Samotne Polki :)

Miłość, przyjaźń, nienawiść. Tutaj możesz wyrazić swoje emocje, napisać co czujesz....

KobietaPostNapisane przez moniavika » 26 wrz 2007, 17:19 Re: Samotne Polki :)

No i jak by na to nie patzrec za szkole trzeba placic.Do zeszlego roku ESOL byl bezplatny a teraz nie.A ajk wiadomo tam mozna angielski podszkolic...
moniavika
Rozeznany

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pietia1 » 26 wrz 2007, 17:40 Re: Samotne Polki :)

Ale to jest bomba :roll:
Ja za swoich czasow robilem ESOL za darmo ale rowniez slyszalem o darmowych szkolach po tym jak weszlismy do unii. Wiem ze sa darmowe kursy w tej nowej szkole w centrum miasta ( nie wiem jak ona sie nazywa) ale wiem to z cala pewnoscia. Moja znajoma chodzila tam do pewnego czasu

pietia1
Raczkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez moniavika » 26 wrz 2007, 18:13 Re: Samotne Polki :)

Pietia od wrzesnia zeszlego roku wprowadzono nowe zasady i niestety ale jezeli pracujesz to placisz za kursy.Darmowe sa dla osob ktore maja np zasilki inaczej kapa.
Ale niestety cos za cos.Czasami trzeba najpierw cos wlozyc zeby potem wyjac...Zainwestowac w siebie,zeby potem zbierac plon.No,ale to juz jak kto chce.
moniavika
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez pietia1 » 26 wrz 2007, 18:15 Re: Samotne Polki :)

Zgadza sie. :mrgreen:

pietia1
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez olivka » 26 wrz 2007, 19:13 Re: Samotne Polki :)

ja ciesze sie ze polacy sa tutaj i jakos sobie radza.... nawet jesli pracuja w fabrykach, przynajmniej maja lepsze zycie niz w polsce. nie wrzucalabym wszystkich do wora z napisem "robotnicy" itp.
Załączniki
image00111.gif
image00111.gif (47.05 KiB) Przeglądane 18120 razy
olivka
Zadomowiony

Reputacja: 6
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez kodi » 27 wrz 2007, 01:15 Re: Samotne Polki :)

a mi tak powiedzial calkiem młody kolega w pracy :

basicly you have to be white :D

[ Dodano: Czw Wrz 27, 2007 02:18 ]
cos dla milosnikow pakich :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=SvguCViEB7w
kodi
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mike » 27 wrz 2007, 07:15 Re: Samotne Polki :)

moja siostra zapisala sie na ESOL od nowego roku chyba na step 3, to taki raczej podstawowy poziom i wczoraj na zajecia przyszla pakistanska babka ktora sie tu urodzila!!! ma 45 lat i ledwo skleca niegramatyczne zdania!!! :509:
Mike
Zadomowiony

Reputacja: 13
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 27 wrz 2007, 07:51 Re: Samotne Polki :)

Łał, no shit Sherlock! A ja 10 lat temu w Niemczech poszedłem na kurs niemieckiego i przyszło dwie Polki z czego jedna mieszkała tam już 10 lat i była hajtnięta z Niemcem i ni huhu po niemiecku nie umiała a druga podobnie. :509:
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

Nie wybranoPostNapisane przez owen » 27 wrz 2007, 09:13 Re: Samotne Polki :)

A trzecia? :D

A tak na powaznie to Polakow robiacych bledy gramatyczne jest od groma. Najczestszym spotykanym w prasie jest chyba przymiotnik od slowa UNIKAT.
Poprwna jego forma jest UNIKATOWY a gdzie nie przeczytasz jest UNIKALNY....

Pomine bledy na codzien typu POSZLEM zamiast POSZEDLEM,
Zrobie SE zamiast SOBIE
czy bardziej znaczacy:
co tam pisze zamiast "co tam jest napisane"
itd itd... Wiec zanim zaczniecie gadac na innych, zdjacie sobie sprawe z tego, ze w PL nie jest lepiej.... Pytanie
i ile tych bledow wylapujecie.... Ja mysle ze wylapuje wiekszosc i przyklady pospolitych bledow moglybm jeszcze dlugo wymieniac. Powod jest jeden - rodzice sa dziennikarzami....

Moniavika - powod narzekania jest - po prostu tacy jestesmy!!! Polacy maja we krwi narzekanie. I jeszcze sporo ludzi jest dosc leniwych. Rzecz w tym, ze bum na budownictwo jest tutaj nie mniejszy niz w kraju, a dodatkowo za te prace tutaj sa dobre wynagrodzenia wiec sporo rodakow nie czuje potrzeby nic zmieniac. mam qmpla - mgr technolog zywienia - pracyjacy wlasnie na budowie w londynie.... Sadze ze takich przypadkow kazdy ma w swojej grupie znajomych znajdzie kilka....

owen
Stały Bywalec

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mike » 27 wrz 2007, 09:58 Re: Samotne Polki :)

owen, to o czym mowisz to zupelnie inna rzecz, to sa normalne bledy popelniene przez nativow, my opisalismy extremalne przypadki ludzkiej glupoty i lenistwa.

Odnosnie tych bledow to chyba tylko purysci mowia unikatowy bo tylko kilka razy zdazylo mi sie to slyszec i brzmialo to dla mnie dziwnie, 'poszlem' 'se' kazdy jest swiadom tych bledow, ludzie popelniaja je z lenistwa a nie z niewiedzy, 'co tam pisze' gdzies slyszalem ze zostalo uznane jako poprawna wersja kilka lat temu ale nie jestem pewien...
Mike
Zadomowiony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 27 wrz 2007, 09:59 Re: Samotne Polki :)

owen napisał(a):A trzecia? :D

.. a trzecia przyszła w połowie kursu i miała się dopiero z Niemcem chajtać i jak weszła z mamusią (akurat rozmawiałem z nauczycielką) posłuchała tego, to się popłakała z żalu że tak słabo zna j. niemiecki
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez moniavika » 27 wrz 2007, 12:16 Re: Samotne Polki :)

Ja tylko powiem dzien doberek wzystkim i nie bede juz zabierac glosu na temat pracy,narzekania czy ortografii.
Siebie wspaniale potrafimy wytlumaczyc-innych obrazamy.
Cudowna zaleta...
moniavika
Rozeznany

Neutralny

Nie wybranoPostNapisane przez owen » 27 wrz 2007, 14:26 Re: Samotne Polki :)

monia :D Mike podpadles ;]
Odnosnie purystow i innych takich. Jak wszyscy beda mowic '******' w zdaniu to nagle sie okaze ze za 10 lat miodek uzna to za forme poprawna przerywania wypowiedzi....
Uwazasz, ze to lenistwo czy niewiedza ze ludzie mowia unikalny zamiast unikatowy? Ludzie mowia "swiatla przeciwmglowe" zamiast "przeciwmgielne". To niewiedza czy lenistwo czy co? Ja jestem swiecie przekonany ze to niewiedza.... A odnosnie "co tam pisze" moze zostalo moze nie zostalo. Co nie zmienia faktu ze na ang jak to przetlumaczysz?
What's written over there
albo
what's is he writing
Jest roznica... Ogromna roznica w sensie wypowiedzi. A to ze my to rozumiemy, to coz... Przerywanie zdania 10 kurwami tez nie powoduje utraty zrozumienia, ale zdecydowanie utrudnia na skoncentrowaniu sie nad sensem wypowiedzi...

owen
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez moniavika » 27 wrz 2007, 18:34 Re: Samotne Polki :)

Owen w tym przypadku zgadzam sie z toba w 100%
No ale coz....ja jeno kobieta wiec glosu nie powinnam zabierac
moniavika
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Mike » 29 wrz 2007, 10:54 Re: Samotne Polki :)

owen napisał(a):Odnosnie purystow i innych takich. Jak wszyscy beda mowic '******' w zdaniu to nagle sie okaze ze za 10 lat miodek uzna to za forme poprawna przerywania wypowiedzi....

nie wiem co to jest '******' ale z kontekstu wnioskuje ze chodzilo tobie o '*****' a nie o '******' :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

tak powaznie to mysle ze wulgaryzm nigdy nie zostanie uznany jako wyraz formalny...

PEACE!
Mike
Zadomowiony

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona