co czytacie?

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MężczyznaPostNapisane przez Szelest » 23 sie 2012, 20:46 Re: co czytacie?

Niestety nie slyszalem o tej ksiazce nigdy motylku :) Za to bardzo lubie nie ktore ksiazki stephena kinga. Bo niestety wiekszosc spod jego piora to chlam a najcenniejsze sa perelki :3
Szelest
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Hunteros30 » 23 sie 2012, 21:20 Re: co czytacie?

"Gringo wśród dzikich plemion" "rio anakonda" W.Cejrowskiego a z fantasy kroniki smoczej lancy "Dragonlance" oraz świat czarownic-A Norton. dla poprawy humorku polecam T.Pratchetta "Świat dysku" ubaw po pachy
Hunteros30
Stały Bywalec

Reputacja: 42
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Szelest » 24 sie 2012, 05:44 Re: co czytacie?

Świat dysku dopiero liznąłem i jestem mile zaskoczyny (-; Zwlaszcza przygody babci wetherwax albo wspanialego Ricewinda :D Tego typu książki to doskonała odskocznia no i człowiek nie chodzi po nich taki pochmurny wystarczy ze pogoda jest taka taka xD
Szelest
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez motylnocy » 24 sie 2012, 10:14 Re: co czytacie?

Lubię jeszcze Simona Becketta książki....bardzo wciągające....nie mogłam się oderwać od "Chemii Śmierci"....bardzo dobre są też "Zapisane w kościach", "Szepty zmarłych" , "Wołanie grobu" tego autora:)

motylnocy
Początkujący

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 24 sie 2012, 14:05 Re: co czytacie?

skonczylam ,,the host,, S. Meyer...polecam wszystkim..swietna ksiazka...wciagajaca masakrycznie... teraz zaczelam kolejna ksiazke Jodi picoult..swietna autorka, polecam jej ksiazki zwlaszcza paniom.
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 24 sie 2012, 15:58 Re: co czytacie?

Ja wczoraj skończyłem "Uczennica Maga" (prequel trylogii Czarnego Maga) Trudi Canavan. Wciągająca, tak jak i trylogia. Co prawda nie tak jak Władca Pierścieni, czy Wiedźmin, ale wciąga :) Na 100% zakupie kolejną trylogię
Świat dysku T. Prachetta - przeczytałem pierwszy tom i za cholerę mi nie odpowiada język jakim jest napisana. Nie wiem, czy to tłumaczenie (czasami potrafią spieprzyć) czy to książka sama w sobie. Choć pomysł i cała oprawa budowy światów mi się spodobał :)

A w ramach nauki języka czytam serię Percy Jackson and the Olympians by R.Riodan. Da się przeżyć :P

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Szelest » 24 sie 2012, 16:54 Re: co czytacie?

Ja rowniez czytam uczennice maga ale poki co nic ciekawego w niej dla siebie nie znalazlem. Postacie sa bezbarwne i plaskie. Fabula poki co liniowa. Jestem na etapie gdy Sachakanie przechodza do ofensywy. Glownej bohaterki nie da sie polubic szczerze jest tak pusta ze nie wzbudza zadnych emocji xD

Co do trylogii to warto zaznaczyc ze jedyny watek romantyczny ktory zostal rozbudowany to zwiazek homoseksualistow. Czytajac prequel chcialem dac jej jeszcze jedna szansze tej autorce a teraz jestem juz pewien, ze ta pani po prostu kiepsko pisze chociaz przyznaje, ze okladki ma ladne....
Szelest
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez erka » 25 sie 2012, 12:34 Re: co czytacie?

O fajny temacik, dawno nie czytalam ale Cien Watru, tak jak juz zostalo wspomianie czyta sie jednym tchem, zostaje w pamieci, polecam Worek kosci S Kinga, zbior opowiadan Mastertona albo wracam do Mistrza i Malgorzaty :)

erka
Rozeznany

Reputacja: -7
Wyśmiewca

MężczyznaPostNapisane przez Szelest » 25 sie 2012, 15:19 Re: co czytacie?

Z opowiadań warto sprawdzić sobie Nocną Zmiane Stephena. Zawsze to jakaś alternatywa od grubych powieści i można poznać troche styl pisania tego autora. Miłym akcentem jest na pewno pojawianie się wspólnych elementów, które w drobnym stopniu łączą różne powieści Kinga. (-;

Slynny kocur Behemoth juz na zawsze bedzie naszej pamieci :3
Szelest
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 25 sie 2012, 20:18 Re: co czytacie?

skoro tak duzo osob czytuje ksiazki moze ktos z Was interesuje sie historia II wojny swiatowej, obozami koncentracyjnymi ? szukam jakis ciekawych ksiazek do poczytania, choc przyznam, ze wiele ich juz mam przestudiowanych ...
jesli ktos ma podobne zainteresowania bardzo polecam ksiazke: wspomnienia więźniów KL Auschwitz . czasem musialam odlozyc ja na kilka dni by odetchnac i wrocic do czytania, bo niestety to bardzo ciezkie lektury.

polecam rowniez ksiazke Dostojewskiego- Wspomnienia z domu umarlych, chociaz wiem, ze tworczosc Dostojewskiego czesto spotyka sie z krytyka.
LadyHekate
Rozeznany

Reputacja: 16
Neutralny

KobietaPostNapisane przez korbobor » 28 sie 2012, 16:04 Re: co czytacie?

Co do literatury wojennej to nie wiem czy czytałaś" Numery mówią" - moja pierwsza książka o tej tematyce...
Polecam też Bartoszewskiego np. "1859 dni Warszawy", "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku", "Dzieciństwo w pasiakach","Byłem asystentem dr.Mengele", "dymy nad birkenau", "u nas w Auschwitz", "inny świat"" I boję się snów", "archipelag gułag","kolumbowie rocznik 20", " Los utracony " " Powstanie 44"
korbobor
Rozeznany

Reputacja: 62
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Marosu » 28 sie 2012, 21:50 Re: co czytacie?

Szelest- przeczytaj sobie 'Pan Lodowego Ogrodu' (J.Grzedowicz) albo Siewce Wiatru Kossakowskiej. Skoro lubisz te klimaty ;)
Marosu
Raczkujący

Reputacja: 5
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Szelest » 28 sie 2012, 21:58 Re: co czytacie?

Pana lodowego ogrodu czytalem i czekam niecierpliwie na 4 czesc (-: Najbardziej mi przypadla do gustu 1 czesc. Co do siewcy wiatru to rowniez czytalem ale nie podobala mi sie ta powiesc. Jedyna ksiazke, ktora czytalem z aniolami to Raj utracony Miltona i Jacka Piekary cykl powiesci o skromnym inkwizytorze. (-; Dziekuje jednak za rady ^^
Szelest
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez LadyHekate » 5 wrz 2012, 21:42 Re: co czytacie?

wlasnie-ale jestem roztrzepana- wlasnie chodzilo mi o ksiazke - Numery Mowia, ta o ktorej piszesz...jest naprawde ciezka, ale godna polecenia.
LadyHekate
Rozeznany

Reputacja: 16
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez K.J. » 9 wrz 2012, 14:55 Re: co czytacie?

Ja jakiś czas temu czytałem "Trylogię nocnego anioła" Brenta Weeksa. Niesamowita, porywająca i naszpikowana gęsto zwrotami akcji książka. Wcześniej nie przepadałem za literaturą fantasy ale ta książka sprawiła, że zacząłem patrzeć się na ten gatunek z zupełnie innej perspektywy.
Jakiś czas temu też zakupiłem nową, ponoć równie obiecującą serię zatytułowaną "Pustynna włócznia", autor Peter U. Brett. Nie miałem jeszcze okazji sięgnąć po nią, gdyż przerzuciłem się na literaturę trochę innego kalibru.
Dlatego polecam również książkę "Wielka mistyfikacja" - Lena Einhorn. Tematyka dosyć kontrowersyjna, ale czyta się z ogromnym zainteresowaniem. Podobnie zresztą jak książkę J. Davidsona - "Ewangelia Jezusa, w poszukiwaniu jego prawdziwych nauk". Jej fragment jest dostępny w internecie za darmo, wystarczy poszukać. Polecam również prace autorstwa Michaela Newtona ( sprzed kilku lat ), traktującymi o życiu po śmierci. Zagadnienie ciekawe jak mniemam, a to czy ktoś w to wierzy czy też nie, to już odrębna kwestia.

Dodatkowo mogę polecić:

Trylogia Millenium - Larsson,
"Zdążyć przed zmrokiem" - T. French
"Pożegnanie z Afryką" K. Blixen
"Ostatnia noc w Twisted River" - J. Irving
"Chłopiec z latawcem" - K Hosseini
"Never let me go" K. Ishiguro
"Musimy porozmawiać o Kevinie" S. Lionel
"Witaj smutku" F. Sagan

Ostatnio na półce w polskim sklepie widziałem książkę " Fifty shades of grey" E.L. James.
Ponoć kontrowersyjna, gdyż opisuje relację związku sado-masochistycznego. Czytał już ktoś może?
K.J.
Stały Bywalec

Reputacja: 5
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona