Nauka nocnika- kiedy ?

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 19 cze 2012, 11:30 Nauka nocnika- kiedy ?

Chcialam Was zapytac kiedy Waszym zdaniem najlepiej zaczac uczyc Dziecko korzystania z nocnika i jak to u Was wygladalo ?
Moja Corcia ma 13 miesiecy i postanowilismy kupic Jej nocnik taki z melodyjkami.
Zastanawiam sie czy w tym wieku zrozumie o co chodzi :D
rodzice jednak mowili mi, ze ja jak i rodzenstwo w wieku 1 roku juz nie uzywalismy pieluch takze postanowilam sprobowac...;D

Macie jakies rady?:)
LadyHekate
Rozeznany

Reputacja: 16
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 19 cze 2012, 13:07 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

LadyHekate, problemem sa tu wlasnie pampersy ;//kiedys rodzicom szybciej udawalo sie nas odpieluchowac , bo dziecko chodzace w tetrze czulo ze ma mokro i zaczynalo szybciej rozumiec oco w tym wszystkim chodzi, w pampku wszystko wsiaka a wiec i nie przeszkadza, mozna sikac pod siebie ;)
Moj maly od 6 do 14 mca robil na nocnik i na kibelek, pozniej zaczal z niego uciekac,teraz ma 2 latka i dalej nosi pampersy, jest problem z wysadzaniem go, a ostatnio nawet ze zmiana pampka, bo najzwyczajniej w swiecie zaczal sie wstydzic, bezpampka potrafi i z 3 godziny chodzic i sie nie zsikac, ale niemoge go przyzwyczaic do tego nocnika...a im czesciej z nimrozmawiam i prosze, probuje wysadzac tym jest gorzej, wiec chyba cierpliwie poczekam az do tego dojrzeje ;/...bo tylko to mi pozostalo...
mam nadzieje, ze wam pojdzie lepiej ;)
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 19 cze 2012, 16:57 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

Z tymi nocnikami z melodyjkami to różnie bywa. Mój chrześniak jak pierwszy raz zsiusiał się do takiego nocnika, to tak się wystraszył melodyjki, ze przez następne pół roku nie było mowy, żeby się wysiusiał do czegokolwiek. Dopiero latem nauczył się siusiać na trawę, i od tamtej pory jakoś poszło. Do nocnika czy sedesu się bał.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 19 cze 2012, 17:40 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

Mam nadzieje, ze pojdzie nam latwo :) Coreczka niczego sie nie boi ;D taka jest nawet wspolpracujaca ;D zobaczymy...
bogini8, no kiedys te tetry byly meczace i dla rodzicow- tyle prania.
ale moja Corcia czesto ma straszne odparzenia przez pieluszki dlatego chce sprobowac z tym nocnikiem...
LadyHekate
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez luizka28 » 19 cze 2012, 19:01 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

hej ja np uczylam moja coreczke sikania na nocnik czy na sedes(z nakladka oczywiscie) przed ukonczeniem 1.5 roku i tak przez prawie rok ja meczylam a ta ciagle przychodzila z pielucha w reku mowiac-zaloz mi to...i dalam sobie spokoj.ale pewnego dnia juz sama nie chciala pieluch( bo bylo juz jej niewygodnie) i tak przez tydz nauczyla sie sikania na sedes i spania bez pieluch :grin:

luizka28
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 19 cze 2012, 19:20 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

hehe "zaloz mi to" - az sie usmiechnelam ;DD

od jutra bedziemy probowac to zobacze jak to bedzie, chociaz nie nastawiam sie odrazu na sukces ;D

o taki nocniczek kupilismy:
Obrazek
uzywal ktos?:D
LadyHekate
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitka » 19 cze 2012, 19:20 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

Ja mojego synia puściłam po domu bez pieluchy, po ukończeniu dwóch lat. Wczesniej siadał na nocnik, ale nic w niego nie robił. Dopiero, kiedy sikał w majty zrozumiał, że jak siusia to mokro wszędzie to było dla niego zaskoczenie :wink: Bardzo szybko zaczął reagować i siusiać na nocnik lub kibelek. Była to dla niego zabawa, bo bardzo chciał zdążyć :grin: Kupkę robił dalej w majty i jakoś bardzo mu nie przeszkadzała :? Chyba po miesiącu kupka trafiała też do nocnika lub kibelka.
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez karolinqa2491 » 19 cze 2012, 20:33 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

Moja córcia ma 21 miesięcy i odkąd pamiętam na punkcie nocnika miała fiola :) Juz od jakiegos czasu probuje ja skusic do bliższego poznania niestety bez skutkow... Jestem pewna ze kiedys bedzie korzystac z niego z mila chęcią a narazie ... chyba pozostalo mi czekac:)

karolinqa2491
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez neska81 » 19 cze 2012, 21:03 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

witam!
LadyHekate, moja córcia ma 13 miesięcy na roczek dostała właśnie taki sam nocnik jak na razie bardzo chętnie na niego siada, siadam ją zawsz przed kąpielą i z rana żeby kupke zrobiła ale nie zawsze zdaże niestety ale pierwszy raz ją posadziliśmy własnie przed kąpielą i udało jej się zrobić siku zaczęła grać melodyjka a my bilismy brawo razem z mężem tak jej sie to spodobało ze biła sobie brawo również od tamtej pory codziennie wieczorem ją sadzam i jak na razie jest zadowolona ale za każdym razem musze bić brawo niestety, jak na razie jest dobrze tylo pampersy niestety jeszcze normalnie używamy ale przyzwyczajamy ja do nocnika:)

neska81
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 19 cze 2012, 22:01 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

Mój maluszek ma 20 mcy i tez myśę jak tu przekonać go do nocnika:) ponoć najlepszy moment jest wtedy kiedy budzi sie rano z suchym pampersem,jesli tak jet to poczekam jeszcze troche ,bo papmers rano pełniusieńki:)
wracając do pieluszek tetrowych,och pamietam...te rzędy białych pieluch powiewających w ogrodzie,pachnących Cypiskiem:)pierwszego syna na nich wychowałam,jakoś szybko przekonał sie do nocniczka,moze własnie przez ciągłą niewygodę mokrej pieluszki.

Ela Eriska
Rozeznany

Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 20 cze 2012, 08:50 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

neska81, ja tak mam z zabawka na ksztalty, ze jak wrzuce cos to mi Niunia sama bije brawo ;DD a nikt Jej nie pokazywal zeby bila ;D
zobaczymy dzis, bo przeszedl nam nocniczek :)
Ela Eriska, u mnie tez Coreczka budzi sie juz z full pampkiem ;D
ale mimo to sprobuje- moze spodoba Jej sie melodyjka ;D
a juz sama nie przepada za pieluszkami, bo Jej pupe odparzaja :(
miala ostatnio tak czerwone, ze plakala z bolu nawet przy kucnieciu :( naszczescie minelo i teraz czesto lata bez pieluszki ;D i jak siusia to sie strasznie mocno dziwi ;DD
LadyHekate
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 20 cze 2012, 09:05 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

LadyHekate, do tego trzeba cierpliwosci to nie kwestia dnia czy tygodnia a tygodni. radze puscic core w majteczkach po domu i sadzac czesto na nocnik (nie zniechecaj sie jak nic nie zrobi) mow do niej zeby sie nie przestraszyla i zachecaj do zrobienia siusiu:) jak jej sie uda nagrodz brawami, buziaczkiem (nie radze nagradzac slodyczami czy nowymi zabawkami) to naprawde motywuje. ja odzwyczailam od pampersow mojej siostry dwojke urwisow jak mialy 14 i 16 miesiecy (mozna mozna) a zaczelam je sadzac jak mialy ok 10 miesiecy i nie polecam grajacych nocnikow bo 2 tyg dluzej sie meczylam jak siostrzenica sie przestraszyla i niestety na nocnik juz nie usiadla wiec uczylam juz bezposrednio do sedesu (z nakladka). dziecko trzeba z nocnikiem oswoic. wierze ze wam sie uda skonczyc z pieluchami:) 3mam kciuki:)
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 20 cze 2012, 09:22 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

jo14189, dla mojej buziak to zadna nagroda ;DD
nie lubi buziakow hehe ;D no chyba, ze chodzi o pluszaki to wtedy sypie buziakami na lewo i prawo ;DD a od rodzicow ucieka :roll:
cierpliwa jestem takze bede spokojnie Ja przyzwyczajac :))
a kupilismy grajacy, bo znajoma miala podobny i Dziecko bardzo lubilo do niego siusiac ;D
a nasza Mala w ogole niczego sie nie boi takze mysle, ze melodyjki tez sie nie przestraszy ;DD
czasem az sie dziwie,ze Ona taka odwazna ;D nawet jak upadnie to nie placze;D
a chodzi od 10tego miesiaca zycia :)
LadyHekate
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 20 cze 2012, 09:38 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

ja buziakami nagradzalam nie uznaje nagrod materialnych. jestem zdania ze teraz trzebaby nagradzac lalka, misiem a w szkole jak by mialo dobre stopnie to juz mis czy lalka nie wystarczy tylko bedzie rower, laptop a jak nie dasz to ci pokarze dziecko pazurki. ale to juz sprawa indywidualna...
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 20 cze 2012, 10:28 Re: Nauka nocnika- kiedy ?

jo14189, ja bede nagradzac brawami ;D
mialam na mysli to,ze nie przepada za buziakami :cry:
tez nie uznaje przekupstwa 8)
LadyHekate
Rozeznany

Neutralny

Następna strona