To jest smaczne
Napisane przez Dalijka » 22 mar 2013, 16:36 Re: To jest smaczne
dobry przepis na obiad - kurczak w pesto.
sklad: sloiczek zielonego pesto
4 piersi z kurczaka(albo udka,skrzydelka tez moga byc )
2 lyzki oliwy
garsc ciemnych oliwek
suszone pomidory (z oliwy)
1 kulka mozarelli
kurczaka najpierw podsmazasz na petalni (tak to zlotego koloru), przekladasz do zaroodpornego naczynia, smarujesz pesto (ja w zasadzie smaruje kazde udko tym pesto, potem ukladasz oliwki (najlepiej, gdy sa juz takie pociete w plasterki, na to suszone pomidory (tez tne na kawalki), na to ukladam, pociety rowniez na kawalki ser mozarella. zapiekasz jakies 20 min (wiadomo, patrzymy, jak wyglada ser). mowie Wam - naprawde bb smaczne,polecam
NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK GENIUSZ,NIEKTÓRZY Z NAS SĄ TYLKO MNIEJ UPOŚLEDZENI NIŻ INNI.
-
- Dalijka
- Rozeznany
- Posty: 185
- Wiek: 44
- Dołączyła: 4 gru 2010, 16:54
- Reputacja: 27
Napisane przez bawa31 » 22 mar 2013, 20:43 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posty: 376
- Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
- Reputacja: 35
Napisane przez Ela Eriska » 28 mar 2013, 22:15 Re: To jest smaczne
w zeszłym roku zapiekałam ją namoczoną w piwie w piekarniku:) pierwszy raz przyrządzałam tym sposobem(przepis z netu) i wyszła pychotka
Tylko Mój nie mógł sie nadziwić żeby tak kiełbaskę poić piwkiem tudzież kurczaka hehe
Dodano: -- 28 mar 2013, 23:20 --
o właśnie gołąbki...deficytowe... uf pracochłone i pachnie w całym mieszkaniu
czego to się nie robi dla rodzinki,jutro będę zawijać...
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posty: 255
- Wiek: 47
- Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
- Reputacja: 31
Napisane przez bawa31 » 29 mar 2013, 18:17 Re: To jest smaczne
Paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
2 duże surowe białe kiełbasy
1 łyżka musztardy
Przyprawy:
1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku
1. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przyrządzaniem pasztecików.
2. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
3. 2 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ósemki.
4. Mięso z kiełbasy wyjąć z osłonek, wymieszać z musztardą i w razie potrzeby doprawić.
5. Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Wykroić z niego 16 jednakowych kółek o średnicy 6-7 cm.
6. Cząstki jajek oblepić mięsem na kształt klopsików. Tak przygotowane nadzienie ułożyć na połowie kółek z ciasta i przykryć pozostałymi krążkami.
7. Brzegi pasztecików docisnąć widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać majerankiem.
8. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż wierz ciasta się przyrumieni.
Paszteciki można podać z żurkiem Życzę smacznego
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posty: 376
- Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
- Reputacja: 35
Napisane przez Ela Eriska » 29 mar 2013, 23:56 Re: To jest smaczne
już w momencie czytania nabrałam takiego smaka że napewno wypróbuje.
Jeszcze raz zerknęłam na przepis czy jest bardzo pracochłonny,ale to naprawd bułka z maslem,
tak wiec z rana Mojego wysylam do marketu po ciasto francuskie bo akurat nie mam
Zatem....Smacznego i Wesołych Świąt!!!
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posty: 255
- Wiek: 47
- Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
- Reputacja: 31
Napisane przez bawa31 » 30 mar 2013, 08:01 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posty: 376
- Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
- Reputacja: 35
Napisane przez agna78 » 30 mar 2013, 18:04 Re: To jest smaczne
A ja znalazlam taki przepis
http://www.przepisy.pl/przepis/wielkano ... nka-1#cdno
Bede robila na swiateczne sniadanko:) Moja kolezanka zrobila dzis i mowila, ze pyszne):)
Bede robila takze kielbaske zapiekana w piwie bo ElaEriska narobila mi ochoty:)
Wesolych Swiat
Pozdrawiam serdecznie
-
- agna78
- Rozeznany
- Posty: 222
- Dołączyła: 4 lut 2010, 23:33
- Reputacja: 52
Napisane przez plazermen » 7 kwi 2013, 18:12 Re: To jest smaczne
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 7UmUX68KtE
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Posty: 2075
- Wiek: 44
- Dołączył: 10 cze 2006, 20:52
- Lokalizacja: że znowu
- Reputacja: 92
Napisane przez eric27 » 7 kwi 2013, 21:55 Re: To jest smaczne
Smacznego wszystkim
-
- eric27
- Stały Bywalec
- Posty: 434
- Dołączył: 14 wrz 2008, 12:54
- Reputacja: 18
Napisane przez bawa31 » 10 kwi 2013, 18:20 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posty: 376
- Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
- Reputacja: 35
Napisane przez Ela Eriska » 10 kwi 2013, 19:45 Re: To jest smaczne
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posty: 255
- Wiek: 47
- Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
- Reputacja: 31
Napisane przez bawa31 » 10 kwi 2013, 20:19 Re: To jest smaczne
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posty: 376
- Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
- Reputacja: 35
Napisane przez Ela Eriska » 10 kwi 2013, 20:58 Re: To jest smaczne
Fajny przepis naprawdę,więcej takich poproszę,zresztą napewno nie ja jedna na nie czekam.Lubię gotować i patrzeć jak ze smakiem znika z talerza,ale czasami brakuje pomysłow a wtedy fajnie wejść na stronkę i co nowego upichcić.
Korci mnie tez żeby wypróbować przepis Dalijki na kurczaka w pesto.
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posty: 255
- Wiek: 47
- Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
- Reputacja: 31
Napisane przez bawa31 » 11 kwi 2013, 17:26 Re: To jest smaczne
Dzisiaj dla odmiany coś na deser. Nie wiem czy ktoś z was próbował już zrobić lub jadł kiedyś czekoladową lawę. Przypomina na pierwszy rzut oka zwykłą czekoladową babeczkę, ale spróbujcie łyżeczką odkroić kawałek a tu niespodzianka w postaci płynnego środka Roboty nie wiele a jedyny problem to uchwycenie właściwego momentu na wyjęcie z piekarnika, bo pieczone za krótko zmienią się na talerzu w czekoladową zupę a za długo nie będą miały płynnego środka i zrobicie zwykłe czekoladowe babeczki. Czasami trzeba spróbować kilka razy, żeby wyczuć własny piekarnik, ale potem jak już wiecie ile czasu im potrzeba nie ma żadnego problemu. Dlatego proponuję upiec najpierw jedną solo na próbę.
Składniki na 6 kokilek:
170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
56 g mlecznej czekolady, posiekanej
140 g masła
pół szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru*
3 duże jajka
3 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotować 6 kokilek (ramekinów do zapiekania). Wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub lepiej - kakao.
Masło i czekoladę włożyć do małego garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu.
Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować.
Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao.
Podawać natychmiast z truskawkami i/lub kulką lodów, bitą śmietaną itp.
Życzę powodzenia w pieczeniu i smacznego
-
- bawa31
- Stały Bywalec
- Posty: 376
- Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
- Reputacja: 35
Napisane przez Ela Eriska » 23 kwi 2013, 21:38 Re: To jest smaczne
Teraz to za mną pomidory chodza,na jutro planuje sałatke z pomidorkow koktailowych z rukolą i fetą.Lekka na przekąskę.
Pomidory wogóle uwielbiam w kazdym wydaniu,z chęcia wypróbowałabym jakiś nowy przepis z pomidorkiem w roli głównej
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posty: 255
- Wiek: 47
- Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
- Reputacja: 31
Powrót do KUCHNIA