Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 15 kwi 2013, 17:20 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dziekuje za gratulacje!!!!

Na Agg nie mozna sie gniewac , dzieki za przekazanie informacji.

Ostatecznie rozwinelam cukrzyce ciazowa ( Na ostatniej prostej...)
Przez chwile bylam nawet na insulinie.
Przyspieszyli mi z tego powodu cesarke I przebywalam kilka dni przed nia w szpitalu- monitoriwali mi cukier I podawali sterydy.

Syn urodzil sie w piatek.
Dostal 9/10 w pierwszej minucie I 10/10 po kolejnych 5 ciu min!

Niestety musielismy zostac Na "solarium"- tak jedna z moich ulubionych poloznych nazywa lampy do kuracji antyzoltaczkowej. Pozatym waga naszego nowego czlonka rodziny spadla po 3ciej dobie ponizej ustalonej normy. Jestesmy dobrej mysli I mamy nadzieje wkrotce wrocic do domu

Dziewczyny- nie narzekajcie Na bolace kregoslupy, tylko wyspijcie sie puki macie Na to czas!!!!

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Kitka » 16 kwi 2013, 16:41 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

ktosieńka Gratulacje ogromne :roza:
Ciesz się maleństwem, bo czas szybko leci... Mój szkrab ma już ponad dwa miesiące, rośnie jak na drożdżach! Mógłby jeszcze zostaś trochę taki malutki, żebym się nim nacieszyła na zaś :wink:
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 19 kwi 2013, 17:55 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dobry wieczór :)
Z ogromną radością pragnę dołaczyć do Waszego grona dziewczyny :)
Cudowne uczucie po 17 miesiącach starań :roza: Jesteśmy tacy szczęśliwi :)

Ela Eriska
Rozeznany

Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Agadz27 » 21 kwi 2013, 09:19 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej dziewczyny. U mnie jak na rolerkosterze:( Teraz mam juz wizyty co tydzien ( jestem w 27 ) I prawdopodobnie juz niedługo beda mnie kroić. Takze bedą wcześniaki. Mam nadzieje cały czas, ze pomimo iz czuje sie juz nie najlepiej z tym ciezkim brzusiem , to ze posiedza tam jeszcze troszke.
Jednego tygodnia mówia ze dzieciaczki sa w dobrej formie a za tydzien ze jest zle i ze jeden z płodów sie nie rozwija. Po czym kaza czekać i na kolejnej wizycie okazuje sie ze sytuacja znowu sie poprawiła.W przyszłym dygodniu maja mi dać sterydy w razie gdyby była koniecznoś wczesniejszej cesarki. ( uroki ciaży blizniaczej -jednojajowej:()
Rodziła ktoras w okolicach 30 tygodnia?
Agadz27
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez danonek » 21 kwi 2013, 10:20 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Agadz27, bedzie dobrze u mnie nie ciaza blizniacza a pijedyncze w 31 tygodniu urodzilav na poczatku bylo ciezko ale wszystko do przezycia
jak chcesz to pisz na priv

danonek
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bham* » 21 kwi 2013, 15:51 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

hej dziewczyny mam pytanie, jak to jest kiedy prowadzi sie ciaze w UK, a rodzi w PL, ale tylko rodzi. Jak to jest z obywatelstwem dziecka? kiedy jedno z rodzicow jest brytyjczykiem ale dziecko urodzi sie w PL.
I jak to jest z tymi wszystkim swiadczeniami na dziecko za porod, jesli takowy jest w PL.
Bardzo prosze o odpowiedz

bham*
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez rozyczka30 » 21 kwi 2013, 16:29 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Bham*---czemu chcesz rodzic w polsce jak cala dokumentacje masz z Uk.Sama jestem ciekawa jak to jest ale chyba musisz przetlumaczyc wszystko poniewaz nie kazdy lekarz zna j.angielski.
rozyczka30
Początkujący

Reputacja: -2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bham* » 21 kwi 2013, 17:19 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

----moja sytuacja osobista sie troszke skomplikowala.... i sama niewiem co zrobic, chcialam sie poprostu dowiedziec i podjac jakas rozsadna decyzje...

bham*
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 21 kwi 2013, 17:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Co do swiadczen nie wiem. Ale jesli chodzi o obywatelstwo to dziecko ma takie jakie maja rodzice, bo zarowno w Pl jak i w UK obowiazuje prawo krwi a nie prawo ziemi. Takze bez wzgledu na miejsce urodzenia dziecko z malzenstwa brytyjczyka i polki ma podwojne obywatelstwo. Jesli chodzi o sam porod to za taki nie moga ci kazac zaplacic, w mysl ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych w Polsce dzieciom do 18 r.z kobietom w ciazy oraz w okresie porodu i pologu przysluguje darmowa opieka medyczna. Jesli zas chodzi o wyniki badan to najlepiej bys pojechala wczesniej do Polski i te najpotrzebniejsze miala zrobione na miejscu w jezyku polskim

Dodano: -- 21 kwi 2013, o 18:50 --

Co do swiadczen nie wiem. Ale jesli chodzi o obywatelstwo to dziecko ma takie jakie maja rodzice, bo zarowno w Pl jak i w UK obowiazuje prawo krwi a nie prawo ziemi. Takze bez wzgledu na miejsce urodzenia dziecko z malzenstwa brytyjczyka i polki ma podwojne obywatelstwo. Jesli chodzi o sam porod to za taki nie moga ci kazac zaplacic, w mysl ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych w Polsce dzieciom do 18 r.z kobietom w ciazy oraz w okresie porodu i pologu przysluguje darmowa opieka medyczna. Jesli zas chodzi o wyniki badan to najlepiej bys pojechala wczesniej do Polski i te najpotrzebniejsze miala zrobione na miejscu w jezyku polskim
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Agadz27 » 21 kwi 2013, 20:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

danonek, a ile wazylo twoje malenstwo? Dlugo byla w szpitalu? Moje poki co waza ok 800 gram jedna a druga 700. Mnostwo pytan mi sie nasuwa. Poukaladam to jakos i z checia skorzystam z Twojej pomocy. Dzieki
Agadz27
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez danonek » 22 kwi 2013, 10:49 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Agadz27, corcia wazyla 1700 jak sie urodzila lezalysmy 4 tygodnie ale w domu przestala oddychac i wyladowala na oiomie w stafford tam byla 2 tygodnie i znaowu wrocilysmy do nas na kolejne 2 tygodnie

danonek
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez rozyczka30 » 22 kwi 2013, 11:04 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

greyeyes---to zalezy gdzie mieszkasz.Ja po pierwszej wizycie midwife w 10 tyg --czekalam na usg do 18 tyg ciazy !!!!a powinno byc w 12 tyg.
Teraz drugie mam w 20 tyg .Zaliczylam jedna wizyte midwife druga jest w 22tyg.
rozyczka30
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Dalijka » 22 kwi 2013, 14:17 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witam
A mi stuknal juz polmetek :) Ale ten czas zaiwania szybko, masakra normalnie.Skusilam sie tez juz na pare rzeczy no nie moglam sie powstrzymac :P rozyczka30, Napisz jak tam po scanie,dowiedzialas sie kogo pod serduszkiem nosisz? U nas nadal dylemat co do imienia,dajcie dziewczyny jakies fajne propozycje,moze akurat cos mi w oko wpadnie :) Dla chlopca zeby nie bylo ;)

Dodano: -- 22 kwi 2013, o 14:18 --

A imie nie moze byc zbyt dlugie,bo nazwisko mamy dlugasne
Dalijka
Rozeznany

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez rozyczka30 » 22 kwi 2013, 14:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dalijka---hej ;) niestetynie bylo widac mam nadzieje ze tego 20 tyg pokaze sie kto to;)ja w piatek zaczynam polmetek;) pozdrawiam
rozyczka30
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 22 kwi 2013, 18:02 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

greyeyes, pierwsza wizyta to tzw booking visit w okolicach 8-12 tc., ktora odbywa sie w domu I trwa ok godziny. polozna wypelnia zielona karte, wypytuje o szczegoly, zasypuje wszelkiego rodzaju informacjami itd. pierwszy scan najlepiej jakby byl wykonany ok 12 tc. jesli chcesz down's syndrom screening z krwi I usg to musi byc wykonany pomiedzy 11 +3 tc a 14+3 tc. jesli jednak z samej krwi to pomiedzy 10 a 20 tc.
powinnas niebawem dostac list z data na pierwszy scan. zawsze mozesz zadzwonic do szpitala/GP lub poloznej I sprobowac sie dowiedziec czy znaja juz date (wszystko maja w komputerach).
idealnie pierwsza wizyta powinna odbyc sieprzed scanem, aby polozna mogla wytlumaczyc Ci co bedzie na scanie I jakie badania musisz zrobic.
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona