gps w nokii n95

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

KobietaPostNapisane przez agg » 20 mar 2008, 17:10 gps w nokii n95

czy ktos orientuje sie w tym temacie?
chodzi mi o to jak w praktyce wyglada uzytkowanie? czy placi sie za to jak za rozmowe czy jak za neta i czy wogole sie placi? czy trzeba jakies mapy zgrywac czy juz tam wszystko jest? jak ktos wie niech napisze co nieco :) pleass :grin:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 20 mar 2008, 20:07 Re: gps w nokii n95

Za gps sie nie placi, mapy sie kupuje w necie i sie wrzuca i sie jedzie..
wsiaz
Zadomowiony

Reputacja: -1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez roberto231 » 23 mar 2008, 13:00 Re: gps w nokii n95

wsiaz napisał(a):Za gps sie nie placi, mapy sie kupuje w necie i sie wrzuca i sie jedzie..

Jeżeli chodzi o nawigacje którą Nokia daje z telefonem to mapy są darmowe - można je pobrać do telefonu programem który jest do pobrania za darmo na stronie Nokii. Jeżeli nie ściągniesz map wcześniej to telefon sam ściągnie potrzebne kawałki mapy przez GPRS w czasie
gdy korzystasz z nawigacji. To w jakim miejscu na mapie jesteś nawigacja też pokaże Ci
za darmo. Zapłacić musisz natomiast za możliwość nawigacji, czyli możliwość wpisania punktu docelowego i za to że program Cię tam doprowadzi.

Jest też możliwość wgrania innego programu do nawigacji np. firmy Garmin - sam z niej korzystam.

roberto231
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 23 mar 2008, 22:41 Re: gps w nokii n95

roberto231 napisał(a):
wsiaz napisał(a):Za gps sie nie placi, mapy sie kupuje w necie i sie wrzuca i sie jedzie..

Jeżeli chodzi o nawigacje którą Nokia daje z telefonem to mapy są darmowe - można je pobrać do telefonu programem który jest do pobrania za darmo na stronie Nokii. Jeżeli nie ściągniesz map wcześniej to telefon sam ściągnie potrzebne kawałki mapy przez GPRS w czasie
gdy korzystasz z nawigacji. To w jakim miejscu na mapie jesteś nawigacja też pokaże Ci
za darmo. Zapłacić musisz natomiast za możliwość nawigacji, czyli możliwość wpisania punktu docelowego i za to że program Cię tam doprowadzi.

Jest też możliwość wgrania innego programu do nawigacji np. firmy Garmin - sam z niej korzystam.

A ja i tak twierdze, ze najlepsze mapy sie "KUPUJE" w necie i sa w bardzo przystepnych cenach, i nie trzeba placic za gprs, zeby je sciagac telefonem
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez roberto231 » 25 mar 2008, 12:15 Re: gps w nokii n95

wsiaz napisał(a):A ja i tak twierdze, ze najlepsze mapy sie "KUPUJE" w necie i sa w bardzo przystepnych cenach, i nie trzeba placic za gprs, zeby je sciagac telefonem

To może podasz jakieś linki, lub nazwy map które obsługują wew. GPS Nokii N95.
Garmin działa na pewno, ale może znasz jakieś lepsze.

roberto231
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Amigo_uk » 25 mar 2008, 14:27 Re: gps w nokii n95

Wprawdzie obecnie duzo jezdze i korzystam z tom-toma, to wczesniej sporadycznie uzywalem gps i mialem zainstalowane w Motoroli v3 (dziala w wiekszosci telefonow z obsluga java) Nav4All za darmoszke i musze przyznac ze czasem lepiej prowadzilo od Tomka. Placisz za transfer GPRS przy pobraniu mapy a potem juz w trasie (o ile nie zjedziesz z niej) juz nie. Groszowe sprawy.
Amigo_uk
Rozeznany

Reputacja: 13
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 26 mar 2008, 01:17 Re: gps w nokii n95

roberto231 napisał(a):
wsiaz napisał(a):A ja i tak twierdze, ze najlepsze mapy sie "KUPUJE" w necie i sa w bardzo przystepnych cenach, i nie trzeba placic za gprs, zeby je sciagac telefonem

Jak poszukasz, to znajdziesz
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez roberto231 » 30 mar 2008, 09:28 Re: gps w nokii n95

wsiaz napisał(a):
roberto231 napisał(a):

Jak poszukasz, to znajdziesz

...wsiaz ale jesteś pomocny w temacie, jak nie wiesz to może nie zabieraj głosu.

Nawigacje Garmin Mobile XT 4.10.80 już mam.
Chętnie dowiem się gdzie można kupić inne mapy działające z wew. odbiornikiem GPS Nokii N95.

Pozdrawiam.

roberto231
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 30 mar 2008, 11:34 Re: gps w nokii n95

oki mapy mozesz sobie wsadzic n tomtom, z tym , ze musisz podlaczyc zewnetrzny odbiornik, zreszta nie bedzie to problem, poniewaz taki odbniornik mozna kupic za niewiele pounds, a zdecydowanie lepiej jest z zasiegioem, odbiorniki w nokiach nj95 maja dosyc slabe .
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez roberto231 » 30 mar 2008, 11:46 Re: gps w nokii n95

wsiaz napisał(a):oki mapy mozesz sobie wsadzic n tomtom, z tym , ze musisz podlaczyc zewnetrzny odbiornik, zreszta nie bedzie to problem, poniewaz taki odbniornik mozna kupic za niewiele pounds, a zdecydowanie lepiej jest z zasiegioem, odbiorniki w nokiach nj95 maja dosyc slabe .

TomToma już miałem w telefonie teraz czekam na nowszą wersje 7 może będzie współpracować z wew. odbiornikiem N95. Mam N95 8GB i satelity łapie mi szybko zazwyczaj nie zdąże ustalić celu podróży, a już jest sygnał, czasami trwa to dłużej w samochodzie który jest w ruchu. Więc nie widze problemu z sygnałem.

roberto231
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez wsiaz » 30 mar 2008, 20:21 Re: gps w nokii n95

Ja tego telefonu jeszcze nie mam, czytalem o nim na forach, mam zamiar go zakupic, ale obecnie jest za drogi, na dana chwile bardziej sie go oplaca kupic za gotowke niz brac w abonamencie, poczekam jeszcze jakis czas, moze akurat bedzie lepiej wspolpracowal z tomtomem, to sie przyda zawsze jakas navi pod reka, nie zawsze zabieram navi ze sobna do auta, a telefon zawsze.
wsiaz
Zadomowiony

Neutralny