Swieta w Anglii
Napisane przez agg » 1 gru 2012, 21:31 Re: Swieta w Anglii
oni nie maja pojecia o tym jak u nas przygotowania wygladaja... jak to kobiety siedza po nocach i najpierw sprzataja, a potem noce zarywaja na gotowaniu. w dzien oczywiscie normalnie pracuja. nie znaja tego zapachu "swiatecznego" :?
probowalam Jej troche opowiedziec, ale wiedzialam, ze i tak nie zrozumie :|
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez bogini8 » 1 gru 2012, 22:49 Re: Swieta w Anglii
oni chyba z natury to lenie ;)) trzeba by je(angelki) do babskiej kuchni na przygotowania do swiat na pare dni zabrac jak do wojska:D to by wiedzialy co to znaczy byc bussy ;) i wolne w pracy biora, bo przeciez ze wszystkim nie zdaza a tu prezent y trzeba kupic i popakowac:D ..mnie to oslabia po prostu :D:Dagg napisał(a):no mnie kolezanka tez dobila westchnieniem ile to przygotowan do swiat maja, ze prezenty trzeba kupic, a indyka to przez 4 tygodnie szukaja...
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez Gaba76 » 2 gru 2012, 11:53 Re: Swieta w Anglii
bogini8 napisał(a): ...bo w swieta sa tak zajete gotowaniem ... wlozenie indyka do piekarnika i patrzenie na niego 6 godzin to bardzo ciezka praca ;))
to ja je nawet rozumiem :) bo to trzeba podlewac tego indyka zeby sie nie wysuszyl.. a wczesnie jeszcze pewnie go upolowac :D kiedys zagadnelam swojego szefa na temat indyka to mi zrobil 20 minutowy wyklad: gdzie najlepiej kupic, czy swiezy czy mrozony, jakiej wielkosci, jak go piec i czym faszerowac... takze sama widzisz ze to nie jest taka prosta sprawa :) to trzeba bardzo dobrze przemyslec i zaplanowac.. od tego zaleza pewnie cale Swieta i pelne brzuchy domownikow i juz niestety nie ma czasu na nic innego :roll:
Dodano: -- 2 gru 2012, 13:05 --
bogini8 napisał(a): ...trzeba by je(angelki) do babskiej kuchni na przygotowania do swiat na pare dni zabrac jak do wojska:D to by wiedzialy co to znaczy byc bussy ;)...
o to to to ;) :D
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Reputacja: 49
Napisane przez she77 » 3 gru 2012, 10:38 Re: Swieta w Anglii
Znalazlam nawet przepis na to na stronce "moje wypieki", ale nie wiem czy sie porywac, nawet jesli kupilabym gotowy farsz... Czy lepiej kupic gotowca totalnego? :)
-
- she77
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez Ivoneczka23 » 4 gru 2012, 13:33 Re: Swieta w Anglii
wczoraj upiekłam eksperymentalny sernik z serkiem z lidla....
200 gram kosztuje 44 pi tu zdjecie http://www.lidl.ie/static_content/lidl_ ... g...sernik jak na quarku wyszedł tylko dodałam wiecj budyniu smietankowego zeby był bardziej scisły i uzyłam tego serka tylko light 0,2 pr tłuszczu http://www.calories-nutrition.buddyslim ... hkaese.jpg
no i wychodzi taniej niz quark
a w smaku podobnie;)
-
- Ivoneczka23
- Stały Bywalec
- Reputacja: 40
Napisane przez michalherba » 4 gru 2012, 20:19 Re: Swieta w Anglii
-
- michalherba
- Początkujący
- Reputacja: 3
Napisane przez Ivoneczka23 » 4 gru 2012, 21:50 Re: Swieta w Anglii
-
- Ivoneczka23
- Stały Bywalec
- Reputacja: 40
Napisane przez mam37 » 5 gru 2012, 08:29 Re: Swieta w Anglii
uwielbiam zapach świąt jodły , ciastek , rybki barszczu itp
Ja od kilku lat mam lżej bo mi córeczki pomagają a to juz coś
lubię też atmosferę świąteczną stajemy się tacy milsi radośniejsi chodz na chwilke
wiec zyczę wam wszystkim radosnych zwariowanych i pogodnych świąt
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Reputacja: 45
Napisane przez she77 » 5 gru 2012, 09:37 Re: Swieta w Anglii
Kurcze, jak stworzyc polski klimat swiateczny w domu w Anglii :) W dodatku nie mam oplatka, wiec chyba podzielimy sie chlebem - jak Pan Jezus na ostatniej wieczerzy :)
Oj bedzie ciekawie... :)
Pomimo tego zycze Wam wszystkim udanych, spokojnych i radosnych swiat!
-
- she77
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez mam37 » 5 gru 2012, 12:42 Re: Swieta w Anglii
co do ozdób to ostatnimy czasy w Pl nie wygląda nic lepiej przesyt przepych no i co najsmiejszniejsze poszczane sa nie nasze kolędy a piosenki świateczne własnie angielskie
spedzam już 3 swieta w angli i zawsze udało mi się stworzyć klimat wigili taki jak w Pl
wszystko zalezy od nastawienia i rodziny i przyjaciół jesli sie ich tu ma oczywiście
u nas w domu zawsze pełno ludzi sie przewija i jest wesoło gwarnie i światecznie
:}}
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Reputacja: 45
Napisane przez malaroksi » 5 gru 2012, 15:30 Re: Swieta w Anglii
Zawsze święta mnie męczyły, w domu szorowanie każdego zakamarka, na dworze pięknie śnieg pruszył a my w domu ze scierami i cifem.... Potem obżarstwo i klikudniowe zaparcie ;)
Teraz jak mam "swój" dom , nie daję się zwariować, wszystko w miarę własnych możliwości, nie ma co przesadzać i wyrzucać, wolę zanieść coś bezdomnym niż nie widzieć światełka w lodówce a po świętach wyrzucać tony jedzenia. Samą radość daje to , że rodzina przyleci z Polski , że będzie gwarniej troche , że upichci się jakieś ciasta i będzie pięknie pachnieć mmmm A jeszcze jakby troszkę śnieżyk przypruszył to by było idealnie... No i radość dzieci z otrzymanych prezentów...
Dodano: -- 5 gru 2012, o 16:34 --
michalherba, a może czas poćwiczyć gotowanie ? Wiesz ,my kobiety nie rodzimy się w kuchni :) nauczyłyśmy się coś robić by przetrwać , ty teraz masz też pole do popisu i nikt nie będzie cię oceniał, jak coś Ci nie wyjdzie :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez michalherba » 6 gru 2012, 19:30 Re: Swieta w Anglii
-
- michalherba
- Początkujący
- Reputacja: 3
Napisane przez Marosu » 6 gru 2012, 20:12 Re: Swieta w Anglii
w tym roku wszystko na spokojnie..Juz nawet mamy choinke i ozdoby (w Ikei byla promocja- kup drzewko za 25f i dostajesz voucher na 20 czyli drzewko za 5 funtow)...
Mam male dzieci, chce sie pocieszyc troszke z tego cudownego czasu :)
She77, najwazniejsze to nie dac sie zwariowac. W swietach chodzi przede wszystkim o to, by byc z kims kogo sie kocha (lub chociaz lubi :D) i czerpac z tego wszystkiego radosc.
A w ogole to polecam strone mojewypieki.com. Zawsze uzywam przepisow Doroty i ciasta wychodza cudne. Ona mieszka w UK i nie musze sie martwic o to czy znajde odpowiednie skladniki czy nie...
powiem Wam szczerze, ze w tym roku zastanawiam sie nad zaproszeniem jakiegos samotnego rodaka do siebie na Wigilie. Jedyny problem jest taki, ze nie chce sie naciac na jakiegos...no wiecie ;) Nie mamy duzo miejsca, ale ten symboliczny talerz bylby zapelniony...a o to chyba chodzi wlasnie..
-
- Marosu
- Raczkujący
- Reputacja: 5
Napisane przez malaroksi » 6 gru 2012, 22:17 Re: Swieta w Anglii
ech ,pewnie tylko cycków :) Faceci są ponoć lepszymi kucharzami, a dla znacznej częsci kobiet facet w kuchni jest dużo bardziej sexy, niż na kanapie z browarem i laptopem. :) W dzisiejszych czasach, idzie nauczyć się gotować z YOUTUBEM :Dmichalherba napisał(a):pewnie duzo mi brakuje do niejednej z was kobitki.
Marosu, Kolega wyżej samotny, moze zaproś go ;) Powiem Ci, że pomysł z zaproszeniem samotnego rodaka super, ale najlepiej jakby to był ktoś ze znajomych , bo właśnie ten strach ... Ja w zeszłym roku miałam jedzenie którego nie planowałam, przywieźli nam znajomi, wiedziałam ,że nie zjemy tego, więc zawiozłam pod kościół i zostawiłam przed drzwiami. Gorące w plastikowych pojemnikach zawinięte w folie aluminową i reklamówkę plus plastikowe sztućce i napis"Fresh Food ,Merry Christmans",pojechałam do sklepu , zrobiłam kółko wracając by sprawdzić czy stoi to jeszcze i nie było już ... Poczułam ulgę:)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez Marosu » 7 gru 2012, 09:36 Re: Swieta w Anglii
i super pomysl z tym jedzeniem. Ja tez nie lubie jak sie marnuje. Teraz jest jeszcze o tyle dobrze, ze mamy te kosze oddzielne na jedzenie. Wiem, ze jest to w jakis sposob uzyte...ale wczesniej czesto karmilismy kaczki/wiewiorki/psy itd
michalherba, gdzie w tym oldbury mieszkasz, jesli sie mozna zapytac?
-
- Marosu
- Raczkujący
- Reputacja: 5
Powrót do KUCHNIA