Ubezpieczenie

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

MężczyznaPostNapisane przez VA » 16 kwi 2012, 17:03 Re: Ubezpieczenie

Na wyliczenie ubezpieczenie wpływ ma znacznie więcej czynników. Najważniejsze to:
-wiek kierowcy
-długość posiadania prawka
-zawód wykonywany
-adres zamieszkania, czasem wystarczy zmienić na sąsiednią ulicę i wychodzi co innego
-NCB - No Claim Bonus, czyli zniżki - trochę są przeceniane bo nie są tak naprawdę wielkim wyznacznikiem, każdy ubezpieczyciel ma swój własny kalkulator
-drugi kierowca - z kobietą zawsze taniej
-samochód, czy też jego grupa, jest to przede wszystkim istotne u młodych kierowców
-punkty na prawku
-poprzednie wypadki
-roczny przebieg, chociaż ostatnio były jakieś zmiany i jest to mniej znaczący czynnik
-kraj pochodzenia prawka
-czas zamieszkania w UK
-w jakim celu jest pojazd wykorzystywany
-coraz częściej pojawia się pytanie czy regularnie się używa pojazdu w szczycie

Płatność jest za rok, lub miesięcznie, najczęściej jedna większa płatność i 10 miesięcy direct debitem nieco mniejsze sumy. Druga opcja jest zawsze droższa, bo płaci się odsetki od pożyczonej sumy (czyli tej za rok) z banku.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez xxxx30 » 16 kwi 2012, 17:20 Re: Ubezpieczenie

git majonez. Informacje się zbierają więc pozbieram je do kupy i będę wiedział co nieco :]
xxxx30
Rozeznany

Reputacja: 6
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 16 kwi 2012, 18:58 Re: Ubezpieczenie

A zacznijmy od podstawowej różnicy w ubezpieczeniach której nie zauważyłem, albo nie doczytałem:
Nie ubezpieczasz samochodu. Tutaj ubezpieczasz kierowcę na dany samochód/grupę samochodów (np. firmowe)/wszystkie samochody.
Tutaj jest normalnie - to nie samochód powoduje wypadki, a kierowca.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez xxxx30 » 16 kwi 2012, 19:25 Re: Ubezpieczenie

aha czyli stąd te rozbierzności jeśli chodzi o cenę. Czyli mam sobie polisę wykupioną na siebie i mogę na niej jeździć samochodem tak jakby zgłoszonym w tej polisie tak? a co w wypadku gdy kupuje samochód od kogoś? By móc nim wrócić na kołach do domu potrzebuję mieć już polisę wykupioną na to auto? Czy liczy się to jakoś ze poprzedni właściciel zapłacił polisę i jest ona ważna do jakiegoś tam miesiąca i mogę na niej jeździć przepisując potem na siebie i rekalkulując składkę zapewne.
xxxx30
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez -eMPe- » 16 kwi 2012, 23:46 Re: Ubezpieczenie

Jezeli auto ktore chcesz kupic jest ubezpieczone, a ty masz polise na inne auto wykupiona, zwykle mozesz jechac tym autem, bo wiekszosc polis obejmuje rowniez jazde autem pozyczonym, choc jedynie OC. Ale to malo prawdopodobna sytuacja. Jesli chcesz kupic dane auto, to sprawdzasz cene ubezpieczenia w kalkulatorze, zapisujesz sobie kod wyliczonej polisy i kontakt do ubezpieczyciela. Jesli auto przypadnie ci do gustu, kupujesz, dzwonisz do ubezpieczyciela i ubezpieczasz. Jesli auto nie ma oplaconego taxu, to bedzie wiecej kombinacji i raczej nie pojedziesz nim w dzien kupna, szukaj aut z przegladem (mot) i podatkiem (tax).
Jeszcze uwaga co do twoich znizek, zeby wyklarowac sytuacje.. Najpewniej ubezpieczyciele wezma pod uwage lata w ktorych miales samochod ubezpieczony na swoje imie. Papier od polskiej ubezpieczalni potwierdzajacy 60% znizki nic im nie powie, potrzebuja papier z wypisanym pojazdem i latami ubezpieczenia. Tak ze mozliwe ze uciulasz kilka lat NCB.
Nadal stawiam ze wyjdzie jakies 5000 na rok, lub wiecej :)

-eMPe-
Rozeznany

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez emilucha » 17 kwi 2012, 00:49 Re: Ubezpieczenie

a ja mam jeszcze jedna podpowiedz ... moje bmw jest w 36 grupie i posiadam 5 lat znizek ... jak mi wyliczyli insurance to sie za glowe zlapalam ....
jest jeszcze jedna opcja ktora uratowala mi portfel ( pewnie nei wszystkim do gustu przypadnie) a mianowicie ... jak masz zalozona firme ( dodam ze nie musisz tego nigdzie zglaszac my mielismy unit wynajety i to byl firmy adres- nei pamietam teraz czy byly jeszcze jakies inne wymogi ) to nazywa sie trade insurance to mozesz ubezpieczac samochody ile chcesz i jakie chcesz ( bez wzgledu na marke i grupy) .... my placimy 150 na miesiac i w tym 3 samochody dodane sa na stale ... moj chlopak jako glowny ubezpieczony moze jezdzic kazdym samochodem a ja moge jezdzic samochodem tylko dodanym do ubezpieczenia- a ilosc dodanych do ubezpiecznia tez jest nielimitowana.
dodam jeszcze ze noramlne ubezpieczenie duzo zalezy od adresu ... ja np przez pewien czas uzywalam kolegi adresu w worcester i bylo 50 % taniej niz na adres w wolverhampton.
pozdrawiam

emilucha
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 17 kwi 2012, 06:12 Re: Ubezpieczenie

Co do kraju pochodzenia prawka sie nie zgodze sprawdzalem nic sie nie zmnienia w naszym ubezpieczeniu ( moja dziewczyna ma polskie prawko ) ona jest pierwsza osoba na ubezpieczeniu a ja jestem named driver .

Dodano: -- 17 kwi 2012, o 06:15 --

Jest jeszcze jedna opcja jak mozna obnizyc wysokosc ubezpieczenia szczegolnie jest polecana mlodym kierowca a mianowicie jest to BLACK BOX czyli wielki brat w samochodzie ... urzadzenie monitorujace dzialajace na zasadzie GPSu

Alzak
Zadomowiony

Reputacja: 55
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez emilucha » 17 kwi 2012, 07:58 Re: Ubezpieczenie

Ubezpieczenie Z tym Gps w samochodzie to jak dobrze pamietam pokrywa tylko pewna ilośc mil a za dodatkowe się płaci ...

emilucha
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 17 kwi 2012, 08:06 Re: Ubezpieczenie

To zalezy jaki przebieg zaznaczysz zawsze sie pytaja ile mil w roku przejedziesz I ze jak masz zamiar wiecej zrobic to musisz ich poinformowac co wiaze sie z dodatkowa oplata ... wiem ze wiele ludzi zaznacza ze robia 3k a smigaja 3 razy w roku do PL ... do czasu

Alzak
Zadomowiony

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez xxxx30 » 17 kwi 2012, 10:49 Re: Ubezpieczenie

Czyli nie ma czegoś takiego jak w Polsce, że samochód ma wykupione od powiedzmy do września ja go kupuje w styczniu więc opłata OC czeka mnie dopiero we wrześniu? Tutaj od razu muszę mieć polise (swoją) na auto które kupuje. dobrze rozumiem?
xxxx30
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 17 kwi 2012, 10:52 Re: Ubezpieczenie

Tak dokladnie musi byc na ten samochod I na danego kierowce...

Alzak
Zadomowiony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Nadijka » 17 kwi 2012, 13:32 Re: Ubezpieczenie

1. Wiem, że wysokość ubezpieczenia zależna jest od adresu zamieszkania - ok to można zweryfikować przy pierwszym lepszym calculatorze do których linki pisaliście wcześniej.
Zgadza sie, wyzsze ubezpieczenie w West Bromwich, Handsworth, Smethwick, nizsze np Solihull, ale tez zalezy czesto od okolicy

2. Jak wygląda opcja płatności i jej podzielenia? Co miesiąc? Co kwartał? Na 2 raty?
Miesiecznie lub rocznie. Miesiecznie - 1 wplata - depozyt w wysokosci 2 miesiecznych platnosci, pozniej zazwyczaj 10 kolejnych rat. Wychodzi nieco drozej.

3. Jak wygląda sprawa zwyżki w ubezpieczeniu jeśli nie płaci jej się "z góry" czyli na rok.
Jezeli zostana przyznane Ci znizki, to zostana one wliczone do kwoty calkowitej, nie ma znaczenia czy placisz za rok z gory czy w miesiecznych ratach

4. Czy można zniżki z Polski przenieść tutaj i czy będą one honorowane?
Nie wszystkie firmy uznaja znizki z Polski, ale jak wczesniej ktos wpomnial, musisz miec zaswiadczenie od polskiego ubezpieczyciela o ilosci LAT bezszkodowej znizki. Zaswiadczenie z procentammi odesla Ci spowrotem.

5. Jeśli zniżki z Polski honorowane nie będą, to czy można do polisy na samochód "dopisać" kogoś kto posiada ich komplet w UK a tym samym samemu na tym skorzystać?
Osoba posiadajaca "komplet" znizek w UK (cokolwiek to znaczy) nie moze uzyczac ich innym uzytkownikow. Jezeli korzysta ze znizek przy ubezpieczeniu swojego auta, to z reguly nie da rady z tych samych znizek korzystac przy aucie kolegi, brata, meza, zony, babci i dziadka. To jest generalna zasada, aczkolwiek niektore firmy to umozliwiaja. Ja nie mam pojecia ktore :/

6. No i za co tutaj przyznawane są zwyżki "z góry" tzn. w Polsce np wiek nie ma znaczenia już, ale czas posiadania prawa jazdy. Jak to wygląda w UK??
zwyzki: wiek, auto (silnik, wartosc auta, model (czy jest wersja standardowa czy sportowa, czy jakas inna jeszcze),miejsce zamieszkania, wykonywany zawod, ilosc kierowcow - nie zawsze dodajac kobiete wychodzi taniej ;), deklarowana kwota ktora sam zaplacisz w razie wypadku - niektore firmy maja kwote obowiazkowa, w innych mozesz sam sie zobowiazac do pokrycia np pierwszych £100, £200, £500 funtow za naprawe lub jakas szkode.
Ubezpieczenie na "inny adres", zwlaszcza w innym miescie jest ryzykowne, przy kontroli moga zauwazyc ze masz inny adres w ubezpieczeniu a inny w dowodzie rejestracyjnym. Pieniadze za ubezpieczenie rowniez ida z Twojego konta bankowego, a tu zwykle adres ma sie prawidlowy. Na moja logike w razie wypadku na pewno do tego dojda i mozna zapomniec o wyplacie jakiegokolwiek odszkodowania.
I tak na koniec, nie spotkalam sie jeszcze nigdy z grupa ubezpieczeniowa powyzej 17... zakladalam ze moze byc jakos 20, ale zeby bmw w grupie 36tej bylo? Az sprawdze jak to wyglada...

Nadijka
Rozeznany

Reputacja: 8
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 17 kwi 2012, 13:43 Re: Ubezpieczenie

Od jakiegos czasu istnieje nowy podzial na grupy ubezpieczeniowe...

Alzak
Zadomowiony

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 17 kwi 2012, 18:47 Re: Ubezpieczenie

xxxx30 napisał(a):Czyli mam sobie polisę wykupioną na siebie i mogę na niej jeździć samochodem tak jakby zgłoszonym w tej polisie tak?

Pisałem - ubezpieczasz siebie. Możesz na 1 konkretny samochód (najtaniej), możesz na kilka (drożej) możesz na wszystkie samochody w UK (najdrożej).

xxxx30 napisał(a):a co w wypadku gdy kupuje samochód od kogoś? By móc nim wrócić na kołach do domu potrzebuję mieć już polisę wykupioną na to auto? Czy liczy się to jakoś ze poprzedni właściciel zapłacił polisę i jest ona ważna do jakiegoś tam miesiąca i mogę na niej jeździć przepisując potem na siebie i rekalkulując składkę zapewne.

patrz pkt. 1 ubezpieczasz SIEBIE a nie auto. ŻADNE ubezpieczenie nie przechodzi na nikogo. Kupiłeś nowe auto? Nie masz ubezpieczenie na wszystkie auta w UK? Masz kilka możliwości - jeśli kupiłeś wcześniej i znasz dane auta możesz wcześniej wykupić tymczasowe ubezpieczenie na 1,2... (dowolna ilość) dni. I z wydrukowaną polisą jedziesz odebrać auto od starego właściciela. Inna możliwość - Jedziesz do starego właściciela odbierasz samochód i jak wszystko jest w porządku przez internet kupujesz sobie ubezpieczenie - albo czasowe, albo od razu na rok (jak już masz upatrzoną ofertę). Z kumplem jak odbierał auto - wykupił ubezpieczenie przez internet w telefonie... Odczekaliśmy pół godziny (coby system przetrawił) i pojechaliśmy. Po drodze kontrola i wszystko było OK. Pokazał policji telefon i w porządku.
I jeszcze jedna rzecz do zapamiętania - ubezpieczasz siebie od konkretnej godziny do konkretnej godziny. Ja mam na przykład od 13:27 do 13:26 w następnym roku.

Na nowego właściciela przechodzi to, co związane z samochodem - czyli przegląd (tutaj zwany MOT) oraz podatek drogowy (Tax, Road Tax, kółeczko)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez emilucha » 17 kwi 2012, 20:58 Re: Ubezpieczenie

ja sprawdzajac grupe ubezpieczeniowa skorzystalam z tej strony : http://www.parkers.co.uk/cars/advice/ca ... ce-groups/
a od kiedy zmimenili czy moze to jest jakas inna kwalifikacja to nie wiem...

Nadijka : co do innego adresu w dowodzie rejestracyjnym to wydaje mi sie ze to nie jest wielki problem zeby go takze zmienic... ? bank nie moze sie dzielic takimi informacjami jak adres klienta chyba ze na drodze sadowej ... zawsze mozna powiedziec ze zapomnialas zmienic adres w koncu nie masz obowiazku tego robic...

emilucha
Początkujący

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FINANSE