwójkę.

Normalnie nie jestem ortograficznym faszystą ale jak masz dzieci to trzeba je uchronić przed dziedziczeniem błędów :)
Albiorix
Stały Bywalec

Reputacja: 68
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 30 sty 2012, 10:18 Re: Refluks u niemowlaka

Cholera wy macie problemy z zaparciami a my mamy jakas biegunke :/ Pojechalismy wczoraj na emergency bo mala ma biegunke, wysypke, kaszle, pani doktor zobaczyla jeszcze ze ma zaczerwienione gardelko i jedno uszko. No i co zrobili? Odeslali nas do domu!!! :evil: Nie oczekiwalam ze zostawia nas w szpitalu ale moze chociazby jakies leki, probiotyki czy cokolwiek. Nie dostalismy nic, uslyszelismy ze dziecko ma jakis wirus i mamy czekac az przejdzie, ewentualnie wrocic jak zacznie wymiotowac, odwodni sie lub przestanie jesc. Ja osobiscie podejrzewam ze to nie wirus tylko objawy skazy bialkowej, starsza corka ma skaze i w tym wieku miala identyczne objawy, no ale pani doktor skaze wykluczyla bo dziecko normalnie przybiera na wadze i nie ma "nappy rash" :roll: Jakbym miala opisac co w tej chwili mysle o tych konowalach posypalyby sie same obelgi :evil: Mam siedziec i przygladac sie jak dziecko sie meczy :?
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez eva » 30 sty 2012, 17:24 Re: Refluks u niemowlaka

My takze przerobilismy refluks i to razem ze skaza bialkowa. Gaviscon dzialal tylko przez pierwsze dwa tygodnie, mieszalam go ze swoim mlekiem. Tak jak napisal Przemko najczesciej refluks jest wynikiem niedojrzalego ukladu pokarmowego a alergia pokarmowa czesto nasila objawy refluksu. Niestety jest to jedna z dolegliwosci, ktora leczy czas. Dziecko wyrosnie z tego ok 9 miesiaca zycia. A do tego czasu trzeba wrzucic na luz, wyposazyc w duzo dobrych sliniakow i sie do tego przyzwyczaic. Gaviscon nie wywolywal zaparc, za to pojawily sie po sinlacu, wiec tego srodka nie polecam, jak i innych zageszczaczy. U niektorych dzieci dziala przestawienie na mleko AR ale sa one na bazie roznych zageszczaczy: skrobii ryzowej, ziemniaczanej czy maczki chleba swietojanskiego, wiec rozna maja skutecznosc u roznych dzieci. I jesli dzidzia ma rowniez alergie na bialko mleka to nie sa to odpowiednie mleka. Wiem ze przykro patrzec jak dziecko sie meczy ale jak napisalas lepiej juz zeby sie ulewalo niz skazac dziecko na cierpienie zaparc.

ewela119 ja w szpitalu uslyszalam ze to NIEMOZLIWE aby dziecko mialo alergie. A mialo bez zadnych watpliwosci. Jesli jestes przekonana co do objawów to popros GP zeby skierowal Cie do alergologa lub pediatry. Nie moze Ci odmowic. Tym bardziej ze w rodzinie wystepowala alergia.

eva
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 30 sty 2012, 20:50 Re: Refluks u niemowlaka

eva, jestesmy umowieni do pediatry na 6 lutego, tylko ze wczoraj na tym emergency ogladaly do 2 doktorki prediatrzy i powiedzialy co powiedzialy, ze to niemozliwe zeby dziecko mialo skaze bo prawidlowo przybiera na wadze i nie ma nappy rash :roll: Jedna z nich powiedziala zeby dziecku przy biegunce nie dawac wody do picia bo nie ma zadnych proteim, no przeciez myslalam ze z krzesla spadne. Jesli trafimy na takiego samego specjaliste na poczatku lutego to chyba w akcie desperacji i w ramach protestu przykuje sie tam lancuchami :P W ogole takich madrosci jak mi naopowiadala wczoraj ta "pani doktor" to wlos sie jezy na glowie. Akurat jak weszlismy tam to w recepcji pewna czarnoskora pani ktora twierdzila ze jest prawniczka wrzeszczala im ze ich pozwie bo osdylali do domu jej corke ktora miala jakies problemy sercowe, widac bylo ze dziecko polprzytomne. Jak uslyszeli magiczne slowo "pozew" dziecko blyskawicznie trafilo prawdopodobnie na oddzial bo zaprosili ich spowrotem i ta dziewczynke na wozku powiezli :roll:
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Następna strona