od czego zalezy sukces?

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MężczyznaPostNapisane przez acmd » 5 kwi 2007, 12:36 od czego zalezy sukces?

Strasznie duzo na tym forum pojawia sie postów z cyklu: jak jest z pracą w Birmingham etc. I odpowiedź "zadomowionych" wydaje się być jednoznaczna: różnie :razz: .
Jak widać ze snutych na forum opowieści, to jedni znajdują "jakąkolwiek" pracę po 3 dniach a potem znajdują coś lepszego i powoli pną się w górę a inni miesiącami nic nie mogą znaleźć. (Ja tez osobiście wyznam, że moje poszukiwania trudno uznać za przesadnie udane :???: )
Co zatem decyduje o szansach na rynku pracy, co jest atutem a co wadą?
oto moje refleksje:
1. KOMUNIKATYWNY angielski - to podstawa; jeżeli nie szuka się pracy jako nauczyciel to tak naprawdę poziom gramatyki nie wydaje się aż tak bardzo ważny. natomiast szalenie istotna jest umiejętność wysłowienia się i rozumienia ze słuchu - zwłaszcza w birmingham, które ponoć kiedyś wygrało plebiscyt bbc na miasto z najgorszym akcentem. Znam jedną włoszke, która ma opanowaną gramatykę i słownictwo na blachę, ale ciągle ma problemy bo mówi po angielsku z koszmarnym włoskim akcentem i nie potrafi zrozumieć miejscowych. Ale tego trudno nauczyć się z książek...

2. KONKRETNE kwalifikacje. Wbrew pozorom wyższe wykształcenie nie otwiera wszystkich drzwi (o czym sam się przekonałem). Wydaje się czasem że większe szanse niż "wyksztalciuchy" (no może poza lekarzami) mają ludzie, którzy znają się na jakichś bardzo konkretnych rzeczach (strzelam, ze kierowcy z uprawnieniami na autobus/cieżarowkę, dekarze,operatorzy flt); anglicy zdają się mieć też fioła na punkcie doświadczenia - jak się pracowało kiedyś na kasie w sklepie, to jest więszka szansa że się taką pracę.

3. upór i pozytywne nastawienie - rozumie się samo przez się :wink: .

Ciekawy jestem Waszych opinii...

acmd
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Anek » 5 kwi 2007, 12:47 Re: od czego zalezy sukces?

Jak dla mnie to nic dodac i nic ujac. :wink:
No moze dodala bym jeszcze tylko checi :wink:
Anek
Wtajemniczony

Reputacja: 27
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 5 kwi 2007, 13:40 Re: od czego zalezy sukces?

Angielski to 1.
Kwalifikacje, pewnie, jeśli się szuka konkretnej pracy i wie się co che się robić, to takie konkretne kwailifikacje bardzo pomagają, to 2.
Uśmiech, chęci, gotowośc do działania i otwartość to 3.
Nietety w dzisiejszym świecie też w na większości wyższych satowisk, czy dobrze płatnych prac- wygląd to 4. - świat jest hard i koniec.
Pierwsze wrażenie, to 5.

:mrgreen:

Insanity
Wtajemniczony

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 5 kwi 2007, 14:29 Re: od czego zalezy sukces?

Z czego muszę dodać, że ja pracy nie mam. Ale chyba szczerze mówiąc, sam się staram żeby jej nie mieć. Cóż... bywa i tak :mrgreen:

BooZ :twisted: czasem mi się wydaje, że ja sam na tym forum jestem. :???: :shock: :idea: :roza:

Insanity
Wtajemniczony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Anek » 5 kwi 2007, 17:40 Re: od czego zalezy sukces?

Wiec z czego zyjesz?
:?: :wink:
Anek
Wtajemniczony

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez te-ha » 5 kwi 2007, 17:58 Re: od czego zalezy sukces?

hej

ja jestem jeszcze na tym forum ;)

niezrozumiała ;)
i utrzymanka :mrgreen:

te-ha
Zaangażowany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DD » 5 kwi 2007, 18:03 fioła mają również

na punkcie doświadczenia, kiedy starałem się o pracę w college'u moje 10 letnie doświadczenie w pracy z elektroniką i komputerami oraz wiedza z tym związana na dzień dobry odstawiło ok. 200 inych cv :) a że wiem to od mojego managera - trudno mi w to nie uwierzyć.

bez języka - kiszka z bidą, można pracować i zarabiać ale jak pytać o awans? walczyć o swoje? czasem właśnie wspomnoany przez Was upór - to jest to na co czekają pracodawcy. Pytasz o podwyżkę i powiedzą nie to trzeba zapytać np. Nie? a dlaczego? i kto wie czy na to odmawiający podwyżki pracodawca nie czeka?

a ważną sprawą jest też określenie się: Teraz robię [cośtam] aby za jakiś czas osiągnąć [cośtaminnego].

Najważniejsze zawsze mieć cel.

DD
Stały Bywalec

Reputacja: 4
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 5 kwi 2007, 19:25 Re: od czego zalezy sukces?

Anek napisał(a):Wiec z czego zyjesz?

Kto powiedział, że ja się utrzymuję?? Sam na dodatek??
Sam się utrzymywałem w Polsce od 16 roku życia, teraz czas na sponsoring... HEHE joke :grin:

Jak to napisała Tesia- utrzymanek :roll: I dobshe mi z tym narazie, ale prace i tak znajdę do wakacji, bo jakoś czas się zacząć podbijać Wyspę.

te-ha napisał(a):hej

ja jestem jeszcze na tym forum

niezrozumiała
i utrzymanka

Bulwers! :mrgreen:

Insanity
Wtajemniczony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Lukaas85 » 5 kwi 2007, 21:11 Re: fioła mają również

DD napisał(a):a ważną sprawą jest też określenie się: Teraz robię [cośtam] aby za jakiś czas osiągnąć [cośtaminnego].

Najważniejsze zawsze mieć cel.

Tak, trzeba miec do czego dazyc.
Ja mialem ostatnio bardzo czesto tygodnie 'dolu' bo nie wiedzialem co chce robic pozniej, za rok, za 2.
Wlasnie sobie uswiadomilem ze to sie nazywa 'brak celu'- moja choroba z ktorej sie wyleczylem :mrgreen:
Lukaas85
Wtajemniczony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 5 kwi 2007, 21:15 Re: od czego zalezy sukces?

"będziesz tam, dokąd idziesz" jak to mawiają mądrzy ludzie, czyli ja ;]
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Insanity » 5 kwi 2007, 22:48 Re: od czego zalezy sukces?

a ja wiem jaki mam cel i plan długo terminowy, gorzej z drogą dojścia tam. W zasadzie każda będzie mi znana. Takie doświadczenie życiowe... :cool:

Insanity
Wtajemniczony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Lukasz D » 7 kwi 2007, 19:12 Re: od czego zalezy sukces?

Hej....Czy wie ktos z was cos na temat pracy na lotnisku???Bo ja dostalem taka oferte??Moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie???

Lukasz D
Przyczajony

Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 7 kwi 2007, 19:53 Re: od czego zalezy sukces?

Lukasz D napisał(a):Hej....Czy wie ktos z was cos na temat pracy na lotnisku

jako pilot? bierz nie patrz na nic, tylko musisz miec dodatkowa kategorie prawa jazdy :-)

a powaznie, wiem ze w de czesto polacy pracowali na lotniskach w duzych miastach, byla to robota ktorej niemcy, a nawet turasy nie chcieli, ale wzglednie platna i stabilna........ a zreszta obejrzyj sobie terminal z tomem hanksem........ w najgorszym razie sposob na wozki

pe

KA i PE

PostNapisane przez KA i PE » 7 kwi 2007, 19:54 Re: od czego zalezy sukces?

jako pilot? bierz nie patrz na nic, tylko musisz miec dodatkowa kategorie prawa jazdy :-)

a powaznie, wiem ze w de czesto polacy pracowali na lotniskach w duzych miastach, byla to robota ktorej niemcy, a nawet turasy nie chcieli, ale wzglednie platna i stabilna........ a zreszta obejrzyj sobie terminal z tomem hanksem........ w najgorszym razie sposob na wozki

pe

KA i PE

PostNapisane przez KA i PE » 7 kwi 2007, 19:54 Re: od czego zalezy sukces?

pe

KA i PE

Następna strona