konsul w Birmingham

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 7 maja 2012, 12:08 Re: konsul w Birmingham

Ja zlozylem wniosek o angieslki paszport dla mojego dziecka i bez problemu listownie sprawa sie opdbyla w 13 dni. Zeby polski paszport dostac to trzeba bylo sie na wizyte w londynie on-line rejestrowac 3 miechy wczesniej i co do minuty byc na czas bo innaczej nie przyjma. Wymog bycia z dzieckiem, nie wiem po jakiego ciula jak mam akt urodzenia to kazde dziecko moglbym przedstawic bo na akcie nie ma zdjecia. Nie rozumiem dlaczego u nas tak powoli wszystko przybliza sie do europejskich standardow i komu zalezy na tych utrudnieniach. Polska dla polakow, ale tylko tych cierpliwych i lubiacych upokokrzenia!

pabloski
Raczkujący

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Edykta77 » 7 maja 2012, 14:17 Re: konsul w Birmingham

pabloski, ja bylam w konsulacie miesiac temu. Na wizyte czekalam 2 tygodnie, mozna bylo wczesniej, ale akurat ten termin mi pasowal. Spoznilismy sie godzine, mimo to bez problemu weszlismy. Dziecko nie jest potrzebne w konsulacie, jednak wiekszosc rodzicow bierze je ze soba, bo nie ma z kim zostawic. A jesli jest sie w zwiazku malzenskim, wystarczy jeden rodzic do złorzenia wniosku. Ps. Jezeli mialabym sie przyczepic, to tylko do samego wnetrza budynku naszego konsulatu, z ktorego wieje komuna i standardy nie sa zachowane(kto byl ten wie :D :D :D )

Edykta77
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 7 maja 2012, 16:16 Re: konsul w Birmingham

No to milo, ze Ci tak szybko poszlo. Z pierwszym dzieckiem bylem w Manchester (przyjemne miejsce dosc wysoko w biurowcu) i tam byla wymagana obecnosc dziecka, ale przynajmnej udalo mi sie wejsc bez zadnego umawiania. Co urzad to zasady. Umawialem sie na wizyte w Londynie z drugim dzieckiem i z formularza on-line wynikalo, ze nalezy czekac ponad 2 miesiace na spotkanie. A gdzies na stronie byla wzmianka ze spoznienie max 5 min. Miedzy czasie udalo sie zalatwic brytyjskie papiery wazne na 5 lat(!!!) i zlalem Londyn. No a na Ciebie za rok chyba czeka nastepna wizyta, mylę się? Pozdrawiam!

pabloski
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Edykta77 » 7 maja 2012, 20:27 Re: konsul w Birmingham

Tak, mylisz sie :) . Jade do Polski i wyrobie dziecku dowod osobisty wazny na 5 lat. Co prawda, na dowodzie mozemy poruszac sie tylko na terenie UE, ale w moim przypadku, to jak na razie bez znaczenia. Pozdrawiam rowniez.

Edykta77
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 7 maja 2012, 20:52 Re: konsul w Birmingham

No tu czy tam jeden grzyb, kolejna wizyte trzeba odbyć. W sumie
mnie to tez czeka, skakanie po pokojach w UM i tlumaczenie dlaczego dziecko nie ma poprawnie pisangeo polskiego imienia, heh. W prawdzie myslalem, ze dowod tez na rok ale jak na dluzej daja to tez trzeba bedzie wyrobic. I tak sadze, ze w poslkich urzedach po czesci dalej panuje klimat rodem z PRL. Choc zdazylo mi sie kilkakrotnie odniesc podobne uczucie w niektorych angielskich urzedach, szczegolnie pracy. Ale wystarczy wycelowac w cieplego pana i wszystko pojdzie jak z platka.

pabloski
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Eryk1 » 8 maja 2012, 19:09 Re: konsul w Birmingham

Ktos to potwierdzi ze w Konsulacie mozna wyrobic dowod dziecku na 5 lat a paszport tylko na rok?

Eryk1
Stały Bywalec

Reputacja: 16
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 8 maja 2012, 19:30 Re: konsul w Birmingham

Nikt nie potwierdzi, bo dowodu nie mozna wyrobic w konsulacie. Dziecko trzeba zawiezc do Polszy, a do tego potrzebny jest paszport, ktory wyrabia sie w konsualcie i niestety po ostatnich zmianach ma waznosc tylko na jeden rok. W urzedzie miejskim w PL nalezy zarejestrowac dziecko przedstawiajac angielski akt urodzenia i przejsc niewąską procedure papierkowa aby wydano polski akt urodzenia I PESEL. Z tym polskim aktem to juz mozna wyrobic dowod na 5 lat. Calkiem proste.

pabloski
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez myszka2010 » 8 maja 2012, 21:27 Re: konsul w Birmingham

Pabloski a gdzie można złożyc wniosek o ten angielski paszport?

myszka2010
Początkujący

Reputacja: 2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 8 maja 2012, 22:36 Re: konsul w Birmingham

W angielskim biurze paszportowym. Konkretne adresy dostepne dla danego regionu anglii sa dostepne na direct.gov.uk. Warunkiem przyjecia tego wniosku jest udokumentowany pobyt przez min 5 lat w anglii i narodziny dziecka po uplynieciu tego okresu. Wniosek mozna pobrac na poczcie lub zlozyc zamowienie on-line. Nie wiem czy konieczne jest Permanent Residence (certyfikat wydawany po upluwie 5 lat pobytu i pracy w anglii), ale mi kazali zalaczyc wraz z paszportem PL. Niektorzy twierdza ze wystarczy samo udokumentowanie 5 letniego okresu pracy (pobyt na jakis zasilkach dla bezrobotnych raczej nie kwalifikuje), radzil bym dokladniej sie dowiedziec zeby nie odeslali. Trzeba sie jeszcze usmiechnac do jakiegos obywatela UK zeby wpisal we wniosku, ze zna osobe skladajaca dluzej niz 2 lata i podal wszystkie swoje dane. Pozdrawiam.

pabloski
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 9 maja 2012, 05:35 Re: konsul w Birmingham

pabloski, oboje rodzicow musza byc 5 lat w uk? zainteresowal mnie temat brytyjskiego paszportu
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 9 maja 2012, 17:44 Re: konsul w Birmingham

Nie, wystarczy jedno z rodzicow.

pabloski
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez myszka2010 » 29 maja 2012, 23:48 Re: konsul w Birmingham

No to nam jeszcze brakuje 2 latek....:)
Dzieki za info

myszka2010
Początkujący

Reputacja: 2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez konrad_uk24 » 7 cze 2012, 18:40 Re: konsul w Birmingham

DYŻUR KONSULARNY W PETERBOROUGH

Uprzejmie informujemy, że w dniach 23-24 czerwca 2012 r. (sobota/niedziela) odbędzie się w Peterborough kolejny dyżur konsularny. W sprawach zapisów na spotkanie z Konsulem prosimy kontaktować się bezpośrednio z Polskim Biurem Doradczo-Rachunkowym JUMARO, 249 Lincoln Road, Peterborough, PE1 2PL, nr telefonów 01733343207, 07921068312. Informujemy, że w trakcie dyżuru przyjmowane będą jedynie wnioski o paszporty tymczasowe dla dzieci do lat 5 (paszport dziecka odbiera osobiście jeden z rodziców w Wydziale Konsularnym Ambasady RP w Londynie, w przeciągu ok. 6 tygodni od dnia złożenia wniosku), kwestie prawne (poświadczenie podpisu) oraz obywatelskie. Liczba miejsc na spotkanie z konsulem jest ograniczona.

Co o tym myslicie? Moze ktos probowal sie zapisac? Jakby nie patrzec jest blizej i co najwazniejsze nie trzeba brac wolnego w pracy.

konrad_uk24
Początkujący

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez julka030308 » 7 sie 2013, 14:41 Re: konsul w Birmingham

A orientuje sie ktos moze kiedy bedzie teraz dyzur w Birmingham????
Z gory dzieki za odpowiedzi

julka030308
Rozeznany

Reputacja: -1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 7 sie 2013, 18:05 Re: konsul w Birmingham

A w ogole przyjezdza jeszcze do Birmingham?

pabloski
Raczkujący

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona