Ustawowe dni wolne w pracy

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

KobietaPostNapisane przez Ika51 » 11 lut 2013, 09:24 Ustawowe dni wolne w pracy

Pracuję już ponad rok przez tą samą agencję w tym samym zakładzie.Ustawowo przysługuje mi np. urlop wypoczynkowy.Ponieważ zmarła mi matka musiałam wziąć 5 dni wolnego żeby lecieć do PL.Nie miałam wypracowanego urlopu więc myślę że będą to dni niepłatne.Ale mam pytanie -Czy w mojej sytuacji przysługują mi jakieś dni płatne z tego tytułu ,tak jak to jest w PL ? Jak do tego odnoszą się przepisy ?

Ika51
Początkujący

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Mean Girl » 11 lut 2013, 10:35 Re: Ustawowe dni wolne w pracy

Bereavement leave
What is bereavement leave?

Bereavement leave is a special kind of paid leave that you can use if someone close to you dies.

What kind of bereavement leave do I get?

You need to have been employed for more than six months at one time to get bereavement leave if someone close to you dies.

If you are a casual worker and have been working for the employer regularly for six months, you may qualify for bereavement leave. To qualify in your last 6 months of employment, you must have been working an average of at least 10 hours per week, includingat least one hour per week or 40 hours per month.

If an immediate family member dies like your parents, grandparents, brother or sister, the minimum amount of paid bereavement leave you can have is three days. You can take this at any time and for any purpose relating to the death.

If someone close to you dies who is not an immediate family member, you can get a minimum of one day of paid bereavement leave if your employer agrees that you have experienced a loss by their death.

Mam nadzieje ze to pomoze,ja dostalam 3 dni platnego wolnego gdy moj tesc zmarl
Mean Girl
Raczkujący

Reputacja: -15
Wyśmiewca

KobietaPostNapisane przez Ika51 » 11 lut 2013, 11:21 Re: Ustawowe dni wolne w pracy

Wielkie dzięki.A czy muszę dostarczyć akt zgonu ? bo dostałam od siostry jeden i musiałam go wysłać do ubezpieczyciela.

Ika51
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Mean Girl » 11 lut 2013, 13:15 Re: Ustawowe dni wolne w pracy

jezeli twoj pracodawca sie o to zapyta to tak, akurat moj szef nie chcial aktu zgonu....wyrazy wpolczucia
Mean Girl
Raczkujący

Reputacja: -15
Wyśmiewca

KobietaPostNapisane przez Ika51 » 11 lut 2013, 21:43 Re: Ustawowe dni wolne w pracy

Dziękuję:(

Dodano: -- 14 lut 2013, 14:38 --

Niestety moja agencja nie przewiduje śmierci nikogo z bliskich pracowników.Przykre.

Ika51
Początkujący

Neutralny