Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Kitka » 23 maja 2012, 17:46 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witam :grin: Co za piękny dzień, aż się żyć chce :grin: Chyba trochę przesadziłam ze słoneczkiem :roll:

Wizytę z położną mam 30-go maja. Ciekawa jestem tej babki, mam nadzieję, że będzie fajna.

Wózki zaczełam oglądać i trochę się interesować. Mam kilka na oku, ale na żywo muszę wszystkie zobaczyć. Przy drugim dziecku wiemy czego potrzebujemy i czego wymagamy od wózka, więc jest łatwiej z wyborem :wink: Czuję, że na ebay'u kupię, ale pod koniec roku, bo wtedy moje wypatrzone wózki będą dostępne, jako używane, na razie tylko nowe widziałam w sprzedaży :wink:

Ewelajna1111 Jakąś taką nierozmowna położną chyba masz :? W poprzedniej ciąży na każdej wizycie mierzyła mi ciśnienie, ważyła, mówiła że wyniki dobre i nie ma się czym martwić. Jak będzie jakis problem to list pewnie dostaniesz (przynajmniej ja tak miałam). Serduszko słyszałam chyba wczesniej niż w 20-stym tygodniu :roll: Wydaje mi się, że ja nie miałam takich przerw w wizytach u położnej :?
Toxo się nie martw, problem Cieę już nie dotyczy, tak jak pisała ewela :wink:

Pozdrawiam słonecznie 8)
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 23 maja 2012, 18:56 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ewelajna1111, tutaj jets zasada ze jesli wyniki wszelkich badan sa ok to po prostu sa ok, jesli cos jest nie tak to wysylaja list albo dzwonia, u mnei zadzwonili bo cos bylo nie tak z krwia i musialam miec drugi raz robione badanie,ale bylo wszytsko ok.
Hmmm...co do wizyt ja mialam co okolo 4 tygodnie, a pod koniec ciazy co 2 tyg.Na kazdej wizycie mialam mierzone cisnienie, badanie moczu, sprawdzenie bicia serduszka i co ktoras wizyte wazenie.
Polozna sie przedstawila od razu, dala soe numery telefonu w razie jakby cos soe dzialo zeby dzwonic o kazdej porze dnia.
Dala mi tez wszelakie formularze do wypelnienia i wyslania m.in o karte na darmowego dentyste i leki na recepte oraz health in pregnancy grand czy jakos takos, ale teraz tego juz nie ma chyba.
Bylam bardzo z niej zadowolona,a jesli bym trafila na taka ktora kompletnie by mnie zlewala to po prostu chcialabym zmienic polozna..pz co mam sie niepotrzebnie stresowac, mozepowinnas sprobowac?a taka przerwaw badaniach nawet przy 2 dziecku , jak na moje oko to troche za dluga jest..
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Ewelajna1111 » 23 maja 2012, 21:05 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

dziekuje dziewczynki za odzew...
ja poprostu jestem w szoku ze w 20tyg mam scan i pozniej polozna kazala mi przyjsc 5wrzesnia czyli bedzie to juz 31tyg
nio to dla mnie jest juz lekkie przegiecie!!!!
nie wazne czy 2gie czy 10dziecko uwazam ze wizyty powinny byc po 5msc co msc.a przeciez z tego co pamietam z pierwszym i doczytalam na google to w 28tyg sa ponowne badania krwi,a ta wariatka kaze mi przyjsc dopiero w 31 tyg nio to poprostu jakis absurd-pierwsza ciaze mialam prowadzona w Minehead (kolo bristolu ) do 7msc i mialam super polozna.wszytsko mi jasno mowila nie musialam o nic pytac a ta co dzisiaj to poprostu jakas pomylka :(((( i to mnie tak bardzo zdenerwowalo ze az sie poryczalam wychodzac,bo jezeli wizyta w 5msc a pozniej prawie juz w 8msc to chyba jest przegiecie ...kurde dzis caly dzien mialam popsuty przez jedze..ze naprawde pojde do Gp-a mam taka fajna babke i jej powiem ze chce inna polozna..

Dodano: -- 23 maja 2012, 21:05 --

dziekuje dziewczynki za odzew...
ja poprostu jestem w szoku ze w 20tyg mam scan i pozniej polozna kazala mi przyjsc 5wrzesnia czyli bedzie to juz 31tyg
nio to dla mnie jest juz lekkie przegiecie!!!!
nie wazne czy 2gie czy 10dziecko uwazam ze wizyty powinny byc po 5msc co msc.a przeciez z tego co pamietam z pierwszym i doczytalam na google to w 28tyg sa ponowne badania krwi,a ta wariatka kaze mi przyjsc dopiero w 31 tyg nio to poprostu jakis absurd-pierwsza ciaze mialam prowadzona w Minehead (kolo bristolu ) do 7msc i mialam super polozna.wszytsko mi jasno mowila nie musialam o nic pytac a ta co dzisiaj to poprostu jakas pomylka :(((( i to mnie tak bardzo zdenerwowalo ze az sie poryczalam wychodzac,bo jezeli wizyta w 5msc a pozniej prawie juz w 8msc to chyba jest przegiecie ...kurde dzis caly dzien mialam popsuty przez jedze..ze naprawde pojde do Gp-a mam taka fajna babke i jej powiem ze chce inna polozna..

Dodano: -- 23 maja 2012, 21:09 --

male sprostowanie jestem juz w 16tyg z tych nerwow pomylilam ;/

Ewelajna1111
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez magdunia22 » 23 maja 2012, 21:30 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Tak faktycznie dziwne ja jestem w 28 tyg ciazy i mialam we wtorek polozna na pierwsze mierzenie brzuszka..next wizyta bedzie jak bede w 34 tyg a pozniej juz co 2 tyg az do porodu....malo tego we wtorek dala mi na skierowanie do szpitala na pobranie krwi bo powiedziala ze trzeba sprawdzic zelazo.... w 16 tyg ciazy kiedy bylam u poloznej(ale ona byla na zastepstwie ) tez chcialam zmienic choc dobrze ze tego nie zrobilam bo co sie okazalo we wtorek ja mam inna polozna i super! Jak jak bylam w tym 16 tyg to mialam wizyte w ten wtorek wiec 12 tyg czekalam...
Lepiej zmienic niz sie stresowac..a tak nie powinna robic ona bo w 28 tyg powinno sie sprawdzic zelazo... powodzenia

magdunia22
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ewelajna1111 » 23 maja 2012, 21:54 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

a w 28tyg wlasnie jakie robia badania krwi?? tylko na zelazo??? czy jeszcze cos dodatkowo,kudzwa nio taka polozna ze ja kompletnie nic niewiem :(((( jakie badania co i wogole a oprocz zelaza jakie mialas jeszcze badanie krwi-tzn.na co??

Dodano: -- 23 maja 2012, 21:58 --

a tu wogole robia poziom cukru po wypiciu glukozy??? :?

Ewelajna1111
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 23 maja 2012, 22:31 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

glukozy nie badaja chyba ze masz cukrzykow w rodzinie. ja osobiscie mialam wizyty w: 24 tyg pobranie krwi, 28 tyg, 31 tyg, a pozniej co tydzien ale ja mialam problemy z krwia. radze ci zmienic polozna:)
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ewelajna1111 » 23 maja 2012, 22:34 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

nio jak niechce osiwiec i ja w zlosc chyba nawyzywac to musze ja zmienic bo trafilam na wredna ose :((( a powiedz mi jakie badania robia oprocz tych podstawowych z zielonej ksiazki wiem ze cos robia w 28tyg ale jakie??

Dodano: -- 23 maja 2012, 22:35 --

a moge powiedziec ze chce miec wizyty z polozna bezposrednio w szpitalu??? bo wybralam Womens Hospital czy musze miec w mediclu??

Ewelajna1111
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez magdunia22 » 23 maja 2012, 23:53 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ewelajna1111 napisał(a):nio jak niechce osiwiec i ja w zlosc chyba nawyzywac to musze ja zmienic bo trafilam na wredna ose :((( a powiedz mi jakie badania robia oprocz tych podstawowych z zielonej ksiazki wiem ze cos robia w 28tyg ale jakie??

Dodano: -- 23 maja 2012, 22:35 --

a moge powiedziec ze chce miec wizyty z polozna bezposrednio w szpitalu??? bo wybralam Womens Hospital czy musze miec w mediclu??

Wiesz co wiem tylko ze zelazo bede miec sprawdzane moze jeszcze cos tam sprawdzaja ale, polozna mowila o tym zelazie! Jeszcze dodam,ze skarze sie na bol kosci lonowej i mnie wyslala do fizoterapeuty (mam czekac na list do 2 tyg kiedy pierwsza wizyta)przy okazji dostane pas na kregoslup bo jestem po 2 rwach kulszowych,wiec kregoslup coraz bardziej mi dokucza..... Powinnas zmienic polozna dla dobra Ciebie i dziecka!!! Pozdrawiam

magdunia22
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez karmelek » 24 maja 2012, 06:05 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ewelajna1111 w 28 tygodniu właśnie robią badania krwi pod kątem cukrzycy z glukozą. Wiem bo sama miałam robione i nie tylko robią ciężarnym które mają cukrzyków w domu, ja mam PCOS i też mi robili bo mi groziła cukrzyca ciążowa. Na szczęście wszystko wyszło dobrze, a malutka zdrowa jak rydz i rośnie jak na drożdżach :)

karmelek
Rozeznany

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 24 maja 2012, 09:35 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

karmelek robia glukoze jak sa wskazania o tego ale nie robia tego wszystkim tobie zrobili bo grozila ci cukrzyca ciazowa. ja dopiro jak na porodowke trafilam to mi zrobili ale to dlatego ze maluszek chcial sie wczesniej wykluc i sprawdzali czy moze nie mam cukrzycy ciazowej(choc nic na nia nie wskazywalo) bo czesto przy niej rodzi sie wczesniaki.
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 24 maja 2012, 15:54 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Mimo, że już przeszłam jedną ciażę w UK to nie pamiętam, jakie badania przechodziłam i kiedy :roll: Na pewno nie miałam robionego badania na cukrzyce, bo nic słodkiego nie piłam (wiem, że nie fajne badanie) :roll: Mieliśmy jeszcze jakieś specjalistyczne badania krwi, ja i mąż, bo było podejrzenie niedokrwistości :? Na szczęście wszystko okazało się ok.

Wiadomo, że w UK robią badania podstawowe, tylko takie jakie są bezwględnie potrzebne. Dlatego im więcej będziemy podawać chorób w rodzinie i własnych problemów, tym lepiej się nami zajmą :wink: Gdybym nie wspomniała o tym, że jako dziecko miałam niewykształconą panewkę biordową i byłam w szynie jako niemowle, mój synek nie miał by badania bioderek w którymś tam tyg życia. Teraz powiem, że moja Babcia ma cukrzycę (nabawiła się 3 lata temu) to może i mnie pod tym względem przebadają :wink: Oczywiście o wszystkich nieprawidłowościach w poprzedniej ciąży czy porodzie też mówić!!! To wszystko będzie działać na naszą korzyść - opiekę.
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez magdunia22 » 24 maja 2012, 16:03 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dzis bylam na pobraniu krwi ...wiec nie mialam pobieranej na cukrzyce jedynie na zelazo oraz jeszcze na przeciwciala. Dostalam rowniez torebke z roznymi probkami jak pampersa,proszek,sudocrem,oliwke i pelno ulotek,ksiazeczek itd !

magdunia22
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 29 maja 2012, 18:21 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej, jak się ciężarówki czujecie? :grin:

Mi się zaczeły mdłości i senność okrutna. Do tego szybko się męczę i często brak mi tchu, mam wrażenie, że nie wystarczająco powietrza mi do płuc wchodzi :roll:

W pracy już wiedzą, więc liczę na większe luzy :wink: Szefowa sama zaproponowała zmiany godzinowe i dniowe, więc już się nie mogę doczekać września :grin: Września, jak września ja się nie mogę doczekać lipca, pierwszego USG i długiego urlopu :D

Pozdrówki!
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez lori28 » 29 maja 2012, 18:55 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej Kitka:)
U mnie konczy sie 22tc, czuje sie dobrze, tchu tez czasem brak ale to normalne:)
Lece na urlop do Pl niebawe, a po powrocie zaczne po malu kompletowac to czego mi brakuje dla Malego;)
lori28
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 29 maja 2012, 19:20 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

lori28 Ja dopiero w 7 tc jestem a juz mi tchu brakuje, dziwnie w poprzedniej ciaży tak nie miałam :? We wrześniu będe miała USG połówkowe i wtedy się przekonam czy muszę szykować nową wyprawkę czy wiekszość rzeczy będzie przydatne po synku :wink:
Kitka
Zadomowiony

Pokojowy

Poprzednia stronaNastępna strona