Dlugi - poprzednich lokatorow
Napisane przez dorotajab » 22 lut 2012, 11:50 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
oliwka_26 napisał(a): kazdy kto w praktyce mial do czynienia z agencjami to wie jak oni sa chetni do pomocy...
oni nie musza byc chetni- oni maja taki obowiazek!
wlasnie dlatego podpisujemy ta cale gore dokumentow i placimy agencji za wywiazanie sie z kontraktu.
Tak samo jak lokator nie ma prawa wywalac scian w mieszkaniu tak samo landlord ma obowiazek zadbac o bezpieczenstwo lokatora. Wynajmujac agencje placi im ciezkie pieniadze za to aby pilnowala zeby dbac o siebie nawzajem (parwa i obowiazki)
Pewnie ze czasem warto poprostu sie spakowac i wyjsc- aby uniknac stresu i nieprzyjemnosci- co nie zmienia faktu ze jezeli do tego dochodzi to najprawdopodobniej ktos gdzies po drodze poplenil blad, lub nawet zlamal prawo.
Jezeli ja jako lokator place za media i czynsz i nie mam sobie nic do zarzucenia,a ktoregos dnia puka do moich drzwi komornik i mowi ze zabiera moje rzeczy bo dom jest zadluzony to oznacza tylko tyle ze agencja ktoej place gruba kase za posrednictwo popelnila blad.
Agencja wymaga zebym ich poinformowala jak zmienie dostarczyciela gazu czy pradu (jak nie to place kare) wiec ja wymagam zeby mnie poinformowano o ewentulanej eksmisji (jak nie to placa kare) - to chyba dobry uklad :D
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Reputacja: 151
Napisane przez oliwka_26 » 22 lut 2012, 12:23 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Ja tylko mowie jak to wyglada w praktyce. Ja wiem jakie kto ma obowiazki, i jakie dokumenty podpisuje przy umowie o wynajem. Nie zmienia to jednak faktu, ze praktyka a teoria czasem sie rozni. Wiesz ja wczesniej tez wynajmowalam mieszkania z agencji i nieraz bylo ze sama musialam obdzwaniac np Council Tax i odkrecac cos co powinna byla zrobic agencja. Takze jak sama widzisz nie zawsze jest tak jakbysmy chcieli.
Zgadzam sie z Toba, ze to jest ewidentna wina agencji i a moze przede wszystkim wlasciciela.
Tyle ze jak juz jest na miejscu bailif to uwierz ze oni nie zadaja pytan, eksmisja to eksmisja. Dlatego wczesniej sa rozprawy sadowe. Pewnie wlasciciel nawet nie wspomnial, ze wynajmuje komus dom, a moze nawet sie nigdy na taka rozprawe nie stawil.
-
- oliwka_26
- Rozeznany
- Reputacja: 8
Napisane przez dorotajab » 22 lut 2012, 12:30 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
ciekawe czy od tego mozna sie jakos odwolac..?
tzn przyszedl komornik i wywalil- ja ide na ulice bo niby nie mam innego wyjscia.
jako ze jestem czysta, to czy moge cos z tym zrobic? co z moim depozytem? juz nie mowie o odszkodowaniu ...no ale jakies konsekwencje ktos za moje straty moralne i finansowe powinine poniesc.... czyz nie? tylko kto? bankrut landlord? agencja posrednictwa wynajmu? kto?
moze ktos wie?
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Reputacja: 151
Napisane przez agg » 22 lut 2012, 15:41 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
oliwka_26 napisał(a):Mysle ze wlasnie agencja powinna cos zadzialac, tyle ze kazdy kto w praktyce mial do czynienia z agencjami to wie jak oni sa chetni do pomocy...
moja jest zawsze chetna, ja sobie bardzo chwale :) nie wynajelabym "prywatnie"... :roll:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez oliwka_26 » 22 lut 2012, 15:55 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
-
- oliwka_26
- Rozeznany
- Reputacja: 8
Napisane przez Luk4sz » 22 lut 2012, 17:17 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Jesli policja przyjedzie to bede kazal im sporzadzic notatke sluzbowa i tyle.
Mam nadzieje jednak, ze do najscia komorniczego nie dojdzie. Przeciez ten Hindus jest winny bankowi tylko £1800.
Dzieki za rady.
-
- Luk4sz
- Raczkujący
- Reputacja: 11
Napisane przez AdamBoltryk » 22 lut 2012, 18:53 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
Udowodnij później co jest Twoje, a co nie...
Pomijając kwestię, że zostajesz na ulicy w ciuchach roboczych i z portfelem (jak masz szczęście).
A nawet jak jesteś w domu, to myślisz, że dostaniesz 24h na wyprowadzenie?
Wątpię.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez gredzia82 » 22 lut 2012, 20:26 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
-
- gredzia82
- Przyczajony
- Reputacja: 0
Napisane przez AdamBoltryk » 23 lut 2012, 00:24 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
gredzia82 napisał(a):(...)latwo jest mowic "ja to bym..." ale dopoki sie w takiej sytuacji nie znajdziemy (...)
Ja byłem w takiej sytuacji (listy od komornika za niepłacony tax) i dzięki temu znalazłem się w Birmingham :) Po prostu czym prędzej znalazłem inne lokum do którego mogłem się przeprowadzić. Nie chciałem wrócić z pracy i zastać zaplombowane mieszkanie wraz z moimi rzeczami w środku...
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez Anastazja » 24 lut 2012, 10:34 Re: Dlugi - poprzednich lokatorow
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Reputacja: 27
-