Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 23 kwi 2013, 21:24 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

agg, dzieki, ta informacja i dla mnie jest przydatna :) Wybieralam sie jutro bukowac pierwsza wizyte do midwife,ale to chyba za wczesnie.Wedlug moich wyliczen i kalendarzyka to moze być 4 tyg ciązy.

Mam straszliwą chęć na pomidory,ale nie takie tutejsze,ślinka mi cieknie na polskie bycze serca :P :P :P takie zerwane prosto z krzaczka...ile bym dala :D

Ela Eriska
Rozeznany

Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agg » 24 kwi 2013, 17:50 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ela Eriska, zawsze mozesz isc najpierw do GP I on skieruje Cie na "maternity services". zamiast tego mozesz tez poprosic w przychodni o numer do community midwives I sama sobie zadzwonic I sie z nimi umowic. zawsze lepiej wczesniej dac o sobie znac by byl czas na ustalenie dogodnego dla Was terminu. czasami samo "skierowanie" idzie z biura do biura tydzien czasu ;)

sorry za duze I, ale samo sie robi :shock: nie wiecie jak to "naprawic" ? :roll:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez AngelinaJ » 25 kwi 2013, 15:35 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czesc dziewczyny!!!

Ja juz wypakowana od wtorku i teraz dochodzimy do siebie w domku.
Akcja szybko bardzo sie potoczyla i nie spodziewalam sie ze ja moge tak szybko urodzic, szczegolnie, ze pierwsza corke rodzilam 38 godzin. Wszystko zaczelo sie o 1:40 rano we wtorek kiedy wody mi odeszly z pierwszym skurczem, dobrze, ze poczulam lekki strumien i zdazylam wstac z lozka :) wiec posprzatalam po sobie, poszlam sie ogarnac i zadzwonilam na porordowke z pytaniem czy musze przyjezdzac bo mi drugie dziecko spi, ale kazali sie stawic. Dojechalismy na 3 rano i mialam juz pare skurczy, ale niewiele i nie silne. Rozwarcie 2,5 cm i stwierdzili, ze zostawia mnie na oddziale i na porodowke zwioza jak juz bede miec ponad 4cm. Na oddzial trafilam o 4:30 ( maz z corka pojechali do domu, zeby sie przespac i rano odwiezc mala do siostry bo przeciez jeszcze daleko do konca :)) ) i mialam juz mocniejsze skurcze, ale nic co by mnie meczylo, nawet sobie drzemalam, ale jak mnie bol zlapal o 6:30 to polozna sprawdzila i mialam dopiero 3cm, ale wziela mnie na porodowke bo juz blagalam o epidural. Na porodowce wjechalam weszlam na lozko 2 skurcze (nawet nie zdazylam zdjac spodni od pizamy) i mowie ze czuje ze musze przec, a polozna, ze mnie sprawdzac nie bedzie bo dopiero co bylo 3cm wiec nie ma sesu i za jakies 4 godziny mnie sprawdzi. Jednak jak sie zaczelamm drzec z bolu to mnie sprawdzila i mowie, ze pelne rozwarcie i trzeba zaczac przec i tak po pol godziny parcia i o 7:27 i corcia byla ze mna, a maz nie zdazyl na porod. Nieprzewidywalne te porody :lol: Powodzenia wam zycze i bede was jeszcze podczytywac :)
AngelinaJ
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 25 kwi 2013, 17:43 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

AngelinaJ, Serdeczne gratulacje :roza:
Dużo zdrówka dla Ciebie i córci.
I tak własnie powinien wyglądać każdy poród.Szybko,sprawnie i bezproblemowo :)
Czego sobie oczywiście wszystkie ciężarówki życzą :)
Pozdrawiam.

Dodano: -- 25 kwi 2013, 18:45 --

agg dzieki za rade,tak właśnie zrobie.

Dodano: -- 25 kwi 2013, 19:09 --

greyeyes, z tego co opisałaś Twoja praca jest ciężka,zle sie czujesz,a to dopiero początek ciązy.
Nie chce Cie urazić bo nie znam Twojej sytuacji bytowej,ale ja będac w Twojej sytuacji zrezygnowałabym z tak ciężkiej pracy.Bałabym się ze moglabym stracic dziecko.

Ja również pracowałam w ciązy prawie do piątego miesiąca, fizycznie w fabryce,ale czułam sie w miare dobrze,pomijając poranne mdłosci,do tego kolezanki wyręczały mnie jak tylko mogły.Nie miałam zle i pracowalabym nawet do konca ciązy gdyby firma nie zbankrutowala.
Maternity Allowance mialam placone z Job Center,ale z tego co pamietam trzeba pracować 28 tyg w czasie ciązy aby dostawac macierzynskie od pracodawcy.

Niestety nie wiem jak to wyglada z income protection,czy w przypadku wczesniejszego zwolnienia.

Ela Eriska
Rozeznany

Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bham* » 27 kwi 2013, 13:54 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

AngelinaJ---gratulacje dla ciebie i pociechy:)

u nas ciagle jeszcze nic, zostalo jeszcze 6 tygodni do wyznaczonego terminu.
za dwa tyg.kolejna wizyta w szpitalu i wkoncu bedzie decyzja czy cesarka czy nie...sama niewiem. z lozyskiem juz niby ok, wiec chca zebym rodzila normalnie...ale ja bylam nastawiona na cesarke juz od dawna, a teraz taka niespodzianka..;) mam sie zastanowic i dac im odpowiedz co wybralam...szczerze mowiac niewiem..moze jakies rady?!

pozdrowienia dla wszystkich

bham*
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 27 kwi 2013, 16:01 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

bham*, z medycznego punktu widzenia, jesli nie ma przeciwskazan - naturalnie. z nie medycznego... sama musisz zdecydowac, to jest zbyt powazna sprawa, zeby ktos Ci doradzal.

Dodano: -- 27 kwi 2013, o 16:01 --

AngelinaJ, gratulacje! to sie uwinelas :shock:
agg
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Dalijka » 2 maja 2013, 17:37 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Prawda i jeszcze slyszalam,ze jakis benefit na dzieci zabrali,ze wyplacaja tylko na pierwsza trojke a potem na kazde kolejne juz nie,ale o jaki benefot chodzi to nie wiem nie interesowalam sie tym.Ten przepis wszedl w kwietniu tego roku.
Dalijka
Rozeznany

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 2 maja 2013, 20:23 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Niestety juz sielanka na wyspach z zasilkami powoli sie konczy ... Mysle ze jeszcze 2lata i zostanie wszystko zniesione. Dostawac beda jedynie naprawde bardzoo potrzebujace rodziny... Niech bedzie sprawiedliwie uwazam Bo Duzo osob tutaj pobiera zasilki nieuczciwie.. Zglaszaja ze samotne matki a facet w domu, 2 pensje + zasilki na samotna...

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Dalijka » 3 maja 2013, 09:32 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

No wiesz kazdy orze jak moze,tak bylo jest i bedzie,mnie akurat to ani ziebi ani parzy.Ja i tak nigdy zadnego zasilku nie mialam,no oprocz tego podstawowego na dzieci gdzie jakies marne grosze sa wyplacane.
Bylam wczoraj w szpitalu znowu mi scan robili dzidzia jest za mala jak na swoj wiek :( I w ogole mam sladowe ilosci bialka w moczu,boje sie
Dalijka
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 3 maja 2013, 14:40 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Becikowe 500f dostaje sie tylko na pierwsze urodzone dziecko w uk I oczywiscie jezeli posiadasz WTC i CHTC

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 3 maja 2013, 15:13 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czarna123 napisał(a):Becikowe 500f dostaje sie tylko na pierwsze urodzone dziecko w uk I oczywiscie jezeli posiadasz WTC i CHTC

na pierwsze dziecko wogole, niewazne gdzie urodzone.
agg
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez rozyczka30 » 3 maja 2013, 17:09 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czarna123--co oznaczaja skroty WTC I CHTC ???
rozyczka30
Początkujący

Reputacja: -2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 3 maja 2013, 17:50 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

rozyczka30 napisał(a):Czarna123--co oznaczaja skroty WTC I CHTC ???

Working Tax Credit
Child Tax Credit
agg
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Dalijka » 4 maja 2013, 18:13 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dziewczyny czy wiecie do ktorego tyg.ciazy mozna latac samolotem? I czy trzeba miec jakis swistek od lekarza czy poloznej?
Dalijka
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 4 maja 2013, 20:47 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Wszystko zalezy od linii lotniczych, musisz sprawdzic na stronie tych ktorymi zamierzasz leciec
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona