Szczepionka

O zdrowiu, waszych doświadczeniach ze służba zdrowia w UK, pomoc w znalezieniu lekarzy...

KobietaPostNapisane przez Mean Girl » 29 sie 2012, 13:40 Szczepionka

mam pytanie;moja corka ma 6 lat i nie byla szczepiona na TB.(chodzi mi o te ktora zostawia znamie na ramieniu)kolezanki syn ma rowniez 6 lat i byl juz szczepiony.pytanie jest nastepujace:w jakim wieku robi sie dzieciom te szczepienia bo ja juz sama nie wiem czy nie zostalam pominieta
Mean Girl
Raczkujący

Reputacja: -15
Wyśmiewca

KobietaPostNapisane przez sylwia88 » 29 sie 2012, 14:54 Re: Szczepionka

nie mam dziecka jeszcze w tym wieku ale pamietam jak moja corka byla szczepiona 6miesiecy pozniej niz kolezanki corka mimo ze sa w tym samym wieku ba jest tylko miesiac roznicy miedzy dziewczynkami,podobnie bylo z bilansem 2.5latka a badanie bylo wykonane w wieku 3lat wiec zalezy jak przychodni sie przypomni ;)
sylwia88
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Mean Girl » 29 sie 2012, 15:59 Re: Szczepionka

kolezanki syn dwano juz mial te szczepionke a w przychodni mi powiedzieli ze dopiero w ''high school'' robia te szczepionki...ja juz calkiem glupia jestem bo wszyscy rowiesnicy corki maja...
Mean Girl
Raczkujący

Wyśmiewca

PostNapisane przez Guest » 29 sie 2012, 20:22 Re: Szczepionka

3 years and 4 months, or soon after:

MMR second jab
4-in-1 pre-school booster (DtaP/IPV). Given as a single jab containing vaccines against diphtheria, tetanus, pertussis and polio.

Around 12-13 years:

HPV vaccine, which protects against cervical cancer (girls only): three jabs given within six months
Around 13-18 years:

3-in-1 teenage booster (Td/IPV). Given as a single jab which contains vaccines against diphtheria, tetanus and polio

Moze to pomoze

Guest

KobietaPostNapisane przez zabka » 29 sie 2012, 22:24 Re: Szczepionka

Mój synek ma 3 i pół roku i teraz miał szczepienie na MMR, czyli odrę, świnkę, różyczkę. Pielęgniarka powiedziała że następne szczepienie w wieku 13 lat będzie miał.

zabka
Przyczajony

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bubu » 30 sie 2012, 17:54 Re: Szczepionka

tb to szczepienie przeciwko gruzlicy a z tego co wiem tutaj jest ono nieobowiazkowe jak chcesz zeby dziecko zaszczepili musisz sama upomniec sie gp :)

bubu
Raczkujący

Reputacja: 8
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Przemko » 30 sie 2012, 18:21 Re: Szczepionka

Mój syn dostał wezwanie na szczepienie Tb (gruźlica) jak miał 7 miesięcy starsza córka (3 lata) nie miała. Musiałam sama się upomnieć o zaszczepienie jej i owszem zaszczepili bez problemu i poinformowali mnie, że córka nie dostała wezwania bo to jest nieobowiązkowa szczepionka. Tak więc jeśli chcesz zaszczepić dziecko musisz się zgłosić do przychodni.

Przemko
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez anak80 » 30 sie 2012, 18:25 Re: Szczepionka

Szczepienie TB jest nieobowiazkowe i normalnie wykonywane jeszcze w szpitalu po urodzeniu dzieciaczka...oczywiscie pod warunkiem ze rodzice pochada z krajow zagrozonych gruzlica...czyli np. litwa, bliski wschod...Polski nie zaliczaja do krajow zagrozonych gruzlica, bo wskaznik zachorowan nie jest, wg ich kryteriow , wystarczajaco wysoki. Jesli chcesz zaszczepic corke musisz zglosic sie do swojego lekarza i poprosic o skierowanie...dobrze gdybys wymyslila jakas bajeczke (np. ze jest choroba w rodzinie) bo nie jest tak latwo je dostac. Powodzenia...

anak80
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Mean Girl » 30 sie 2012, 20:15 Re: Szczepionka

dziekuje za odpowiedzi...jutro ide do lekarza tak na wszelki wypadek ... niech ja zaszczepia.lepiej pozno niz wcale.moj dziadek byl chory na gruzlice wiec wytlumaczenie mam.
Mean Girl
Raczkujący

Wyśmiewca

KobietaPostNapisane przez WietrznaA » 5 wrz 2012, 08:02 Re: Szczepionka

Kto pyta nie błądzi ;-)

WietrznaA
Przyczajony

Neutralny