Zwrot podatku a WTC

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

KobietaPostNapisane przez kamila.zie » 30 mar 2012, 15:47 Zwrot podatku a WTC

Witam, chciałabym rozliczyć się z podatku, a ponieważ zbliża się okres rozliczania a ja w Anglii będę rozliczać się po raz pierwszy chciałabym zasięgnąć informacji. Jak to jest, jeżeli przepracowałam w roku podatkowym 2011/12 27 tygodni czyli najprawdopodobniej zarobiłam mniej niż wynosi kwota wolna od podatku, ale przez okres 16tyg pobierałam working tax credit to kwotę pobraną z tego wykazuje się przy rozliczaniu podatku?Jak to wygląda?
kamila.zie
Rozeznany

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ona79 » 30 mar 2012, 22:23 Re: Zwrot podatku a WTC

Podatek rozlicza się na podstawie p60 lub p45,które musisz otrzymać od pracodawcy.Nie są uwzględnione tam,żadne kwoty z otrzymywanych dofinansowań.Jeżeli otrzymasz już p60,idż z nim do Revenue w Birmingham,"miła"pani po sprawdzeniu kodu podatkowego,powie Ci,czy należy Ci się zwrot podatku-dopiero wtedy dostaniesz aplikację.Ja zawsze tak robię,ale miła pani nie daje mi aplikacji :( ,ponieważ nie mam zwrotu :(

ona79
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 16 kwi 2012, 05:43 Re: Zwrot podatku a WTC

Są zasiłki które wlicza się do opodatkowanego dochodu np:
Incapacity Benefit
Job Seekers Allowance
Employment and Support Allowance
Oraz kilka innych głownie wydawanych krótkoterminowo lub jednorazowo

Wtc nie wlicza się do dochodu podlegajacego opodatkowaniu (non taxable income)

Jeśli Twój dochód brutto (gross) w 2011/12 był niższy niż £7475 I we wcześniejszych latach nie było żadnych zaległości podatkowych najprawdopodobniej należy Ci się zwrot 100% zaplaconego podatku (o ile pracodawca takowy wogole odciagal z Twoich zarobków)

Do Hmrc można tez zadzwonić prosząc o przeliczenie podatków lub poczekać aż sami się tym zajmą . Wypełnienie formularza nie zawsze jest konieczne. Jeśli poprosza Cię o przesłanie oryginałów P45 i P60 , koniecznie zachowaj w domu kserokopie

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy