Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

Wasze opinie na temat szkół w Birmingham...

MężczyznaPostNapisane przez DjXeed » 19 cze 2008, 18:16 Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

Dla tych, co uciekaja przed wojskiem. Patent sprawdzony przeze Mnie oraz znajomego absolwenta prawa ;)

Na poczatek nalezy wybrac sie do najblizszego urzedu meldunkowego.
Trzeba pobrac wniosek, aby zglosic wyjazd za granice na okres dluzszy niz 3 miesiace - dla tych, co chca zachowac pobyt staly, a przeciez nigdy nie wiadomo czy sie jeszcze kiedys nie przyda.

UWAGA! Wymeldowanie sie w okresie wieku meldunkowego w ciemno spowoduje zawiadomienie organow sledczych, poniewaz jest to przestepstwo.

Urzednika musicie powiadomic, ze jest to wyjazd w celu podjecia nauki za granica! Urzednik nie bedzie pytac o zadne zaswiadczenie! Pamietajcie podac jakies sensowne daty, od wrzesnia 200x do lipca 201x. - Co do zaswiadczenia nizej...

UWAGA! Aby WKU nie mialo mozliwosci pobrac od was dowodu zaswiadczajacego podjecie nauki cala procedure nalezy zalatwic nie wczesniej niz 7 dni przed wyjazdem, poniewaz cala prodecura urzedowa zawiadamiajaca WKU o waszym wyjezdzie trwa 3 dni robocze, a odpowiedz WKU nastepne 3, poczta przesylke bardzo polecona zalatwia od jednego do dwoch dni, jednakze najlepiej zalatwic to w dniu wyjazdu! Przychodzi wtedy ( coz, do Mnie przyszlo... ) zawiadomienie, aby dostarczyc WKU zaswiadczenie ze szkoly, nawet tej zagranicznej, jednakze, jesli ciebie juz nie ma w kraju, a rodziny nie zobowiazales do odbierania twojej poczty to juz po herbacie. Oni w tym czasie sa bezsilni, bo to oni ( wedle prawa ) zareagowali za pozno.

NAJWAZNIEJSZE! Niech wasza rodzina nie odbiera zadnej korespondencji zaadresowanej do was, ten dokument mozesz odebrac tylko ty, albo ktos z twojej rodziny, kto zostal do tego upowazniony. Jednakze nic sie nie stanie, jesli ktos takowe odbierze, Moja mama odebrala, powiedziala im, ze jestem biednym studentem, i nie stac mnie na wyslanie takowego dokumentu droga poczta angielska. Jest to totalna hipokryzja, bo w polsce siedze co dwa miesiace, a na to jakims cudem mnie stac, no ale coz, polskie prawo idealne nie jest. Majac to wszystko zalatwione wojsko moze was pocalowac w DUPE! ;)

Dla przykladu, abyscie doskonale wiedzieli jak to zalatwic.

Lece do polski do 1 do 5 maja. Piatego wybieram sie do urzedu, pobieram wniosek, wpisuje daty od 6 maja 2008 ( mam prawo wyjechac troche wczesniej przed data stawienia sie w celu odbycia sluzby ) do 1 lipca 2011. Wyjezdzam tego samego dnia. Do domu przychodzi listonosz ze smiesznym papierem, nie powinno sie tego odbierac, dobrze jakby wrocilo na poczte, a ostatecznie spowrotem do WKU.

To co tutaj opisalem jest jak najbardziej zgodne z polskim prawem, naciaga je jak cholera, ale nie lamie.

DjXeed
Rozeznany

Reputacja: 3
Neutralny

KobietaPostNapisane przez majster555 » 19 cze 2008, 20:45 Re: Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

mam pytanie po co to wszysto? jak w tym roku jest ostatni nabor obowiazkowy!
czytasz moze prase, bo ja przeczytalam artykul na ten temat.

majster555
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Jacob » 20 cze 2008, 00:02 Re: Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

To pawda, kilka dni temu o tym czytałem...
Jacob
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DjXeed » 20 cze 2008, 15:18 Re: Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

W takim razie poczytaj uwazniej. Jesli masz 26 lat, to ustawa ciebie nie obejmie. Obejmie tych, za ktorych kadencji zostanie wprowadzona, Ciebie dalej beda scigac...

DjXeed
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Alicja23 » 10 lip 2008, 09:26 Re: Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

a jak mozna pomoc osobie ktora siedzi sobie tutaj a w Pl ściga go wojsko?Co mozna zrobic,boimy sie leciec do Pl na wakacje,ze go sciagna na granicy...nic nie wiem na ten temat nigdy nie bylam w wojsku :grin: prosze o pomoc!
Alicja23
Raczkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DD » 10 lip 2008, 10:58 hmm

a skad wiecie, ze go sciga, przychodza polecone?

mozna sie wymeldowac jezeli nie mieszkacie w PL. przy wymeldowaniu w rubryce "Powod" podajcie "Wyjazd do Zjednoczonych Emiratow Arabskich" kilku moich znajomych tak zrobilo, jeden dal Nowa Zelke, jeden Emiraty, jeden Maroko... przy wymeldowaniu normalnie potrzebna jest ksiazeczka wojskowa ale jezeli podasz, ze na stale to nie potrzeba :)

moze to pomoze a juz napewno nie zaszkodzi.

DD
Stały Bywalec

Reputacja: 4
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez siwy » 10 lip 2008, 11:20 Re: Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

ale teraz zeby się wymeldowac to musi byc w Polsce, i trzeba to osobiscie zrobic... chyba ze masz znajomosci w urzedzie i uda ci sie jakos to zalatwic zeby ktos ciebie wymeldowal, wtedy juz urzad wysyla do Wku ze jestes wymeldowany i powinienes miec spokoj...

siwy
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DD » 10 lip 2008, 13:52 hehe

no fakt, ze musi byc w Polsce ;-)

ale zalezy jak tzn. jakimi narzadami go scigaja, czy juz weszli w ostateczna faze, ze zabiora go z granicy czy poki co wysylaja zaproszenia na obiad ;-)

DD
Stały Bywalec

Reputacja: 4
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DjXeed » 10 lip 2008, 20:43 Re: Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

W sumie, nie warto bylo uciekac, teraz nawet nie wiadomo jak sprawdzic, polecam w takim razie podroz autobusem. Moze sie udac... Fakt, ze troche dlugo, ale tam podobno nic nie sprawdzaja.

[ Dodano: Sro Sie 20, 2008 17:20 ]
http://wiadomosci.onet.pl/1809974,28350 ... osceu.html

Lepiej aby wiekszosc z was sie z tym zapoznala...

DjXeed
Rozeznany

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez KofikPL » 21 wrz 2008, 09:56 Przykład-nie wyjaśniony

Ja zaś opowiem swoją historyje, mianowicie ubiegłego roku wyjechałem do UK wezwania zaczeły przychodzić, nikt nie odbirał, cisza i spokój....w marcu tego roku nikt mnie nie zatrzymał na lotnisku. W czerwcu tego roku dokładnie 18 czerwca zostałem wymeldowany na okres czasowy do roku 2010-12-31, i niedawno dowiedziałem się ze panowie policjanci byli u mnie w domku dosyć niedawno, w jakiej sprawie nie jestem w stanie do końca powiedzieć, ale byli...po co?? Czyżby urząd nie powiadomił WKU ze jestem wymeldowany?? czy moze jakieś tego konsekwencje nastały po marcu kiedy to ostatni raz byłem w PL...?? trzeba będzie zadzwonić i się dowiedzieć :)

KofikPL
Przyczajony

Neutralny

Nie wybranoPostNapisane przez owen » 22 wrz 2008, 10:16 Re: Jak zalatwic sprawe z wojskiem - poradnik.

bylo trzeba sie uczyc to nie byloby teraz problemu... rezerwa na legalu bez zadnego kombinowania.....

owen
Stały Bywalec

Neutralny