Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Jaga S » 2 mar 2013, 12:59 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Hej dziewczyny :) ja jeszcze nie rozpakowana i troche czasu mam ale chcialam was spytac czy jesli ja mam problemy z wyrobieniem nin, to czy ChTC, ChB i Sure Start Maternity Grant moze byc na ojca dziecka? Nazwa wskazuje ze niekoniecznie... Zastanawiam sie. Czy w ogole przy wypelnianiu wnioskow nie potrzeba nin obojga rodzicow jezeli jestesmy w zwiazku? Kurcze mi chyba tego ninu nie wydadza, ojciec jest Anglikiem wiec tak czy tak bedziemy tu mieszkac. Please pomozcie!

Jaga S
Rozeznany

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bubu » 3 mar 2013, 16:32 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Jaga S ale sure start maternity grant to raczej niedostaniesz bo musisz juz jakies benefity pobierac aby sie o to starac.Poprawcie mnie dziewczyny jesli sie myle

bubu
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Jaga S » 3 mar 2013, 16:42 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Nie wiem czy cokolwiek dostane i wlasnie dlatego pytam czy moj partner nie moze sie o to starac a nie ja? sure Start Maternity Grant mozna dostac po urodzeniu dziecka jesli sie zlozy o Child Benefit z tego co wiem. I jest 3 miesiace czasu od urodzenia dziecka czasu na SSMG. Do tego czasu trzeba zalatwic ChB inaczej nici...

Dodano: -- 3 mar 2013, 17:45 --

Sory to sie Child Tax Credit nazywa, nie chcialam nikogo zmylic.

Dodano: -- 3 mar 2013, 17:47 --

A nie Child benefit, jeszcze raz sory

Jaga S
Rozeznany

Neutralny

Tu masz wszystko:

Kto się kwalifikuje?

Sure Start Maternity Grant możesz otrzymać, jeśli Ty bądź Twój partner pobieracie którekolwiek z poniższych świadczeń:• zasiłek dochodowy (Income Support)• zasiłek dla bezrobotnych wypłacany w oparciu o przychody (income-based Jobseeker’s Allowance)• zależny od przychodów zasiłek dla osób niepełnosprawnych i niezdolnych do pracy (income-related Employment and Support Allowance)• dodatek do emerytury (Pension Credit)• dodatek na dziecko (Child Tax Credit) według stawki wyższej niż dodatek rodzinny (family element)• dodatek do dochodów (Working Tax Credit), zawierający element z tytułu niepełnosprawności lub wysokiego stopnia niepełnosprawnościoraz jeśli dniu składania wniosku spełniasz którykolwiek z następujących warunków:• Twoja partnerka (lub Ty) jest w ciąży i spodziewa się dziecka w ciągu najbliższych 11 tygodni lub urodziła w ciągu ostatnich trzech miesięcy• Twoja córka, na którą pobierasz zasiłek, spodziewa się dziecka w ciągu najbliższych 11 tygodni lub urodziła w ciągu ostatnich trzech miesięcy• mimo że nie jesteś matką, przejęłaś samotnie obowiązki rodzicielskie nad dzieckiem, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Ty lub Twój partner w ciągu ostatnich trzech miesięcy adoptowaliście lub wyrokiem sądu (residence order) przyjęliście pod swój dach dziecko, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Tobie i Twojemu współmałżonkowi przyznano prawa rodzicielskie do urodzonego przez matkę zastępczą (surogatkę) dziecka, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Ty lub Twój partner zostaliście wyznaczeni jako opiekun (guardian) dziecka, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• agencja adopcyjna przydzieliła do adopcji Tobie lub Twojemu partnerowi dziecko, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Ty lub Twój partner adoptowaliście dziecko z innego kraju, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życiaTermin „partner“ oznacza tutaj:• osobę, z którą pozostajesz w związku małżeńskim lub z którą mieszkasz na zasadach przypominających małżeństwo• osobę, z którą pozostajesz w związku „civil partnership“ lub z którą mieszkasz na zasadach przypominających taki związek

Dodano: -- 3 mar 2013, 23:34 --

Wystarczylo zapytac wujka google ; p

Wystarczylo zapytac wujka google ; p

Tu masz wszystko:

Kto się kwalifikuje?

Sure Start Maternity Grant możesz otrzymać, jeśli Ty bądź Twój partner pobieracie którekolwiek z poniższych świadczeń:• zasiłek dochodowy (Income Support)• zasiłek dla bezrobotnych wypłacany w oparciu o przychody (income-based Jobseeker’s Allowance)• zależny od przychodów zasiłek dla osób niepełnosprawnych i niezdolnych do pracy (income-related Employment and Support Allowance)• dodatek do emerytury (Pension Credit)• dodatek na dziecko (Child Tax Credit) według stawki wyższej niż dodatek rodzinny (family element)• dodatek do dochodów (Working Tax Credit), zawierający element z tytułu niepełnosprawności lub wysokiego stopnia niepełnosprawnościoraz jeśli dniu składania wniosku spełniasz którykolwiek z następujących warunków:• Twoja partnerka (lub Ty) jest w ciąży i spodziewa się dziecka w ciągu najbliższych 11 tygodni lub urodziła w ciągu ostatnich trzech miesięcy• Twoja córka, na którą pobierasz zasiłek, spodziewa się dziecka w ciągu najbliższych 11 tygodni lub urodziła w ciągu ostatnich trzech miesięcy• mimo że nie jesteś matką, przejęłaś samotnie obowiązki rodzicielskie nad dzieckiem, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Ty lub Twój partner w ciągu ostatnich trzech miesięcy adoptowaliście lub wyrokiem sądu (residence order) przyjęliście pod swój dach dziecko, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Tobie i Twojemu współmałżonkowi przyznano prawa rodzicielskie do urodzonego przez matkę zastępczą (surogatkę) dziecka, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Ty lub Twój partner zostaliście wyznaczeni jako opiekun (guardian) dziecka, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• agencja adopcyjna przydzieliła do adopcji Tobie lub Twojemu partnerowi dziecko, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życia• Ty lub Twój partner adoptowaliście dziecko z innego kraju, które nie ukończyło jeszcze 1 roku życiaTermin „partner“ oznacza tutaj:• osobę, z którą pozostajesz w związku małżeńskim lub z którą mieszkasz na zasadach przypominających małżeństwo• osobę, z którą pozostajesz w związku „civil partnership“ lub z którą mieszkasz na zasadach przypominających taki związek
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny

Cześć Dziewczyny.... Ja dopiero dzisiaj dołączyłam do waszego grona.... Pozdrawiam was wszystkie serdecznie....:)

Klaudusia
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

hej mam pytanie orjetujecie sie czy jak chodze z corcia do laryngologa w manor hospital czy moge zmienic na inny lub czy moge sie chociaz starc zeby operacje jej przeprowadzili w innyc szpitalu i w jaki sposob moge sie starc

danonek
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

zawsze masz prawo zmienic lekarza mozesz wypisac od danego lekarza na "wlasne" zyczenie i pojdziesz do gp by skierowal cie gdzie indziej. ewentualnie zadzwonic tam do szpitala i zapytac czy moga cie przeniesc do innego szpitala

malenkagdz
Zaangażowany

Reputacja: 47
Pokojowy

Klaudusia, Gratulacje , witaj i napisz coś o sobie :)
Dalijka ten link "w ciężarówkach" z tą kąpielą super, ja to bym takiego dzidziusia chciała poprzytulać... Tak więc dziewczyny ,ponieważ ja 3ciego dziecka nie chcę, ale brakuje mi takiego bobasa do wąchania i przytulania , tak więc zgłaszam się do pomocy będę tulić ,dzidziusia, a Wy będziecie sprzątać, gotować czy robić zakupy :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

malaroksi, hehe zapraszm do siebie :)

danonek
Raczkujący

Reputacja: 2
Neutralny

danonek, Spoko, do Walsall mam blisko jak wożę dziecko do szkoły do Wednesbury ,tak więc jak co to się polecam w tygodniu od 9tej do 11:45 :)
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

malaroksi jestem mamą małej słodkiej ośmiomiesięcznej księżniczki i tzrynastoletniego kawalera......

Klaudusia
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 11 maja 2013, 13:20 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Moze warto wskrzesic ten temat?
W dobie smartfonow mozna tu przeciez zajzec nawet w trakcie karmienia malego ssaka.

Moj rozladunek ma juz 4 tygodnie, codziennie spacerujemy , nie dajac sie opinii publicznej twierdzacej ze pogoda niewystarczajaco ladna.
Moze ktos sie chce przylaczyc? Okolice centrum Bham, ale od czasu do czasu mozemy i w inne regiony sie zapuscic.

Znalazlam dosc fajny portal: happytv.pl
Dostepny rowniez jako kanal na youtube, co prawda reklamami nafaszerowany, ale sporo przydatnych informacji tam mozna znalezc jak np kilka odcinkow poswieconych udzielaniu pierwszej pomocy noworodkowi.

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez manka36 » 22 maja 2013, 21:09 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

ktosienka, witam serdecznie I gratuluje pociechy, bardzo milo Cie wspominam z forum ciezarówek :). Co sie wyklulo; chlopczyk czy dziewczynka? Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie...

Dodano: -- 22 maja 2013, 22:11 --

Dziewczyny, mam pytanie. Czy którakolwiek z Was wie gdzie mozna zrobic zdjecie do paszportu dla dziecka w Walsall lub gdzies w okolicy?? Bede wdzieczna za odpowiedz, pozdrawiam :)
manka36
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Steinik » 23 maja 2013, 06:35 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

W Walsall obok bootsa jest fotograf,robi na miejscu i niedrogo,to zaraz za new lookiem ,na przeciw jest superdrug;)
pozdrawiam
Steinik
Stały Bywalec

Reputacja: 25
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez manka36 » 23 maja 2013, 08:10 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"

Steinik, dziekuje bardzo za informacje :), pozdrawiam...
manka36
Rozeznany

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona