Care Assistant
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
• Strona 1 z 1
Napisane przez iśka » 1 sie 2008, 11:07 Care Assistant
Witam :grin: . Chciałabym znaleźć pracę jako care assistant w Walsall. Mój angielski jest na poziomie podstawowym, ale pracuję nad tym (chodzę na kurs) :-P. Próbowałam przez agencje ale pytają mnie o doświadczenie i kurs. Niestety kursu nie posiadam a doświadczenie-w zeszłym roku na czarno pracowałam w Niemczech jak opiekunka. Jak myślicie mam szansę na znalezienie takiej pracy i gdzie najlepiej jej szukać? Słyszałam że są takie firmy które posiadają domy opieki. Jeśli ktoś ma namiary na takie firmy i mógłby mi podać byłabym wdzięczna :-D
-
- iśka
- Przyczajony
- Reputacja: 0
0
Napisane przez Anek » 1 sie 2008, 17:45 Re: Care Assistant
Hej! Pierwsza praca jaka tu zaczelam to byl wlasnie Care Assistant ponad 2 latka. Znalazlam ja jeszcze w Polsce i aplikowalam o nia przez polska agencje. Wymogi jakie mieli to w podstawach angielski i troche doswiadczenia w opiece. Spelnliam zaledwie pierwszy warunek czyli troszke znajomosc angielskiego co do drugiego to troszke musialam dosciemniac :mrgreen: Plusem bylo to ze mialam kontrakt na rok i przez pierwsze pol roku nawet darmowe zakwaterowanie. Nie o tym jednak chcialam pisac, firma przeszkolila mnie na miejscu. Mile wspominam ten okresu mimo ze praca nie nalezy do lekkich. Moja kolezanka pozostala w tym zawodzie do teraz i pracuje dla agencji, jak jestes zainteresowana napisza na prywatna wiadomosc to popytam sie jej o namiary. Dobra ma stawke godzinowa pomiedzy 7 a 9 funtow na godziny. Pozdrawiam :wink:
-
- Anek
- Wtajemniczony
- Reputacja: 27
0
Napisane przez -eMPe- » 1 sie 2008, 19:58 Re: Care Assistant
Witam.
Ja odradzam pracę w domu starców. Pracowałem w takim 13 miesięcy - na szczęście nie jako opiekun, ale catering assistant. Na szczęście nie poznałem tego na własnej skórze, ale wiem jak to wygląda. Codziennie ten sam schemat działania - musisz obskoczyć kilkoro rezydentów - wymyć, nakarmić, podetrzeć w toalecie. Większość staruszków to super ludzie, ale wiek przynosi różne choroby - mentalne ale i fizyczne. Zmorą domów opieki są gronkowce - zwane tu w UK superbug MRSA - złośliwe cholerstwo.
Masz doświadczenie - więc pomnóż sobie staruszka którym się opiekowałaś razy kilka. Dodaj do tego współpracowników - czasem naprawdę złośliwi i leniwi.
Kasa też słaba - mniej niż 6 funtów za godzinę w Barchester - sieć domów opieki.
Dlatego, polecam tę stronkę: http://www.origincare.com/jobs.htm
Dobra płaca, darmowe zakwaterowanie i jedzenie. Ludzie z urazami kręgosłupa - powinni być "normalni". Firma nie ma szczególnych wymagań - prawo jazdy i wiek 21-40 lat.
Ja odradzam pracę w domu starców. Pracowałem w takim 13 miesięcy - na szczęście nie jako opiekun, ale catering assistant. Na szczęście nie poznałem tego na własnej skórze, ale wiem jak to wygląda. Codziennie ten sam schemat działania - musisz obskoczyć kilkoro rezydentów - wymyć, nakarmić, podetrzeć w toalecie. Większość staruszków to super ludzie, ale wiek przynosi różne choroby - mentalne ale i fizyczne. Zmorą domów opieki są gronkowce - zwane tu w UK superbug MRSA - złośliwe cholerstwo.
Masz doświadczenie - więc pomnóż sobie staruszka którym się opiekowałaś razy kilka. Dodaj do tego współpracowników - czasem naprawdę złośliwi i leniwi.
Kasa też słaba - mniej niż 6 funtów za godzinę w Barchester - sieć domów opieki.
Dlatego, polecam tę stronkę: http://www.origincare.com/jobs.htm
Dobra płaca, darmowe zakwaterowanie i jedzenie. Ludzie z urazami kręgosłupa - powinni być "normalni". Firma nie ma szczególnych wymagań - prawo jazdy i wiek 21-40 lat.
-
- -eMPe-
- Rozeznany
- Reputacja: 19
0
Napisane przez jaco2000eu » 1 sie 2008, 22:02 Re: Care Assistant
Hej, odpowiadajac na twoje zapytanie juz ci informuje jak to wyglada. Otoz ja sam pracuje jako Senior Care Assistant juz w tym zawodzie 3 lata. Zaczynalem jako Care assistant i takze przez agencje (aniaspoland) czy jakos tajk i powiem ci ze o wymagania nie pytali za wiele. Wystarczyl komunikatywny angielski i odrobine doswiadczenia np. jako wolontariusz w jakims domu opieki. Ale to sie da przeskoczyc. Chodzi o to ze w tym zawodzie liczy sie serce!! Jak juz ktos wspomnial jest to dosc ciezka praca poniewaz bedziesz miala do czynienia z osobami z demencja, alzheimer, i nie rzadko paliatywna opieka. Sa to osoby o roznym zachowaniu (nie te staruszki z siwa broda i babcie piekace niedzielny placek). Trzeba sie nimi zajmowac jak dziecmi, od pieluchy po karmienie. Zatem dobrze sie zastanow czy naprawde chcesz to robic poniewaz kasa jest niewielka, a praca ciezka. Pamietaj, serce i jeszcze raz serce w tym zawodzie to najwazniejsze. Jesli pragniesz byc opiekunem chetnie udziele ci informacji, porad na ten temat. GG: 6671471 Jest to ciezka praca, ale dajaca ogromna satysfakcje. I choc inni widza w tym mycie dup i MRSA, to ty tego nie sluchaj, bo w zimie musialbym przesiedziec w domu zeby nie zlapac katar ;) A tym ktorzy okreslaja to jako dom starcow to prosze aby zaczeli uzywac slowa dom opieki, bo kazdy z nas kiedys bedzie "starcem" Szacunku mili panstwo! Milej nocy :)
-
- jaco2000eu
- Początkujący
0
Napisane przez Anek » 2 sie 2008, 15:58 Re: Care Assistant
Dokladnie zgadzam sie z powyzsza wypowiedzia. W tym zawodzie trzeba miec serce bo mialam okazje pozanac opiekunow zwlaszcza z jamajki bardzo okrutnych dla staruszkow. Tej narodowosci chyba nigdy nie strawie zwlaszcza kobiet ;) Co do pracy to zalezy, ja robilam w wiekszosci nocne zmiany dosc lajtownie. W moim domu bylo tylko 25 dziadkow dosc drogi i malo przypadkow w ciezkim stanie. Do tej pracy nie kazdy sie nadaje zwlaszcza ktos bardzo wrazliwy na punkcie roznych nie przyjemnych zapachow i ne tylko. Musze przyznac ze ta praca wiele mi dala. Nauczylam sie przede wszystkim cierpliwosci i wyrozumialosci a poza tym poznalam tam mojego meza (czytac: innego pracownika nie rezydeta :wink: )
P.S postaram sie dostac dla Ciebie namiary jak najszybciej :wink:
P.S postaram sie dostac dla Ciebie namiary jak najszybciej :wink:
-
- Anek
- Wtajemniczony
- Reputacja: 27
0
Napisane przez chmiel » 30 sie 2008, 18:16 Re: Care Assistant
Cześć
16 września przylatujemy z mężem do Birmingham. Szukam pracy w domu opieki jako care assistant lub support worker. Czy moglibyście powiedzieć, do których domów opieki warto składać podania? Nie wiem czy to coś pomoże, ale posiadam wykształcenie kierunkowe ( pedagogika pracy socjalnej). Jeżeli możecie, to pomóżcie.
Pozdrawiam
Julita :grin:
16 września przylatujemy z mężem do Birmingham. Szukam pracy w domu opieki jako care assistant lub support worker. Czy moglibyście powiedzieć, do których domów opieki warto składać podania? Nie wiem czy to coś pomoże, ale posiadam wykształcenie kierunkowe ( pedagogika pracy socjalnej). Jeżeli możecie, to pomóżcie.
Pozdrawiam
Julita :grin:
-
- chmiel
- Rozeznany
- Reputacja: 13
0
Napisane przez Iwona Nasuto » 15 wrz 2008, 15:59 Re: Care Assistant
Czesc, ja od kilku miesiecy pracuje dla Care Uk, to taka agencja zatrudniajaca care worker's. Praca jest ok, bo jesli masz samochod, to jezdzisz od domu do domu i opiekujesz sie ludzmi w roznym wieku, zwykle starszymi. Wazne jest jednak to ze pracujesz tylko w dzielnicy w ktorej mieszkasz, wiec nie musisz nigdzie daleko jezdzic. Placa od Ł6 dla osob bez samochodu, do 6.4 z samochodem a jak masz NVQ2 to ponad 7/h. Praca nie jest zla, maja duza ilosc over timow i pracujesz zwykle albo 7-14, albo 17-22. mozna pracowac na obu shiftach jednoczesnie jesli chce sie wiecej zarobic i wcale to nie takie mieczace, bo masz ponad 4h przerwy miedzy jednym a drugim. U pacjentow zwykle powinno sie byc 30 minut, chyba ze jest shopping czy cleaning wtedy 1h, ale czy wyrobisz sie zrobic wszystko w 10 czy w 20 minut, to i tak placa ci za 30 minut, wiec czasem mozna skonczyc duzo wczesniej niz o 14 czy o 22 :-D polecam ta prace dla tych ktorzy potrzebuja czegos na poczatek, bo wiem za potrzebuja tam ludzi i napewno dostaniesz odrazu prace i kontrakt. no i najlepiej jak masz samochod, bo jak nie, to pracujesz z inna osoba ktora ma auto i nie koniecznie na swojej dzielnicy. :grin:
-
- Iwona Nasuto
- Przyczajony
0
• Strona 1 z 1
-