Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez monia81 » 8 maja 2008, 22:06 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Czesc Dziewczyny, ja nie naleze jeszcze do ciezarnych, ale zamierzam :). Mam juz 3 letniego synka ktorego urodzilam w Polsce przez cesarskie ciecie, wiem ze drugi porod tez tak sie odbedzie. Napiszcie czy ktoras z Was rodzila w ten sposob i jak to Tu wyglada, ile sie lezy w szpitalu bo w Polsce bylam 7 dni i mialam znieczulenie zewnatrzoponowe, tutaj podobno znieczulenie jest do wyboru. Cesarzowe prosze odezwijcie sie. Pozdrawiam wszystkie mamy i przyszle mamy.

monia81
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ona_26 » 8 maja 2008, 22:34 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

A dlaczego drugi porod rowniez przez cesarskie ciecie?To juz pozniej jakis rytual, skoro pierwszy raz urodzilo sie ta droga?Ja rodze za kilka tygodni, ale raczej naturalna droga, chyba, ze sie cos zmieni w ulozeniu dziecka.Jesli jednak bedzie to cesarka, to dam znac jak tu jest:o)Pozdrawiam rowniez:o)

Ona_26
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez monia81 » 10 maja 2008, 08:16 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Wiesz to nie jest takie latwe jak Ci sie wydaje, to ze bede rodzic przez cesearke to nie jest moje widzimisie, z moja choroba to samo zajscie w ciaze graniczy z cudem, chociaz sie udalo za pierwszym razem, teraz sie zobaczy jak bedzie, a poza tym mam uraz kregoslupa i moj lekarz ginekolog od razu powiedzial ze silami natury odpada. Niestety ja nie jestem stworzona do rodzenia dzieci a tak bardzo pragne miec jeszcze coreczke!

monia81
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 10 maja 2008, 12:48 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witaj!Ja urodzilam 5 tygodni temy synusia przez cc,pierwszy synus urodzil sie silami natury 6 lat temu.Obaj synowi urodzili sie w UK.Ok.36 tygodnia ustala termin cc dzien przed musisz zrobic badanie krwi dostaniesz na wszystko skierowanie,nie wolno nic jesc od polnocy tak bylo w moim przypadku gdyz mialam byc w szpitalu o 8 rano.Dostaniesz tez 2tabletki ktore,spowoduja ze nie bedziesz czula ssania w zoladku i nie beda cie zadne kwasy meczyc.Dostaniesz motylka i jestes gotowa go pojscia na sale,tam podlaczona zostaniesz do ekg i dostaniesz znieczulenie,ja mialam spinala,cala operacja lacznie z recowvery trwa ok 2 godzin.Jesli masz jakies pytania to pisz na adres iwona38@buziaczek.pl.

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez olivka » 11 maja 2008, 07:58 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

monia81, hej slonko
ja tez mialam cc w uk.
trwalo to wszystko bardzo krotko i bezbolesnie...
urodzilam w nocy, dzien odpoczynku i nastepnego dnia rano poszlam do domu.
szew z ciecia zdjela mi polozna juz w domu 5 dnia chyba..
dostalam tez ze szpitala proszki przeciwbolowe ktore kilka dni musialam brac 3x dziennie.
ogolnie fantastyczna sprawa - jesli tak mozna okreslic ta operacje.
zadowolona jestem bo to ciecie po cc jest bardzo male bardzo nisko i prawie niewidoczne..
pozdrawiam i trzymaj sie cieplutko
olivka
Zadomowiony

Reputacja: 6
Neutralny

KobietaPostNapisane przez monia81 » 11 maja 2008, 18:00 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Dziewczyny bardzo Wam dziękuję, powiem Wam że po przeczytaniu waszych odpowiedzi trochę mi ulżyło bo nasłuchałam się wielu negatywnych opini. A więc teraz tylko działac :-)

monia81
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Aggressiva » 15 maja 2008, 11:37 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Babulki, pisalas kiedys o kroplowce, ktora ci podlaczyli przed porodem ze wzgledu na bakterie, ktora u ciebie wykryto... Czy chodzilo o streptococcus z grupy b? Jesli tak to czy badanie na obecnosc tej bakterii robi sie w Anglii rutynowo? A moze ktos inny wie cos na ten temat? Ta bakteria moze byc smiertelnie niebezpieczna dla noworodka, jesli nie poda sie antybiotyku w pore... Ja jedynie slyszalam, ze mozna sobie zamowic zestaw do samodzielnego badania, ktory nastepnie wysyla sie (z oplata) do laboratorium...

Aggressiva
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ulenka21 » 15 maja 2008, 18:50 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej!A jak dlugo sie tutaj przebywa w szpitalu po porodzie?

ulenka21
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez KASIA1983 » 15 maja 2008, 20:24 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej moja polozna zaproponowala mi ostatnio porod w domu albo w wodzie, szczerze mowiac jakos porod w domu do mnie nie przemawia bo jakby cos sie dzialo to sobie tego nie wyobrazam a czy ktoras z was dziewczyny rodzila tutaj w wodzie? opiszcie wrazenia :razz: . A i jeszcze jedno w ktorym tygodniu ciazy tutaj jest mozliwe rozpoznanie plci bo jestem w 19 tyg i we wtorek mam scan no i cicha nadzieje ze powiedza mi co sie we mnie hoduje :wink: A co do pobytu w szpitalu to z tego co zdarzylam wyczytac to tego samego dnia moga juz cie wypuscic do domu ( tak wlasnie bym chciala- moje ciche marzenie :grin: )

KASIA1983
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Aggressiva » 15 maja 2008, 21:59 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ulenka, wypuszczaja u do domku szybko- od kilku godzin do 2 dni po porodzie. Zwykle ok 24 godziny, powiedzmy.

Kasia, podobno plec mozna smialo rozpoznac po 18 tygodniu, zwykle podaja (jesli rodzice cha) na skanie polowkowym, ktory wlasnie bedziesz miala. Ale znam np osobe, ktora poznala plec dziecka chyba w 14 tygodniu, czy nawet wczesniej (ale to bylo w Polsce, gdzie skan trwa dluzej niz 3 minutki ;)
Ja tez jestem w 19 tygodniu, ale skan mam dopiero za 2 tygodnie, bo jade na wakacje. I tez chcialabym poznac plec :) Daj znac, co ci wyszlo.

Ponawiam pytanie: CZY KTOS ORIENTUJE SIE, CZY WYKONYWANE SA TU RUTYNOWO BADANIA NA OBECNOSC BAKTERII Z GRUPY B STREPTOCOCCUS??

Aggressiva
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez olivka » 16 maja 2008, 07:09 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Aggressiva napisał(a):pytanie: CZY KTOS ORIENTUJE SIE, CZY WYKONYWANE SA TU RUTYNOWO BADANIA NA OBECNOSC BAKTERII Z GRUPY B STREPTOCOCCUS??

niewiem czy akurat to wykonuja(bardzo w to watpie ;-()
bo genralnie nie robia tu wielu rutynowych badan jakie np w polsce sa norma...
olivka
Zadomowiony

Reputacja: 6
Neutralny

KobietaPostNapisane przez gaga01 » 16 maja 2008, 08:26 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Witajcie, właśnie sie dowiedziałam z testu że jestem w ciąży:-) Ale nie mam pojęcia co teraz zrobić, gdzie mam się zgłosić? czy najpierw mam iść się zarejestrować do przychodni? Będę wdzięczna za informacje.

gaga01
Rozeznany

Reputacja: 1
Neutralny

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 16 maja 2008, 09:30 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Ulenko wszystko zalezy tez jak sie bedzie malenstwo czulo i jesli ty sama nie czujesz sie dobrze i potrzebujesz pomocy np,przy karmieniu piersia to zostaje sie ok.2 dni,jesli wszystko jest ok wypisuja tego samego dnia jesli urodzilas rano i jesli pediatra zbada dzieciatko.
Kasiu wszystko zalezy od maluszka czy pokaze ,Aleks pokazal w 36 tygodniu co ma miedzy nozkami :-)
Gaga zglos sie do swojego GP,a tez skieruje cie do poloznej,pierwsza wizyta ok.10tc,usg w 12tc.Popros o recepte na kwas foliowy(folic acid)lekarz powinien wypisac.GRATULACJE!! :-D

iwona38
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agi » 16 maja 2008, 12:05 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Hej Dziewczyny :-)
U mnie było tak: urodziłam wieczorem po 22-giej i do domu wypuścili mnie nastepnego dnia o 15, bo musiałam czekać na lekarzy, którzy sprawdza czy wszystko jest ok. A wiec spoko. W nocy i tak nie spałam, bo cały czas wpatrywałam sie w moją cudną dzidzie :-D , a od rana był ze mną już mój mąż więc szybko zleciało, położne bardzo miłe, pomagały mi przewinąć i przebrać dziecko.

Co do badań, to raczej trzeba samemu sie upomnieć, albo zapytać. Ja nie miałam żadnych dodatkowych badań, tylko badanie krwi, ale dostałam raz ulotke od położnej z jakimiś badaniami i powiedziała mi że jeśli chce, to mam sie zgłośić, ale nie chciałam :razz:

Płci dziecka niestety mi nie zdradzono, chociaż oto prosiłam na scanie w 20-tym tyg. Scan był bardzo krótki, spodziewałam sie że będzie dłużej trwał i wszystkiego sie dowiem, bo to przecież najważniejszy, wkońcu połówkowy, no ale cóż :sad: zabrałam sie do Polski i wszystko sie wyjaśniło :-D

gaga01, gratuluje!!! zgłoś sie do GP, dostaniesz namiary do położnej, ale pierwsza wizyta i tak jest dopiero po 10 tyg. wiec niestety musisz sie uzbroić w cierpliwość :!: Wiem że to straszne, ja nie wytrzymalam i polecialam do Polski, żeby zobaczyć tą małą KROPKĘ :-D !!!
pozdrawiam :-)
agi
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 16 maja 2008, 13:52 Re: Ciężarówki czyli kobiety w ciazy

Co do usg u mnie polowkowe trwalo troszke dzidzia byla sorawdzana na wszystkie mozliwe sposby a co do plci nic nie bylo widac bo pepowina zakryla.Wszystko zalezy w jakim szpitalu i na jaka lekarke sie padnie.
polecam Rusell hall hospital.

iwona38
Rozeznany

Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona